|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 09 2004
|
![]() Zauważyłem, że coraz wiecej ludzi na forum popełnia błedy ortograficzne typu "muj tata jest nubem". Przecież, że "mój" się pisze przez "ó" nauczyciele wkuwają dzieciom od 1 klasy podstawówki. Postanowiłem, że umieszcze na forum mały poradnik ortograficzny, aby błedów na forum było coraz mniej. A więc do roboty czytać uważnie
![]() Zasady ortograficzne: Rz piszemy: 1. Gdy wymienia się na r w innych formach tego samego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych, np. starzec, bo stary; morze, bo morski. ![]() 2. Po spółgłoskach: b, ch, d, g, j, k, p, t, w, np. brzuch, chrzan, grzechotnik. ![]() 3. W rzeczownikach rodzaju męskiego zakończonych na: * -arz, -erz, np. murarz, tancerz; * -mistrz, -mierz, np. sztukmistrz, kątomierz. 4. W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. rzeka, nietoperz. ![]() ZASADY PISOWNI WYRAZÓW Z Ż Ż piszemy: 1. Gdy w innych formach tego samego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych wymienia się na: g, ź (zi), z, dz, dź, h, s, np. uważny, bo uwaga; każe, bo kazać; pieniążek, bo pieniądz. ![]() 2. Po spółgłoskach: n, l, ł, r, np. inżynier, lżej, małż, skarży. 3. W partykułach -ż, -że, np. ależ, skądże. 4. W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. żart, pożyczka. ![]() ZASADY PISOWNI WYRAZÓW Z Ó Ó piszemy: 1. Gdy wymienia się na o, e, a w innych formach danego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych, np. miód, bo miodu; pióro, bo pierze; skrócić, bo skracać. 2. W wyrazach zakończonych na -ów, -ówka, -ówna, np. psów, lodówka, młynarzówna. 3. W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. półka, żółty. ![]() Uwaga: Nigdy nie piszemy ó na końcu wyrazu. ZASADY PISOWNI WYRAZÓW Z H H piszemy: 1. Gdy wymienia się na g, z, ż, ź, dz w innych formach danego wyrazu lub w wyrazach pokrewnych, np. wahać się, bo waga; błahy, bo błazen; druh, bo drużba. 2. W wyrazach rozpoczynających się cząstką hekto-, higro-, hiper-, hipo-, np. hektolitr, higrometr, hiperpoprawny, hipopotam. ![]() 3.W wyrazach, których pisowni nie uzasadnia żadna reguła ortograficzna, np. huśtawka, bohater, herb. PISOWNIA WYRAZÓW Z Ą, Ę 1. W wyrazach rodzimych i spolszczonych, np. wąski, trąbka, ręce, gęś. ![]() 2. W końcówkach form deklinacyjnych w liczbie pojedynczej: * -ę w mianowniku, np. książę; -ą w narzędniku rodzaju żeńskiego, np. książką; * -ą i -ę w bierniku, np. panią, tamtą, imię, stronę. 3. W cząstkach form koniugacyjnych: * w końcówkach form osobowych: (ja) idę, (oni, one) idą, umieją; * w cząstkach: -ął, -ęł, -ęl, np. wziął, wzięła wzięliśmy; * w końcówkach form nieosobowych, np. wziąć, pisząc, ścięto; * w końcówkach imiesłowów przymiotnikowych, np. stojący, zaklęta, wzięte. Myśle, że na tyle wystarczy, bo jednak forum było by nudno gdyby było idealne a zresztą najwięcej błedów popełniane jest przy ortografii. Te wszystkie pisownie "nie", interpunkcje, ominiemy ![]() Zasady oraz obrazy pochodzą ze strony: http://www.ortograffiti.pl/zasady.html Ostatnio edytowany przez Stefan12532 - 17-05-2005 o 19:57. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Redaktor
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
|
![]() Masz pozwolenie na kopiowanie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 02 2004
Lokacja: UK
Imię: Piomos
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Friends of Honour
Świat: Antica
Poziom: 170
|
![]() @Kamos
A widzisz to: "Zasady oraz obrazy pochodzą ze strony: http://www.ortograffiti.pl/zasady.html" ? Jeżeli tak to sam sobie odpowiedzialeś na pytanie.
![]() |
#5 | |
Redaktor
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() @Kamos: Niezłe porównanie.
Na fifie jakoś pisze Copyright EA. Na tej stronie czegoś takiego nie widziałem. @topic: Może ta forma przemówi to naszych wszystkich "ziomaluf". Btw ostatnio od kumpla dostałem message na gg: "Cze ziomuś, muj jedaj". Jako, że gość jest dyslektykiem ze Slagolashem myśleliśmy, że to jest jego jakaś forma powitania w stylu "Cześć ziomuś mój jeden". Wiecie o co mu chodziło? O to żebym mu oddał jego Jedi Academy. ![]() I jak tu takiego nie zastrzelić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() EDIT: narazie widze tu samą gadanine ![]() PS grasz na pacerze? podaj nick :-) Ostatnio edytowany przez Stefan12532 - 17-05-2005 o 20:01. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() Co tu dużo mówić?
"óboki"(ubogi) poradnik... brak wyjądków i innych.... naprzykład samo 'h' sie pisze w poczatkach jeszcze takich jak 'hemo' 'homo' itd... sam bys się wysilił ;p
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 03 2005
Lokacja: In da hell
![]() |
![]() boze to wszystko mnie przerasta. najpierw rz i ż
pozniej ja napisalem, to jeszcze nastepnie ty dodales swoje 3 grosze. I po co tak to dawales? przeciez to bezsens. Moze jeszcze w dziale magia napiszesz jak sie pisze magiczne zwroty poprawnie stylistycznie? God damnit @down wiesz? nie domyslilbym sie ![]() a nie lepiej wymyslic cos nowego? np. zeby wszyscy poznali wszystkie przypadki ![]() ![]() ![]() @Fryteczka wiesz co to slang? bo ja poniekad wiem i czasami uzywam ![]()
do zobaczenia w prawdziwym zyciu Ostatnio edytowany przez Ville - 17-05-2005 o 20:39. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 02 2005
Stan: Aktywny gracz
Imię: Del'Kwiateczek
Profesja: Paladin
Świat: Saphira
Poziom: 30
Skille: 76/59
Poziom mag.: 14
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 12 2004
Lokacja: Rzeszów
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Norrin
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Legendary Phoenixs
Świat: Harmonia
Poziom: 171
![]() ![]() |
![]() Ale to i tak nic nie da, możesz sobie pisać/kopiować słowniki ortograficzne dowoli. 80% ludzi nawet tego nie przeczyta.
Dalej będą się zasłaniać tym, że są Dysgrafo...,dysleko..., dysfunkcjosierotami. Jak widzę błąd takiego kalibru jak "muj" przestaję czytać...na samym forum można się dysleksji nabawić od czytania tych bredni.
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 10 2004
Lokacja: Kościan
Stan: Na Emeryturze
Imię: Topork
Profesja: Elite Knight
Świat: Nerana
Poziom: 87
Skille: 84/83
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() OMG, juz mnie powoli wkurzaja te poradniki na forum, pisza byle o czym, o korzystaniu z szukaj, poradnik o bezpieczenstwie komputera, slownik brazylijski.. Co do oceny poradnika to moze zle nie napisany ale to nie jest strona szkoly podstawowej nr. 13 w gdizes tam tylko strona o tibii wiec jestem przeciw
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() moze ktos sie wkoncu zabierze za przepisanie slownika PWN? Jako wytlumaczenie do znaczenia wyrazow bo z tym niektorzy tez maja klopoty.
Poradnik niepotrzbny...
![]() |
#16 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Czy to jest forum jakpisaćpopolskiemu.pl?
Ląduje w Owion'ie. Nie przesadzajcie z pisaniem poradników o wszystkim(typu jak poderwać dziewczynę). Zostańcie przy celu do jakiego został stworzony ten dział.
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP
|
![]() Moge napisac z "nie"
________________________________________ "Nie" piszemy łącznie z : -z rzeczownikami; -z przymiotnikami w st. równym; -z przysłówkami odprzymiotnikowymi w st. równym; ________________________________________ "Nie" piszemy rozdzielnie z : -z czasownikami; -z przymiotnikami w st. wyższym i najwyższym; -z przysłówkami odprzymiotnikowymi w st. wyższym i najwyższym; -z innymi przysłówkami; -z zaimkami; -z liczebnikami
![]() |
#18 |
Guest
|
![]() @up
"nie" nie zawsze piszemy rozdzielnie z liczebnikami... Naprzykład w zdaniu: "Niejeden, ale wielu z nas." @topic Takie poradniki mnie dobijają... I tak każdy powie, że ma dysmózgowie lub coś... Bo wątpie, żeby ktoś się tym przejął... Zaraz przyjdzie ktoś: "Siemka pomożecie mi? plx plx plx.... ale proszem nieczepiaicie sie ortograwi bo ja mam dopiero 10lat i dyslegdzje". Tak z reguły jest... Akcja BykomStop też moim zdaniem jest bez sensu... Wszystkie poradniki etc. prowadzą do? Do n-i-c-z-e-g-o! Ten poradnik powinien zostać usunięty, a w regulaminie chyba bym zrobił coś takiego: "Pisanie pozbawionych żadnego sensu tematów/poradników/postów lub innych rzeczy tego typu jest karane ostrzeżeniem." Pzdr ziomki! |
![]() |
![]() |
#19 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Cytuj:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 04 2005
Lokacja: Poznań
Stan: Tutor
Profesja: Elite Knight
Świat: Premia
Poziom: 39
Skille: 81/79
Poziom mag.: 6
|
![]() Po pierwsze Kamsos jak zwykle się popisał...
Po drugie, ten poradnik jest 3 z kolei i na pewno nie będzie ostatnim... Nie możecie dopisywać tych zasady w przyklejonych tematach? |
![]() |
![]() |