|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 29 03 2009
|
![]() Witam,
Przepraszam jeżeli ten temat jest w złym dziale, proszę o jego przeniesienie do poprawnego działu jeżeli ten jest zły ![]() A więc mój problem jest może i mały ale dość denerwujący, po każdym ponownym uruchomieniu Tibii jest domyślny (bardzo mały) rozmiar okna ![]() Ja zawsze mam prawie na cały ekran, że widać tylko pasek windowsa na dole ;p Występują również problemy przy np. powiększaniu i zmniejszaniu tego okna <- nie opiszę tego ponieważ nie potrafię xD - wszystko pokazane na screenach. Jak również gdy się kawałek tego okna "włoży" poza ekran i wyjmnie to są "zmazy" w części, która przed chwilą była poza ekranem. Dołączam screeny - może ktoś miał taki problem i wie co z tym zrobić? Dodam, że robiłem pełen reinstall Tibii, niestety to nie pomogło ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem czy to wina ostatniego Updatu czy nowego monitora ![]() Proszę o szybką odpowiedź. EDIT: Ostatni screen: Oczywiście jak robiłęm screena to trzymałem, żeby powiększał myszką, po puszczeniu LPM okno tibii jest normalnie powiększone, ale dlaczego nie mogłoby być po każdyn uruchomieniu gry? Ostatnio edytowany przez Disin - 29-03-2009 o 15:23. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Dinozaur
Data dołączenia: 27 08 2003
Stan: Niegrający
|
![]() Za mało informacji podałeś o swoim sprzęcie na jakim grasz.
1) Karta graficzna? 2) Jaki DirectX masz zainstalowany? 3) Z jakiego modułu graficznego korzystasz (sprawdź opcje grafiki w Tibii). Najprawdopodobniej musisz: 1) Zainstalować DirectX'a odpowiedniego do Twojej karty graficznej. 2) Zainstalować odpowiednie sterowniki. 3) Zmienić moduł graficzny Tibii (popróbuj, raz OpenGL, raz DirectX9, raz DirectX5) Powodzenia. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik forum
|
![]() 1) Karta graficzna: Nvidia GForce 9800GT
2) Sterownik: DirectX9.0c 3) W Tibii próbowałem zmieniać z Direct X 9 na 5 i na Open GL - bez skutku Ostatnio edytowany przez Disin - 29-03-2009 o 22:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 09 2008
Lokacja: @
Imię: Crystal Parrot
Profesja: Elder Druid
Gildia: Wild On
Świat: Saphira
Poziom: 56
Skille: n/a
Poziom mag.: 49
![]() |
![]() Co do rozmiaru okna - odznacz opcję "Don't Stretch/Shring Game Window" która znajduje się pod wyborem silnika graficznego w opcjach.
Jak to nie pomoże to zreinstaluj sterowniki do grafy i directX'a |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Frequenter
|
![]() http://www.nvidia.com/object/product...9800gt_us.html
Zainstaluj sterowniki i jeszcze raz DirectX. Potem reinstall Tibii, zobacz powinno pomóc ![]()
Masz kartę kredytową/debetową lub konto na Paypalu? Chcesz za darmo dostać iPhona, Xboxa, PS 3 czy najnowszą Nokię? KLIKNIJ TUTAJ! To nic nie kosztuje, a działa! Strona jest wypłacalna! Wszystko o gildiach Wszystko o staminie |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2008
Świat: Premia
|
![]() Cytuj:
Co do wyzej wymienionego problemu. Nie przejmuj sie tym. Tibia tak ma. Moge sie zalozyc ze jak puscisz klawisz myszki to wszystko wraca do normy. Po prostu tibia nie ma opcji dynamicznego dostosowywania sie do okna. Rowniez jak zaczniesz przelaczac monitory to okno tibii zrobi sie biale. Po prostu tak jest zrobiona. Nic na to nie poradzisz i nie martw sie tym. Wiekszosc ludzi tak ma. ![]() Ostatnio edytowany przez Jagred - 31-03-2009 o 09:29. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik forum
|
![]() Dzięki Jagred,sorka zapomniałem napisać, że wraca do normy jak puszczzę myszkę ;p
Ale poprzednio miałem monitor 17" i nie zauważyłem tego problemu, a teraz panoramiczny 22" i już jest - co prawda tibia jest nie zabardzo przystosowana do panoramicznych, bo okno tibii, gdzie toczy się "akcja" xD i tak zawsze jest kwadratowe, może jakby były 22" nie panoramiczne to by tego nie było?? Ale dzięki za pomoc ;p - zauważyłem, że jak krawędzi nie dociągam do końca ekranu, to tibia po ponownym uruchomieniu jest jak była ;p |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Inquisition Hero
Data dołączenia: 11 12 2005
|
![]() Nie lepiej nacisnąć na ikonkę maksymalizuj zamiast rozciągać?.
Co do problemu to może coś z rozdzielczością?.
![]() |
#9 |
Użytkownik forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 09 2008
Lokacja: @
Imię: Crystal Parrot
Gildia: Wild On
Świat: Saphira
Poziom: 56
Skille: n/a
Poziom mag.: 49
![]() |
![]() daj maksymalizuj i w aktywnym oknie tibii wciśnij ctrl+f
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Dinozaur
|
![]() Nie wszystkie karty obsługują najnowsze DirectX'y, dlatego najlepiej mieć zainstalowaną odpowiednią wersję DirectX'a - o to mi chodziło.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2008
Świat: Premia
|
![]() to ze karta graficzna nie obsluguje DX10, nie znaczy ze warto miec zainstalowany dx9. w 10 wersji jest duzo poprawek, i nawet karty ktore nie moga wykorzystac jej nowych (dodatkowych) funkcji, dzialaja lepiej niz na poprzedniej wersji.
![]() |
#13 |
Dinozaur
|
![]() |
![]() |
![]() |