|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 21 11 2005
Lokacja: Chrzanów
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Witam, proszę o pomoc w obliczeniu. Wiem, że na tym forum oprócz młodych ludzi są jeszcze osoby starsze dla których to nie będzie nic trudnego- a mi pomoże. Tj. Nie wiem ocb z tą sigmą (i literkami na jej górze i dole)
![]() Cytuj:
Z biologii na poziomie rozszerzonym zdobyłem 70% punktów, co w przeliczeniu na poziom podstawowy daje 74%. "Waga" przedmiotu odpowiada wartości 1. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2006
|
![]() Proste - sigma to suma. Czyli P = (W1 x w1 + W2 x w2 + ... )/(w1+w2+ ...), gdzie 1, 2 to kolejne przedmioty.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zbanowany
|
![]() A jak się do tego ma to "n" (które ma wartość 1) nad znakiem sigmy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() W tym wypadku (tak myślę!), że n to po prostu liczba wyrazów, które będzieszd o siebie dodawał. Czyli dla n=2 - (W1 x w1 + W2 x w2) / (w1 + w2). Jeśli to co napisał Khalan to prawda, bo znaku sumy jeszcze jakoś nie rozkminiałem do końca.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zbanowany
|
![]() A czy ktoś mógłby mi od razu obliczyć to na podstawie tych danych co podałem? Bo mimo, że próbujecie mi to wytłumaczyć to ja wciąż tego nie mogę sobie obliczyć ;s
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2006
|
![]() Cytuj:
No to punkty za biologie to: P = (0,4 x 37 [bo 74% z 50pkt] + 0,6 x 35 [70% z 50pkt]) x 1 [waga] Analogicznie sobie policz punkty z drugiego przedmiotu (nie podałeś, jaki miałeś z niego wynik), zsumuj i podziel na 2 (bo 2 przedmioty, każdy o wadze 1). Et voila. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zbanowany
|
![]() :* Dzięki
![]() |