Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 26-04-2008, 21:53   #1
Bwqej
Użytkownik forum

Data dołączenia: 26 04 2008

Domyślny Fromat

A wiec tak kiedys gralem na kompie i zostalem zhackowany ale nie przejalem sie bo to tylko 30 lvl. Nastepnie kupilem laptopa i zainstalowalem tam tylko tibie i gadu gadu (xD) wiec jest calkowicie bezpieczny. Ale pojawia sie dylemat poniewaz za kilka miesciecy bede musial sie pozbyc laptopa a w tibi dorobilem sie sporej sumki i chce ciagle rozwijac swoja postac. Stary komputer jest w 99% zainfekowany przez jakegos virusa/keyloggera/badz inne swinsto przez ktore moglbym zostac zhackowany. Zwracam sie do was czytelnikow tego forum jak moge zrobic format dysku, tak aby wszystko sie z niego usunelo. Jak tego dokonac mam Windows xP.
Bwqej jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 26-04-2008, 22:54   #2
Thunus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 04 2008

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Świat: Guardia
Poziom: 11x
Poziom mag.: 6x
Thunus ma numer GG 4279956
Domyślny

Bieżesz płytke z "Winshitem" i wkładasz ją do kompa uruchamiasz ponownie(możesz to jakoś inaczej też zrobić )później jak uruchomi sie instalator wina to wybierasz odpowienie zadanie(nie pamiętam jakie tam byly,bo dawno nie używałem windowsa),formatujesz,instalujesz jeszcze raz i po sprawie
Pozdro
Thunus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2008, 23:18   #3
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thunus Pokaż post
Bieżesz płytke z "Winshitem" i wkładasz ją do kompa uruchamiasz ponownie(możesz to jakoś inaczej też zrobić )później jak uruchomi sie instalator wina to wybierasz odpowienie zadanie(nie pamiętam jakie tam byly,bo dawno nie używałem windowsa),formatujesz,instalujesz jeszcze raz i po sprawie
Pozdro
Dodam tylko, że w razie nie czytania płytki Windy, należy ustawić odpowiednią opcję w Biosie.
Arcan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2008, 23:50   #4
Satyros
Użytkownik Forum

Satyros's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2007

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Thunus, to nie do końca może pomóc. Vir/keylogger/exploit może siedzieć jeszcze w MBR (Master Boot Record) dysku (nie jestem pewien czy format widny go czyści), więc wypadałoby jeszcze wyczyścić MBR.
Opis czyszczenia MBR (jeżeli chcesz):
Najpierw robisz format z płytki windowsa (ten gruntowny, długi), potem uruchamiasz konsolę odzyskiwania (w tym temacie masz opis jak uruchomić konsolę odzyskiwania w 2000/XP/2003:
http://www.searchengines.pl/index.ph...=0&#entry65742
zrób to najlepiej "za pomocą bootdisków lub CD instalacyjnego ").
Jak już uruchomisz konsolę, wpisujesz fixmbr, a potem exit. MBRy będą wyczyszczone i system gotowy do użytku (jak nie to jeszcze raz go zainstaluj z płytki, jak coś to tym razem wystarczy szybki format).

Edit:
Ewentualnie możesz wyzerować dysk używając narzędzi (raczej w języku angielskim) ze strony producenta dysku (wyczyści to również mbr). A potem pozostaje tylko instalacja windy

Ostatnio edytowany przez Satyros - 27-04-2008 o 00:04.
Satyros jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania