|
Notki |
Grafiki Masz talent do grafik? Zamieść swoje prace tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 09 2005
Lokacja: Olsztyn
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Chciałbym zaprezentować wam moje prace profesjii tibijskich.
Pierwotne wersje obrazków zawarte były w mojej reklamie konkursowej tibii (zająłem wtedy zaszczytne 1 miejsce ![]() PS. Przy rysowaniu wzorowałem się na obrazku z clienta Tibii. ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Anders - 07-09-2007 o 13:20. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 22 07 2007
|
![]() Mi się bardzo podoba, ładnie starannie zrobione, tylko druid ma cuś za grube nogi a sorcerer taką skośną twarz...( Made in Japan? )
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @up
Druid generalnie jest gruby, chociaż prędzej pasowało by określenie potężny. Jeśli miałby mieć chudsze nogi to musiałby cały być szczuplejszy, a w założeniu ma się wyróżniać posturą (przynajmniej ja tak to sobie wyobrażam). A skośne oczy maga to nic innego jak mój styl (zauważ że palladynka też ma "skośne" oczy). Tak po porstu postawnowiłem narysować kobiece oczy; stare nawyki (kiedyś dużo rysowałem mangowych postaci). |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau
![]() |
![]() Mangowe, nawet bardzo, mi osobiście ten styl się niezbyt podoba. Prace są nawet, nawet, kilka błędów rzuca się jednak w oczy.
Druid ma płaskie dłonie a ręce wyglądają jak oderwane od tułowia. Dół szaty sorca z kolei, jest płaski i to się często powtarza u innych postaci, zawodzi cieniowanie. Niby jest, ale coś z nim jest nie tak. Ale grunt, że prace sa niebrzydkie i na pierwszy rzut oka nieźle wyglądają.
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @up
Dzięki za wnikliwą analizę... Co do rąk druida to może rzeczywiście przedobrzyłem, chociaż podkreślam jeszcze raz, że zależało mi, aby ukazać go jako poteżnego osobnika - ale masz rację, odstaja od tułowia ciut za dużo. Jednak co do "płaskich dłoni"(?) - czy widzisz tam dłonie? To jest addon na jego dłoniach; nie są to nawet przylegające rekawice tak jak w przypadku Palladyna tylko luzno opadające łapy niedźwiedzia - są płaskie, bo takie właśnie mają być... Trafna uwaga co do szaty Maga. Cieniowanie fałd na materiałach zawsze stanowiło dla mnie trudność i znajdą się miejsca, gdzie jest to wykonane niedokładnie, ale w wiekszości kolory cieniują się zgodnie z padaniem światła, jednak gdzie dopatrzyłeś się złego pocieniowania w innych postaciach to naprawdę nie wiem. Jakbyś napisał konkretnie byłbym wdzięczny ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2007
|
![]() Wspaniałe !
Ty to masz talent ![]() ![]() Drugi Da Vinci? :> |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 05 2006
Lokacja: Giżycko
Wpisy bloga: 1
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matekaratek
Świat: Broa
|
![]() W ogóle wiesz kto to był Leonardo da Vinci? Nie porównuj jego, bo musiał by przewyższa intelektualnie nasze czasy...a chyba tak nie jest?
No ładne, ale poćwicz, mało szczegółów. Ogólnie wychodzi spox.
a kto nie jest z nami w klubie - niech go piorun trzaśnie. Oby nasze wszystkie prace były najpiekniejsze inni przecież się nie znają - to jest najważniejsze. Niechaj nasze forum nigdy sie nie skończy a kto źle o nas napisze, szybko go wykończym... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 06 2006
Lokacja: Warschau
![]() |
![]() Hmm, może cieniowanie to złe słowo w tym przypadku, najbardziej to widać u druida, na reszcie rysunków(poza sorcem) jest to marginalnie widoczne i nie musisz się tym przejmować.
No, ale do rzeczy, sadze ze problem jest w czarnych liniach, a dokładnie w tum ze na rysunkach używasz tylko jednego odcienia czerni, taka czernią rysuje się przerwy pomiędzy obiektami, kontury, całkowicie zaciemnione miejsca i wgłębienia. Na twoich rysunkach za cieniowanie odpowiada kolor, dobrze, ale ciemne linie które dobrze pokazywały wgłębienia i wypukłości w wersji czarno białej tutaj kloca się z kolorem. Białe plamy na skórze pokazują ze jest w tym miejscy wypukłość czyli mięsień, ale zaraz obok jest czarna linia przez co mamy wrażenie ze w tym miejscu jest bardzo duża wklęsłość. Przez to cieniowanie za ta linia jest już jak gdyby cieniowaniem zupełnie innego obiektu, co na prawej ręce druida wygląda jakby była ona plaska. Tam gdzie chciałeś podkreślić mięśnie lub zgięcia materiału kreska, zmieniłeś jednocześnie cieniowanie. Linie mówią na twoich rysunkach jedno a kolor drugie, nachodząc na siebie niszczą iluzje trójwymiarowości, realności rysunku. Zauważ ze czepiam się cały czas tylko sorca i druida, u palladynki zastosowałeś prawie na całym rysunku cieniowaniem kolorem i wygląda to bardzo dobrze, u knighta ciemne linie z kolei nie przeszkadzają, uwydatniają pancerz, chociaż mógłbyś użyć ich trochę mniej. Musisz zdecydować się nad sposobem cieniowania powierzchni, widzę jednak ze wolisz cieniować kolorem wiec tego się trzymaj. Wystarczy ze usuniesz te ciemne linie i prace będą imo o wiele lepsze.
![]() |
#9 |
Zbanowany
Data dołączenia: 29 06 2007
|
![]() plisnoł...
łoo.. Nice nice ![]() pozdro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zbanowany
Data dołączenia: 25 01 2006
Lokacja: Żory
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Andrealfus
Profesja: Elite Knight
Świat: Trimera
Poziom: 106
Skille: 87/84
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() śliczne
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 08 2005
![]() |
![]() Proste a zarazem ładne i fajne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ile czasu robisz jedną postać?
a kto nie jest z nami w klubie - niech go piorun trzaśnie. Oby nasze wszystkie prace były najpiekniejsze inni przecież się nie znają - to jest najważniejsze. Niechaj nasze forum nigdy sie nie skończy a kto źle o nas napisze, szybko go wykończym... Ostatnio edytowany przez matiiii - 07-09-2007 o 20:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 11 2006
|
![]() mi osobiscie sie nie podobaja sa jakeis takie strasznie plaskie? jeszcze postac jak postac... ale te wszystkie drobiazgi na niej...
wezmy na przyklad palladynke pierwsze co sie rzuca w ocy to to ze reke z lukiem ma wyciagnieta w bok natomiast luk narysowany jest tak jakby trzymala go przed soba.. pasek od kolczanu przechodzi przez srodek prawej piersi... nie wiem jak Ty postrzegasz swiat ale jak laska niesie torbe to pasek laduje jej miedzy piersiami poprostu sie zsuwa, pozatym jest narysowany tak jakbybyla zupelnia plaska jak nei wklesla wrecz... kolce do rekawicy to sa z papieru przykelone? miejsce gdzie sie lacza z rekawica powinno byc choc troche zaznaczone a w tymmiejscu zupelnie brak tego cienia, a odnosnie tych wszystkich kolcow to np. u druida kolce/kly/szpony czy co on tam ma przy naszyjniku (swoja droga on tez jest dziwny bo sznurek stapia sie z wisiorkiem o.0 mi sie zawsze wydawalo ze wisiorek jest zamocowany na sznurku..) wygladaja tak jakby byly grubosci tego paska czyli bardzo plaskie.. (powinny byc choc troche zaokraglone by jakos to wygladalo minimalnie 3wymiarowo - zauwaz ze te kolce na pasku u druida juz jakkolwiek wygladaja lepiej) wiecej mie sie nie chce bo nikomu nie bedzie sie chcialo tego czytac i tak pewno ![]() i strasznie mangowe =P skosne twarze ;s pozatym maja miny jakby chcieli a nie mogli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 01 2007
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Ksyssiu Czarodziej
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 18
Poziom mag.: 17
|
![]() ja sobie druida wyobrażam jako takiego dziadka z długą brodą. Paladynka jest ok. a rycerza to weź żeby był bardziej mięśniak.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @9-NINE
Co do tych lini to masz rację... tak już wyszło, że czasem nie współgrają z cieniowaniem. Jeśli zaś chodzi o pozbycie się niektórych z nich to już probowałem, nawet jeszcze wtedy, gdy pół roku temu wykańczałem starsze wersje do reklamy... Jednak bez nich obrazek wyglądał zupelnie inaczej - niekoniecznie lepiej (jakiś taki mdły) @Matiiii Szczerze mówiąc to nie pamiętam, bo "remake" tych starych obrazków to było tylko dodanie wiekszego cieniowania i kompozycji a trwało to 20-30 minut. Jednak jeśli liczyć czas powstawania pracy od zera to myślę, że cały proces trwa około 2 godzin, może nawet trochę dłużej... @Extermis Zauważ, że łuk palladynka nie trzyma równolegle do widza, ale jest on lekko przechylony lewym końcem w stronę odbiorcy, więc mimo żę uchwyt jest prawie równo z biodrami nie oznacza ze dalsza część nie może być bliżej widza co za tym idzie - być przed nogami. ![]() Jeśli chodzi o pasek kołczanu to wszystko wyjasnia orginalny obrazek Cipsoftu: ![]() Czy widzisz aby się wsuwał gdziekolwiek? Bo ja nie... A jak napisałem wcześniej wzorowałem sie na rysunku z clienta... Brak cienia przy rękawiczce? ![]() Moim zdaniem cień jest wystarczający, poza tym kontury "kolca" tak zachodzą na rękawice, że widać skąd on wychodzi... Kolce druida są pocieniowane; zgodnie z tym co jest na tibijskim kliencie znajdują się pod paskiem: ![]() ,więc jest to wykonane prawidłowo, a to że akurat widok z przodu nie oddaje ich grubości, cóż - czasem musi zadziałać zmysł przestrzenny u widza, w każdym bądź razie nie wiem jak można by inaczej podkreślić ich grubość jak nie poprzez pocieniowanie jednocześnie trzymając się orginalnego projektu Cipsoftu... Co do wisiorka to masz rację. Nie dorysowałem zakończenia amuletu, nie mniej jednak jest on pocieniowany tak, że nawet jakby stapiał sie ze sznurkiem to i tak nie wygląda na płaski: ![]() Mangowe? Oczywiście, że mangowe ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BadBoy
Data dołączenia: 10 08 2005
Lokacja: unknown
Wpisy bloga: 2
Świat: PL
![]() |
![]() Ex~~ daj mu już spokój ;p przecież on rysował to na podstawie innych obrazków i chce aby były ząb w ząb podobne, niechciał dodawać nic od siebie bo albo nie potrafi albo chce zachować oryginalność tych prac.
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2005
Lokacja: Rookgaard / Gorzów Wlkp.
Imię: Soru Halton
Profesja: Rookstayer
Gildia: Boy Better Know
Świat: Antica
Poziom: 43
![]() |
![]() Ale jak chce zachować oryginalność prac, to niech ją zachowuje od początku. ;s
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Extermis
Zwężął by się jesli byłby znacznie wysunięty a on jest minimalnie. U mnie też jest naramiennik, więc cytuję: "jak mogłby się zsuwać"? - Zatem się nie zsuwa ![]() Skoro chodzi Ci o "kolce" przy sznurku do amuletu to po co piszesz, cytuję: "wygladaja tak jakby byly grubosci tego paska czyli bardzo plaskie.." skoro pasek jest przy zupełnie innych "kolcach". Wybacz więc, że nie ogarnąłem Twojego niespójnie myślowo tekstu... Nie napisałem, że zrobiłem dobrze wszystko nie mniej jednak uważam, że cieniowanie wyszło (mimo kilku błędów) przyzwoicie... Manga to banał? Może dla Ciebie tak, jednak jest to Twoje subiektywne zdanie. @Pan i Władca Wydaje mi się, że źle zrozumiałeś stwierdzenie "rysowanie na podstawie". Rysując swoje prace chciałem zachować wygląd ubioru, broni, kolorystykę po to, żeby postacie przedstawiały profesje tak jak rzeczywiście wyglądają. Nie przerysowałem ich w takich samych pozycjach, więc niesprawiedliwe jest stwierdzenie cyt.: "niechciał dodawać nic od siebie bo albo nie potrafi (...)" Poza tym sam fakt, że narysowane są w stylu mangowym świadczy o tym, że narysowałem je na swój sposób, mimo że są tak samo ubrane, mają tą sama kolorystyke co w cliencie, no ale w końcu to są profesje tibijskie a nie postacie Andersa ![]() Ostatnio edytowany przez Anders - 08-09-2007 o 14:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @up
Rozumiem, że cip soft też narysował mangowe postacie? Z Twojej wypowiedzi to jesno wynika "wszystko jak u cipow". I chyba nie rozumiesz istoty tego przedsięwzięcia... Postacie były w reklamie Tibii, a zatem ich stroje, bronie itp z założenia miały być takie same... Domyślam sie, że Ty wykazując swój wkład i pomysłowość narysowałbyś palladyna w kombinezonie komandosa i z shotgunem w ręku... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeśli masz zamiar rysować kolejne postacie czy coś tam innego, przyłóż większą wagę do szczegółów, bo w tych 4 jest taki jakby "zarys", im więcej posiedzisz tym efekt ładniejszy.
a kto nie jest z nami w klubie - niech go piorun trzaśnie. Oby nasze wszystkie prace były najpiekniejsze inni przecież się nie znają - to jest najważniejsze. Niechaj nasze forum nigdy sie nie skończy a kto źle o nas napisze, szybko go wykończym... |
![]() |
![]() |