Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 04-09-2004, 21:33   #1
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Data dołączenia: 04 09 2004
Lokacja: Between Heaven & Hell

Profesja: Knight
Świat: Refugia
Smutny Pomoc dla Zielonego

Witam wszystkich!!! Jwestem tu nowy... W Tibie gram ledwo od kilku dni i nie boje sie przyznac, że w niektórych sprawach jestem kompletnie zielony i mam kilka pytań...
Po pierwsze mam level 7 do 8 jeszcze mi troche daleko ale już zastanawiam się nad moją profesją. No więc najbardziej by mi odpowiadała postać dobrze walcząca wręcz która by posiadała, może nie najlepsze ale przynajmniej przydatne czary. Knight byłby dla mnie dobry ale mało ma czarów... Za to Palladyn bardzo mi sie podobam, ale czytałem że on preferujwe walke dystansową , a ja wolałbym miecze. Sorceser natomiast, praktycznie walczy tylko magią... Więc kogo mam wybrać.... ;o;o;o
prosze o porade....

Mam jeszcze jedno małe pytanko, na pewno zabrzmi głupie, ale co to są te skille 2 liczbowe które sie tu pojawiają np. 36/32 czy są to 2 wybrane skille z gry czy coś innego?? Z góry dziękuje za pomoc
Venderer jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-09-2004, 21:37   #2
Dr. Dragon
Użytkownik forum

Dr. Dragon's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2004

Dr. Dragon ma numer GG 2970695
Domyślny

jak chcesz mozesz wybac palka on tez moze walczyc swordami ale skille mu wolnie leca skille np 30/30 to atak/obrona
Dr. Dragon jest offline  
stary 04-09-2004, 21:47   #3
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Bezdomny z Gor Krańca Swiata

aktus ma numer GG 6005132
Cool

wybranie palka tylko dla tego zebys trenowal nim miecze mija sie z celem... trenujac miecze/topory/obuchy stracil bys za duzo czasu... lepiej jest trenowac uzywajac spearow... jezeli jestes newbie calkowity, to zdecydowania odradzam sorca czy druida poniewaz ciezko sie nimi sensownie expi bez run i bez eq (ekwipunku) odpowiedniego.
co do tych liczb to juz dokladnie wyjasniam... te xx/yy wyraza w kolejnosci (xx)bron ktora lejesz czyli w wypadku rycka/sorca/druida bedzie to axe/sword/club lub distance jezeli chodzi o palladyna i (yy)shielding. skille w broniach zadko u sorcow/druidow przekraczaja 25-30, chociaz takie wartosci beda mialy przy okolo 40-50 levie... roznie to bywa... czasem wczesniej, czasem pozniej

aktus jest offline  
stary 04-09-2004, 21:47   #4
folmi
Użytkownik forum

folmi's Avatar

Data dołączenia: 27 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

folmi ma login Tlenu folmi
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Venderer
co to są te skille 2 liczbowe które sie tu pojawiają np. 36/32 czy są to 2 wybrane skille z gry czy coś innego?? Z góry dziękuje za pomoc
Pierwsza liczba oznacza twój poziom w walce w zwarciu(club/sword/axe) lub w przypadku paladyna distance fighting
Druga liczba oznacza twój poziom shieldingu

Jeśli chodzi o wybór profesji to wszystko zależy do ciebie i od twojego stylu gry. Wg mnie najlepiej na początku wybrać knighta, jako że ma najwięcej żyć i jest raczej tanią postacią(nie trzeba kupować amunicji, czarów, jedynie zbroje i broń)

Ostatnio edytowany przez folmi - 04-09-2004 o 21:49.
folmi jest offline  
stary 04-09-2004, 21:57   #5
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Domyślny

Dziekuje za szybką odpowiedź i za rady!!! Chyba jednak wybiore Knighta, szkoda tylko, że nie ma więcej czarów, ale nie można mieć wszystkiego ... Później może zagram Palem...... Jeszcze raz THX!!!
Venderer jest offline  
stary 05-09-2004, 01:08   #6
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Cool

nie ma za co. w koncu po to jest to forum zeby pomagac w jakis sposob

aktus jest offline  
stary 05-09-2004, 15:45   #7
Vadikel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 06 2004
Lokacja: Thais ;-)

Profesja: Elite Knight
Świat: Aurea
Poziom: 165
Skille: 96/90
Poziom mag.: 8
Żarówka

Venderer widze że juz masz 7lvl czyli teraz skoro juz walisz swordami to nie warto ci zamieniać postaci na palladyna bo bedziesz musiał olac tamte skille i ćwiczyć dystans gdybyś od 1lvl cwiczył dystans miałbyś juz gdzieś przynajmniej 14/15 skille a tak masz dystans 10 ale za to masz swordy gdzies 14 lub wieksze to wybierz sobie Knighta jak juz chcesz walczyć nie magia ale wręcz jak bedziesz miał 1mlvl kupisz sobie HMM -strzela magiczną energią i bedziesz miał juz jako tako czar do ataku pozniej bedziesz kupował IH - intensywne leczenie przyda ci się a jak osiagniesz 4mlvl z tym na poczatku bedzie ci trudno bedziesz mogł kupować i uzywać UH - czyli najmocniejsze leczenie
Vadikel jest offline  
stary 05-09-2004, 16:34   #8
Cors Ent
Użytkownik Forum

Cors Ent's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Warszawa

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Royal Paladin
Świat: Azura
Poziom: 111
Cors Ent ma numer GG 2525795
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vadikel
Venderer widze że juz masz 7lvl czyli teraz skoro juz walisz swordami to nie warto ci zamieniać postaci na palladyna bo bedziesz musiał olac tamte skille i ćwiczyć dystans gdybyś od 1lvl cwiczył dystans miałbyś juz gdzieś przynajmniej 14/15 skille a tak masz dystans 10 ale za to masz swordy gdzies 14 lub wieksze to wybierz sobie Knighta jak juz chcesz walczyć nie magia ale wręcz jak bedziesz miał 1mlvl kupisz sobie HMM -strzela magiczną energią i bedziesz miał juz jako tako czar do ataku pozniej bedziesz kupował IH - intensywne leczenie przyda ci się a jak osiagniesz 4mlvl z tym na poczatku bedzie ci trudno bedziesz mogł kupować i uzywać UH - czyli najmocniejsze leczenie
co Ty za glupoty gadasz???
jakie znaczenie ma czym bijesz na rooku? zadne !!!
skill do 15 odrabiasz na mainie w 5 min.
wiec nie mac chłopakowi w głowie jak bladego pojecia nie masz o czym piszesz...
Cors Ent jest offline  
stary 05-09-2004, 18:00   #9
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Domyślny

ok... Czyli z tego co zrozumiałem skille da się szybko na mainie odrobić i nic straconego. jeśli chodzi o gre Palladynem to nie warto jeśli nie będe używał broni dystansowych, a sorcek i druid są dosyć trudni dla początkującego więc chyba wybiore knighta

Mam jeszcze 2 pytanka...

1. Czy to prawda, że skille lecą na manie (czyli jak rozumiem stałym lądzie) szybciej niż na rookgardzie?

2. Gdy osiągne 8 level to do którego miasta miałbym się udać i czy później idzie jakoś jechać do innego miasta??? Na początku chodzi mi o ciekawe miejsce, z dużą ilością potworów. Nie chodzi mi oto, żeby były tam same szczóry i węże, tylko o to, żeby nie było tam np. samych cyklopów i demonów.
A i miasto nie musi mieć pvp (jeśli dobrze rozumiem jest to zakaz zabijania ludzi)...

No to by było na tyle....

A tak apropo Valdiker skąd wiedziałeś, że już mam 7 level?? Spotkaliśmy się na rooku???
Venderer jest offline  
stary 05-09-2004, 18:57   #10
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Problem

Cytuj:
pierd**** synku ze sie sluchac nie che... bedziesz trenowal dista na rooku... zaczniemy w tym samym czasie... zanim ty na rooku dojdziesz do 20 poziomu to ja pierona bede mial na mainie skille pod 40... i bede masowo exterminowal roty albo dwarfy... i bede mial juz ten minimum 10 level a ty sie bedziesz meczyl na tym 7 czy 8 levie i sie bedziesz modlil zeby ci nikt nie zapieprzyl spearow albo gratow z ciala...

proponuje zrobic maly test dla wszystkich uzytkownikow forum. zarowno dla tych ktorzy juz sa uzytkownikami, jak i dla nowych uzytkownikow... dajmy na to 20 pytanek z teorii i mechaniki gry... jak sie odpowie na minimum 10 to mozna pisac posty i nowe tematy. jezeli ktos by oblal to moglby tylko czytac forum... wszystko po to zeby nie bylo bezsensownych postow...

edit: po jasne cholere kupowac hmmy na 1mlevie? obrazenia bedziesz zadawal takie jak ja pierdziele... ja najtem na 21 levie i 4 mlevie nie uzywam bo to strata kasy, to ty chcesz na 1mlevie ich uzywac... a na jakie stwory mam pytanie? na trolle albo bugi?

re up:
ad 1)
skille na rooku ida porownywalnie jak u sorca... sorcowie maja strasznie ciankie skille... skile po 30 u sorca to jest w zasadzie zadkosc a i takie skille maja sorcowie na 50+ levie chyba, ze ktos sobie lubi trenic sorcem...
ad 2)
nie ma miast w ktorych jest pvp albo non-pvp. sa tylko swiaty. jezeli jestes na swiecie na ktorym nie mozna atakowac graczy, to nigdzie na tym swiecie nie bedziesz mogl zaatakowac gracza... na 8 levie nie masz nawet co mazyc zeby isc na cyklopy albo demony . jezeli to twoja pierwsza postac to polecam ab albo carlin... poza tym jezeli chodzi o profesje to juz musisz sam zdecydowac. gdzies tu na forum jest dokladniej napisane o co chodzi w konkretnej profesji
wejdz na http://www.tibia.com/community/?subtopic=character tam wpisz swoje imie... lub kogokolwiek innego jesli znasz...

Ostatnio edytowany przez aktus - 05-09-2004 o 19:08. Powód: jak to ktos czyta to pm me :)
aktus jest offline  
stary 05-09-2004, 19:07   #11
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Domyślny

Szkoda tylko, że nie było odpowiedzi na moje pytania
Venderer jest offline  
stary 05-09-2004, 19:47   #12
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Cool

Cytuj:
ok... Czyli z tego co zrozumiałem skille da się szybko na mainie odrobić i nic straconego. jeśli chodzi o gre Palladynem to nie warto jeśli nie będe używał broni dystansowych, a sorcek i druid są dosyć trudni dla początkującego więc chyba wybiore knighta
Cytuj:
1. Czy to prawda, że skille lecą na manie (czyli jak rozumiem stałym lądzie) szybciej niż na rookgardzie?
Cytuj:
2. Gdy osiągne 8 level to do którego miasta miałbym się udać i czy później idzie jakoś jechać do innego miasta??? Na początku chodzi mi o ciekawe miejsce, z dużą ilością potworów. Nie chodzi mi oto, żeby były tam same szczóry i węże, tylko o to, żeby nie było tam np. samych cyklopów i demonów.
A i miasto nie musi mieć pvp (jeśli dobrze rozumiem jest to zakaz zabijania ludzi)...
Cytuj:
A tak apropo Valdiker skąd wiedziałeś, że już mam 7 level?? Spotkaliśmy się na rooku???

ad 1st quote:
jezeli chcesz grac paldkiem i uzywac tylko i wylacznie innych broni niz dystansowe to niestety tibia nie jest dla ciebie... rycerze praktycznie nie maja czarow i nie moga uzywac tych najmocniejszych niestety. paldek ma umiarkowane czary wlasne dostepne, ale jestes "skazany" na uzywanie broni dystansowej. sorc i druid... tak oni maja najwieksza game czarow... ale niestety nie sa najlepszymi w broniach zarowno konwencjonalnych jak i niekonwencjonalnych ( chciaz tych na tibii nie ma ). grajac sorcem/druidem jestes zmuszony uzywac run po wsze czasy w zasadzie.

ad 2nd quote:
wyprowadzam cie juz z bledu... skile na mainie nie rosna szybciej. one rosna w zastraszajacym tempie w kazdym badz razie na poczatku. wyjatkiem sa tu oczywiscie sorc i drut

ad 3rd quote:
najlepiej osiagnac PRAWIE 9 level. tak zaby bylo jakies 50-100 expa do 9. wychodzisz na maina i wystarczy zabij kilka potworow zeby byc na 9.
jezeli chodzi o miasto to polecam carlin albo ab. powod? pod carlin bugi, kilka rotow i maly resp slimow i spiderow/poison spiderow. jezeli juz sie pytasz jakie miasto wybrac i jaka profesje wiec sadze ze to twoja pierwsza postac na tibii, wiec gratow raczej nie bedziesz trzaskal. na low levie polecam lanie katana i na full defence. doklep tak do 20/20 albo 30/30 i idz na roty. mozna isc wczesniej, tylko po co? za duza strata hp. sprzetu raczej miec nie bedziesz za dobrego, a na p-seta musisz trochu pozbierac. a i ten nie jest cudowna zbroja ktora ochroni cie przed kazdym ciosem. w dziale potwory jest mapa respawnu. poszukaj. znajdziesz. tam bedziesz mial pokazane gdzie mozesz chodzic. jezeli chodzi o pvp to tylko serwery sa pvp albo non-pvp. nie ma miast wydzielonych ze na serwie pvp sa miasta non-pvp. nie mozna zostac w tzw "pz" czyli protection zone. sa to domki, depo, swiatynia.

ad 4rd quote:
http://www.tibia.com/community/?subtopic=character wejdz i wpisz swojego nicka

aktus jest offline  
stary 05-09-2004, 19:55   #13
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Domyślny

Aha.... Dziękuje za odpowiedź, a tak apropo to skąd wiadomo, że dany server jest pvp lub non pvp???????
Venderer jest offline  
stary 05-09-2004, 20:11   #14
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

@up
Przy robieniu postaci wybierałeś server i koło każdego bylo napisane jaki jest. Dla przykłady Calmera to Non-Pvp czyli bez walki, Antica Pvp czyli normalna walka ze skullami i Inferna Pvp-Enforced czyli można zabijać bez przerwy kogo się cche i nie ma żadnych skulli ani żadnych kar za to.
A najbardziej mnie rozbawiło pytanie jak się zapytałeś skąd koleś wie, że masz 7lvl. Spójż na to co pisałeś w swoim temacie. Masz napisane, że masz 7lvl.

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!
Raul jest offline  
stary 05-09-2004, 20:20   #15
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Cool

re up:
heh faktycznie nie ma to jak czytac ze zrozumieniem
re down:
umknelo mojej pamieci to, ze mowiles ze jestes na 7 i do 8 ci troche brakuje

Ostatnio edytowany przez aktus - 05-09-2004 o 22:37.
aktus jest offline  
stary 05-09-2004, 21:35   #16
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Domyślny

O_o NO COMMENTS........
Venderer jest offline  
stary 12-09-2004, 18:38   #17
noxlif
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 03 2004
Lokacja: Poznań

noxlif ma numer GG 8745426
Domyślny

Wszyscy ci odpowiedzieli na pytania, ale powiedz na jakim świecie grasz i podaj swój nick, może będe mógł ci pomóc, a jeżeli nie ja to może jakiś inny użytkownik forum
noxlif jest offline  
stary 12-09-2004, 19:12   #18
Deladi
Użytkownik forum

Data dołączenia: 11 08 2004

Domyślny

Cytuj:
bez obrazy ale jestes kompletnym idiota za uh bedzie musial placic kupe kasy co ty myslisz ze uh mam knight i se robi runy
Deladi jest offline  
stary 14-09-2004, 20:49   #19
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Domyślny

No więc tak
ksywa: Venderer
profesja: Knight
level: 10\ za 200 expa bedzie 11
skille: 31\28 ciągle szukam osoby do trenowania
Świat: Aurea
Obecne miasto: THAIS
stary 27-06-2006, 23:46   #20
Villaric
Użytkownik forum

Data dołączenia: 21 04 2006

Stan: Aktywny gracz
Imię: Vixaric
Poziom: 18+
Skille: xXx
Poziom mag.: 4
Villaric ma numer GG 9126515
Domyślny

Cytuj:
skille: 31\28 ciągle szukam osoby do trenowania
S
"szukajcie a znajdziecie"?tylko gdy znajdziesz jakiegos kina ze skillami po 60 to raczej ciebie zabije;]
Villaric jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania