|
Notki |
Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 08 11 2003
Lokacja: Bełchatów
Stan: Aktywny gracz
Imię: Urthan
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Shadows Plague
Świat: Xerena
Poziom: 26
Skille: 66/48
Poziom mag.: 10
![]() ![]() |
![]() Po długiej przerwie na forum - powracam z tematem: Kim lepiej lepiej grać na nowym świecie - Paladin czy Sorcerer?
Ostatnio zakupiłem sobie PACC i czekam z nadzieją na nowy świat, na którym mam nadzieję być jednym z lepszych graczy (zapewne tutaj większość z was wyzwie mnie od nooba, ale ja już gram w tibię od ponad 4 lat, kiedy jeszcze prawie nikt w Polsce o tym nie słyszał). No... wracając do mojego pytania... Poprostu nurtuje mnie kim grać... Przemyślałem już dokładnie całą sprawę, ale nadal nie mogę się zdecydować, dlatego proszę o waszą pomoc. Oto trochę pros & cons, jakie udało mi się wysnuć na temat obu profesji na nowych światach: Paladin - Może zacznę od minusów, gdyż gra Paladynem na niskich lvlach i w dodatku na nowym świecie jest trudna: po pierwsze - skillowanie. Brak kasy na multum spearów oraz fakt, że znikają i brak wysokolvlowych sorcererów, którzy mogli by postawić monka lub knighta chętnego do treningu z palkiem. Teraz pora na plusy Palka: Jak już ma wyższy lvl, i to w dodatku z PACC-em, i jak posiada już całkiem niezłe skille, to staje się jedną z pierwszych profesji zdolnych do (opłacalnego) solowania stworków takich jak: dragi, gsy... itd... Niewątpliwie - jest to wielkim plusem (szczególnie na nowym świecie), gdyż moża się szybko dorobić na znalezionym loocie. Kolejnym plusem Palka jest napewno jego siła w walce z innymi profesjami. Staje się bardzo przydatny w wojnach decydujących o podzieleniu wpływów na nowym świecie. Sorcerer - W tym przypadku zacznę od plusów... Sorc nie musi trenować, po wyjściu na maina może bardzo szybko expić (do około 30-40 lvla - dużo szybciej niż inne profesje). Możliwość używania różdżki (bardzo przydatna na nowym świecie), gdzie nie ma jeszcze dobrego eq, a jak jest - to bardzo drogi. Pora na minusy :/. Huntowanie mocniejszych stworków bez blokera, jest niemożliwe, bądź bardzo nieopłacalne. Sorc dość łatwo ginie w wojnach. Sorc nie może samodzielnie expić na lepszych stworkach niż dwarfy guardy (i to i tak na wysokim lvl-u). Przepraszam... może walczyć summonami na Dragonach, ale wtedy przepada część expa, no i trzeba leczyć summony, bądź stawiać nowe, co wymaga trochę manki, a co za tym idzie dość dużego lvl-a. Kolejny minus to to, że do dobrej gry, Sorc potrzebuje dużo czarów, które trochę kosztują ![]() Ja jestem za Paladynem, gdyż PACC daje mu bardzo dużo, ale proszę was o wasze, pomocne dla mnie opinie. Inaczej nie pisałbym tego pytania.. mini-poradnika. Ostatnio edytowany przez Leszon - 19-05-2006 o 13:42. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 05 2006
Lokacja: Zapomniałem
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 05 2005
Lokacja: Łódź
Stan: Usunięty
Profesja: Elite Knight
|
![]() Hmm też bym wybrał palka. Jeśli będziesz mieć siłę podnosić speary i uciekać, walczyć z druidami/sorcami, którzy będą używać swojej różdzki do pk - to wybierz palka.
![]() Co do Sorca - nigdy nim nie grałem na nowych światach, więc nie chcę wprowadzać w błąd. Jeśli umiesz szybko expić i zrobisz odpowiedni mlvl do expiwska na, którym jesteś - wybierz sorca. Tak czy innaczej powodzenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik forum
![]() ![]() |
![]() Podraz. - po pierwsze... ja mówię o nowym świecie... a nie o Calmerze (non-pvp) ... na którym gra Cachero i ma tam miliony złota.. i może sobie kupować tyle run, ile chce. Ja będę zaczynał od zera... i grając sorcem nie będę miał tyle kasy, żeby expić na lepszych stworkach niż guardy.
Po drugie... trochę się wiąże z pierwszym... twój kumpel ma już 40 lvl, i ma napewno kasę na hmmy, i takie expienie na dragach może się mu opłacać, ale mi chodzi o to, żeby móc expić na lepszych stworkach od lvla 25+ (opłacalnie) - Paladynem - jest to bardziej realne... i prostsze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
|
![]() @Leszon
Tylko ze problem w tym ze zanim paladyn w ogole bedzie mogl zaczac expic to sork bedzie juz mial ten 25 lvl, a wbrew pozorom expienie paladynem na 25 lvlu na dragach oplacalne nie jest. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 18 04 2006
Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Świat: Azura
![]() |
![]() Sam gram paldynem i w sumie nie nazrekam a prawda jest taka ze wiekszosc high leveli to glownie paladyni a nie sorki i druty.
@Podraz-Twoj kolega 42 drut jest super. Zajebal draga solo bez zuzycia wielkiej ilosci many.Nooo gz.Wejdz sobie na tibiacams.com i zobacz jak sorki 18 robia solo draga -''- A co do wyboru propnuje pala bo chociaz na wbicie bodajze 68 dista wydasz na speary 15k(oblizcylem kiedys) to bedziesz wszystko odrabial na amazonkach albo orkach obok carlin/ab a potem juz ze skillami ok. 60 mozna sie na guardy pzrejsc .za.je.bis.ty exp i lootra naw tez Ten podraz to jakis idiota jest- pisze posty do kazdego tematu i takie glupoty... ech... ludzie sa.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik forum
![]() ![]() |
![]() Coraz bardziej decyduję się na palka... ;D... Czekam na więcej opini...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
![]() |
![]() Po pierwsze opisów profesji jest tysiące, mógłbyś poszukać. Co do tematu to nie wiem nad czym się zastanawiasz
![]() ![]() ![]() ![]() Wybór należy do ciebie ja już wybrałem ![]() @kobus granie sorcem jest trudniejsze niż granie pallkiem więc i mniej osób dochodzi do wysokiego lvlu. Tak na marginesie najłatwiej jest knightem ale mało kto wytrwa do porządnego lvlu bo jest to ...nudne z deka Ostatnio edytowany przez jastr - 19-05-2006 o 18:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||||||
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Ostatnio edytowany przez Vil - 19-05-2006 o 19:16. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 06 05 2006
Lokacja: Myślibórz
Profesja: Master Sorcerer
![]() |
![]() heh ja tez czekam na new serv i juz wybralem profesje <<SORC>>.
Wszystko juz zostalo powiedziane. Wiem jak sie expi profesja magiczna bo do 40 lvl gralem druidem i mi sie troche znudzil, poniewaz nie mial zadnego ofensywnego czaru , oprocz e vis, mort,flam itp. Sorcem mozesz wpasc na 60 lvlu z pacciem, walniesz ue i pol depo napakowane druidami do 50lvla i sorcami tez do 50lvla, padaja wszyscy ![]() ![]() SSSSSSOOOOOOOOORRRRRRRRRRCCCCCCCCCCC ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 09 2004
Lokacja: Włocławek
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Flaxizo
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Sample This Academy
Świat: Berylia
Poziom: 20
Skille: xx/xx
Poziom mag.: ~
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]() ![]() ![]() ale podsumowujac chcialem powiedziec ze osoba z dlugim starzem w grze czesto ma problemy z utrzymaniem sie przy jednym charze wiec takie pytania moim skromnym zdaniem sa prdatne, bo ktos moze sie zmobilizowac do zostania przy jednej wlasnie profesji. a co do tematu... moze i palek jest wyborem latwiejszym, jednak znajac wielu pakow powyzej 85 lvla wiekszosc nazekala na monotnie. fakt mozna solowac ale z regoly jest to nieplacalne ( np dragon lord na wiezy przy veno z sd ) niby zabawa jest ale kosztowna. i gro tych wlasnie palkow nazekalo, ze nie maja dobrych miejsc na expa na swoim lv. (nie mwie tu o huntach grupowych) bo maja dosc monotnny wybor w porownaniu do knighta np... ale o ryzerzu nie mowimy wiec sorc... fajna profesja jego plusem i minusem zarazem jest wlasnie to ze latwo nim zginac ![]() ![]() oczywiscie wyzej wymieniona przezemnie hipotetyczna sytuacja glownie ma znaczenie dla prawdziwych graczy a nei lam ktorzy uzywaja uhbotow i innego tego typu [kropeczki:>] ... tak na marginesie uwazam ze wszytkie te lamy powinni zbanowac... bo co o za przyjemnosc gry kiedy nawet sie nie umie uhnac samemu ?? tylko polega sie na jakichs gglupich pogramach ...tibia to nie jakas gra gdzie sobie wpiszesz kod na kase... tu licza sie umiejetnosci a nie lamerzy majacy programy... moje skromne zdanie..a ze oszusci i lamy zawsze maja z gorki a uczciwi gracze pod gorke to swoja droga ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() z jednym sie nie zgodze, mianowicie:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 09 2005
Stan: Niegrający
Poziom: 152
Skille: 92/84
Poziom mag.: 8
|
![]() Czemu zadajeż takie pytanie?Pewnie ściemniałeś że graż 4 lata , bo takto byś wiedział kim grać i tyle
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 10 2005
Lokacja: Gdynia
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Zin Falo
Świat: Celesta
Poziom: 61
Skille: 80/80
Poziom mag.: 6
![]() |
![]() Na nowych światach dobrze jest brac palka -- szybki exp ; Druida- szybki exp + zarabianie do 40 lv ; Sorca -na nowym swiecie gorzej od druida ale tez w miare expi.
Knight moim zdaniem ma przerabane. mało jest dobrego ekwipunku a jeśli już ktoś chc go sprzedać to najczęściej po astrnomicznych kwotach. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 02 2006
Lokacja: Poznan
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elder Druid
Świat: Arcania
|
![]() Skoro grasz w tibie od 4 lat to powinienes wiedziec kogo wziasc.
No ale dobra. Jesli chcesz szybko expic to pall jesli chcesz sie bic na wojnach to sorc. @up: A grales kiedys knightem na nowym servie? Ostatnio edytowany przez Vrael - 20-05-2006 o 09:03. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Co do cen to jak juz pisałem runy dla sorca poniżej 40 lvlu praktycznie są zbędne (wystarczą mfy i wand) a pallek też do expa na leprzych potworach potrzebuje run. Wiadomo postacie magiczne nie są tak "tanie w expieniu" jak knight czy pall ale po updacie ta różnica zmalała. No i te kilka razy większy dmg to czy nie przesadzasz troszkę?? z hmm na 40 lvlu 42 mlvl zabierasz od 40 do 80 hp (chyba) to ile ty z boltów zabierasz ??? Od 200 do 400 ?? Fajnie proszę o ssy Cytuj:
![]() ![]() Powiedzmy że sorce mają 100 lvl i 65 mlvl czyli Ue zabiera 632 do 1264 czyli średnio 948 hp (ponieważ sorców jest 2 więc nie będę tego dzielił przez 2) Sd zabiera 477 do 668 czyli średnio 572 zsumujmy to teraz czyli razem zabiorą 1520 a knight na 100 lvlu ma 1565 hp czyli przeciętnie musieliby jeszcze fire arrow użyć ![]() Co do cen to jak już mówłem z pacc czary spontaniczne i wand tyle |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Użytkownik forum