|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 06 2009
|
![]() Na początek zaznaczę, iż wiem, że umieszczam temat w podforum o Tibii, a robię tak, gdyż tylko w tej grze mam niżej opisany problem.
Zaczynamy: Ostatnio (a właściwie wczoraj) kupiłem sobie nowego laptopa (acer), którego danę macie o tu: Procek Intel Core i5 @ 2.27GHz RAM 4 GB DDR3 Grafa Ati Radeon HD 5650 1GB (i jakieś tam hyper memory) Windows 7 Home Premium 64 bit Wszystkie sterowniki zainstalowane. To z grubsza wystarczy. Problem pojawił się gdy poruszałem się po krainach Tibii - co jakiś czas łapałem ścinę (NIE laga) na 1-3 sek. niezależnie od tego, czy korzystałem z silnika dx9 czy open gla. Ani procesor ani ram nie są podczas gry obciążone nawet w 35%. Nie wiem, czym jest to spowodowane ani jak temu zaradzić, dlatego proszę was o pomoc ![]() Pozdrawiam PS Zaznaczam, iż na 100% nie jest to spowodowane złym połączeniem z internetem.
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 02 2006
Lokacja: Lublin
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Mlody Hunter
Profesja: Paladin
Gildia: Holy Army
Świat: Olympa
![]() |
![]() No wiec problem tkwi w tym ze, Tibia nie obsługuje DirectX 11 i Windowsa 7
Zmien system ![]()
21:08 Vanquish [122]: Im from the Netherlands 21:08 Mlody Hunter [37]: legal drugs and other things 21:08 Mlody Hunter [37]: ;d 21:08 Vanquish [122]: yeah 21:08 Vanquish [122]: and legal prostitutes |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() To już pewnie kwestia oprogramowania. Instalowałeś najnowsze sterowniki? Czasami to tak już jest, że coś się ze sobą gryzie i źle funkcjonuje : p. Raczej nie możesz zrobić nic, prócz zmiany sterów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Mam winde xp i ew. mogę zainstalować linuxa, jednak lepiej się odnajduję w xp'ku. Tylko pytanie, czy to pomoże i nie będzie kłopotów ze sterami? Pamiętam, że na hpku szukałem sterów z 10 godzin jak zmieniłem vistę na xp...
Póki co pobawię się z xp i zdam raport ![]() @down Na razie testowałem wydajność tym klasyfikatorem w windzie i przy punkcie "grafika w grach" mam 6,7 w skali do 7,9
![]() Ostatnio edytowany przez Sidis - 06-05-2010 o 21:10. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki
![]() |
![]() Dla pewności poszukaj jakiegoś świeżego benchmarka, sprawdź wydajność grafy i porównaj z tym co wychodzi w testach tego/ podobnego modelu w porównywalnej konfiguracji.
Nigdy nie wiadomo co siedzi w nowym sprzęcie.
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Moim zdaniem problem tkwi w tym ze stare gry nie chodza pod nowe systemy.
Sam ostatnio mialem taki problem z xp'kiem. Samo CipSoft pisze ze Tibia jest dostepna pod wszystkie systemy procz 7. Jedyne co mozna zrobic to zglosic ten problem na forum tibia.com i modlic sie o najnowszy Update by Tibia byla kompatybilna z DirectX 11...
21:08 Vanquish [122]: Im from the Netherlands 21:08 Mlody Hunter [37]: legal drugs and other things 21:08 Mlody Hunter [37]: ;d 21:08 Vanquish [122]: yeah 21:08 Vanquish [122]: and legal prostitutes |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() No właśnie niby działa pod 7 oraz z dX 5.0+...
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Sorry moze zmienili to po tym update bo wczesniej nie chodzil pod 7.
Pewnie jak wieksza ilosc osob zglosi do nich ten blad powinni to naprawic.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
|
![]() I dupa, XP nie da się zainstalować na 64 bitowym procku =/ pozostało czekać na CipSoft... pokombinuję coś z trybem zgodności (?) może coś da, ja się nie znam
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 02 2007
Lokacja: Sieradz/Łodź
Imię: Holy War Hero
Profesja: Royal Paladin
Świat: Iridia
Poziom: 54
Skille: 78/60
Poziom mag.: 12
|
![]() Siedzę na win 7 już od kilku miesięcy i nie miałem takiego problemu (nawet przy necie 512 nie laguje) więc winę samego systemu możesz wykluczyć i dać spokój z przeinstalowywaniem wina. Może rzeczywiście próbuj z tymi sterami, może odinstaluj ten cały syf (jeśli miałeś zainstalowany fabrycznie). Na pewno to nie wina siódemki.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2008
Profesja: Druid
Świat: Guardia
Poziom: 11x
Poziom mag.: 6x
![]() |
![]() Cóż, starsze gry nie chodzą poprawnie na 64 bitowym systemie.
Kolega ma problem z Counter-Strikiem 1.6 też pod 64 bitową 7. Na 32 bitowej teoretycznie powinno dobrze działać. 7 ma (niby) to samo jądro co Vista, a pod Vistą działa. Pozostaje zmienic system na 32 bitowy, co raczej nie wchodzi w gre, poczekać, zostawić wreszcze to...no... i przejść na Linuxa. ![]() Ostatnio edytowany przez Thunus - 08-05-2010 o 03:23. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeśli chodzi o linuxa to jestem kompletnie zielony. Zainstalowałem ubuntu, wine i jak włączam tibię (tą pod winde, bo ta pod linuxa nie chce mi sie odpalic xD) to niby jest ok, ale na ekranie są co jakieś 2-3 cm takie poziome paski... nie wiem, jak temu zaradzić, pobawię się jeszcze ze sterownikami ale jak już napisałem kompletnie się nie znam na linuxie
![]() @edit KOCHAM LINUXA ![]()
![]() Ostatnio edytowany przez Sidis - 08-05-2010 o 17:34. |
|
![]() |
![]() |