Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-12-2004, 18:53   #1
Harcio
Użytkownik forum

Harcio's Avatar

Data dołączenia: 15 12 2004
Lokacja: Warszawa

Harcio ma numer GG 7242063
Żarówka Problemy ze straszacymi cie hlvl?

Witam wszystkich.

Postanowilem otworzyc topic, gdy po raz kolejny zostalem pod grozba smierci
wyproszony z expowiska przez kolejnego Polaka z high lvlem....
Co ciekawe zadna inna nacja jak do tej pory nie przejawiala tendencji do wypraszania mnie skadkolwiek , jesli tyko ja bylem tam jako pierwszy.

Jeżeli macie takie problemy (a podejrzewam ze niejeden uzytkownik forum spotkal sie z czyms takim) to skladajcie propozycje rozwiazania takiego problemu..

Moja jest taka : Stworzenie kodeksu obejmujacego takie zachowania, i nakladajacego jakies kary na tak zachowujacych sie....

Co sadzicie?
Harcio jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-12-2004, 19:03   #2
Abdul
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 09 2003
Lokacja: Wroclaw

Domyślny

Kodeks mozesz sobie robic ale czy ktos z hlvli bedzie go przestrzegal ... watpie zawsze tak bylo ze hlvle uzywaja sily wobec slabszych to si nei zmieni
Abdul jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-12-2004, 19:17   #3
Dezerter De'War
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2004

Domyślny

Takie zachowanie jest normalne...
to ze ci groza deadem jest naturalne bo to dosc przekonujacy argument i tak ci nie zabija...
Kodeks moga tworzyc tlyko ludzie z CIP ale watpie ze to zrobia bo nie jest to ich sprawa zreszta jest to element gry...
jest to uciazliwe tlyko na new servah gdzie kazdy sciga sie z innymi wiec jest to bardzo uciazliwe...ale i tak nic na to nie poradzisz...
Btw. to i tak jest chyba nielegalne..?
Co do nacji nie ma to znaczenia dla nich jestes tylko malym nwebie wiec nie ma roznicy skad pochodzisz

@suchyxx
Gmy nie wierza ss...

Ostatnio edytowany przez Dezerter De'War - 23-12-2004 o 19:29.
Dezerter De'War jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-12-2004, 19:20   #4
suchyxxx
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 10 2004

Domyślny

To dobry pomysł.Jakby był kodeks to by wystarczyło zrobić screenshot'a gdzie koleś do ciebie mówi żebyś się wynosił i dawać taki obrazek do gma i wtedy taki koleś by dostawał bana na tydzień powiedzmy.Wtedy myślę że wszyscy by przestrzegali taką zasadę.
suchyxxx jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-12-2004, 19:20   #5
Tretogorczyk
Użytkownik Forum

Tretogorczyk's Avatar

Data dołączenia: 16 03 2004

Domyślny

Rodzaj zasad i praw jest. Jesli zajales expowisko, to mozesz w nim siedziec tak dlugo, jak chcesz (jesli opuscisz miejsce - koniec). A co do kar - nakladaja je silniejsi na slabszych... Abusing to pierwszy powod potykania sie z lvlowaniem.

Wiesz, co do wypraszania, to zwykle sie tylko grozi, a i tak nie zabija. Dzisiaj rano po raz chyba 3 kolesi idac na guardy co zrobil - spotkal mnie zajmujacego "spot"... Zaczal sie wkurzac, przeklinac, ale co zrobil - wyszedl...

Jesli zajales miejsce - jest Twoje. Jesli zajales miejsce napisz LIST z "kolejka", nickami, najlepiej godzinami albo iloscia run...

Z reguly kazde expowisko mozna zajac, ale bez przesady. Na przyklad poziomow dwarfow i rotow w kopalniach nie zajmiesz, ale larwowiska tak, soldy tez...
Tretogorczyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-12-2004, 19:30   #6
Scream
Użytkownik Forum

Scream's Avatar

Data dołączenia: 30 07 2004
Lokacja: who cares.....?

Stan: Niegrający
Profesja: Master Sorcerer
Świat: tu i tam
Poziom mag.: wy
Scream ma numer GG 9478893
Domyślny

to zalezy, o jakie wypraszanie chodzi. jesli ten hlv jako pierwszy tam expil, to chyba wpelni zrozumiale ze cie wyprasza.

kliknij pana garrisona!

Scream jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-12-2004, 19:30   #7
Harcio
Użytkownik forum

Harcio's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Abdul
[..]zawsze tak bylo ze hlvle uzywaja sily wobec slabszych to si nei zmieni[...]

Po to zalozylem ten topic aby moze cos miec szanse zmienic....

Co do CIP-ow i ich kodeksu to jest dobrym pomyslem raportowanie takich sytuacji GM-om..

RE up : Mowie o sytuacji gdzie ja jestem 1 na expowisku.

Ostatnio edytowany przez Harcio - 23-12-2004 o 19:32.
stary 23-12-2004, 19:34   #8
Tretogorczyk
Użytkownik Forum

Tretogorczyk's Avatar

Domyślny

CIP nie moze nic zmienic w sprawie "zasad obowiazujacych w grze". Wladajacy danym swiatem mogliby sie zmowic co i jak, ustalic jakies zasady i reguly... Inaczej nie da sie tego zrobic. Oczywiscie pomoc GM'a z danego swiata bylaby conajmniej uzyteczna.

Btw. alez mi sie moj avatar podoba....
stary 23-12-2004, 19:57   #9
Komandor
Użytkownik forum

Komandor's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2004
Lokacja: Ab'Dendriel

Domyślny

Kiedyś miałem bardzo podobny problem do tego, który spotkał założyciela tematu. Mianowicie, po przejściu trasy z Ab'Dendriel do Venore i wejściu do tamtejszego kompleksu jaskiń z rotwormami, napotkałem się na Knighta, który miał 49 level. Zaczął on do mnie mówić: "Leave or die!", ja jednak się nie zgodziłem: "No!", on jeszcze raz powiedział do mnie: "Leave or die!", a więc napisałem: "U are GM, if u says: - Leave this cave! - ?", on odpisał: "Yes!" i wystarczyło wcisnąć CTRL + R i napisać jedno zdanie, aby GM Alguzara (Valoria - Senior Gamemaster) przyszedł z pomocą.
Komandor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-12-2004, 22:35   #10
Harcio
Użytkownik forum

Harcio's Avatar

Domyślny

Owszem jest to poprawne, jesli GM wkracza w takiej sytuacji, ale co waszym zdaniem mozna zrobic gdy nie ma GM-a pod reka?
stary 23-12-2004, 23:10   #11
Scream
Użytkownik Forum

Scream's Avatar

Data dołączenia: 30 07 2004
Lokacja: who cares.....?

Profesja: Master Sorcerer
Świat: tu i tam
Poziom mag.: wy
Scream ma numer GG 9478893
Domyślny

OMG!!!!!!!!!!! LUDZIE!!! Jesli ktos byl w jakiejs jaskini pierwszy to on tam expi(nie dotyczy to naprawde duzych jaskini)!!! I powinnos sie odejsc nawet jak ktos ma mniejszy lv( ja tak zawsze robie)!!!!! A dam se reke uciac, ze jak by low lv byl pierwszy, byscie przyszli, macie wyzszy lv a on leave- to wy fuck you n00b! To wlasnie jest pa- a nie ze gosc ktory byl jako pierwszy zady zeby ktos kto doszedl opuscil jaskinie!

kliknij pana garrisona!

Scream jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-12-2004, 12:09   #12
Tretogorczyk
Użytkownik Forum

Tretogorczyk's Avatar

Domyślny

@Komandor
Jak prosisz jakiegos noobka, zeby opuscil miejsce, w ktorym expisz, a ten zapyta Cie o cos stylu "are you a gm? do you own this serw? why should i leave?", to oczywiste, ze Twoja odpowiedz bedzie twierdzaca i miala na celu zmuszenie Cie do wyjscia. BEZ PRZESADY!

@Harcio
Nie, to nie jest poprawne. To Komandor "abusowal" zasady... Abusing, pking, skull hunting jest dozwolony i GM nie ma prawa ingerowac...
stary 24-12-2004, 14:32   #13
ro0t
Użytkownik Forum

ro0t's Avatar

Data dołączenia: 03 08 2004
Lokacja: Niech cie to nie interesuje!

Stan: Na emeryturze
Domyślny

@ up

A mi sie zdawalo ze za Power Abusing sie bana dostaje?
stary 25-12-2004, 19:37   #14
Tretogorczyk
Użytkownik Forum

Tretogorczyk's Avatar

Domyślny

@up
Najwyrazniej zle Ci sie wydawalo... Za power abusing nie ma zadnych banow...
stary 27-12-2004, 02:48   #15
Div
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 12 2004

Domyślny

Hmmm... takowe zachowanie tlumaczy sie bardzo prosto. Jesli "on" czuje, ze ma wladze i moze ja wykorzystac, tak tez postepuje. Wyobraz sobie co Ty bys robil gdybys posiadal taka sama wladze jak on (lub tez lvl). Nie mowie, ze wykorzystywalbys ja caly czas, ale napewno skusilo by Cie na malutki PA
Tak to jest gdy wladza dostanie sie w niepowalane rece i nikt nie moze (albo niechce) tego powstrzymac. Przykladow bylo wiele, a oto jedne z nich:

Ktoz niezna slawnych Torosow - to oni trzymali caly swiat w garsci jedna rodzina, a ich Power Abusing udzielil sie chyba kazdemu graczowi z Isary (chociazby oplata za Cyclopolis, ktora zbieral Lucas)

New Wild On - Z tego co czytalem to jedna wielka grupa PA, ktorzy robili co im sie zywnie podobalo, jednak zostali powstrzymani.

To tylko przyslowiowa "kropla w morzu". PA niestety bedzie sie szerzyl i raczej nie zmienimy tego

@Gremlin
Moze i karany, lecz czesto niezauwazany
Div jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2004, 08:47   #16
p.l
eX Moderator

p.l's Avatar

Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem

p.l ma numer GG koniec tego dobrego
Domyślny

tego problemu nie da się zwalczyć ... wynika on moim zdaniem ... z dziecinności graczy .... bo to właśnie dziecko które w rl jest jeszcze słabe i nie ma na nic wpływu, mając h-lvl postać w Tibii czuje się ważna, ma respekt i rozstawia wszystkich po kątach. Jedynym rozwiązaniem to osobisty test IQ i granica wiekowa ... i ew. test znajomości angielskiego

Ostatnio edytowany przez p.l - 27-12-2004 o 08:51.
p.l jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2004, 10:48   #17
roland
Użytkownik Forum

roland's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Z nienacka:P

roland ma numer GG 2839234
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Harcio
Owszem jest to poprawne, jesli GM wkracza w takiej sytuacji, ale co waszym zdaniem mozna zrobic gdy nie ma GM-a pod reka?
Ja bym się popytał counsolera albo tutora, albo po prostu nasłał na tego h-lvla qmpla...(też h-lvla ale bardziej "H" niż tamten)
tak w tej pierwszej..."
roland jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2004, 12:00   #18
gorgi
Użytkownik Forum

gorgi's Avatar

Data dołączenia: 16 05 2004
Lokacja: ubikacja!

gorgi ma numer GG 3064753
Domyślny

Jeśli wam sie nie podoba PA tio idzcie na serw nonpvp ja se gram na pacera i jakoś jest good nikt mnie nie straszy itp.
gorgi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2004, 12:58   #19
Tretogorczyk
Użytkownik Forum

Tretogorczyk's Avatar

Domyślny

@Gremlin
Czy Ty dobrze zrozumiales co napisalem ? Za power abusing nie ma zadnych banow przewidzianych. GM nei ma prawa zbanowac mnei za to, ze powiedzialem komus "with a lower lvl than my own" by wyszedl z danego miejsca...

"Zabijanie graczy za to ze sa lepsi.
Zabijanie graczy dlatego bo brali udzial w aukcji domku.
"Leave or die""

I ktoz za takie dzialanie bana otrzymal?

Edit:
Na kazdym swiecie ktos musi rzadzic i tak to juz jest. Power "USING" a Power "ABUSING" <- miedzy tymi dwoma pojeciami jest drobna roznica...

Ostatnio edytowany przez Tretogorczyk - 27-12-2004 o 12:59.
Tretogorczyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2004, 13:00   #20
Hallabard
Użytkownik Forum

Hallabard's Avatar

Data dołączenia: 27 06 2004
Lokacja: dom (Łódź)

Profesja: Sorcerer
Świat: Calmera
Poziom: 30
Poziom mag.: 44
Hallabard ma numer GG 9015684
Żarówka

Miałem 9lvl i poszedłem expić pod Ab na trolle. Podszedł do mnie 12 pall i zażądał opuszczenie miejsca expowiska. W związku z tym, żę trole są blisko depo odmówiłem. Ten jak zaczął mnie napierdzielać z bełtów to dead. Tibia rulez (rules ? )zabrania zabijania graczy do 10lvl. Zgłosiłem oczywiście dead na ctrl+r (nie pamiętam nazwy kanału) ale nikt nic nie odpowiedział. Więc dla takich zabijających niskie lvl powinien być ban na 30 dni żeby się sku***** nauczyły !!!! Jeżeli masz lvl powiedzmy 50 i idziesz na dragony albo na co inne i podchodzi lvl np. 60 i grozi śmiercią jak nie opuścisz tereny expa to prawdopodobnie tylko grozi bo
1)możesz być w gildii (jak nie zauważy )
2)możesz mieć mocne plecy (on też )
3)wyższe skille i lepszy eq.
I wtedy to on (tylko tak mówie dla przykładu) jeszcze zaliczyłby deada (j/w).

Moim zdaniem rozwiązaniem tego problemu byłyby „expowiska chronione”. Czyli specjalnie wydzielone tereny z zamykanym wejściem. Dostępne (na razie) tylko dla pacc. Wchodzilibyśmy na tibia.com brali miasto w którym chcielibyśmy expić, wpisywali na ile osób, jakie i ile potworków miałoby być, wpisywalibyśmy następnie oferowaną ilość kasy i czas przez ile chcielibyśmy expić. Jeżeli wygralibyśmy licytacje to z depo znika oferowana przez nas kasa a pojawia się klucz do miejsca expowiska. Szlibyśmy tam, otwierali drzwi i nikt inny nie mógłby wejsć (coś na zasadzie domków). Gdy kończy się czas, dostajemy ostrzeżenie i zostajemy odesłani do świątyni a loot i wszystko co leżało na ziemi byłoby przeniesione do naszego depo, a klucz znika (niezły śmietnik byłby w depo). I dzięki temu nikt by nas nie wyganiał. Ale takie expowisko byłoby na maksymalnie 4 albo 6 godzin i możnaby zakupić teren tylko raz na 3 albo 4 dni. Wtedy byłoby w miare fajnie, szybki resp i exp, nikt nas nie wygania duży loot i kasa. Taka jest moja propozycja. Co o tym sądzicie ?

Wiem że niestraszył mnie hlvl ale straszył śmiercią. I zabił

Ostatnio edytowany przez Hallabard - 27-12-2004 o 13:02.
Hallabard jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania