Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 08-06-2007, 20:46   #1
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2007

Stan: Niegrający
Świat: Titania
Domyślny CIPbot

Siemaneczko

chciałem poruszyć tutaj temat, ktory w wielu ludziach wywołuje poczucie niesprawiedliwości - CIP BOT. Jak wszyscy wiemy, jest to inaczej aimbot, system umozliwiający strzelanie w ludzi z run za pomocą hotkeyów.

Opinie na temat cipbota były bardzo podzielone. Dla no-pvprów był to wymarzony program, gdyz tylko on pozwolil im ,,rozwinąć skrzydła" w pekowaniu, do czego niezdolni byli w czasach, gdy pvp był czynnikiem decydującym. Innego zdania byli wytrawni pvperzy - rozżaleni byli sytuacja, w ktorej nawiet najwiekszy noob, pomimo zerowego skilla w walce, mogł zabić pvpera bez wiekszego problemu, klikając po prostu w jeden z hotkeyów. Jednak czy aby na pewno cip bot to najbardziej niesprawiedliwy wynalazek? Raczej nie

Przed wprowadzeniem update'u z cipbotem, kiedy to prawdziwi pvperzy rzadzili na serverach, na nieoficjalnych stronkach z botami pojawił się nowy wynalazek - aim bot. Wtedy byl on mało znany, zeby nie powiedziec - nieznany. Jak on działał? Dokładnie tak samo jak dzisiejszy cip bot, z jedyną różnicą - hotkeyem nie był jeden z F1-12, lecz jeden z klawiszy znajdujących się nad strzałkami - insert, delete itp. W kwestii celowania, leczenia się, manafluidowania posiadał te same opcje, co dzisiejszy cip bot.

Jaka była jego przewaga nad dzisiejszym cipbotem? BYŁ NIELEGALNY, co sprawiało, ze tylko cheaterzy go uzywali. Co mogli na to powiedziec gracze, dla ktorych punktem honoru była uczciwa gra? Nie mogli powiedziec niczego, pozostawało im czekac na uczciwe rozwiazanie tej kwestii przez cipsoft.

Przed updatem, nielegalny aim bot nie był znany na szeroka skalę. Jeszcze nie był. Co by się stało, gdyby cipsoft nie wprowadził systemu celowania przez hotkeye? Aim Bot, podobnie jak kazdy dzisiejszy bot, rozpowszechniłby się, stawiając uczciwych graczy na straconej pozycji - nawet najlepszy pvper nie byłby w stanie trafiac z taką czestotliwoscia jak BOT. Co więc zrobił cipsoft?

URATOWAŁ UCZCIWYCH GRACZY PRZED NIECHYBNĄ PORAŻKĄ W STARCIU Z CHEATERAMI UZYWAJĄCYMI AIMBOTA

I chwała im za to

Pozdro
dejw jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-06-2007, 22:52   #2
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Bezsensowny system pvp w Tibii, który nie jest przystosowany dla graczy powyżej 70~ lvla, wymaga istnienia CipBota. I tak na hlvlu prawie każdy używał aimbotów, ponieważ dawało to jakiekolwiek szanse w walce z tak szybko poruszającym się przeciwnikiem. O ile na 30-40 lvlu nie jest to takim problem, o tyle później robi się wielkim. Wyobraźcie sobie trafienie sdkiem MDW, Seromontisa czy innego hlvla.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-06-2007, 23:21   #3
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

dobra walka pvp polega na uzyciu 1 sdka na osobe, tak, zeby ten 1 sd wystarczyl. Do tego nie potrzeba botow. Problem w tym, ze tibijskie dzieciaki nie potrafia dodawac bez uzycia kalkulatora lub kolegow z lawki, i nie zastanawiaja sie przed wystrzelaniem w leczacego sie przeciwnika 1xxx bp SD wiedzac, ze maja wyzszy level. Prowadzi to do tego, ze kazdy zalacza bota, zaczyna sie zbieranie wystarczajacej ilosci sorcow/ palkow zeby przeciwnika uwalic w biegu i pvp sie sypie.

Dobry trap >> static SD power.
stary 08-06-2007, 23:44   #4
Salarigoth
Zbanowany

Data dołączenia: 10 04 2007

Domyślny

Bez aim bota jest prawie niemozliwe trafic sorca na 100 + z UGH z sd,lmm,hmm.
Salarigoth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-06-2007, 13:48   #5
Cenarius
Użytkownik Forum

Cenarius's Avatar

Data dołączenia: 07 09 2006
Lokacja: nie chcesz wiedzieć

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Druid
Gildia: Ni ma :<
Poziom: 96
Skille: 18/25
Poziom mag.: 66
Pergamin

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Salarigoth Pokaż post
Bez aim bota jest prawie niemozliwe trafic sorca na 100 + z UGH z sd,lmm,hmm.
Prawie robi wielką różnice.
Poza tym przedtem to się robiło trapy a nie 10 sorców na 1 i wszyscy na "teraz" hotkeya uzywają....
stary 10-06-2007, 10:10   #6
Gore.spell
Użytkownik Forum

Gore.spell's Avatar

Data dołączenia: 26 05 2007
Lokacja: Wrocław

Gore.spell ma numer GG 2780851 Gore.spell ma login Tlenu gorespell@tlen.pl
Domyślny

Popieram autora w 100% !!!
Teraz dopiero zrozumiałem dlaczego Cipy tak zjechali Tibie... Ponieważ teraz wszyscy 60% lvle by uzywali aimbot. Istnialy by oczywiscie wyajtki...

Cytuj:
14:51 Syhur [7]: napisz 14:51 Syhur [7]: szybko14:51 Syhur [7]: bo trzymam srake 14:52 Syhur [7]: juz 3h
Gore.spell jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-06-2007, 19:44   #7
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

@autor - bardzo mnie ucieszyl ten temat, naparwde malo jest ludzi ktorzy rozumieja co sie wokół nich dzieje, jedyne w czym sie machnoles w to to ze przed update AImbotow byly juz dziesiatki, i kazdy normalny 60+ lvl mial bota (normalny? bo trzeba byc je****ętym zeby dawac baty bo jakis 13 latek sciagnal bota i mysli ze jest evul pg)

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gore.spell Pokaż post
Popieram autora w 100% !!!
Teraz dopiero zrozumiałem dlaczego Cipy tak zjechali Tibie... Ponieważ teraz wszyscy 60% lvle by uzywali aimbot. Istnialy by oczywiscie wyajtki...
Błąd, zakladajać ze dla ciebie h lvl to 100+ to bedzie jakies 95+%
stary 11-06-2007, 20:06   #8
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Data dołączenia: 17 05 2004

Domyślny

Przede wszystkim, różnica polega na tym, że przed update z wprowadzeniem CIPbota, niezależnie od tego ilu ludzi używało aimbota (bo na pewno dużo), to jednak dalej BYŁ ON NIELEGALNY - i uwierzcie mi, trochę myślenia i dało się komuś bota udowodnić. Natomiast teraz masa dzieci bez skilla sobie biega i trafia każdym SDkiem (pomijam fakt że nie myślą przy tym, bo po co...), a CIPsoft nie ma absolutnie nic przeciwko. A zamiast myślenia typu "nie możemy pokonać wroga (botów), to się do niego przyłączmy" należałoby usiąść i POMYŚLEĆ, jak SKUTECZNIE rozwiązać problem botów. Jestem przekonany że istnieje jakieś w gruncie rzeczy proste rozwiązanie polegające na jakiejś zmianie w kodzie gry, a które zlikwidowałoby botterów na bardzo długi czas. Ale zamiast tego panowie z CIPsoftu woleli iść po najmniejszej linii oporu i do reszty spierdolić PvP.

Aha, i k****, nie mówcie mi że PvP to nie tylko aim - ta odzywka jest w*****ająca i zdecydowanie mija się z prawdą. Bo owszem, PvP to nie (było) tylko celowanie z run, ALE WSZYSTKIE aspekty PvP (odpowiednie bieganie, trapowanie, używanie przedmiotów itp.) wynikają z tego, że nie zabijasz przeciwnika bez problemu, i że nigdy nie masz/miałeś 100% szansy na trafienie.
To tyle.

~~~~
Cadonis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-06-2007, 20:07   #9
Varses
Użytkownik forum

Varses's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2007

Domyślny

Nooby.. Liczy sie umiejetnosc -.- ja pvp mialem bardzo dobre a terraz kurwy zjechly tibie
Varses jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-06-2007, 20:35   #10
Avallach
Użytkownik Forum

Avallach's Avatar

Data dołączenia: 23 05 2007

Profesja: Elite Knight
Świat: Celesta
Poziom: 95+
Skille: 80/75
Poziom mag.: 7
Domyślny

przed cipbotem mogles sobie pomarzyc o zybkim expie na tombie, bo niestety ale 4 crypty i bys sie nie wyuhal

To wroga sugestia, pożera cię jak bestia,
Mów do serca bitu, bo tam jest amnestia.
Paktofonika [Pfk Company]
Avallach jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-06-2007, 20:56   #11
Zell Spellmaster
Użytkownik Forum

Zell Spellmaster's Avatar

Data dołączenia: 22 04 2005
Lokacja: Za rogiem

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Astera
Domyślny

i tak najpiękniejsze były czasy jak trapowało sie ludzi parcelami albo jak uciekali to precyzyjnie ładowało się w nich runkami teraz serwery pvp troszke mijają się z celem jak na mój gust

Make your way to be the best...

Yours...
Ultimate Weapon

Zell Spellmaster jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-06-2007, 00:12   #12
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Avallach Pokaż post
4 crypty i bys sie nie wyuhal
L2P i byś się wyuhał.

~~~~
stary 12-06-2007, 06:25   #13
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Looool, ile wam mozna wciskac do tych waszych pustych lbow.
1. Przed cipbotem wiekszosc ludzi i tak miala inne boty.
2. Walka pvp to nie tylko PIERDOLONE strzelanie z run, to tez wiele innych rzeczy. Taktyka, zgranie, dobry vent, szybka reka.
Cytuj:
Nooby.. Liczy sie umiejetnosc -.- ja pvp mialem bardzo dobre a terraz kurwy zjechly tibie
I co, twoje pvp ograniczalo sie do strzelania z run? To jestes elo ziomus, ktory zabijal 150 najtow 9 sorcem.
Podpisuje sie pod cadonisem.
Skoro chcecie nadal zyc sobie w waszym malym swiatku i myslec, ze wasze 'pvp' teraz nie ma znaczenia, to prosze bardzo, ale blagam, nie dzielcie sie tym ze swiatem :S

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-06-2007, 20:33   #14
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2007

Świat: Titania
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cadonis

Przede wszystkim, różnica polega na tym, że przed update z wprowadzeniem CIPbota, niezależnie od tego ilu ludzi używało aimbota (bo na pewno dużo), to jednak dalej BYŁ ON NIELEGALNY - i uwierzcie mi, trochę myślenia i dało się komuś bota udowodnić. Natomiast teraz masa dzieci bez skilla sobie biega i trafia każdym SDkiem (pomijam fakt że nie myślą przy tym, bo po co...), a CIPsoft nie ma absolutnie nic przeciwko. A zamiast myślenia typu "nie możemy pokonać wroga (botów), to się do niego przyłączmy" należałoby usiąść i POMYŚLEĆ, jak SKUTECZNIE rozwiązać problem botów. Jestem przekonany że istnieje jakieś w gruncie rzeczy proste rozwiązanie polegające na jakiejś zmianie w kodzie gry, a które zlikwidowałoby botterów na bardzo długi czas. Ale zamiast tego panowie z CIPsoftu woleli iść po najmniejszej linii oporu i do reszty spierdolić PvP.

wiesz, gdyby to było takie proste, to cipsoft prawdopodobnie coś by wymyślil : P

pozdro
dejw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-06-2007, 22:08   #15
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

To jest o wiele prostsze niz myslisz, zreszta juz wielokrotnie praktykowane na OTSach.
stary 13-06-2007, 19:49   #16
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Domyślny

Akurat "metoda OTSowa" mija się z celem, a działa tylko dlatego że nikt nie będzie zadawał sobie trudu żeby robić bota specjalnie pod określonego OTSa... ale fakt że jakiś sprytny myk tego typu w kodzie spokojnie wystarczyłby do zlikwidowania botterów. Niekoniecznie na amen - ale po co? Wystarczyłoby co jakiś czas coś-tam-zmieniać, tak żeby schodziło rok na zrobienie nowego bota - i po problemie Chociaż inteligentny CIPsoft i tak pewnie przy okazji update'u ogłosiłby wszem i wobec, co dokładnie ma zamiar zmienić, coby ułatwić cheaterom robotę. Ale cóż...

~~~~
stary 13-06-2007, 20:15   #17
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Dynamiczna zmiana ItemID w bazie danych, skrypt do zrobienia w godzine- dwie, zakladajac ze pula jest odpowiednio duza liczby/ znaki ( bo do konca nie wiem na czym to chodzi ) moga powtorzyc sie raz na pare miesiecy. Modyfikacje - na tyle male, ze przy logowaniu klient moze sie sam updatowac w kilka sekund, dostosowujac sie do nowych danych. W teorii banalne do zrobienia.

Zasada dzialania:

Twoj nowiutki bot jeszcze wczoraj sluzyl do automatycznego celowania runkami SD ( ID = 215 ) i uzywania uhow na tobie ( ID - 220 ). Dzisiaj, po podmianie identyfikatorow, uzywajac na przeciwniku SDka rzucisz w niego DSMem ( nowe ID - 215 ) a uhajac sie zuzyjesz SD ( nowe ID - 220 ).

Z jakiej bazy danych Cipsoft by nie korzystal, cos takiego jest mozliwe do zrealizowania.

Ostatnio edytowany przez Vil - 13-06-2007 o 20:17.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-06-2007, 20:53   #18
Endrju9
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 05 2007

Stan: Aktywny Gracz
Domyślny

Mądrze mówisz Vil.
Tak by było najlepiej.
stary 13-06-2007, 21:36   #19
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cadonis Pokaż post
Przede wszystkim, różnica polega na tym, że przed update z wprowadzeniem CIPbota, niezależnie od tego ilu ludzi używało aimbota (bo na pewno dużo), to jednak dalej BYŁ ON NIELEGALNY - i uwierzcie mi, trochę myślenia i dało się komuś bota udowodnić.
ok 5 tys ludzi grajacych aktywnie na serverze (liczby orientacyjne), z tego ok 1-1,5 tys ma lvl 45+, a teraz wez kazdego z nich przebadaj czy ma bota...

Cytuj:
A zamiast myślenia typu "nie możemy pokonać wroga (botów), to się do niego przyłączmy" należałoby usiąść i POMYŚLEĆ, jak SKUTECZNIE rozwiązać problem botów.
Taa niech pojda do wróżki

Cytuj:
ALE WSZYSTKIE aspekty PvP (odpowiednie bieganie, trapowanie, używanie przedmiotów itp.) wynikają z tego, że nie zabijasz przeciwnika bez problemu, i że nigdy nie masz/miałeś 100% szansy na trafienie.
To tyle.
Fakt, na 60-70 lvl miales jakies 20%, czyli 5 sdkow wroga - 1 twoj, fajnie nie?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cadonis
Jestem przekonany że istnieje jakieś w gruncie rzeczy proste rozwiązanie polegające na jakiejś zmianie w kodzie gry, a które zlikwidowałoby botterów na bardzo długi czas. Ale zamiast tego panowie z CIPsoftu woleli iść po najmniejszej linii oporu i do reszty spierdolić PvP
.
taa, mniej wiecej w kazdym update cos zmieniaja zeby zlikwidowac boty, co z tego jak srednio po 1 miechu jest nowe NG, Tibaauto i TBI?

@Vil - brzmi inteligetnie, tylko jezeli to jest mozliwe to czemu Cipy jeszcze tego nie wymyslili? bo chyba az tacy glupi nie sa...
stary 13-06-2007, 22:27   #20
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
ok 5 tys ludzi grajacych aktywnie na serverze (liczby orientacyjne), z tego ok 1-1,5 tys ma lvl 45+, a teraz wez kazdego z nich przebadaj czy ma bota...
No jasne, a oświeć mnie: PO KIEGO !@!^#@!? Likwidacją botterów powinni się zajmować ludzie którym ci botterzy przeszkadzają, a zdaje się że 90% użyteczności botów to PvP głównie grupowe. W takiej sytuacji zwykle "na oko" widać kto ma bota - wtedy z jakiejś z kosmosu wziętej liczby potencjalnych botterów robi ci się kilkanaście (-dziesiąt?) osób na server, które można sprawdzić.

Cytuj:
Fakt, na 60-70 lvl miales jakies 20%
Może ty miałeś 20%. Ja (i pewnie wielu innych) sobie nie notuję, czy trafiłem 3042 SDki na 4870 prób czy może 3043 na 4875 prób, ale mogę ci powiedzieć że missy mam raczej rzadko. I to na lvlach sporo większych niż "60-70".

Cytuj:
taa, mniej wiecej w kazdym update cos zmieniaja zeby zlikwidowac boty, co z tego jak srednio po 1 miechu jest nowe NG, Tibaauto i TBI?
Zdaje się, że jedyna zmiana jaką rzeczywiście wprowadzili to kodowanie pakietów. Niestety ich mądrość kazała im powiedzieć o tym, co zrobili, wszystkim wokół. Z tego powodu zamiast czekać na nowe bociki miesiąc albo dwa, ludzie czekali tydzień.

Cytuj:
@Vil - brzmi inteligetnie, tylko jezeli to jest mozliwe to czemu Cipy jeszcze tego nie wymyslili? bo chyba az tacy glupi nie sa...
No chyba jednak są.

~~~~
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania