Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 10-02-2004, 10:02   #1
Lord Muminek
Użytkownik Forum

Lord Muminek's Avatar

Data dołączenia: 03 02 2004
Lokacja: Bełchatów

Lord Muminek ma numer GG 5619795
Domyślny Dlaczego Questy to zakazany temat ?

Słuchajcie, mówie odrazu nie pytam się o questy, i nie chce dostać upomnienia, lecz zwracam się z prośbą o wyjaśneinei dlaczego one są zakazane na tym forum. ?( Czy questy to taka tajemnica. ?(
Lord Muminek jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 10-02-2004, 11:52   #2
Marcin?
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 09 2003

Marcin? ma numer GG 223122
Domyślny

Wydaje mi sie ze z kilku powodow:
1. Podobno to oficjalna strona tibii a skoro na oficjalnej (tibia.com) tego nie ma to tutaj tez nie moze byc.
2. Czesc ludzi (chyba nieliczni) lubia sami rozwiazywac, szukac questow. Jezeli by bylo jasno napisane "step by step" co, gdzie, kiedy to tibia stracila by dla nich jeden z cenniejszych powodow do grania.
3. Upor modow

Oficjalnie na stronach tibii nie pisza o questach ale niektorzy GMowie i Consolerzy podaja wskazowki. Zobacz na jedna ze stron consolera. Moze Ci to pomoze.
Marcin? jest offline  
stary 10-02-2004, 12:44   #3
Czkowron
Zbanowany

Czkowron's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Głuchołazy

Wyślij wiadomość przez ICQ do Czkowron Czkowron ma numer GG 5079155 Czkowron ma login Tlenu puchacz13@tlen.pl
Domyślny

Co to by była za gra w tedy jakby każdy głupi wiedział jak wykonac dany quest? ?( dla mnie to jest bez sensu.
Czkowron jest offline  
stary 10-02-2004, 20:00   #4
Bobercjusz
Użytkownik Forum

Bobercjusz's Avatar

Data dołączenia: 20 09 2003
Lokacja: Poznań

Bobercjusz ma numer GG 4940122
Domyślny

Guest jest po to zeby samemu go rozwiazywac.
A jak ktoś niechce sie trudic to znam strone z opisami wiekszosci questow ale tu niepodam tylko na pw jak ktos koniecznie bedzie chcial
stary 10-02-2004, 23:40   #5
Mazi
Użytkownik Forum

Mazi's Avatar

Data dołączenia: 06 02 2004
Lokacja: Tam, gdzie pieprz rośnie

Stan: Na Emeryturze
Imię: Terick
Gildia: DB
Mazi ma numer GG 2290520
Domyślny

No dobra - jak rozwiązac quest to by było PRZEGIĘCIE. Ale ja nie rozumiem, dlaczego nie można się zapytać od kogo można dostac quest (czy go rozwiąże czy nie to już moja sprawa)
Mazi jest offline  
stary 11-02-2004, 07:04   #6
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Stan: Niegrający
Imię: Sir Grali
Profesja: Elder Druid
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Domyślny

re: Marcin?
Zwroc uwage ze na podanej przez ciebie stronie sa tylko wskazowki jak szukac questow a nie dokladnie gdzie znalesc dany quest.

re: Mazi
Poniewaz w Tibi znalezienie danego questu = jego rozwiazanie w zdecydowanej wiekszosci przypadkow.

Utrudnieniami w questach sa zwykle potwory ktore sa po drodze, a questy gdzie realnie musisz cos szukac/odpowiadac to tylko skromny ulamek ogolu.
stary 11-02-2004, 09:07   #7
zeus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 11 2003

Domyślny

Gdybyś znalazl tu odpowiedzi co do questów, to byś stracił całą zabawę tak samo, jakbyś wpisał kod na nieśmiertelność w jakiejś grze...
zeus jest offline  
stary 27-03-2004, 17:39   #8
megi_pl
Użytkownik forum

megi_pl's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2004
Lokacja: Warszawa

megi_pl ma numer GG 2588468
Domyślny

Gram w tibie od niedawa, i nie mam zielonego pojecia o co chodzi z tymi questami ale boje sie tu zapytac bo nie chce upomnienia, ale czy mozna sie dowiedzieć jak zdobywac guesty ? (nie jak je rozwiazywac) Czy ma to może coś wspólnego za scrollami ?
megi_pl jest offline  
stary 27-03-2004, 18:01   #9
Crevo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 11 2003

Crevo ma numer GG 1768558 Adres Jabbera do Crevo
Domyślny

W tibia rules nie znalazlem punktu zabraniajacego pisania o questach. Na ich forum (tibia.com) tez, co prawda nie szukalem zbyt dociekliwie Racją jest ze wylozenie "na tacy" jak zrobic questa psuje zabawe, ale jesli ktos chce sie taka wiedza podzielic, a inni chca ja znalezc, czemu nie stworzy sie dla nich osobnego dzialu, gdzie beda sobie mogli pisac do woli. Unikniemy wtedy pisania o questach na innych podforach, gdyz na nich jakiekolwiek wspominanie o nich byloby zabronione. A ci ktorzy graja dla sprzetu a nie zabawy mieli by to o czym marza.
A moze po prostu Ci ktorzy rozwiazali questa boja sie ze ktos inny ktory to zrobil, podzieli sie ta wiedza i grupa osob ktore wykonaly questa sie poszerzy? Bo wydaje mi sie ze to wlasnie o to chodzi. Poza tym nie wierze aby ktorykolwiek z modow po dowiedzeniu sie ze jego kumpel zrobil wlasnie arcytrudny quest nie prosil go o pomoc, a jedynie sam sie do niego zabral...
Taka niestety nasza ludzka (polska?) mentalnosc. Sami nie mamy(ew. nie chcemy odpowiedzi), to i innym ich zazdroscimy (zabraniamy)...
Crevo jest offline  
stary 27-03-2004, 19:17   #10
Acid Drink
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 03 2004

Domyślny

ja tez jestem za oddzielnym pokojem gdzie mozna by bylo nawijac o questach, bo co mi za radocha jak ja nawet niewiem jak zdobyc questa, a jesli ktos chcial by sam sprobowac to niemusi czytac wypowiedzi innych
jeszcze dodam ze wiele osob ma problemy z ang (w tym ja) co tez jest duzym utrudnieniem w tej dziedzinie
A dla mnie najfajniejsza zabawa jest jednak rozwiazanie jakiegos questu a nie przypadkowe wpadniecie na quest
POZWULCIE MOWIC O QUESTACH
Acid Drink jest offline  
stary 27-03-2004, 19:28   #11
Dan the Automator
Dobo Srobo

Data dołączenia: 23 07 2003

Domyślny

Cytuj:
POZWULCIE MOWIC O QUESTACH
Nie

Zakaz mówienia o questach to tzw prawo niepisane. Istniało zawsze, było silnie argumentowane przez stary system questów (nie było ze item czeka na Ciebie - panowała zasada - kto pierwszy ten lepsze, respawn rzeczy trwał od 8h do nieskończoności [tzn niektóry rzeczy były TYLKO raz dla pierwszego kto je znalazł])
Wtedy nei było mowy o spoilingu! I teraz tak zostało - a zreszta poważne i pożądne fora mają zakaz spoilingu (tibia.de, Tibia.pl, tibia.gery.pl, tibia.prv.pl, tibia.com)

tibia.com stanowczo zakazuje spoilingu - nie wierzysz? Spróbuj załozyć o temat o questach na tibia.com ...
Dan the Automator jest offline  
stary 28-03-2004, 01:19   #12
Crevo
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Zakaz mówienia o questach to tzw prawo niepisane. Istniało zawsze[...]
Cytuj:
tibia.com stanowczo zakazuje spoilingu
Drobna niespojnosc... To jak to w koncu jest?! Bo teraz dokladniej przeszukalem manuala, manuala-forum, forum glowne i rules na tibia.com i nigdzie nie znalazlem nawet wzmianki o "quest spoilingu"... A wiec?

PS. Trzeba mnie bedzie zlikwidowac bo zadaje za duzo trudnych pytan
Crevo jest offline  
stary 28-03-2004, 01:29   #13
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2003

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez Crevo
Drobna niespojnosc... To jak to w koncu jest?! Bo teraz dokladniej przeszukalem manuala, manuala-forum, forum glowne i rules na tibia.com i nigdzie nie znalazlem nawet wzmianki o "quest spoilingu"... A wiec?
Trzeba bylo zajrzec na forum Gamemasterow. Tam kilkanascie razy dawali do zrozumienia, ze nie beda tolerowac quest spoilingu. Polecam czytac to forum tez z innych przyczyn - tam czesto wymieniaja , co jest dozwolone a co nie, co grozi banem i co podpada pod wykorzystywanie bugow i slabosci gry. Jak np. ostatnio ze sniezkami. Ta lektura moze oszczedzic niespodziewanki, jaka nagle mozna miec, kiedy okaze sie, ze dostalo sie bana, za cos co nie jest ujete w Tibia Rules, a co zostalo przez GMow uznane za niedozwolone.
Polinik jest offline  
stary 28-03-2004, 13:05   #14
Dan the Automator
Dobo Srobo

Domyślny

@Crevo
Tak poprostu jest, troszke ciężko to wytłumaczyć Genezy tej sprawy, jak już powiedziałem, należy szukać w starej tibii. A pozatym - chcesz rozwiązania na tacy? A może jeszcze żeby ktoś za Ciebie potrenował postać? Poexpił za Ciebie? Robił za CIebie runy? Zastanówcie się, co wtedy za sens GRANIA
stary 28-03-2004, 13:09   #15
Crevo
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Polecam czytac to forum tez z innych przyczyn - tam czesto wymieniaja , co jest dozwolone a co nie, co grozi banem i co podpada pod wykorzystywanie bugow i slabosci gry. Jak np. ostatnio ze sniezkami. Ta lektura moze oszczedzic niespodziewanki, jaka nagle mozna miec, kiedy okaze sie, ze dostalo sie bana, za cos co nie jest ujete w Tibia Rules, a co zostalo przez GMow uznane za niedozwolone.
IMHO GMowie sa po to, aby pilnowac przestrzegania zasad ustalonych przed CIPow i ujetych w Tibia rules, a nie po to aby wymyslac sobie co jest zabronione a co nie. Ja jako Tibianczyk nie mam obowiazku czytania forum dla GMow i stosowania sie do jakichkolwiek tamtejszych ustalen w grze. Po to sa Tibia rules...
GM (Game Master) to nie Board Administrator, ani Rules Maker. Wg mnie to mieszanie pojec i nieuzasadnione zwiekszanie ich kompetencji.
A teraz do tematu bo troche z niego zboczylismy: Ja sie nie upieram, abyscie pozwalali na pisanie o questach tutaj, bo to juz Wasze forum, na ktorych obowiazuja Wasze zasady, ja tylko (wg mnie slusznie) zauwazam, ze quest spoiling nie jest odgornie zakazany.

EDIT: re up

Nie, nie chce znac rozwiazan, nie chce aby ktos za mnie trenowal albo expil, bo co to za gra, jak wlasciwie ja nie gram... Wiem jak to bylo kiedys, bo juz jakis czas gram i nie upieram sie. Rozumiem ze to zasady niepisane, nie prosze Was o ich lamanie. Ale nie jest to i tak zabronione. Jak ktos sobie zrobi forum z questami, to nikt nie moze mu tego zabronic...

Skonczmy temat, bo i tak nic nie zmienimy, a nie ma co zastanawiac sie jak to by bylo gdyby... Zostawmy to jak jest, bo juz sie mieszam w tym co mowie i sie jeszcze pograze
Crevo jest offline  
stary 28-03-2004, 13:26   #16
Dan the Automator
Dobo Srobo

Domyślny

re.up
Pozwole sobie coś jeszcze dodać.
GM ma wbrew pozorom bardzo duży wpływ na tibie, a zakaz quest spoilingu to iMHO próba zatrzymania chodź troche RPG i Klimatu w tej grze...

Co do forum z questami - Oczywiście, że nie zabronie, i nie jestem wstanie powstrzymać milionów rozmów o questach na priv, gg, Rl...
A pozatym nie ma dobrego Polskiego forum z questami - większość z questów tam prezentowanych, to całkowite podstawy, do ktorych bez trudu można dojść samemu.
Znam TYLKO 1 dobre forum z quest spoilingiem, ale z oczywistych przyczyn go nie podam

temat mógłbym zamknąć, ale IMHO w tym momencie jest jednym z ciekawszych na forum. Prowadzmy dalej te dywagacje xD
stary 28-03-2004, 13:43   #17
Crevo
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
GM ma wbrew pozorom bardzo duży wpływ na tibie
Ma tez duza wladze. To, niestety, zauwazylem. Najgorszy GM, to GM nowy, palacy sie do roboty. Moj kolega gra postacia na Antice dobre poltora roku, jak dotad bez problemow, az nagle budzi sie pewnogo dnia z NameLockiem... Przyszedl nowy GM i uznal ze nick jest zly...

Cytuj:
[...]a zakaz quest spoilingu to iMHO próba zatrzymania chodź troche RPG i Klimatu w tej grze...
W tej grze juz chyba nie ma co zatrzymac, bo klimat przeplywa jak przez palce, z kazdym dniem go mniej. Przykladem moga byc nowe servery, zacieta walka o panowanie. Gdzie tu klimat? Rozumiem, klimat bylby, gdyby byly questy w ktorych dostajesz wskazowke i musisz myslec. Ale na przyklad questy w ktorych musisz cos odnalezc, a jedyna wskazowka jest dosc obszerny teren? Jedyna mozliwosc to natknac sie na przedmiot przeczesujac teren. Albo quest w ktorym zadanie polega na bieganiu do kolejnych NPCow. To nie wprowadza wg mnie ciekawego klimatu (Nie bede mowil co to za questy bo jeszcze bana dostane )

Cytuj:
Znam TYLKO 1 dobre forum z quest spoilingiem, ale z oczywistych przyczyn go nie podam
Why not?

EDIT: Tak sobie mysle, ze fakt iz Cipy () nadal zostawili grafike, taka jaka widzimy to niezle posuniecie. W sumie gdyby wprowadzono np. FPP to Tibia bylaby juz zwykla strzelanka. Idz, zabij, zgin, tyle ze po smierci oprocz zebranych broni tracilibysmy rozniez jakies doswiadczenie, a ono z kolei daje nam przewage nad innymi... Jeszcze tylko wprowadzic expo za ludzi w zaleznosci od lvlu i wogole gra bedzie extra...
Crevo jest offline  
stary 28-03-2004, 14:32   #18
Dawid_Mistrz
Użytkownik Forum

Dawid_Mistrz's Avatar

Data dołączenia: 23 03 2004

Dawid_Mistrz ma numer GG 2894898
Domyślny

Kogo by bawilo wykonywanie questow jak by wiedzial co ma zrobic zadana frajda a jak chcesz sie dowiedziec cczego wieccej to zobacz na inne strony zwiazane z tibia
stary 28-03-2004, 14:40   #19
Rozrewolwerowany Rewolwer
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 03 2004

Rozrewolwerowany Rewolwer ma numer GG 3972286
Domyślny

Powinni zrobić jakiś pokuj do gadania o questach (np. w dziale "Dla początkujących".
Rozrewolwerowany Rewolwer jest offline  
stary 28-03-2004, 15:34   #20
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Mowicie 'Co to za frajda' ble ble ble...
A powiedzcie-gdy do 15 NPCow powiecie 'quest' i zaden wam nie odpowie, to chce wam sie szukac dalej??? Albo wskazowka z tej stronki co tu zapodano linka-CZYTAJ KSIAZKI...Chce sie wam je czytac?
1.Expert znajomosc angielskiego wymagana
2.CZAS zeby przeczytac dana xiege
3.Koncentracja zeby ja dostatecznie zrozumiec
4.Cierpliwosc bo po przeczytaniu trzydziestu i nie znalezieniu niczego to cos czlowieka trafia...
Poza tym, raz mi sie zdarzylo ze chodzilem po NPCach i mowilem do nich rozmaite keywordy i probowalem znalezc jakiegos questa to mnie wysmiano ze niby nie wiem jakie sa questy gdzie co jak-w calym miescie normalnie zycia nie mialem bo gdziekolwiek nie poszedlem to lecial spam 'Noob noob noob' i jeszcze by mnie zabili za noobstwo itd. No to w takim razie-Skad oni wiedza gdzie sa questy?...
PS.Mozna bylo tu wstawic sonde-'Czy chcesz zeby powstal dzial o questach?' Duuuzo glosow by pewnie padlo na TAK...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania