Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-10-2007, 18:46   #1
Martinn
Użytkownik Forum

Martinn's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2007
Lokacja: W Dupie

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Świat: Woooot ??
Poziom: 246
Skille: 120
Poziom mag.: 22
Wyślij wiadomość przez ICQ do Martinn Martinn ma numer GG 1234567 Martinn ma login Tlenu 1234567@tlen.pl Adres Jabbera do Martinn Send a message via Skype™ to Martinn
Problem Cip & Blizzard

Dla mnie to jest śmiechu warte... porównałem sobie 2 gry MMO sprawdzając samą PRACE czyli nie sprawdzałem ile ludzi gra jaka jest fabuła itd no to zaczynam.
Porównałem pracę ekipy BLIZZARD czyli World of Warcraft i
pracę ekipy Cipsoft czyli TIBIA no więc tak:

TIBIA ( - ) **** WORLD OF WARCRAFT ( + )
+ ekipa BLIZZARD dba o swoich klientów mimo to że ma ponad 8 mln graczy.
- ekipa CIPSOFT niestety nie dba o graczy i całkowicie olewa innych.
+ BLIZZARD codziennie umieszcza na swojej stronie jakieś ciekawe newsy/obrazki/żarty/ciekawe informacje etc ... ( ogólnie codziennie można czytać ciekawe informacje o grze i nie tylko)
- CIPSOFT oczywiście jakieś newsy na stronie pojawiają się ale czasem nawet raz na tydzień a nawet dwa tygodnie (oczywiście poza tymi nędznymi informacjami co się dzieje z serverami itd...)
+ BLIZZARD robie update tak po prostu nie ma danych terminów i w ciągu roku jest tych update/poprawek/dodatków ogromnie wiele !!
- CIPSOFT niestety tu jest sytuacja całkowicie odwrotna bo jak wiadomo updaty są rzadko a CIPSOFT nie umie zaskoczyc graczy czyms fajnym i ciekawym ...
+ BLIZZARD jak wiecie jest to wielka firma która zapracowała sama na siebie ciężką i wielką pracą i dzięki temu świetnie sie rozwijają.
- CIPSOFT mimo to iż jest to malutka firma w porównaniu z BLIZZARDEM niestety całkowicie nie stara się polepszyć jakości gry i wielu graczy to denerwuje...

NO I TERAZ KTóRA EKIPA WYGRAłA;
*** EKIPA BLIZZARD ZDECYDOWANIE WYGRYWA ***

Zapytałem sie wielu kumpli o odczucia i porównanie i wszyscy mieli takie same zdanie czyli CIP musi w końcu zadbać o graczy

Chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie opinie na ten temat !

Ostatnio edytowany przez Martinn - 04-10-2007 o 19:01.
Martinn jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-10-2007, 18:49   #2
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cóż za obiektywna opinia. Od razu widać, że jesteś postronny względem obu "firm".
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2007, 18:49   #3
<.<
Użytkownik Forum

<.<'s Avatar

Data dołączenia: 28 09 2007
Lokacja: Warszawa
Wpisy bloga: 2

Domyślny

- Daj mniej oczojebne kolory
- Zamień miejscami + i -, bo WoW jest na - ?
- Blizzard ma kaszke, kaszke ma.
- I tak Wizet jest najlepszy
@Down: Jesteś zajebisty!

Ostatnio edytowany przez <.< - 04-10-2007 o 18:59.
<.< jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2007, 18:54   #4
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Taaa...
Ostatni punkt wszystko wyjaśnia:
Blizzard-wielka firma.
Cipsoft-mała firma.

PS. Nie podoba się? Nie graj.
PS2. Muszę sobie poprawić samopoczucie. Powiedzcie że jestem zajeb*sty blx ;<.
stary 04-10-2007, 18:57   #5
Martinn
Użytkownik Forum

Martinn's Avatar

Wyślij wiadomość przez ICQ do Martinn Martinn ma numer GG 1234567 Martinn ma login Tlenu 1234567@tlen.pl Adres Jabbera do Martinn Send a message via Skype™ to Martinn
Domyślny

No właśnie CIP mała firma i dlatego musi dbać o graczy żeby ich nie stracić. Nie myślcie sobie ze gram w wow-a bo nie gram i wole tibie tylko że ogromnie poraża mnie praca CIPu w bardzo wolnym tempie a przecież zarabiają wielkie pieniądze
stary 04-10-2007, 19:44   #6
Times
Użytkownik Forum

Times's Avatar

Data dołączenia: 26 03 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 44
Poziom mag.: 45
Domyślny

Za WoWa trzeba płacić, a kto płaci ten wymaga. Porównaj ile CipSoft zarabia na PACCach,a ile Blizzard na abonamentach za grę.

Tibia: 10% graczy 30zł/miesiąc
WoW: 100% graczy 50zł/miesiąc

Dzięki tym pieniądzom mogą zatrudnić programistów, grafików, ludzi od kontaktu z graczami itp. Dlatego tam gracze mają lepiej, są częstsze newsy, updaty i wszystko co fajne.

Tia.. mówisz że CipSoft nie dba o graczy i ich olewa, nie odpisuje na maile. A ja wcale się im nie dziwię. Zauważ że w WoWa nie grają ludzie o niskim poziomie inteligencji i niskim wieku. Jak ktoś pisze do nich maila to w sensownej sprawie, po angielsku i z normalnym problemem. Poza tym tam mają sztab ludzi którzy sie zajmują odpisywaniem. W CipSofcie nie pracuje dużo ludzi. A człowiek który byłby zatrudniony na stanowisko "odpowaidacza na maile" musiał by być masochistą i osobą psychicznie chorą. Bo każdy by zwariował widząc i mając perspektywę odpisania na setki, a nawet tysiące listów od zdesperowanych graczy którzy nawet nie umieją zdania po angielsku sklecić. Tylko piszą po polsku, brazylijsku, japoński, rusku albo jakimś innym języku i to pewnie jeszcze z błędami. O tym jak ktoś ich shakował, niedostali pacca za 5k albo padli na rocie i stracili scale armor lub ktoś ich oszukał albo nie wiedzą jak używać drabinki. Prośby o darmowe itemy i pacce sa tam codziennością. Gdyby Tibia była płatna na pewno CipSoft utrzymywał by lepszy kontakt ze swoimi graczami. Ale tego nie zrobi ponieważ na 99% by zbankrutował.
stary 04-10-2007, 20:00   #7
Martinn
Użytkownik Forum

Martinn's Avatar

Dumny

@Times
Tak naprawdę to sie z tobą zgadzam w 98% dlatego że wydaje mi się że CIP zarabia więcej niż ci się wydaje jeśli ostatnio został aktywowany 100 000 PAC to sobie policz ;D co prawda utrzymanie serwerów kosztuje i to nie małe pieniądze. Ja szanuje prace CIPSOFTU lecz chciałbym i oczekuje więcej płacąc 90 zł na 3 miesiące, oczywiście 90zł na 3 miesiące dla jednych jest to większa suma a dla drugich mniejsza lecz jeżeli sie płaci to moim zdaniem osoby posiadające premium acc mają pełne prawo wymagać czegoś więcej =]

Times POZDRO !
stary 04-10-2007, 20:04   #8
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Stan: Na Emeryturze
Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Martinn Pokaż post
@Times
Tak naprawdę to sie z tobą zgadzam w 98% dlatego że wydaje mi się że CIP zarabia więcej niż ci się wydaje jeśli ostatnio został aktywowany 100 000 PAC to sobie policz ;D co prawda utrzymanie serwerów kosztuje i to nie małe pieniądze. Ja szanuje prace CIPSOFTU lecz chciałbym i oczekuje więcej płacąc 90 zł na 3 miesiące, oczywiście 90zł na 3 miesiące dla jednych jest to większa suma a dla drugich mniejsza lecz jeżeli sie płaci to moim zdaniem osoby posiadające premium acc mają pełne prawo wymagać czegoś więcej =]

Times POZDRO !
porownaj 100'000 paccow z 8'000'000 kont na WoWie :0
stary 04-10-2007, 20:13   #9
Times
Użytkownik Forum

Times's Avatar

Data dołączenia: 26 03 2005
Lokacja: Wrocław

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 44
Poziom mag.: 45
Domyślny

100 000 * 90zł = 9 000 000zł - tyle CipSoft zarobił na samych PACCach przez całą swoją karierę

8 000 000 * 50zł = 400 000 000zł - tyle Blizzard zarabia miesięcznie. Przez całą swoją karierę trudno policzyć.

Oczywiście utrzymacie serwerów do WoWa oraz tyle ludzi zatrudnionych w tej firmie kosztuję nieporównywalnie więcej niż utrzymanie serwerów do Tibii oraz kilkuosobowej załogi. Ale Tibia zarobiła z PACCów przez 10 lat tyle co WoW przez niecały dzień (lol chyba mi się coś poplątało). Nie ma co porównywać.

Ostatnio edytowany przez Times - 04-10-2007 o 20:17. Powód: cos mi sie poplątało
Times jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2007, 20:33   #10
Lynx
Zbanowany

Data dołączenia: 12 09 2006
Lokacja: Zabrze

Imię: Leo Eloon
Profesja: Elite Knight
Gildia: Equimanthorn
Świat: Nebula
Lynx ma numer GG 2022284
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Times Pokaż post
8 000 000 * 50zł = 400 000 000zł - tyle Blizzard zarabia miesięcznie. Przez całą swoją karierę trudno policzyć.
Blizzard zarabia nie tylko na WoWie : )
Diablo II rox /o/
Lynx jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2007, 21:25   #11
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lynx Pokaż post
Blizzard zarabia nie tylko na WoWie : )
Diablo II rox /o/
Otóż to. Spośród swoich ponad 20 produkcji było kilka tytułów, które przyniosły im ogromną kasę. Teraz jednak bardziej opłacalne wydaje się tworzenie płatnych mmorpgów, ponieważ na nich nikt nie oszuka Blizzardu i kiedy chce sobie pograć musi zapłacić, a nie zgra sobie pirackiego CD, jak to zwykle bywało.

Nie widzę sensu w porównywaniu tych dwóch firm.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2007, 21:34   #12
Martinn
Użytkownik Forum

Martinn's Avatar

Domyślny

No ja rozumiem że te firmy są nieporównywalne i dlatego napisałem o dbaniu o graczy i między innymi o regularne odświeżanie strony co mnie OKROPNIE DENERWUJE gdy wchodzę na stronę TIBIA.COM i tam jest to samo co było 5 dni temu po prostu wydaje się że ta strona jest zaniedbana

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania