Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-06-2007, 11:59   #1
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2007
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 8

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Gildia: Quanto
Świat: Guardia
Poziom: 19x
Poziom mag.: 8x
Domyślny Wyrównanie-weżmy to na logikę.Po co tyle nerwów?

Witam.
Czytając wiele postów z najnowszym uptade'm ,a szczególnie o wyrównaniu profesji ,myślałem ,że padnę.Widząc te wszystkie posty obrażonych sorców i drutów doszedłem do wniosku ,że większość to dzieci z IQ około 20?Dobra ,ale nie oto mi chodzi.Przejdźmy do setna.

Jak widać wyrównanie profesji oburzyło wiele posiadaczy profesji magicznych-druid i sorcerer.Ich oburzeniem był to ,że u paladynów i knightów zwiększono DMG ,a u "czarodzieji" zmniejszono.Niestety większość patrzy tylko na te hity 300+ ,lub paladyna 800+ ,ale czy nie pomyśleliście co zabrano mistrzom oręża i jakie czynniki będą wpływać na inne obrażenia-nie tylko wręcz?

Po pierwsze ogłoszono ,że teraz DMG z run będzie liczyć się przede wszystkim od Magic Levelu.Czyli na to wychodzi ,że paladyni i knight'owie będą musieli być niezależni od swojego oręża-nie tak jak wcześniej ,że od run i oręża.Przykładowo dajmy ,że knight walił z explosion 100+ teraz walnie np.50?Więc zwiększenie paladynowi i knightowi DMG musiało nastąpić.Należy dodać ,że Paladyn mógł osiągnąć spore hity z SD ,lecz teraz jest już to niemożliwe.Za to otrzymał nową broń z 65ataku.Zwanymi Assasian Stars(czy jakoś tak).No i także dodanie tych gwiazdeczek wywołało spore oburzenie "Co?600 hity palka?Ale debile z tych CIPów".Po co te oburzenie?Wytłumaczmy to sobie.Jedna sztuka takiej gwiazdeczki kosztuje ,aż 500 gp ,więc nie sądzę ,aby ta broń stała się domyślnym orężem paladynów.W dodatku jeżeli nie trafimy w danego potwora ,lub gracza to gwiazdka zniknie.Czyli co nachodzi na myśl?Palkowi nawet zaszkodzono dając mu te gwiazdki ,ponieważ SD jest o połowę tańszy i masz 100% ,że trafisz.Następnym utrudnieniem dla Knighta zostało dodanie wymaganego LVL do broni.Niestety mało kto zwrócił na to uwagę.Teraz już 10+ lvl nie będzie biegał z bright swordem.Tylko będzie mógł z niego korzystnie korzystać od 30 lvl.Pamiętajmy ,że jest to kolejne utrudnienie ,ponieważ knight nie będzie mógł już tak szybko expić na niskich lvl-ach.Następnym mylnym oburzeniem było sugerowanie się screenami ,gdzie dana osoba zadała Hita np 300+.Trzeba pamiętać ,że taki hit co chwile nie wchodzi.Struktura ataków knighta i paladyna wygląda mniej więcej tak:
120
40
Puff
301
109
3
itd.
Po co te kolejne oburzenie?
Następnym absurdem ,który zapomniałem dodać(thx za przypomnienie Kojotes) jest stwierdzenie użytkowników ,że Knight bije za darmo.Pomyśleliście trochę ile takie SCA ,lub SoV kosztuje?Około 1.5kk na serwerach.Teraz jeszcze dodano jedną opcję.Każda broń ma minimalny LVL.Co powoduje ,że Knight będzie musiał co XX lvl kupować kolejną broń.Dodatkowo zapomnieliście ,że Knight sporo UHów traci na huncie.Sorc czy Drut wali z odległości ,a knight musi podejść do przeciwnika i mieć z nim bezpośredni kontakt.

Musimy pamiętać ,że jest to tylko test serwer!Należy pamiętać ,że Cipsoft kierował/kieruje się zdaniem graczy ,więc może jeszcze nastąpić wiele zmian.Tak jak było z zimowym uptade'm.Gdzie wywerny pierw dawały 700 expa ,lecz gracze stwierdzili ,że jest to za duża suma EXPa jak na tak słabego potwora.Cipsoft pokierował się zdaniem graczy i zmienjszył ilość expa do 515.Tak samo jest z tym uptadem(jeszcze Test Serwer).Najpierw DMG rzycerzy i knightów podniesiono o 30% ,lecz po klku dniach ,zmniejszono o 15%.

Teraz za pewne po co ten temat?Zebrałem to z większości mądrzejszych postów i wziąłem pare rzeczy na logikę.Mam nadzieję ,że ostudziłem złość posiadaczy magicznych profesji.Przemyślcie to jeszcze raz i naprawdę nie rozumiem ,aż tak Waszej złości.To tylko psuje Wasze nerwy i zdrowie.Oczywiście proszę ,aby ten topic nie stał się kolejnym slamsem gdzie tylko każdy się kłóci.W dodatku pamiętajmy ,że Test Serwer to takie brzydkie kaczątko ,które niedawno wykluło się z jajeczka ,a UPTADE najczęściej zamienia się z brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia.

Pozdrawiam

~Kup.Se.Musk

Edit:

Poprawiłem pare literówek.

Edit:

Kolejna poprawa literówek :0 i jednego błędu.Dodanie jeszcze jednego sprostowania.

Ostatnio edytowany przez Kup.Se.Musk - 17-06-2007 o 12:50. Powód: Literówki
Kup.Se.Musk jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-06-2007, 12:10   #2
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper Pokaż post
Kup.Se.Słownik
Ma to jakiś związek z tematem?Przejrzałem swoją wypowiedź i nie znalazłem już żadnych błędów.Oczywiście nie wykluczam ,że nie popełniłem żadnego ,bo możliwe ,że trochę braku stylistyki ,więc...
stary 17-06-2007, 12:23   #3
mrufka91
Użytkownik Forum

mrufka91's Avatar

Data dołączenia: 12 12 2006
Lokacja: Zgierz

Domyślny

Bardzo dobrze że wyjaśniłeś całą sytuację bo te tematy i posty w stylu: "CipSof sux bo osłabili sorca i druta" już mnie denerwowały. Sam dysponuję sorcem i jakoś mi to nie przeszkadza że go osłabią, po prostu wiedziałem że przy najbliższym update polepszą knighta i pala. Zresztą jak narazie mamy tylko test server i jeszcze bardzo dużo może się zmienić, więc nie ma się czym denerwować...

ps. @Kup.Se.Musk zostało jeszcze parę literówek ale mniejsza o to

mrufka91 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 12:33   #4
Adix666
Użytkownik Forum

Adix666's Avatar

Data dołączenia: 29 12 2006
Lokacja: Wolsztyn

Profesja: Elite Knight
Gildia: Equeliberum
Świat: Harmonia
Poziom: 83
Skille: 7x/7x
Poziom mag.: 6
Adix666 ma numer GG 666
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kup.Se.Musk Pokaż post

Cipsoft pokierował się zdaniem graczy i zmienjszył ilość expa do 615.

Edit

Hmm.. ilość expa została zmieniona na 515

PS. Dobrze ze to wyjaśniłeś

Ale i tak większość magicznych postaci zaczyna robić nowe postacie (Knight albo Pal )
stary 17-06-2007, 12:35   #5
Kojotes
Rangers lead the way

Kojotes's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005

Profesja: Royal Paladin
Gildia: Brigade
Świat: Astera
Poziom: 140
Skille: 99/73
Poziom mag.: 23
Domyślny

Mały hint- assassin star na teście nie ma już 90 atk a 65. Po dodatkowym obniżeniu o 15% obrażeń meele uzyskanie 600 dmg nimi przy tym 95 diście może byc całkiem trudne...I nijak to nie zastąpi sd, bo przed update 500 gp przekładało sie na 1.5 sd (czyli ok. 700 pewnych dmg przy moim lev).

Możesz jeszcze uwzględnić jedną rzecz. W wypowiedzi "pokolenia ruszczki" pojawia sie argument, że knight wali za darmo. Może i prawda, ale nikt z nich nie bierze pod uwage tego, ze sovy i sca nie leżą na ulicy i trzeba je kupić za słone (ze 2.000.000 gp średnio) pieniądze...A ile taki magik za 1.800 plecaków manasów zrobi expa?

Ale dobrze że coś takiego powstało, jeśli choć jeden gówniarz to przeczyta i przestanie spamować że w Tibie sie już nie da grać po up to bedzie cool
Kojotes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 12:52   #6
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Domyślny

Dzięki za wszystkie pozytywne komentarze.Poprawiłem pare literówek i błędów.Dodałem jeszcze jedno sprostowanie dotyczące darmowego expienia przez knighta(dzięki Kojotes za przypomnienie).Pozdrawiam
stary 17-06-2007, 13:18   #7
Marionus
Zbanowany

Data dołączenia: 12 02 2007
Lokacja: Horyniec Zdrój

Profesja: Knight
Świat: Unitera
Poziom: 44
Skille: 73/72
Poziom mag.: 5+
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kup.Se.Musk Pokaż post
Ma to jakiś związek z tematem?Przejrzałem swoją wypowiedź i nie znalazłem już żadnych błędów.Oczywiście nie wykluczam ,że nie popełniłem żadnego ,bo możliwe ,że trochę braku stylistyki ,więc...
Nie znalazłeś żadnego 'blenda' ? bo sobie dałeś edytuj i sobie poprawiłeś ale na oko widać że się starałeś,ale z gry wyleciałeś...
Marionus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 13:18   #8
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kojotes Pokaż post
nikt z nich nie bierze pod uwage tego, ze sovy i sca nie leżą na ulicy i trzeba je kupić za słone (ze 2.000.000 gp średnio) pieniądze...
ktos tu nie wpadl na to, ze jesli nie jestesmy ambitni i nie czujemy potrzeby latania z SoVem od 70 levelu ( bo od biedy na 80 mozemy miec Ave~ ) to mozna troche poczekac i zdobyc sobie mieczyk kosztem kilkunastu bp uh ?

Knight bije za darmo, w jeden cel. Sorc bije za kase, w jeden do kilkunastu celow na raz. Przypomnijcie sobie jak wygladalo expienie knightem na tombach z gfb - level 150+, lurowanie kilku vampow, kilka strzalow z gfb, pare tysiecy expa. Wezcie sova i sprobujcie zabic 6 vampow po kolei - policzcie koszty w uhach tego darmowego expienia, wezcie pod uwage ze robicie to ladnych pare razy wolniej niz przy uzyciu gfb a wychodzi was to co najmniej tak samo drogo.

Darmowe expienie jest calkowicie iluzoryczne w sytuacji gdy przy odrobinie skilla i praktyki jest sie w stanie zabic kilkanascie guardow pod rzad z visa nie tracac sorcem hp, a od pewnego levelu na jednego schodzi 40 many.

Dostepnosc broni na levelach ? Moze niezle dac po dupie, bo w wielu przypadkach oplaca sie na wczesnym ( 30-35 ) levelu wziac do lapy 2H, teraz nawet glupi warhammer bedzie dosc mocno opozniony, trzeba bedzie bawic sie jakimis fillerami z 40 ataku. Licze ze pojdzie to w parze ze zwiekszeniem czestotliwosci hitow melee i przesunieciem ich rozkladu statystycznego w strone wartosci srednich.

[OT]zaczynam rozdawac warny za 'uptade'. Moze wreszcie ktos uruchomi mozgownice. [/OT]

Ostatnio edytowany przez Vil - 17-06-2007 o 13:20.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 13:24   #9
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Marionus Pokaż post
Nie znalazłeś żadnego 'blenda' ? bo sobie dałeś edytuj i sobie poprawiłeś ale na oko widać że się starałeś,ale z gry wyleciałeś...
Trochę śmieszny jesteś.Niestety w pierwszym edycie poprawiłem tylko pare literówek typu "potwr" itd. ,ale co ja się będę tłumaczyć.
stary 17-06-2007, 14:11   #10
--Cienius--
Użytkownik Forum

--Cienius--'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: u ciebie

Stan: Zbanowany
Domyślny

Eh moge bic nawet slabo ale ja nie chce byc skazany na rzufje i inne shity do uzyskania 150 lvla kiedy moge isc na dragi bez waste -.- co to ma byc? Fala dzieci ledwostrady sie rzucila i oddajcie nam fisa!!!!
wszystko kupilem co trzeba cały komplet parcela napisałem na góże nick a na dole miasto wlozylem kase i zucilem parcel do skrzynki niestety parrcel leżał
na skrzynce i szybko koles mi zakosil niewiem oco chodzi ale naprawcie mi to blagam 10cc to niejest malo (a tamten koleś mi nieodda wienc jestem tak wkużony że zaraz wyżuce komp przez okno
Co ta tibia robi z dziecmi...
--Cienius-- jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 14:21   #11
Andrealfus
Zbanowany

Andrealfus's Avatar

Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory

Imię: Andrealfus
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
Andrealfus ma numer GG 8673236
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez --Cienius-- Pokaż post
Eh moge bic nawet slabo ale ja nie chce byc skazany na rzufje i inne shity do uzyskania 150 lvla kiedy moge isc na dragi bez waste -.- co to ma byc? Fala dzieci ledwostrady sie rzucila i oddajcie nam fisa!!!!
popieram w 100%
Andrealfus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 15:16   #12
--Cienius--
Użytkownik Forum

--Cienius--'s Avatar

Domyślny

Sluchajcie chodzi oto glownie ze nie knight slabo bije ale jest nudny i poprostu taki czolg bez ataku Myslalem ze juz to zmienili jak zoabczylem hity 351 w dla tego 79 kngihta. Ale co sie okazalo
Dzieci visa zbuntowaly sie zrobily strajk i jaki efekt? 151 knight walnal draga za 1 >.< ZROZUMCIE TO DZIECI VISA KNIGHT JAK WALNIE DOBREGO HITA TO JEST UHAHANY A WY CIAGLE WALILISCIE DOBRE HITY

PODKRESLAM

LICZY SIE SREDNIA HITOW (knight zalosna a sorc wysoka) a nie ze raz pierdyknal za 300 ludzie ... (sory dzieci) opamietajcie sie!

@iup Ps SOAD ROX
wszystko kupilem co trzeba cały komplet parcela napisałem na góże nick a na dole miasto wlozylem kase i zucilem parcel do skrzynki niestety parrcel leżał
na skrzynce i szybko koles mi zakosil niewiem oco chodzi ale naprawcie mi to blagam 10cc to niejest malo (a tamten koleś mi nieodda wienc jestem tak wkużony że zaraz wyżuce komp przez okno
stary 17-06-2007, 15:21   #13
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Data dołączenia: 17 05 2004

Domyślny

Ogólnie w update śmieszne jest to, że teraz dla odmiany sorc będzie bezużyteczny CIPsoft jak zwykle nie potrafi się wysilić i zrobić czegoś (w tym wypadku balansu) z sensem.

~~~~
Cadonis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 16:00   #14
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005
Wpisy bloga: 1

Stan: Niegrający
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Powinni kasować tematy o nowym update.

Ludzie narzekają, ale pisze, że dopiero od 70 lvlu będą odczuwać różnicę, a teksty "udópili moejgo sorka!!!!!!!1111" rzucają 15-50 lvlowe sorcererzy.
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 19:18   #15
szmytek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 10 2006

Imię: ...
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Terror
Świat: askara
Poziom: 38
Poziom mag.: 37
Domyślny

no tak ale zobaczcie ze knight ma wiecej zycia i capa, teraz ma wiecej walic a sorck ma malo capa malo hp i na dodatek pomniejszyli mu hity
tego jakos nie widzialem na forum zeby brano pod uwage te plusy knighta
szmytek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 19:37   #16
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Nie brano, bo ilosc zycia i capa nie wplywa na szybkosc expienia, a to wlasnie na tym polu byl najwiekszy imbalans i o tym caly czas toczy sie dyskusja.
stary 17-06-2007, 19:53   #17
Cadonis
Użytkownik Forum

Cadonis's Avatar

Data dołączenia: 17 05 2004

Domyślny

Co nie zmienia faktu że jeśli przy obecnej sytuacji sorc ma mniej HP od knighta, a do tego słabiej od niego bije, to... po co on w ogóle jest?

~~~~
Cadonis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-06-2007, 20:16   #18
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cadonis Pokaż post
Co nie zmienia faktu że jeśli przy obecnej sytuacji sorc ma mniej HP od knighta, a do tego słabiej od niego bije, to... po co on w ogóle jest?
kolejne dziecko neostrady.....

Jakbys nzal choc odrobine angielski to moglbys na forum tibia.com wyczytac w postach napisanych przez Customers support ze "sorc ciagle bedzie 2-3 razy silniej niz knight bic stwory, a nie 10 razy mocniej jak teraz"
stary 17-06-2007, 20:20   #19
Kup.Se.Musk
Użytkownik Forum

Kup.Se.Musk's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cadonis Pokaż post
Przecież przedstawiłem jak wygląda struktura uderzeń DMG.Oblicz sobie średnią hitów kngihta ,a sorca.Tak jak jeszcze wspomniał o tym Vil ,że z run szybciej atakujesz i masz 100% pewności ,że trafisz.W dodatku są runy obszarowe.
stary 17-06-2007, 20:49   #20
--Cienius--
Użytkownik Forum

--Cienius--'s Avatar

Domyślny

Cytuj:
tak SOAD uderza najmocniej lol

BUAHHAUHAUHAUHUAHU OWNED!
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania