Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp.

Notki

tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. Tutaj możesz wyrazić swoją opinię na temat strony, wskazać błąd i zasugerować czego brakuje.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-10-2004, 17:47   #1
limenu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 03 2004

Domyślny ocena użytkowników w nowej wersji.

Pamiętacie "nabijanie postów", czyli licznik?
to nie miało sensu, gdyż użytkownicy się tym chwalili, i mieli bezpośredni wpływ na to, ile postów mają.

Pamiętacie reputacje? Wszystko by było ok, gdyby ludzie nie prosili o ten jakiś tam plusik. Mody mówią że rywalizacja jest zła. Ale to właśnie dzięki rywalizacji wszystko się posuwa do przodu. Licznik postów dalej jest, chociaż ukryty w panelu i w informacjach o userze to jest, i co? Już się nikt tym tak nie przejmuje, tylko dla tego że nie jest na widoku, ani nie jest ozdobiony kilkoma runkami.

A co do reputacji. Jak ktokolwiek coś napisał, to najczęściej prosił o plusa, a inni użytkownicy komentowali to "fajny temat. masz +", a forum dalej było zapychane, i nie dość że postami, to jeszcze brakiem sensu(może trochę mniejszym, niż za ery liczników postów, ale zawsze..)

liczniki były złe, ale repy mogły by mieć sens. Tylko gdyby było zabronione nawet wspominanie o nich(pod groźbą np.. tygodniowego bana), było by lepiej. No bo zobaczcie, Były te repy i ludzie ciągle o nich gadali. Gdyby tylko były, a rozmowa o nich była by zabroniona, to wtedy by spełniły swoją funkcję.

Ale pewnie jacyś userzy znajdą "obejście" i trzeba będzie to znowu usunąć, więc jeżeli skończy się tak jak z licznikiem, to można repy po prostu usunąć z widoku. Gdyż one powinny nie tylko służyć dla czytających posty, ale tez dla tych co je piszą, by wiedzieli co ludzie o nich sądzą.

Czasami sam rep był głupszy od posta, więc powinna być możliwość zgłoszenia bezsensownie wydanej reputacji. Bo jeżeli ocena jest negatywna, to powinno być opisane co źle jest zrobione, by można było się poprawić.

wiem że mody pewnie się ze mną nie zgodzą. Ale to nie jest kolejny post "przywróćcie repy". Chce ich powrotu, ale zmodernizowanego.
Pewnie sam zakaż pisania o nich był by skuteczny.

(tak na uboczu)
boli mnie ze tych repów nie ma, gdyż wydawały się dobrym pomysłem
limenu jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-10-2004, 17:53   #2
Khan
Użytkownik Forum

Khan's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Brzydgoszcz, Fordograd

Profesja: Knight
Świat: RL
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kaliber 44
"plus i minus to jedyne co widze"
Reputacja nie byla az tak dobrym pomysłem.
Byli ludzie, ktorzy pisali brednie, a mieli duzo punktow od znajomych. Byli tacy co pisali naprawde mądre artykuly i dostawali 1-2 punkty. Byli tez tacy jak ja - narysowałem komiks i samo przez sie wypadło mi 20 reputacji. Potem jeszcze pare rysunkow i następne 10. A są przeciez userzy, ktorzy bardziej na to zaslugiwali.
Poza tym ta ciągłe rywalizacja, nabijanie postow, n00by itp.

Teraz nie ma repki i co - forum nie upadło. Ja dalej tu jestem, ty dalej tu jesteś. Ludzie pozostali i piszą dalej.

Po co to zmieniac?
Khan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 17:59   #3
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

dobry imo byłby system opini nt usera... cos na ksztalt tego... nie wiem, czy na tym skrypcie forum dałoby cos takiego uczynic, ale pewnie nasze mastahy od php cos wymysla
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 18:00   #4
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Khan
Teraz nie ma repki i co - forum nie upadło. Ja dalej tu jestem, ty dalej tu jesteś. Ludzie pozostali i piszą dalej.

Po co to zmieniac?
Otóż to ;-)

Cytuj:
Tylko gdyby było zabronione nawet wspominanie o nich(pod groźbą np.. tygodniowego bana), było by lepiej.
ROTFL, za nabijanie postow tez jest ban, a zobacz ile sobie ludzie z tego robią ;-)
Dan the Automator jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 18:23   #5
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
dobry imo byłby system opini nt usera... cos na ksztalt tego... nie wiem, czy na tym skrypcie forum dałoby cos takiego uczynic, ale pewnie nasze mastahy od php cos wymysla
Ale coś w tym stylu jest u nas na forum.
Wejdź w czyjś profil, i tuż pod ilościom postów jest coś takiego, jak "notki użytkownika"...
swoją drogą, może by to dodać do menu rozwijanego po kliknięciu na nick...
stary 22-10-2004, 18:57   #6
sesaj
Użytkownik Forum

sesaj's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez limenu

liczniki były złe, ale repy mogły by mieć sens. Tylko gdyby było zabronione nawet wspominanie o nich(pod groźbą np.. tygodniowego bana), było by lepiej. No bo zobaczcie, Były te repy i ludzie ciągle o nich gadali. Gdyby tylko były, a rozmowa o nich była by zabroniona, to wtedy by spełniły swoją funkcję.
Moim zdaniem bylo by super, gdyby juz nie bylo plusow, teraz jest dobrze wiec trzymajmy sie tego.

I Believe, I Can Fly...

Oldschool's maniacs were, they are and will be 4ever!
sesaj jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 19:16   #7
Dowizul z Inferny
Użytkownik Forum

Dowizul z Inferny's Avatar

Data dołączenia: 29 07 2004
Lokacja: Ostrów Wlkp.

Dowizul z Inferny ma numer GG 3923320
Domyślny

te "+" i "-" było dobrym pomysłem ale modki dobrze zrobili botrzeba je bylo zniesć bo niektuży userzy troche bałaganu robili

ale te runki byly dobre niewiem czemu zostały zniesione za prube nabijania sobie postów jakies upomnienie lub odjęcie 30 postów na liczniku i tyle było by spoko
Dowizul z Inferny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 19:41   #8
Gonzo von Krenzel
Użytkownik Forum

Gonzo von Krenzel's Avatar

Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin

Stan: Niegrający
Gonzo von Krenzel ma numer GG 2029181
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dowizul z Inferny
te "+" i "-" było dobrym pomysłem ale modki dobrze zrobili botrzeba je bylo zniesć bo niektuży userzy troche bałaganu robili

ale te runki byly dobre niewiem czemu zostały zniesione za prube nabijania sobie postów jakies upomnienie lub odjęcie 30 postów na liczniku i tyle było by spoko
OMG! Ile tu błędów.
Nie tylko ortograficznych...
Najpierw piszesz, że były dobre + i -, a po chwili mówisz, że moderatorzy dobrze zrobili usuwając je z forum.
Czy napewno umiesz wyraźnić swoje zdanie?
BTW: Ja jestem na NIE. Tak jest dobrze. A jak ktoś się częściej udziela na forum, to jest chyba troszkę znany.
stary 22-10-2004, 19:52   #9
Dowizul z Inferny
Użytkownik Forum

Dowizul z Inferny's Avatar

Data dołączenia: 29 07 2004
Lokacja: Ostrów Wlkp.

Dowizul z Inferny ma numer GG 3923320
Domyślny

"+" i "-" były dobre tylko userzy nieumieli ich poprawnie wykożystać i codzi mi jeszcze o to aby runki znowu powróciły do forum
Dowizul z Inferny jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 20:00   #10
limenu
Użytkownik Forum

Domyślny

no.. ale wiecie, te opinie mogły by być schowane, tylko dla informacji ocenianego użytkownika. Dobrze jest wiedzieć co o tobie sądzą. A co do tych notek, to często widze 0

A w jednych tematach owion narzekali że to forum zaczyna umierać i jest zapełniane przez n00by. Gdyby były te "ukryte" opinie, to modki łatwo by usuwały takich n00bków ;P

przywrócenie opinii miało być punktem pośrednim w zwalczaniu n00bów. Jeżeli chcecie uniknąć rywalizacji pomiędzy użytkownikami, wsadźcie to ukryte, widoczne tylko dla adminów i właścicieli kąt. Np. po 30 negatywach adin będzie miał prawo usunąć konto, ale to ile kto ma pozytywów i negatywów, będą wiedziały tylko w/w osoby. Przez co będą się starały pisać mądrze, i bez błędów . W wszelkie prośby o przyznanie pozytywa, będą karane banem. Mówiono że kumple proszą się nawzajem o pozytywa, ale to zależy uczciwości userów.

Wiem że moje sugestie nie są idealne, ale daje tylko pomysły. Może zamiast negować pomyślicie ze mną jak by można było reaktywować opinie.

Może po prostu uparcie chce powrotu opini, może wpadłem na genialny pomysł, a może po prostu piszę kolejny nudny post. Nie mam pojęcie. Dynia mnie boli i na trzeźwo jutro pomyślę.

Ostatnio edytowany przez limenu - 22-10-2004 o 20:17.
stary 22-10-2004, 20:18   #11
Vanessa
eX Moderator

Vanessa's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2004

Domyślny

Tak źle i tak niedobrze....
Po pierwsze nie rozumiem, czemu wszyscy (no prawie ) tak bardzo lubią oceniać innych...
Mówicie, że reputacja pomagała w ocenie uzytkownika (czy jest godny zaufania czy nie, czy pisze mądrze itd.). A ja powiem, że nie obchodzi mnie to, co o danym człowieku myślą inni. Żeby wyrobić sobie własne zdanie trzeba jedynie przeczytać kilka postów użytkownika (a nie jest to tak wielki problem ).
A chyba własne zdanie obchodzi was najbardziej???
Ludzie... przecież nie będziemy się kierować tym, co o danym człowieku myślą inni (bo często są to osoby, których zdaniem nie warto się kierować ).
Poza tym, każdy doskonale wie, że reputacja była przez wielu nadużywana (minusy za nic, podobnie plusy, uzasadnienia na poziomie przedszkola albo i wcale).
Więc po co nam to?
Jest tak jak stwierdził Gonzo. Jedni są rozpoznawani (lubiani badź też nie), inni nie... forum żyje, więc po co to zmieniać... reputacja w tej czy innej formie jest tu całkowicie zbędna.
Jeśli ktoś łamie regulamin dostaje upomnienie/bana. Jeśli wg Ciebie zachowuje się źle, wypowiada sie źle, wyslij mu PW, bądź odpowiedz mu na forum (i od razu robi się ciekawiej). A bez systemu reputacji przynajmniej nikt nie boi sie pisać, co naprawdę sądzi
A ocenianie zacznijmy od siebie samych i od razu będzie lepiej...

Chwilowo mnie nie ma, przepraszam

bobo!
Vanessa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-10-2004, 20:27   #12
limenu
Użytkownik Forum

Domyślny

i po co ja tyle pisze?

Prościej? ok

po co repy: by wiedzieć co o nas sądzą, by łatwo usuwać n00by, by oszczędzić prace adminom
jak je zrobić?: ukryć dla innych użytkowników(każdy widzi tylko swoje)
czego zakazać?: wspominania o nich, głupiego proszenia
zakładany cel: mniej n00bów, spamerów, poprawa jakości postów.

@Vanessa
nie chce oceniać innych, ale by inni oceniali mnie, i aby inni oceniali innych.
A kieruje się i tak swoją opinią, ale są różni ludzie, i nie koniecznie tylko ja mam rację, a inni nie.

(czy wy mnie nie rozumiecie czy po prostu tak trudno mi przekazać to co wam chcę powiedzieć... moja głowa! ide po pigułę, bo nie wytrzymam! kolejne odpoowiedzi jutro -.-)

Ostatnio edytowany przez limenu - 22-10-2004 o 20:28.
stary 22-10-2004, 22:25   #13
sesaj
Użytkownik Forum

sesaj's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2003

Domyślny

@limenu, a moze poprostu kazdemu odpowiada tak jak jest? Moze nikt juz nie chce zeby cudowac z reputacjami?
Naprawde zostawmy to tak jak jest...

I Believe, I Can Fly...

Oldschool's maniacs were, they are and will be 4ever!
sesaj jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-10-2004, 21:35   #14
]v[ichal
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 03 2004
Lokacja: Bydgoszcz, 4don

Imię: Odin Raven
]v[ichal ma numer GG Nie podaje...
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sesaj
@limenu, a moze poprostu kazdemu odpowiada tak jak jest? Moze nikt juz nie chce zeby cudowac z reputacjami?
Naprawde zostawmy to tak jak jest...

Na pewno ja nie chce reputacji.Reputacja miała swiadczyc o userze , z tym ze zawsze znajda sie n00by uprzykrzający ludzią życie...for example:
Dostałes minus do reputacji..reason:"Bo jestes gułpim n00bem!!!!111"
a co niektorzy nawet byli za leniwi zeby napiswac czemu odejmują...
Gdyby mialo byc przywrocone to reputacje mogli by rozdawac ludzie ze stażem na forum minimum pol roku (for example ja ;-)) , lub z iloscia postow 200+
stary 25-10-2004, 21:39   #15
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Brak ikony

@up:
i zaczelo by sie nabijanie postow tylko po to, zeby moc wystawic komus reputacje... nie, dzieki :S
hoomik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-10-2004, 21:55   #16
Vanessa
eX Moderator

Vanessa's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ]v[ichal
Gdyby mialo byc przywrocone to reputacje mogli by rozdawac ludzie ze stażem na forum minimum pol roku (for example ja ;-)) , lub z iloscia postow 200+
Ani staż na forum, ani ilość postów tym bardziej o niczym nie świadczą... Byłoby to samo, co wcześniej, bo dużo ludzi ma taki staż i niekoniecznie są dojrzali i obiektywni.
A co do ilości postów, to zgadzam się z hoomikiem. Zaczęłoby się nabijanie, ale na większą skalę (wtedy wystarczyło mieć 10, a teraz trzeba byłoby zrobić 200... Co by się działo... strach pomyśleć ).

Chwilowo mnie nie ma, przepraszam

bobo!
Vanessa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania