Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-10-2008, 02:16   #1
Misiaczka
Użytkownik Forum

Misiaczka's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2006

Domyślny Looking for something different

Witam.
Wiem iż takich tematów na tym forum jest 666 stron lecz w żadnej nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie -

Czy istnieje gra w której przeważa grywalność ?
Czy istnieje gra w której po śmierci będę chciał rzucić monitorem ?
Czy istnieje gra w której zabijanie potworów nie polega na jednym kliknięciu myszką?
I czy istnieje gra która czymkolwiek różni się od innych ? - Taka w które jest coś czego nie ma w innych grach - Czegoś co nadaje grze "smaczku" dzięki któremu nie będę mógł się oderwać od monitora.

Teraz grając w grę RoHaN uświadomiłem sobie że każda gra to jedno i to samo i tu leży do was moje pytanie - Czy istnieje gra która odpowiedziała mi na wszystkie pytania wyżej napisane?

Proszę o odpowiedzi które wniosą coś do tematu (chociaż wiem że proszę o niemożliwe proszę o nie spamowanie)

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-10-2008, 08:43   #2
PLague
Użytkownik Forum

PLague's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2006
Lokacja: Koszary

Domyślny

Cytuj:
Czy istnieje gra w której przeważa grywalność ?
Tak, bardzo dużo.

Cytuj:
Czy istnieje gra w której po śmierci będę chciał rzucić monitorem ?
Jeśli Twoje procesy myślowe przebiegają poprawnie - żadna.

Cytuj:
Czy istnieje gra w której zabijanie potworów nie polega na jednym kliknięciu myszką?
Tak, bardzo dużo.
Na przykład:
- Baldur's Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights, Daggerfall, Arcanum, Fallout, Placescape: Torment (ale tam walki w ogóle mało, esencja gry leży w dialogach), Wizardry;
- wyścigówki;
- sportowe;
- przygodówki;
- stare city buildery: Cezar, Faraon, etc.
- puzzle.

Cytuj:
I czy istnieje gra która czymkolwiek różni się od innych ? - Taka w które jest coś czego nie ma w innych grach - Czegoś co nadaje grze "smaczku" dzięki któremu nie będę mógł się oderwać od monitora.
- Planescape: Torment;
- Fallout;
- Arcanum.
stary 05-10-2008, 11:29   #3
Lord Dreathan
Użytkownik Forum

Lord Dreathan's Avatar

Data dołączenia: 06 08 2004
Wpisy bloga: 4

Stan: Niegrający
Lord Dreathan ma numer GG 5945841
Domyślny

A mody/mapy mozna podawac?

"We are falling - falling to rise"

Ukryty tekst:
[b] Pomogłem? Wkurzyłem? Mam fajny nick? Zostaw po sobie ślad w postaci NOTKI
Lord Dreathan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 13:34   #4
Misiaczka
Użytkownik Forum

Misiaczka's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2006

Domyślny

@Pan wyżej
Oczywiście że można =)

@Każdy kto ma zamiar coś napisać.
Niestety przez zmęczenie [Patrz na godzinę pisania tematu] zapomniałem dopisać że chodzi mi o gry MMORPG, MMOFPS, CRPG i tego typu badziewie.
Nie interesują mnie gry singleplayer.
Chociaż gry podane przez "PLague" chętnie sprawdzę.
stary 05-10-2008, 16:38   #5
kagan
Użytkownik Forum

kagan's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2003

Domyślny

Hm... sam też próbowałem mnóstwa gier MMORPG, i rzeczywiście... 95% jest identyczna.
Sam sporo czasu byłem w Anarchy Online, za względu na duże możliwości.

A teraz bawie się, znów, w Ultime online.
Może Ci się spodoba, chociaż to też zależy czy lubisz RPG. W UO można się skupić na polepszaniu postaci, można an odgrywaniu, można na walce. Nie ma systemu leveli - są tylko skille. Tzn masz ileś tam (a jest ich naprawde sporo) skilli (od walki, od rzemiosła, od wydobycia surowców, od magii, od muzycznych, przez "zręcznościowe" czyli kradzież itp, do zaklinania przedmiotów...) i możesz rozwinąć tylko kilka (najczęściej 800% to max, czyli 8 skilli na max.), a więc tzreba mieć pomysł na postać.
Wszystko zależy od serwera. Są serwery nastawione na odgrywanie postaci, są serwery "wolne", tzn troche tego troche tego, są serwery nastawione na PvP.

Co do rzucania monitorem... w UO jest full loot. Tzn, jak zginiesz to wszystko co miałes na sobie zostaje w zwłokach, a zazwyczaj to "wszystko" 5 sekund póxniej znajduję się w plecaku przeciwnika, a więc można się nieraz wkurzyć ;p (Wszystko tzn wsyzstko... po wskrzeszeniu masz na sobie pośmiertną toge i nic więcej)

Co do grywalności - UO to gra stara, a nadal fanów, nadal działają serwery, nadal są tworzone NOWE serwery przez graczy.

Co do zabijania jednym kliknięciem - to już zależy... napewno nie ma czegoś takiego jak "stane sobie w jednym miejscu, klikne LPM i czekam", w życiu. Też zależy od postaci którą grasz, ale żeby przeżyć, trzeba troche poklikać, i mieć wprawy (a m izawsze jej brakowało...), jeśli chesz już zupełnie mieć adrenaline - graj magiem

Co do smaczków - dla mnie smaczkiem jest duża wolność. W 90% tych nowych rpg są 4 klasy do wyboru i wsio. Jesteś wojownikiem to bierzesz miecz i idziesz ciąć kolejne chmary jakichś mobów. Tutaj masz dużo możliwości... chcesz być crafterem, zarabiać sprzedając swoje wyrobe, kupić domek, kupić zamek? Prosze bardzo. Chcesz być wojownikiem, który zarabia przez polowanie? Prosze bardzo. A może alchemikiem? Jasne. Rolnikiem? Może być. Zielarzem? Też można. Złodziejem? Cieżki zawód, ale można. Bardem? Nie ma kłopotu. Bandytą? Ok. Wampir? Jeśli lubisz. Wilkołakiem? Można. Druid/nekromanta/mag? Też. I tak dalej...

I na koniec - nie ma gry idealnej... nie ma gry mmorpg w której przez cały czas byś nie mógł oczu oderwać, ale Uo daje sporo możliwości, i jeśli ma sie fajny serw, można sobie pograć przez kilkam iłych chwil.

Ostatnio edytowany przez kagan - 05-10-2008 o 16:40.
kagan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 17:12   #6
.Matrik.
Użytkownik Forum

.Matrik.'s Avatar

Data dołączenia: 24 01 2007

Domyślny

Nie no, angielski... szpan...
.Matrik. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 18:51   #7
PLague
Użytkownik Forum

PLague's Avatar

Domyślny

Cztery proste słowa w języku angielskim wzbudziły w Tobie* zazdrość o ich znajomość autora tematu. Tak wielką, że aż musiałeś to "wytknąć" Misiaczkowi.

*racja, byk.

Ostatnio edytowany przez PLague - 05-10-2008 o 19:16.
PLague jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-10-2008, 19:00   #8
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez PLague Pokaż post
Cztery proste słowa w języku angielskim wzbudziły w Ciebie zazdrość o ich znajomość autora tematu. Tak wielką, że aż musiałeś to "wytknąć" Misiaczkowi.
A teraz napisz to zdanie po polsku. Albo po angielsku. Tak, żebyśmy je zrozumieli.
stary 05-10-2008, 19:15   #9
PLague
Użytkownik Forum

PLague's Avatar

Domyślny

Niestety, nie wiem jak powiedzieć to prościej - "ugabuga" i wymachiwanie rękoma chyba nie oddadzą sensu mojej wypowiedzi.
stary 05-10-2008, 19:32   #10
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Widzisz, gdy przyczepiłeś się do kogoś, że - słusznie - wytknął całkowicie niepotrzebne użycie j. angielskiego (w końcu polskie forum), to musiałem przyczepić się do Ciebie.
stary 05-10-2008, 19:46   #11
PLague
Użytkownik Forum

PLague's Avatar

Domyślny

Dzięki, gdybyś się nie czepił, nie zauważyłbym mojego błędu i tak to zostawił.
stary 06-10-2008, 12:07   #12
S-75
Użytkownik Forum

S-75's Avatar

Data dołączenia: 28 09 2008

Domyślny

ja rowniez poszukuje tytulu o tych walorach (2-3lata i nic). narazie nie ma takich gier. Oczywiscie wiekszosc powie ze wow jest gra bez skazy, ale oni sie myla. prawdopodobnie jeszcze dlugo takiej gry nie bedzie. dla znudzonych polecam: warsoldat, armagetron, cs(choc moze nie). gry w ktorych nie ma lvl, skillow na pasku i innych bez sensownych rozwiazan walkowanych przez lata.
S-75 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-10-2008, 13:26   #13
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

Warcraft 3 frozen Throne z modem defens of the ancients aktualnym 6.54b. To taki rpg w rzucie izometrycznym z bardzo duzej odleglosci(jak w startegiach) i grywalnosci. Jak zginiesz to mozesz rzucac krzeslami etc(bo podejzewam ze jestes na tyle nienormalny) grywalnosc jest zajebista(mnóstwo ludzi etc) a zabijanie mobow i innych graczy na bank nie polega na 1 kliknieciu. No a orginal w3 ft kosztuje tylko 57 zl ? jakos tak =)

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-10-2008, 14:15   #14
Duch Niespokojny
Moderator

Duch Niespokojny's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Widzisz, gdy przyczepiłeś się do kogoś, że - słusznie - wytknął całkowicie niepotrzebne użycie j. angielskiego (w końcu polskie forum), to musiałem przyczepić się do Ciebie.
A ja się muszę przyczepić do ciebie za to, że przyczepiłeś się do niego, bo przyczepił się do tego, kto przyczepił się do autora wątku i tak będziemy się przyczepiać aż właściwy temat całkiem zniknie z pola widzenia
Zresztą, już lepsze niepotrzebne użycie angielskiego, ale przynajmniej w czystej formie, niż wszechobecne bezsensowne mieszanie polskiego z angielskim ("all" zamiast "wszystko/wszyscy", "sellać", "skillić" itd.)
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kołbaś Pokaż post
grywalnosc jest zajebista(mnóstwo ludzi etc)
Liczba graczy nijak się ma do grywalności.

Ostatnio edytowany przez Duch Niespokojny - 06-10-2008 o 14:33.
Duch Niespokojny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-10-2008, 14:30   #15
kołbaś
Użytkownik Forum

kołbaś's Avatar

Data dołączenia: 14 12 2004

kołbaś ma numer GG 7494864
Domyślny

to zalezy. Grasz w mmo w ktorym przez całą gre spotkasz tylko 2 ludzi. Ja bym stwierdzil ze to juz nie mmo a na tym opiera sie grywalnosc. Jak tibia była kiedys grywalna przez ludzi(a w sumie ibrak poszczególnych typow ludzi) i klimat. Tak teraz przez zachowanie ludzi jest to jeden z największych shitow świata =P

I staniemy się pasterzami,
Dla Ciebie mój panie dla Ciebie,
Z Potęgą otrzymaną prosto z Twej dłoni,
Nasze nogi nieść mogą spokojnie Twe rozkazy,
Tak więc rozlejemy rzekę ku Tobie,
I poskramiać duszę będziemy na wieki,
In nomine Patris et Filii,
et Spiritus Sancti. Amen.
kołbaś jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-10-2008, 15:16   #16
kagan
Użytkownik Forum

kagan's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez S-75 Pokaż post
ja rowniez poszukuje tytulu o tych walorach (2-3lata i nic). narazie nie ma takich gier. Oczywiscie wiekszosc powie ze wow jest gra bez skazy, ale oni sie myla. prawdopodobnie jeszcze dlugo takiej gry nie bedzie. dla znudzonych polecam: warsoldat, armagetron, cs(choc moze nie). gry w ktorych nie ma lvl, skillow na pasku i innych bez sensownych rozwiazan walkowanych przez lata.
Imo Trudno nazwać armagetron mmorpg.

A co do "nie ma takich gier" - kwestia gustu.
stary 06-10-2008, 16:20   #17
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

Cytuj:
Warcraft 3 frozen Throne z modem defens of the ancients aktualnym 6.54b. To taki rpg w rzucie izometrycznym z bardzo duzej odleglosci(jak w startegiach) i grywalnosci. Jak zginiesz to mozesz rzucac krzeslami etc(bo podejzewam ze jestes na tyle nienormalny) grywalnosc jest zajebista(mnóstwo ludzi etc) a zabijanie mobow i innych graczy na bank nie polega na 1 kliknieciu. No a orginal w3 ft kosztuje tylko 57 zl ? jakos tak =)
Dota ssieee xDD Serio. Grałem ostatnio. Nic ciekawego, Shinobi Wars bardziej mi do gustu przypadło.

@topic

KrAjZiSa SoBiE KuP Bo SóPeR GrAfIQa
stary 06-10-2008, 21:40   #18
S-75
Użytkownik Forum

S-75's Avatar

Data dołączenia: 28 09 2008

Domyślny

Cytuj:
to zalezy. Grasz w mmo w ktorym przez całą gre spotkasz tylko 2 ludzi. Ja bym stwierdzil ze to juz nie mmo a na tym opiera sie grywalnosc. Jak tibia była kiedys grywalna przez ludzi(a w sumie ibrak poszczególnych typow ludzi) i klimat. Tak teraz przez zachowanie ludzi jest to jeden z największych shitow świata =P
tibia byla i jest i bedzie ta sama gra. klimat, a coz to jest? dla kazdego nowego gracza gra posiada klimat do czasu, az mu sie znudzi.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kagan Pokaż post
Imo Trudno nazwać armagetron mmorpg.

A co do "nie ma takich gier" - kwestia gustu.
strasznie upierdliwa z ciebie istota

Ostatnio edytowany przez S-75 - 06-10-2008 o 21:41.
S-75 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-10-2008, 12:50   #19
kagan
Użytkownik Forum

kagan's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez S-75 Pokaż post
strasznie upierdliwa z ciebie istota
Potraktuje jako komplement...

Cytuj:
@Każdy kto ma zamiar coś napisać.
Niestety przez zmęczenie [Patrz na godzinę pisania tematu] zapomniałem dopisać że chodzi mi o gry MMORPG, MMOFPS, CRPG i tego typu badziewie.
...bo staram się pisać na temat. Armagetron ani nie jest mmorpg, ani tym bardziej mmofps, ani crpg... Sens tematu jest chyba taki żeby odpowiedziec na pytanie, a nie wypisywać tytuły wszystkich gier świata?
Więc, chciałem delikatnie zwrócić uwagę, że armagetron nie jest mmorpg. 1. Żeby Misiaczce zaoszczędzić czasu na szukanie gry którą i tak nie spełnia wymagań. 2. Żeby skupic się na temacie.

Źle robie?

Ostatnio edytowany przez kagan - 07-10-2008 o 12:51.
stary 07-10-2008, 16:14   #20
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Desert Bus, gra inna niż wszystkie.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania