|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Stan: Niegrający
|
![]() Ostatnio zacząłem zastanawiać się na jedną rzeczą: na jednym serwerze siedzi ileśtam osób. Trenują, expują, zdobywają coraz lepsze łupy. I weźmy na przykład taki k-armor. Wyższe levele zdobywają takowe i sprzedają je. No i ilość k-armorów na serwerze wzrasta i wzrasta. No aż k-armorów jest więcej niż ludzi, którzy to potrzebują. Nie jest to rzecz typu jedzenie, czy runy, które się zużywa. No i dlatego właśnie się zastanawiam, do czego wtedy może dojść. Może na strych serwerach pojawił się podobny problem, chociaż nie wiem, bo się nie orientuję ?( No i powiedzcie mi, wypowiedzcie się: czy może dojść do sytuacji, gdy ogólna ilość tego typu rzeczy (k-armory, c-armory i lepsze) będzie większa niż zapotrzebowanie na nie; czy wtedy będzie się opłacało chodzić na jakieś super potworki i zdobywać te itemy.
Proszę o komentarze. ![]()
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 09 2003
![]() |
![]() Teoretycznie wtedy bedziesz sprzedawal te rzeczy w jakims sklepie (tak jak teraz np. robie z halabardami ktore znajde).
Jak wszyscy wiedza ceny spadaja i np. p-armor na Danubii 3 miesiace temu chodzil p 3-4k teraz mozna za 500 kupic. Masz troche racji ale nie uwzgledniasz tez tego ze: Jak ktos zdobedzie kilka k-armorow (ma duzy level) i przestaje grac bo mysli ze jeszcze kiedys zagra. To wtedy te kilka k-armorow zostaja u niego w depo po wieczne czasy bo przeciez nie wyrzuci ich z depo. Tym sposobem tez ubywa troche k-armorow. Do czasu az sytuacja sie ustabilizuje (patrz antica) ceny beda spadac. Po okolo roku od otwarcia serwera ceny chyba sa juz na stale takie same. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 09 2003
|
![]() Ale wezcie tez pod uwage to, ze co dzien jest wiecej graczy i co dzien ktos umiera tracac jakas rzecz...wtedy ten ktos kupuje to od kogos2 ktory np. zdobyl i chce sie pozbyc...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
eX Moderator
Lokacja: Tychy
|
![]() Tak, halberdy to ja cały czas w sklepie sprzedaję, bo można po 400/sztukę, a patrząc na cennik podany na tej stronie, to z tych lepszych rzeczy to można sprzedać: 2handed sword (450), firesword (1k), warhammer (470), k-armor (875), golden armor (1,5k), mpa (6,4k), wh (696), dragon shield (360), k-legs (375) - no i to te główne. Innych nie można sprzedawać. A to są przecież tak marne pieniądze... Ogólnie mniej niż 10% ceny, a o golden armor albo mpa już w ogóle nie mówię, bo to bezcenne jest praktycznie...
A po drugie wiem, że ubywają te k-armory, no ale tempo tego według mnie jest nieporównywalnie mniejsze od tempa pojawiania się nowych. Anyway, pożyjemy, zobaczymy. Mam nadzieję, że dobiję jeszcze do poziomu, na którym będę mógł zdobywać fajne rzeczy i sprzedawać je po rozsądnych cenach...
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 10 2003
|
![]() Cytuj:
![]() Przybywa graczy którzy na np. k-armor mają chęć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak więc jest to jakoś uregulowane. Chociaż sprawa wygląda trochę tak, jak twierdzenie, że wojny to naturalny sposób na kontrolowanie ilości ludzi na ziemi ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 10 2003
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 10 2003
Lokacja: Na wakacjach od forum ;p
|
![]() Skoro juz ciągniemy te k armory. Ludziom kiedyś się znudzi tibia co nie? Mają tam t k armory i inne rzeczy, ale że są chamy to innym nie dadzą a sami nie zurzyją. Wrzucą za ladę czy do bagna.
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
|
![]() JA jeszcze nigdy k-armor za ladą nie widziałem (może TY tak).
Cóż to jest rynek, czegoś jest dużo cena spada więc nie opłaca się tego produkować (w tym przypadku zdobywać). Ale to śmiesznie by było że już nikt nie zdobywa kiepskich rzeczy żeby sprzedać, więc newbie chodzą w kiepskich armorach dopóki nie znajdą sami lepszych (najpierw mają studdet, potem chain, brass, scale) i wtedy znowu te plate i knight wrócą i będą szły po dobrej cenie (dla sprzedających ![]()
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Lokacja: Pokoj
![]() |
![]() Nie. Z kilku powodow:
- Zalozmy, ze pewien gostek ma w depo 10 k-armorow. No i tak stal sobie pare razy pod depo z proba sprzedania, ale nikt nie qpil. I gosciu przestal grac w Tibie, a armory zostaly, ale zaden bohater ich nie posiada. - Zalozmy, ze ktos ma k-armora i zginal, a k-armor mu wypadl. Nikt nie odkryl jego ciala po smierci i tak sie k-armor rozlozyl na czynniki pierwsze. - Bo np. na mainie cooper shielda nie sprzedasz, bo kto by chcial, jakies badziewie, a k-armora zawsze mozna sprzedac. Nawet jesli jest to jakis grosik, w porownaniu z calym majatkiem, to zawsze warto. Ja zawsze zbieram viking helmety, mozna troche zarobic.
*&&&**********&&&&&&**&&& &***&********&&****&&&***& *&***&******&&******&&&***& **&***&***&&&***&&***&&&***&***&&& ***&***&&&*&&***&&***&&*&***&&&***& ****&*******&&******&&***&*******& *****&*****& &&****&&*****&*****& ******&&&&&***&&&&&&*******&&&&& |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 08 2003
|
![]() poprostu ceny spadna fakt ze taki serwer jak antica to niedlugo mysle ze k armory beda mogli kupowac 10-12 lvl bez problemu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 10 2003
![]() |
![]() na szczęście na isaże są torowie i oni dyktują ceny nieiwme czy to dobrze czy źle nie mi to osądzać ....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Buuuuu
|
![]() re: Ilosc sprzetu
Niestety ilosc sprzetu ciagle wzrasta, poniewaz straty sa nieporownywalnie mniejsze niz ilosc zdobytych. Poczatkowo ceny sprzetu spadaja niesamowicie szybko (pierwsza dragon shield na nowym serverze moze kosztowac 100k i wiecej). Nie jest tez prawda ze w pewnym momecie ludzie przestana calkowicie polowac, zawsze bedzie ktos kto bedzie polowal srednie potwory dla expa, wiec doplyw przedmiotow nigdy nie jest zatrzymany, a wraz ze spadkiem cen coraz wiecej ludzi moze sobie pozwolic na dany sprzet wiec coraz wieksze jest zapotrzebowanie. A to ze Del'Toro stara sie nie dopuscic do spadku cen to bardzo dobrze (sam pomysl jest dobry w wykonanie nie wnikam), dzieki temu gdy troche ci lvl podskoczy tez bedziesz mogl nadal cos zarobic za sprzet ktory zdobedziesz a nie tylko z bieda pokryc (albo i nie) koszt run/amunicji. Wiec ogolnie cieszenie sie ze spadku cen jest typowa odznaka newbiestwa/noobostwa. Oczywiscie puki polujesz na rootwormy/cyklopy to super ze mozesz szybko kupic k set, fire sword, itp. ale gdy zaczniesz polowac na grubszego zwierza to bedziesz przeklinac ze po zabiciu 150 smokow (ok 25-35k w runach) zamiast dostac 60-100k za dragon shield dostaniesz 10k (liczby autentyczne z Secury w moim wykonaniu).