Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-12-2003, 21:05   #1
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2003

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Julera
Domyślny Pytania o Venore

Witam jestem magiem na 9lvl mieszkajacym w venore(gram na Julera) i mam pare pytan otoz gdzie jest w poblizu jakas jaskinia najlepiej z bugami,sejkami, trollami czy orkami. Czy madic level zalezy od ilosci many? Czy w Venore jest tylko jedna osoba sprzedajaca zaklecia magom na zerwym mlvl(Chatterbone)? natknolem sie amazon to byl pk czy poprstu potworek do ubica? ma ktos czas i ochote pokazac rodakowi piekne plenery venore(moja postac ma na ime Caland) i co to sa candelabrum iczy dragon ham jest jadalny(ma zielony odcien) bo dal mi go taki gostek. To chyba na tyle
Za odpowiedzi wielkie dzieki
piotrek1000 jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 25-12-2003, 21:11   #2
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny i jecze jedno....

zapomnialem dopisac mam czysta rune i chce zrobic z niej rune swiatla wiec wkladam ja do reki mowie utevo lux i ubywa many, zaklecie rzucone a rune jest niruszona pomocy
stary 25-12-2003, 21:18   #3
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez piotrek1000
zapomnialem dopisac mam czysta rune i chce zrobic z niej rune swiatla wiec wkladam ja do reki mowie utevo lux i ubywa many, zaklecie rzucone a rune jest niruszona pomocy
nie da sie robic runy swiatla
magic lvl nie zalezy od ilosci many tylko od ilosci zuzytej many
amazon to potworek do ubicia
na trolle idz najlepiej do ab, wieeelkie trollowisko
stary 25-12-2003, 23:25   #4
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Nie ma czegoś takiego, jak "Light Rune" jest czar "light"
W nazwie czaru jest zawsze dopisane "rune", jeśli to runiczny, np. na 8 poziomie druid (i nie tylko) moze kupić czar "Ultimate Healing" a na 11 "Ultimate Healing Rune"
Podpowiem ci, że jeśli znasz magiczna formułę, to odrazu widać, czy czar jest runiczny, czy nie, bo inkantacje wszystkich czarów runicznych zaczynają się od AD*, np "adura vita", "adori gran" itp.

Trolle są także w okolicy venore, a konkretnie swamp trolle są na południe od veno. Trochę ludzi chodzi też na trolle w okolice mostu krasnoludów, na północny zachód od venore.

W każdym mieście tylko jeden NPC sprzedaje czary (wyjątek to Edron, ale tam to wogóle inaczej troszke jest)

Dragon hama sam nie widziałem jeszcze, ale podobno jest jadalny i daje baaaardzo dużo.

Co do oprowadzenia, to zależy, na jakim serwerze grasz.
stary 26-12-2003, 14:58   #5
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny food

A wiecie moze gdzie mozna sprzedac mieso bo jakos nie umiem znalezc nic cennego a z rootami narazie wole dac sobie spokoj, chyba ze wiecie gdzie sa jakies dosc slabe potworki z lotem mi nie chodzi o duzo(jak na mina gdzie ceny dochodza do30k) jakies 80gp( a najlepiej 600gp zbieram na HMM) by wystarczylo. Gram na serwerze Julera pisalem na poczatku pierwszego posta. Dzieki za tak szybkie odpowiedzi.

P.S. Na ktorym lvlu mozna juz pokonac mino archera(czy jakos tak) oraz rooty.
stary 26-12-2003, 15:10   #6
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A wiecie moze gdzie mozna sprzedac mieso bo jakos nie umiem znalezc nic cennego a z rootami narazie wole dac sobie spokoj, chyba ze wiecie gdzie sa jakies dosc slabe potworki z lotem mi nie chodzi o duzo(jak na mina gdzie ceny dochodza do30k) jakies 80gp( a najlepiej 600gp zbieram na HMM) by wystarczylo. Gram na serwerze Julera pisalem na poczatku pierwszego posta. Dzieki za tak szybkie odpowiedzi.

P.S. Na ktorym lvlu mozna juz pokonac mino archera(czy jakos tak) oraz rooty.
tak jak mowilem duzo kasy, i jak na ten lvl expa, beda dawac ci trolle w ab . a co do rotow i mino archera : wszystko zalezy od ekwipunku lub/i czarow, bo z hmm to rota pokonasz loozacko
mieso mozesz sprzedac w kazordoon, ale to daleko od venore wiec nie oplaca ci sie tam chodzic ( na razie )
stary 26-12-2003, 16:25   #7
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny

Te gostki w venore nic nie chca kupic X)X)studded hrlmet nie studded shield nie to co ja moge w koncu tam sprzedac? chyba ze jest tam inny kupic zbroji niz Yanni . Powiedzcie na co jest tam popyt i gdzie to zdobyc bo do ab nie pojde bo to jest daleko
stary 26-12-2003, 16:38   #8
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny

Sorry ze zadaje tyle pytan w roznych ppostach ale caly czas jakies wymyslam jak sie trenuje we dwoch co trzeba zrobic i czy zqa duza ilosc bialych czaszek mozna dostac gorsza(czerwona czy pomaranczowa)mialem dzisiaj juz 3
stary 26-12-2003, 17:04   #9
MatKus

MatKus's Avatar

Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Kto pyta, nie błądzi.
Ja lubię, jak ludzie pytają (pod warunkiem, że pytania nie są głupie i nie wynikają z lenistwa pytającego )

Słabe przedmioty typu studded wogóle ciężko sprzedać na mainie. Zresztą, trochę pograsz, to sam zauważysz, że nie ma sensu znosić złomu, lepiej dłużej posiedzieć na trollach i przynieśc więcej złota i zrobić więcej expa.

Co do czaszek kolorowych, to możesz je dostac tylko, jeśli kogoś będziesz zabijał. za samo udozenie nie dostaje się czaszki innej, niż biała.

Do treningu możesz włączyć duel mode, wtedy dostaniesz zieloną czaszkę i możesz tłuc innych z zielonymi czaszkami ile wlezie, nawet zabijać (ale tylko, jeśli oni też mają zielone czaszki, czyli duel mode). Jedyna wada tego, to że aby wyłączyć duel moge musisz się wylogować i ponownie zalogować.
stary 26-12-2003, 18:53   #10
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny co do ab

do ab postanowilem sie ruszyc ale natrfilem drawfy i liony i sie wrocilem. Czy oplaca mi sie kupic LMM bo nie umiem uzbierac wiecej niz 200gp(potrzebuje 600gp na HMM) a z orkami radze sobie gorzej ni na rooku. Chyba ze zakup LMM to naprawde zly pomysl i czy poradze sobie tym czarem z rootami lub orkami(glownie spearman) chyba ze proponujecie inny czar. Czekam na propozycje
stary 26-12-2003, 19:55   #11
MatKus

MatKus's Avatar

Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

lmm zdecydowanie odradzam. Jest to czar, którego poużywasz sobie może chwilę, a na dodatek obrazenia nim zadawane są bardzo niewielkie.
stary 26-12-2003, 20:17   #12
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny

No to jaki czar mi proponujesz za okolo 200gp mam 3 mlvl moge sobie troche tego lvlu dorobic ale tych 600gp na HMM nie uzbieram(moze na rooku gdybym tam byl) chyba ze mi dolzysz bo ja mam naprawde problem z pokonaniem czegos . POMOCY!!!
stary 27-12-2003, 04:59   #13
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Stan: Niegrający
Imię: Sir Grali
Gildia: Dreamers
Domyślny

Moja rada:
Jesli masz 200 monet to kup troche sprzetu:
Zwykle Dwarven shield/Scale armor mozna kupic za ok 100gp (jedno z dwuch)
Do tego jesli urzywasz club to kup morning star, jesli sword to moze sie ktos zlituje i da ci long sword za darmo, ew scimiclar za ~100gp.

Z takim sprzetem juz nie powinienes sie bac rotow, nawet dwuch na raz.

Z rotow przynosc tylko:
gp, mace, sword, viking helmet,
copper shield i katana sa bezwartosciowe na main.

Pozatym poczytaj forum oficjalne tibi, jest szansa ze na twoim swiecie tez ktos organizuje prezety dla newbie i dostaniesz scale armor, dwarven shield, soldier helmet i jakas bron za darmo.

A tak pozatym to sprobuj zagadac do jakiegos sorcerera/druida na 20-40 lvl ktory robi runy (nizszy lvl to pewnie rune maker afk na macro, wyzszy cie oleje) , moze okaze sie na tyle mily ze pokaze ci troche swiata.
Moze sie tez z nim uda ci dogadac ze cie zasponsoruje a ty mu pozniej zaplacisz w HMM

Czary ktore warto kupowac:
Light/Creat food - kupujesz i urzywasz do nabijania magic lvl, czaruj jak tylko ci sie dosc many zaladuje.
Lekkie leczenie - nieraz uratuje ci zycie, pozatym jako czarodziejowi mana laduje ci sie 2 razy szybciej niz hp wiec szybciej mozesz sie wyleczyc
fire field/hmm - najlepiej kupic oba, jesli nie masz dosc kasy to wybiez jedno.
antidote - kupuj jesli planujesz sie zblizac do slime, scorpion, GS
duze leczenie - kup jak tylko bedziesz mial 8 lvl magi i ponad 80 many, bedac czarodziejem jesli rzucisz ten czar na dowolnej ilosci zdrowia uleczy cie calkowicie.

Trik na temat rzucania run:
Jesli nie mozesz trafic potwora runa otwoz okienko battle (ctrl + b) i mozesz strzelac runa tam, nie dziala na graczy.
stary 27-12-2003, 08:25   #14
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny

Rozumiem ze mam to kupic od graczy bo w sklepie jest to duzo drozsze, scale armor odpada bo mam brass armor, dawrven shield nie ma w sklepie, co do mieczy to w sklepie jest tylko sword(uzywam mieczy), czary ktore posiadam to swiatlo, lekkie leczenie, znalezienie osoby, a moj ogolny sprzet to legion helmet, studded shield(mialem brass ale to bylo na rooku ), carlin sword, brass armor, chain legs i leather boots. jesccze z innej beczki na forum nikturzy mowia swoje skille i mam pytanie co oznaczja na przyklad liczyb 45/26(sa to chyba skille ale jakie)
stary 27-12-2003, 12:47   #15
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Domyślny

Cytuj:
jesccze z innej beczki na forum nikturzy mowia swoje skille i mam pytanie co oznaczja na przyklad liczyb 45/26(sa to chyba skille ale jakie)
skille 45/26 oznaczaja ze postac ma weapon ( sword,axe, club albo distance ) na "skillu" 46 a shielding ( zawsze podawany drugi ) na skillu 26 .
Cytuj:
scale armor odpada bo mam brass armor
scale armor jest lepszy od brass
a tak poza tym nie rozumiem: na poczatku postu mowisz o tym ze bedziesz kupowal od graczy bo taniej, a potem
Cytuj:
dawrven shield nie ma w sklepie, co do mieczy to w sklepie jest tylko sword(uzywam mieczy
zdecyduj sie...
stary 27-12-2003, 14:04   #16
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny

owszem chce kupowac od graczy ale niestety tu nie ma jak na rooku ze wszyscy stoja w jednym miejcu i czekaja na kupca a cenny i tak sa duze bo jak zaproponowalem za dwarven shield 100gp (sam tak pisales pare postow wyzej) to mnie wysmial i poszedl a brass armor ma def. 8 scale armor def. 9 dla mnie to nie duza roznica(chyba ze sie myle to mnie poprawcie). Ale jak mowilem na poczatku tego postu najwiekszy problem to znalezienie sprzedawcy bo tych ze swieczka szukac(chyba ze wchodze w zlyh godzinach na tibie dlatego jest wtedy malo ludzi). Dlatego poszlem do sklepu.
stary 27-12-2003, 15:25   #17
MatKus

MatKus's Avatar

Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

dwarven shield do sklepu można sprzedać za 100 gp, więc jak ktoś chce graczowi sprzedać, to normalne, że będzie chciał więcej (~150 gp)
Co do pancerzy, to zasada jest taka, że im lepszy, tym lepiej. I naprawdę te 1 pancerza duzo daje, co zresztą widać po cenach.
Patrz:
scale armor (arm 9) - 100 gp
plate armor (arm 10) - 500 gp
knight armor (arm 12) - 8 000 gp
crown armor (arm 13) - 20 000 gp i więcej
Dragon Scale Mail (arm 15) - 200 000 gp i więcej

I spodnie:
brass (arm 5) - 100-200 gp
plate (arm 7) - 1300-1600 gp
knight (arm 8) - 8 000 gp
lepsze mają kosmiczne ceny i są niezwykle trudno dostępne.
(ceny na danubi, przynajmniej jak ostatnio grałem, co było już trochę temu)
Wpływ na ceny ma oczywiście równierz dostępność przedmiotów i popyt ze względu na wygląd (np. dark helmet droższy jest niż steel, choć równie łatwo dostępny i ma takie same statystyki), jednak i jakość jest bardzo ważna.

Naprawdę, każdy jeden punkcik pancerza jest istotny.

Co do znalezienia sprzedawcy, to nie problem. Otwórz sobie kanał trade, a tam masa ludzi sprzedaje i kupuje różne żeczy. Tylko z góry przestrzegam, żebyś nie zgadzał się na kupowanie przez parcele, bo zwykle kończy się to utratą złota, a gość ci nie wysyła przedmiotu (tzw. złodziejstwo )

A w sklepie nie wiele się kupi ciekawych zeczy, naprawdę. Wszystko trzeba kupować od ludzi lub samemu znajdować.
stary 27-12-2003, 17:00   #18
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny Co to kanal trade

No to ja mam znow pytanie(pamietaj ze niedawno zeszlem z rooka) co to jest ten kanal trade, jak go otworzyc, na czym on polega, i jescze jakies inne ciekawostki dotyczace tego
stary 27-12-2003, 17:12   #19
Androj
Użytkownik Forum

Androj's Avatar

Data dołączenia: 08 11 2003
Lokacja: Darashia 2, Flat 03.

Androj ma numer GG 3542961
Domyślny

Kanał trade otwiera się poprzez naciśnięcie crtl+o i wybranie z listy "Trade". A jest to, jak sama nazwa wskazuje, kanał do handlu, tzn. sprzedający i kupujący przedstawiają swoje oferty kupna lub sprzedaży. Jeśli jakaś cię zainteresuje, napisz na priv do sprzedającego/kupującego i ustalcie miejsce i ew. cenę. (jak już Matkus wspominał, nigdy nie zgadzaj się na parcel trade). Jeśli nie znajdziesz interesujących ofert, możesz sam przedstawić swoją, i po jakimś czasie ktoś na pewno się do ciebie odezwie (nie zapomnij podać miasta).
Most annoying web page
Androj jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-12-2003, 18:11   #20
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Domyślny

Dzieki za pomoc wszystkim bioracym udzial w topicu ale nie zapominajce o nim bo napewno wymysle jeszcze jakies pytania. A teraz ja zwolni sie miejsce na tibi to zaczne handel a co do gp to problem prawie rozwiazany znalazlem grote ratow z ktorej przynosze srednio 40gp to i tak lepiej niz na swap trollach znalazlem tez jaskinie orkow ale narazie troche ich duzo
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania