Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Pokaż wyniki sondy: Czy przemawia do ciebie mój "artykuł" i jestes za, czy przeciw religi w szkołach?
Masz rację. jestem przeciwny 25 35.21%
Szczerze mówiąc 'Mi to lotto" 19 26.76%
Nie masz racji. Niech zostanie tak jak jest. 27 38.03%
Głosujących: 71. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 06-08-2005, 13:05   #1
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn

Stan: Na Emeryturze
Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
Pramus ma numer GG 4183891
Domyślny Religia w szkołach. Dobrze czy źle?

Na początku wspomnę, że jestem Katolikiem. Chodzę do kościoła, na religię do szkoły (niestety ;/). Miałem chrzest, Komunie i niedługo będzie bierzmowanie. i żeby nie było, że filozofuję, bo to co mówię jest prawdą...

Jak każdemu wiadomo w szkołach odbywają się lekcje religii...
ale.....czy każdy zauważył czy jest to zgodne z prawem? Tłumaczę:
- Wdłg Konstytucji RP, Polska jest państwem świeckim więc również szkoły i inne instytucje patwowe są świeckie. Dla nie świadomych Świeckie m. in. oznacza neutralne pod względem Religii. Więc jakim prawem w szkołach odbywają się lekcje religii?? Przecież do naszych szkół uczęszczają osoby innych narodowości czy innej wiary. Nie usprawiedliwiajmy się tym, że wystarczy karteczka od rodziców i już nie musimy chodzić na religię. Dlaczego? Bo nie o to chodzi... Chodzi o to, że religii w szkołach nie powinno być, bo jest to wbrew konstytucji RP, a nie rodzicom czy ich dzieciom.

Umieściłem ankietę w temacie. Osobiście w niej nie zagłosuję...

@DOWN
Ja nie powiedziałem, że coś to zmieni, ale miejcie swoje zdanie na ten temat. A nie dajecie się tak jak wam ktoś mówi....
@Venderer
Czytaj cały temat. Uwzględniłem kwestię "papierka od rodziców". Chodzi tu o legalnośc, a nie o to czy sie wam chce czy nie.
@Nosfer Revelmaar
Dlatego chodzę na religię. Może mi się chce chodzić na religię, ale jeśli chodzi o legalnośc tego w stosunku do prawa, to jestem jej przeciwny.

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ujo
To by była akopalipsa czy jak to jej

Ostatnio edytowany przez Pramus - 06-08-2005 o 13:19.
Pramus jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-08-2005, 13:12   #2
Gunir
Redaktor

Gunir's Avatar

Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów

Domyślny

Nawet jesli zaglosujemy, aby zniesc lekcje reli ze szkol, to co? Zmieni to cos?

Ostatnio edytowany przez Kamos - 06-08-2005 o 13:25.
Gunir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:14   #3
Venderer
Użytkownik Forum

Venderer's Avatar

Data dołączenia: 04 09 2004
Lokacja: Between Heaven & Hell

Profesja: Knight
Świat: Refugia
Domyślny

Mylisz się. Uczęszczanie na lekcje religii ejst nieobowiązkowe! Wystarczy, że twoi rodizce złoża papierek u wychowawczyni.

Sam mam w klasie dziewczynę (świadek jechowy) która nieuczęszczą na religię....

Sam też możesz na nią nie chodzić, choć byłoby to głupie, żeby katolik nie chodził.

P.S. Dlatego religia nie jest uwzględniana podczas średniej na koniec roku. (Bo nie jest obowiązkowa)
stary 06-08-2005, 13:16   #4
Nosfer Revelmaar
Użytkownik Forum

Nosfer Revelmaar's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2005
Lokacja: kto to wie...

Domyślny

U nas na religii jest taki "rokendroll" że nikt nawet nie pomyśli żeby ją ściągnąć.
Nosfer Revelmaar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:18   #5
zaitsev
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 10 2004

Domyślny

zgadzam sie, choc nie jest to do konca prawda.. Polska jest zdecydowanie krajem katolickim i lekcje religii w szkolach powinny byc.. ale NIEOBOWIAZKOWE.. poprostu jest to TRAGICZNIE zorganizowane.. podobnie jak edukacja, sluzba zdrowia, policja czy nawet samo rzadzenie krajem.. mamy poprostu politykow debili i to przez nich jest tak jak jest..
zaitsev jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:26   #6
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

czy karteczka od rodziców jest dla was nieosiągalna i sami chcialibyście decydować czy chodzić czy nie albo żeby wogóle jej nie było?LOL?nie jest brana pod uwagę w liczeniu sredniej religia,można powiedzieć że jest dodatkowa ale i tak nadal widuję na niej antychrystów,ateistów którzy są tak wygadani i tak są super że głupiej karteczki od rodziców nie mają i tak cierpią na tej religii że szok.-.-
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:30   #7
TheNatoorat
Użytkownik Forum

TheNatoorat's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2004

Stan: Zbanowany
TheNatoorat ma numer GG 4895805
Domyślny

Ja tam chodzę na religię, chociaż już dawno zwątpiłem w Boga... po prostu nie miałbym gdzie się podziać, gdybym się wypisał - chodzić do klasy sportowej na matematykę, kiedy moja klasa bawi się z księdzem?
A karteczkę dostanie się łatwo, gdy rodzice dają potomkom choć trochę wolnej woli.
stary 06-08-2005, 13:32   #8
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Nie powinno to sie znalezc na podforum Teologii? Ja chodzilem na religie, bo musialem. Nie wiem, czy bede chodzil w liceum...
stary 06-08-2005, 13:45   #9
Pani K.
Guest

Domyślny ***

@up:U nas w podstawówce nie było przymusu. Nie weim, jak w gimnazjum będzie.
U nas jest koleś, który za złe zachowanie wyleciał z lekcji na dywanik. "Nie musisz chodzić na lekcje Religii z panem [...], a jeśli chcesz uczęszczać dalej na te zajęcia, to masz obowiązek zachowywać sie przyzwoicie". I nadal chodzi na te lekcje. Bo jest Katolikiem. A nie chodzenie na lekcje Religii uniemożliwia Bieżmowanie i tym samym ślub kościelny. Jest możliwość, jak wyjaśniał nam nasz katecheta (ciekawostka: nie uczy nas ksiądz), odrobienia strat, ale w jego wypadku (biorąc pod uwagę jego stopnie) byłoby to niemożliwe... U nas lekcje Religii są bardzo fajne... Na początku piszemy temat i notatki, a potem słuchamy muzyki i opowiadamy sobie kawały - niekoniecznie związane z Kościołem. U nas lekcja Religii nie wygląda jak w Losux'ie; nie tańczymy wokoło ogniska wołając "Spalić szatana!" - a biorąc pod uwagę późniejsze konsekwecje, chyba wolałabym zrezygnować z jakiegoś innego przedmiotu :)) Aha no i przecież chodzisz, bo chcesz. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Pani Kopytko - 06-08-2005 o 13:46. Powód: bo zupa była za słona.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:53   #10
Gtyk
Użytkownik Forum

Gtyk's Avatar

Data dołączenia: 26 07 2003
Lokacja: In a Galaxy Far, Far Away...

Gtyk ma numer GG 2321949
Domyślny

Nie jest niezgodne z konstytucja. Szkoly panstwowe sa instytucjami swieckimi, nie sa prowadzone przez osoby duchowne... Dyrektorem szkoly publicznej nie moze zostac ksiadz czy siostra zakonna. Szkoly prywatne o uprawnieniach szkol publicznych to juz inna bajka, wiec nimi zajmowal sie nie bede...

Katecheza w szkolach jest prowadzona tylko i wylacznie ze wzgledow na wygode... dla uczniow duzo wygodniejsze jest chodzenie na religie w normalnym czasie szkolnym, niz chodzenie po lekcjach, czy tez w sobote do kosciola/domu katechetycznego itd. Ale nie jest to lekcja obowiazkowa.

Hunt you down without mercy
Hunt you down all nightmare long

Gtyk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 13:56   #11
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Lekcje religii są jak najbardziej zgodne z konstytucją. Gdyby było to wbrew konstytucji, zapewne jacyś fanatycy ateizmu i zagorzali przeciwnicy wszelkich przejawów religijności zgłosiliby to do trybunału konstytucyjnego.
W Polsce zdecydowana większość osób to katolicy. Nie pomyślałeś, że może ktoś tej religii w szkole chce się uczyć? Jeśli ktoś chce - to się uczy. Jeśli ktoś nie chce, bo jest niewierzący - to się nie uczy. Nie widzę problemu.
Miałem kolegę, który był wierzący, ale po prostu nie był katolikiem - na religie nie chodził i nie było problemu.

To jak są prowadzone lekcje religii, to osobna sprawa.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 14:02   #12
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Pomimo, ze od 7 lat w kosciele nie bylem na religie chodze. Niestety w ostatnim roku religia byla w srodu planu lekcji i nie bylo sensu siedziec pod sala godzine czekajac az skonczy sie ta lekcja.
Moim zdaniem religia powinna zaczynac sie zawsze po normalnych lekcjach bo dzieki temu osoby ktore nie chodza na religie z roznych powodow moga isc sobie do domu po lekcjach a nie siedziec pod sala niepotrzebna godzine w srodku dnia.
stary 06-08-2005, 14:14   #13
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez spider-bialystok
Pomimo, ze od 7 lat w kosciele nie bylem na religie chodze. Niestety w ostatnim roku religia byla w srodu planu lekcji i nie bylo sensu siedziec pod sala godzine czekajac az skonczy sie ta lekcja.
Moim zdaniem religia powinna zaczynac sie zawsze po normalnych lekcjach bo dzieki temu osoby ktore nie chodza na religie z roznych powodow moga isc sobie do domu po lekcjach a nie siedziec pod sala niepotrzebna godzine w srodku dnia.
Dokładnie. Nie myślcie, że ja nie chcę by religii nie było czy coś. Mi ta religia może być, ale w tym temacie chodzi o to czy jest ona zgodna z konstytucja czy nie. Chyba jednym z najleoszych rozwiązań byłoby to podane przez kolegę. Może źle nazwałem sondę... Może nie czy ejsteście przeciwni, ale czy uważacie, że jest to zgodne z prawem czy nie.

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:

Ostatnio edytowany przez Pramus - 06-08-2005 o 14:15.
stary 06-08-2005, 14:34   #14
Starkey
Użytkownik Forum

Starkey's Avatar

Data dołączenia: 03 03 2004

Świat: Valoria
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
Domyślny

Jest taki zapis, w myśl którego religia powinna być pierwszą, bądź ostatnią lekcją. Oczywiście nie jest to realizowane. Bez większych problemów można nie uczęszczać na religię, ale nieformalne konsekwencje często są barierą.
Polska to inaczej Katoland , więc nic dziwnego, że religia nikomu nie przeszkadza( chodzi się do kościoła, by pokazać nowe kreacje, wyprawia huczne przyjęcia z okazji komunii, modli, by móc mieć nadzieję na lepsze życie :/) i tak sporo "wierzących" nie wie dokładnie w co wierzy, ale to inna bajka . Czy jakiś smakosz ślimaków by protestował, przy wprowadzeniu do szkolnych stołówek( "dla chętnych"- dasz karteczkę i nie musisz jeść) tychże stworzonek...

PROUD MEMBER OF METAL MILITIA !!!

Starkey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 14:41   #15
Mentos
Użytkownik Forum

Mentos's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2005
Lokacja: .:unkn0wn:. [err666] SoaD Rulez! \,,\, (^^) ,/,,/

Stan: Na emeryturze
Mentos ma numer GG 5518922
Domyślny

Lekcje religii nie są obowiązkowe.... jednak karteczkę trudno dostać od rodziców... jeszcze bardziej jak są katolikami. W konstytucji jest napisane, że dziecko ma prawo wybierać swoją religię, ale... jest także, że decyzje dziecka podejmują rodzicę...

Co do tematu, uważam, jako katolik, że religia powinna być, ale nieobowiązkowa. Btw. ja lubię religię, bo jest niezła beka na niej xD
Mentos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 15:03   #16
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

ja tam lubie religie i nie mam nic przeciwko jestem katolikiem i kocham moją wiarę chodze na religie i będe chodził

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-08-2005, 18:33   #17
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pani Kopytko
@up:U nas w podstawówce nie było przymusu. Nie weim, jak w gimnazjum będzie.
<cut>Bo jest Katolikiem. A nie chodzenie na lekcje Religii uniemożliwia Bieżmowanie i tym samym ślub kościelny. Jest możliwość, jak wyjaśniał nam nasz katecheta (ciekawostka: nie uczy nas ksiądz), odrobienia strat, ale w jego wypadku (biorąc pod uwagę jego stopnie) byłoby to niemożliwe... U nas lekcje Religii są bardzo fajne... Na początku piszemy temat i notatki, a potem słuchamy muzyki i opowiadamy sobie kawały - niekoniecznie związane z Kościołem. U nas lekcja Religii nie wygląda jak w Losux'ie; nie tańczymy wokoło ogniska wołając "Spalić szatana!" - a biorąc pod uwagę późniejsze konsekwecje, chyba wolałabym zrezygnować z jakiegoś innego przedmiotu ) Aha no i przecież chodzisz, bo chcesz. Pozdrawiam.
Zle mnie zrozumialas. Ja chodzilem, bo rodzice mi kazali. A zwianie z lekcji = -3 pkt z zachowania. Ale to sie dalo usprawiedliwic Najgorsze jest to, ze moj ksiadz byl w stylu losuxowym. Jemu NIE DALO sie wytlumaczyc tego,ze ktos moze miec inne zdanie niz on. Temat : aborcja. "To jest zle, bo poniewaz". I jesli pol klasy podawalo sensowne argumenty (nie w stylu "dziewczyna wpadla i nie chce dziecka, tylko naprawde sensowne) go nie interesowalo.

@Pogromca pk : mala ciekawostka. O ile sie nie myle, ludnosc Polski to jakies 90+% katolikow. Oszacowano, ze katolikow spadloby do ok. 50-60%, gdyby wprowadzili "podatek od kosciola" na wzor niemiecki.
stary 06-08-2005, 21:15   #18
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Zle mnie zrozumialas. Ja chodzilem, bo rodzice mi kazali. A zwianie z lekcji = -3 pkt z zachowania. Ale to sie dalo usprawiedliwic Najgorsze jest to, ze moj ksiadz byl w stylu losuxowym. Jemu NIE DALO sie wytlumaczyc tego,ze ktos moze miec inne zdanie niz on. Temat : aborcja. "To jest zle, bo poniewaz". I jesli pol klasy podawalo sensowne argumenty (nie w stylu "dziewczyna wpadla i nie chce dziecka, tylko naprawde sensowne) go nie interesowalo.

@Pogromca pk : mala ciekawostka. O ile sie nie myle, ludnosc Polski to jakies 90+% katolikow. Oszacowano, ze katolikow spadloby do ok. 50-60%, gdyby wprowadzili "podatek od kosciola" na wzor niemiecki.
Wiesz, że nie słyszałem o tym jak to jest w Niemczech? Możesz to nam (mnie) przybliżyć

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:
stary 06-08-2005, 21:25   #19
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Domyślny

Nie bede sie wdawal w dokladne obliczenia etc. Po prostu deklarujesz, czy uczeszczasz do kosciola, czy nie. Jesli tak - doliczaja ci do podatku pewna sume pieniedzy, ktora idzie dla kosciola. Eliminuje to "dawanie na tace". Jednak obowiazkowo placisz, a u nas na tace dac nie musisz...
stary 06-08-2005, 21:39   #20
malypietroo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 19 01 2005
Lokacja: Sosnowiec

Świat: Galana
Domyślny

Ale wystarczy papierek, byś miał te lekcję z głowy!!!Ponadto, religia nie liczy sie do średniej, więc jeżeli rodzice każą Ci na nią uczęszczać, a Ty tego nie chcesz to możesz ją olać, chyba że rodzice napiszą Ci tą karteczke.

Równie dobrze mogę burzyć się przeciwko językowi angielskiemu jako przedmiotowi obowiązkowemu, bo chociaż nie mam z nim ŻADNYCH problemów, to wolałbym aby te godziny zamieniono na lekcje polskiego, bo sam nie umiem na ten temat wszystkiego, i chciałbym poprawnie mówić i pisać w 100%, słyszeć dookoła siebie róznież poprawną wymowę zamiast: "żem był", "szłem" czy "kupiłem se", ale to inna bajka, i chodziło mi tylko o porównanie...

Ja tam do Religii nic nie mam, bo nasza dotychczasowa nauczycielka była fajna, lekcje prowadziła dobrze i żałuje że opuszczam podstawówkę, bo nie wiem co czeka mnie dalej...

P.S.: u nas w szkole religia jest tylko na pierwszej lub ostatniej godzinie(raczej była bo teraz gima...)

Paolo Coelho, Alchemik
malypietroo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania