|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 11 2004
Lokacja: Sulechów City
![]() |
![]() Otóż wielu z was wydaje sie ze tarcza i bron to podstawa,a reszta sie nie liczy...to powinno was przekonac do czego sluży opancerzenie.
Ludzie ,którycH spotkałem ,myśleli ,że 1 punkt arma cHroni od jednego blood Hita,absolutnie nie prawda.Według moicH spostrzeżeń wyszlo na to iż: Jeden punkt armor,legsów,bucików,Helmu i amuletu chroni ,nie od 1 punktu obrażenia, lecz od dwóch,tzn: Nosisz na sobie Plate aRmor (10:arma) i zaatakował cie ancient scarab ,normalnie bez arma oberwalbys ok. 100 do 200 (zadko),mówie tu o przykladach bez tarczy,a tak z armem ,nawet jesli hit nie przyjmie sie calkowicie na zbroje,oberwiesz zamiast 200 to 180 ,co stanowi duza róznicę i moze uratować zycie.Oczywiscie czasami ciosy mogą pobic punkty arma,jednak rzadko.Slyszałem i jestem tego pewien,że protection amulet chroni tylko od dwóch ciosów. I oto najwieksza ciekawostka. Scarf (arm:1),jest równy protection amuletowi ,który dziala na ładunki. Coś na temat tarczy: Tarcza zatrzymuje ciosy od potwora ,lecz bardzo czesto zostaje przelamywana. Tarcza moze max przyjmowac ciosy od 2 osób,potworów. Im lepsza tarcza ,tym mniej obrywasz.Shielding pomaga nam w odbieraniu ciosów od potwora.Lecz jesli beda cie biły 3 stworki,jeden cios od wybranego potwora bedzie szedl na armor,wiec radzilbym najpierw zabic slabsze sztuki ,a potem twardzieli. Moja teoria na temat blokowania. przyjmijmy ze masz skille 70/70 bsa i vampire szielda. Max.ile mozesz wyblokowac obrazen to: 70 i 70 dodac 30 i 34 czyli 204 ,latwy kalkulatorek,pytanko czemu licze sword/club/axe? Otóz skoro cios leci na miecz i tarcze ,skill w swordzie tez sie liczy. To dowodzi czemu palkiem trudno blokowac,poniewaz spear nie ma defa. Oto maly kalkulator obrazen od runów: przykladowo masz 30 lvl i 30 m lvl: 30 dodac 30 daje nam 60 ,czyli twój przecietny cios z hmma. Oto jak obliczyc cios z Sdka : 60 x 5 to jest 300. Dane z kalkulatora moga wycodzic poza statystyki,jednak zadko.
TIBIA UZALEŻNIA ,I TY MOŻESZ URATOWAC SWÓJ TYŁEK PRZED WYLĄDOWANIEM NA SMIETNIKU,TRZYMAJ DYSTANS - I will miss you ,Titania Ostatnio edytowany przez Warlord Konrad - 15-02-2005 o 15:20. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 02 2005
Lokacja: World of Tibia
![]() |
![]() Bardzo trafne spostrzeżenie. Dużo osób właśnie miało problem z takim wywnioskowaniem jakie obrażenia absorbuje pancerz, tarcza i inne. Good work XD
![]() |
#3 |
eX Moderator
Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem
![]() |
![]() mogłeś jeszcze opisać co daje nam def broni ...
Bo moim zdaniem popartym doświadczeniami def broni zmniejsza obrażenia ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 17 01 2005
|
![]() Zgodze się z spostrzeniemi moich poprzedników, ale nie do końca. Otóż uważam że jeden armora to bardzo dużo. Dlatego Steel Bootsy kosztują ogromną kase. I sądze że faktycznie, +1 armora jest w stanie wiele zdzialać i uratować Ci życie, lecz nie jest to dokładne przeliczenie że 1 armora = 2 pkt życia. Nie wiem jak to jest do końca ale uważam że nie jest to najdokładniejsze przeliczenie. Ale bardzo trafne spostrzeżenia wysunoł autor.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Fallen Angel
|
![]() Cytuj:
Tarcza--->Zbroja--->Hit O ile w przypadku slabszych potworkow mozna zupelnie uniknac obrazen to w przypadku mocnych potworow def i skille ma znaczenie. Nie zastanawiales sie dlaczego na X potwor jest potrzebny Y skill i W eq? Poniewaz Y i W zmiejszaja hity potwora ktorego i tak nie da sie calkiem zablokowac.
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
|
![]() No tak ale jesli obrona ogranicza sie (przynajmniej tak wnioskuje z powyzszych wypowiedzi) do skila, tarczy i panceza to jaka rola helmu tu bedzie?? Ja gdzies kiedys czytalem ze po przebiciu sie przez tarcze cios losowo wchodzi albo na zbroje albo na helm itd. (nie zapomnijmy tez o nozkach
![]() Trzeba bedzie dowiedziec sie wiecej na ten temat bo zaintrygowalo mnie to... ![]()
![]() |
#8 | |
eX Moderator
Data dołączenia: 10 09 2003
Lokacja: Fotel przed monitorem
![]() |
![]() Cytuj:
A co do tego, że blokowanie 2 ciosów to 1 na tarczę drugi na broń to że tak powiem !@#&$ ... weź samą tarczę i np. wędkę, efekt ten sam. Samą bronią (bez tarczy) też są szanse zablokowania (chmurka) ale na prawdę bardzo żadko (wiem bo dużo expiłem z WH). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Patrząc na moją teorie scarf ma 1 arma czyli minus 2 life odvobrazenia. Ze zródeł wiem ze protection tez przed dwoma,wiec te dwa amulety niczymy sie nie róznia.Zaraz wyedutyuje posta i dodam cos wiecej.
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 02 2005
Lokacja: Bydgoszcz
![]() |
![]() Ja tez nie do koncia do rozumiem!! Plz powiedz cos wiecej na temat scarfa!!
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kościan
Imię: Topork
Świat: Nerana
Poziom: 87
Skille: 84/83
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() Taa a świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Coś mi się wydaje że wcale tego nie testowałeś. Wystarczy że będziesz miał tarcze lub miecz to będziesz blokował 2 potwory
![]() |
![]() |
#13 | |||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
Świat: Titania
|
![]() Przeczytalem jeszcze raz Twojego posta i tym razem mam kilka pytan...
Cytuj:
Czy mam przez to rozumiec ze skopie Ancien Scraba z palcem w...pupie.?? ![]() ![]() Cytuj:
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 12 2004
Lokacja: House
![]() |
![]() Super... ale czy to nie powinno byc w Poradnikach?
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 11 2004
|
![]() Cytuj:
Scarf cie chroni przed 2hp straty czy tam ile zalezy od udezenia a P ammy o 4hp bo ma 2 arma ![]() Ostatnio edytowany przez Hengar - 15-02-2005 o 21:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 07 2004
|
![]() Cytuj:
Hm... troche to dziwne bo ja wiem że liczy się tak. (30lvl * 2) + (30mlvl * 3) = 150% obrażenia od hmm: 35 * 150% = 52,5 obrażenia od SD: 150 * 150% = 225 To już jest troche bliższe rzeczywistości ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
U mnie sie wszystko zgadza ale pamietaj ze hity z hmma zaleza od arma potwora wiec 11 dmg nie czyni cie lepszym ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 07 2004
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |