Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 21-03-2005, 20:04   #1
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Data dołączenia: 30 12 2004

Domyślny Linker (Halp plx).

Jak wszyscy (No może nie wszyscy :>) wiemy Linker jest to program, który jest cholernie przydatny (niezbędny) do zrobienia choćby najgłupszego programu w C++, ponieważ programy C++ zwykle powstają w wyniku łączenia jednego lub więcej plików .obj z bibliotekami, tym łączeniem zajmuje się tytułowy Linker. Niestety: Jak dało się znaleźć kompilator tak nie mogę znaleźć Linkera. Wyskakują mi tylko jakieś nicki Linkery z ql stronkami. Letter Linkery (a to ciekawe co jest ;P) czy inne fajne programy czy kulwypaśne stronki. Ale ale! Ktoś tu chyba grzebał w C lub C++ (chociaż Linker chyba nie tylko do tego)? No więc właśnie, czy ktoś z was może udostępnić jakiegoś (i mnie uratować)?
Był temat typu "Lego racers." lub "Liga Mistrzów Internetowego Snookera", to czemu nie "Linker" (zresztą to tak "poważnie" brzmi :s (lol)?;P Jakby co: Zależy mi bardzo .
Pozdrawiam (tylko po co? Temat za krótki?;p)
Thero jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 21-03-2005, 20:18   #2
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Mhm. Wiesz, od dłuższego czasu (tak mniej więcej wydanie visual studio, czy borland c++ builder) korzysta się z linkerów wbudowanych w kompilator. Jaki ściągnąłeś?

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-03-2005, 22:01   #3
Grzyb
Użytkownik Forum

Grzyb's Avatar

Data dołączenia: 23 12 2004

Domyślny

no tak, musiales sie naprawde bardzo starac, zeby cos takiego sciagnac. na stronie borlanda jest calkiem dobry darmowy kompilator do ktorego juz nic nie potrzeba.
a tak z ciekawosci to co ty sciagnoles? i gdzie to znalazles?
Grzyb jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2005, 06:52   #4
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Mhm. Wiesz, od dłuższego czasu (tak mniej więcej wydanie visual studio, czy borland c++ builder) korzysta się z linkerów wbudowanych w kompilator. Jaki ściągnąłeś?
Zassałem devcpp-4.9.9.2, to bardzo źle? A jeśli nie to: Gdzie mogę w takim razie tego Linkera uruchomić. I tak wiem, że z takiego nie korzystałeś, ale gdzie przeważnie ten syf się może znajdować, nie mogego dopaść w żaden sposób ...
PS. Najwyżej znajdę na google borland c++, ale skoro to już dłuższy czas temu wyszło to chyba są uniwersaljniejsze już za free?
stary 22-03-2005, 07:21   #5
Grzyb
Użytkownik Forum

Grzyb's Avatar

Domyślny

kompilator, ktory masz jest dosc popularny i nie powinno byc z nim jakichs wiekszych problemow, poczytaj dolaczone pliki pomocy, a wszystko stanie sie jasne
stary 22-03-2005, 07:38   #6
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Odnosnie DevCPP. NIe jest to kompilator - jest to srodowisko programistyczne takj jakby symulujace srodowisko systemu UNIX. Poza kompilatorem zawiera takze edytor,linker, debbuger. Jak samoistnie wywolywac linkera musisz doczytac sie w dokumentacji. Albo poszukaj takiego programu w katalogu bin tam gdzie zainstalowales Dev-a.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2005, 08:57   #7
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Mmm...Odpal Deva. Załóż nowy projekt. Kliknij na Project=> Project Options (alt+P), tam na Parametres. Będziesz miał okienko po prawej z bibliotekami linkera. A pod spodem "Add library or object". Teraz już jasne?
@Up
Teraz już nie ma typowych czystych kompilatorów. Więc Dev wcale nie jest czymś bardziej rozbudowanym na rynku, gdzie króluje VCpp i Borland Builder.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2005, 09:15   #8
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

@UP: Alez oczywiscie, ze sa Np. gcc na linuxie

Tylko na windzie malo takich, ale jak ktos chce to moze....

Moj jogger
stary 22-03-2005, 09:38   #9
Grzyb
Użytkownik Forum

Grzyb's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
Odnosnie DevCPP. NIe jest to kompilator - jest to srodowisko programistyczne takj jakby symulujace srodowisko systemu UNIX. Poza kompilatorem zawiera takze edytor,linker, debbuger. Jak samoistnie wywolywac linkera musisz doczytac sie w dokumentacji. Albo poszukaj takiego programu w katalogu bin tam gdzie zainstalowales Dev-a.
czepiasz sie jakby to mialo w tym wypadku jakies znaczenie
stary 22-03-2005, 09:49   #10
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Bo akurat wbrew pozorom ma

Moj jogger
stary 23-03-2005, 19:40   #11
Thero
Użytkownik Forum

Thero's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Mmm...Odpal Deva. Załóż nowy projekt. Kliknij na Project=> Project Options (alt+P), tam na Parametres. Będziesz miał okienko po prawej z bibliotekami linkera. A pod spodem "Add library or object". Teraz już jasne?
Hmm.. nie, jakbyś miał dłuższą chwilę na nic to mógłbyś zrobić ssa or something?
EDIT: (mam wersję polską devc++) Nowy --> projekt --> alt+p --> parametry --> Tu się gubię...

Ostatnio edytowany przez Thero - 25-03-2005 o 09:34.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania