Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-03-2005, 17:18   #1
Bzyxx
Użytkownik forum

Bzyxx's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005
Lokacja: Chełm Śląski

Domyślny Stare dzieje

Witam wszystkich. Pisze ten temat ponieważ chce sie więcej dowiedzieć o mojej ulubionej grze na PC!!! Kilka dni temu moj qmpel opowiadał mi jak to było na początku tibii, i prawdopodobnie z tego co mi powiedział to:rookagard byl o wiele mniejszy, bylo znacznie mniej stworkow, byly tylko 2 profesje ( knight i sorc) i jeszcze coś tam, bardzo mnie to zaciekawiło więc stworzylem temat w którym doswiadczeni gracze beda opowiadac jak to było KIEDYŚ. aha i na koniec prosze wszystkich, aby nie pisali tu postow typu: "fajny temat gratz", "dziadostwo, temat do skasowania" tylko chce aby posty zawierały w większosci informacje na temat gry i tylko ci ktorzy podadza tutaj informacje wypowiadali sie na temat tego tematu. i to nie dlatego bo chce zeby nikt nie osądzał mojego tematy tylko dlatego, ze chce aby byly tu w wiekszosci informacje na temat a nie same wypowiedzi!!! ok ja juz koncze i prosze aby informacje zawierały wszystko co wiecie!!!
Bzyxx jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-03-2005, 17:26   #2
ReLies
Użytkownik Forum

ReLies's Avatar

Data dołączenia: 02 02 2005

Stan: Aktywny gracz
Imię: Relies
Profesja: Paladin
Gildia: New Ages
Świat: Homeland Galana
Poziom: 56
Skille: 79/50
Poziom mag.: 16
Domyślny

Kiedys nie bylo animacji ruchu chara, tzn. postacie sie nie ruszaly tylko przeskakiwaly z kratki na kratke. to wszystko co wiem

Coś czego nie było, jest jeszcze raz!"
"Nie znam tutaj nikogo, lecz nienawidzą mnie!"
"Idąc z nikąd do nikąd wszystkiego boje się!"
ReLies jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 17:27   #3
Greainnden
Użytkownik forum

Greainnden's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2005
Lokacja: Busz

Domyślny

Rookgard miał mneij potworów był mały grafika była dupna eheh questy były np. na mino maga rozmazane postacie ale było i tak fajnie
Greainnden jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 18:22   #4
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Na początku nei było rookgaardu wogóle. Było tylko jedno miasto, Thais, i świat wokół niego. W owym czasie nie było jeszcze Premium Account ani strony www.tibia.com
Dla zainteresowanych mapa z Tibii w wersji 3.1

Oraz mapa z wersji prawdopodobnie 4.0 (ale nie jestem pewien), wraz z podpisami co gdzie się respawnuje

Gracz grał sobie troszkę, po czym mógł wybrać profesję. To, jaką profesję wybierze, zależało od tego, jaki ma poziom i ile ma pieniędzy. Kupno każdej profesji miało inną cenę. Jeśli mnie pamięć nie myli, to wyglądało to mniejwięcej tak:
poziom 4 - 200 gp - knight
poziom 5 - 300 gp - paladyn
poziom 6 - 400 gp - sorc
poziom 8 - 600 go - druid.
Poziomy i ceny zapewne były inne, ale na pewno najtańszy był knight a najdroższy druid.
Były to czasy, kiedy ze smoka wypadał np. e-plate, który był prawdę mówiąc niewiele wart, bo około 300-500 gp. Zresztą, najdroższy przedmiot wówczas to był Mastermind Shield wart około 2 000 gp. Większośc nowych graczy jako pierwszą swoją czynność biegła do jaskini smoka i zbierała niezły loot za darmo (np. wspomniany e-plate i kilka innych przedmiotów). Zresztą, sama nazwa e-plate wywodzi się od starej nazwy tegoż pancerza - Enchanted Plate Armor, który później został przemianowany na Magic Plate Armor.
Doszło w końcu do tego, ze CIPowie postanowili zresetować w 2000 roku wszystkie konta wszystkich postaci, bo dalsza taka gra nie miała sensu. W owym czasie stworzono także Rookgaard. Był on nieco mniejszy, niż obecnie, jednak różnica nie była znaczna (nie było m.in. terenu dla obecnych pacc i paru innych niewielkich fragmentów). Wówczas też wprowadzono premium account.

Jeśli zaś chcesz wiedzieć, jak wyglądała Tibia przed wprowadzeniem wersji 7.0, oto 2 screeny, pierwszy z rookgaardu, a konkretnie obecny katana room (jak widać wówczas równierz nie dało się dojść do ghula)

Oraz drugi czar, który pokazuje, że dawniej wiele rzeczy było tańsze

Postacie poruszały się wówczas skokami. Po prostu stałeś na jakimś polu, a kiedy gdzieś chciałeś iśc, postać (cały czas na baczność) przeskakiwała z pola na pole. Dopiero, gdy wprowadzono Tibię w wersji 7.0, postacie zaczeły machać nóżkami i płynnie przesuwać się między polami na mapie.

Równierz w Tibii 7.0 pojawiła się opcja trade. Wcześniej, kiedy chciałeś z kimś handlować, po prostu trzeba było rzucić to na ziemię i modlić się, by ten drugi nie podniusł i nie uciekł bez zapłaty. Jeszcze dużo póxniej (do wprowadzenia tibii 7.2) można było grać także na kliencie 6.x, i wielu graczy wykorzystywało to mówiąc, że oni chca w ten sposób handlować, bo mają klienta 6.5 (ot, kolejny sposób na okradanie).

Ja pamiętam natomiast czasy, kiedy nie było jeszcze miasta Venore.
Mniejwięcej w tym miejscu, gdzie ono teraz jest, było kilka hunterów, więc nikt tam się raczej nie zapuszczał (przynajmniej nikt z takimi umiejętnościami, jakie miałem wówczas).

Większość graczy w owym czasie grała zupełnie inaczej. Zdażały się jeszcze osoby, które Tibię uważały za grę RPG (teraz to już dla wszystkich typowa siekanka ), a przez kilka pierwszych miesięcy grania nie słyszałem przypadku, by polak okradł polaka.

Z okradaniem wogóle była nieco inna sytuacja, bo jeśli ktoś stwierdził, że jakiś gracz jest złodziejem, zaraz znajdowało się kilku chętnych, którzy go zabijali tyle razy, że albo odpuszczał sobie granie, albo wracał na rook. Teraz już, ze względu na czaszki, jest to niemożliwe. Oczywiście zdażali się równeirz tacy, co bez powodu PKowali, jednak GMowie byli wówczas łatwiejsi do osiągnięcia i zwykle szybko banowli takich delikwentów.

Prawdę mówiąc tęsknię nieco do tamtych czasów, kiedy bałem się zerków lurowanych na amazonki, kiedy 20 poziomowiec był dla mnie wymiataczem, i kiedy na półrocznym serwerze firesword czy dragon shield (które wówczas jeszcze wypadały ze smoków) kosztowały po 20-25k. Człowiek miał na co zbierać kasę, a i wysokopoziomowiec miał skąd brać kasę.

I na koniec kilka linków:
http://www.tibianews.net/article.asp?id=112 - streszczenie wydażeń (niusów) z 1998 roku
http://www.tibia.com/home/?subtopic=news-archive - wszystkie newsy z tibia.com od 2000 roku.

http://www.geocities.com/TimesSquare...bia/tibia.html - strona zrobiona przez późniejszego admina tibia.de i GMa. niestety tylko po niemiecku.
http://www.alatar.de/misc/tibia/eng_tibia_main.html
http://members.fortunecity.com/snyder8/ - pomysł OTServ nie jest wcale taki nowy. Tu mamy wersję dla tibii 6.0, która jeszcze była robiona przez zupełnie innych ludzi... i nigdy nie została skończona

[edit]
Musze to chyba dopracować i wrzucić do gazetki, bo sporo tego wyszło
[edit2] Jak ktoś wie, ile która profesja kosztowała, to msg me plx.

Ostatnio edytowany przez MatKus - 09-03-2005 o 18:32.
MatKus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 18:58   #5
Bzyxx
Użytkownik forum

Bzyxx's Avatar

Data dołączenia: 25 02 2005
Lokacja: Chełm Śląski

Domyślny

dzięki ci bardzo za to!!!! extra, naprawde teraz juz wiem jak to wygladało.
Bzyxx jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 18:59   #6
Pacek
Użytkownik Forum

Pacek's Avatar

Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów

Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
Domyślny

fajnie to zrobiłeś, a swoją drogą to ciekawe czy ktoś zachowałe jeszcze jakieś screny z wersji 1,0 ewentualnie 2,0 bo słyszałem że wtedy Tibia wyglądała wcale ciekawie ale to chyba tylko pobożne życzenia
Pacek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 20:47   #7
WoJaAnn
Użytkownik forum

Data dołączenia: 25 12 2004

Domyślny

pewnie CIPy maja jakies archiwa
WoJaAnn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 21:12   #8
Sithius
Użytkownik Forum

Sithius's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004

Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
Domyślny

Super!!

To jest wlasnie to co chcialem przeczytac wchodzac na ten topic.

Tak dziwnie sie czuje patrzac na ta mapke Thais w miejsce gdzie teraz jest moj domek...wtedy byla tam tylko ubita ziemia. Musze przyznac ze grafika byla naprawde powalajaca.

Faktycznie moi znajomi z Tibii ktorzy grali wowczas mowia ze byly to czasy gdy Tibia byla gra RPG nie tylko z nazwy ale poprostu ludzie w pelni tworzyli ten klimat. Wiecie sami jakie teraz sa legendy i mity o takich qestach jak anihilator i tego co sie stanie jak wybiore prezent albo do niedawna o Ancient Helmecie...wtedy kazdy powstaly qest byl taka zagadka i kazdy sam musial wszystko odkryc bo nie bylo sie kogo zapytac (graczy bylo poprostu za malo).

Ostatnio edytowany przez Sithius - 09-03-2005 o 21:14.
Sithius jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-03-2005, 23:26   #9
nawigator
Użytkownik Forum

nawigator's Avatar

Data dołączenia: 05 10 2003
Lokacja: Swinoujscie :)

Imię: XXX
Świat: Nova
Poziom: 73
Skille: 103/102
Poziom mag.: 8
Wyślij wiadomość przez ICQ do nawigator nawigator ma numer GG Ni podam :p nawigator ma login Tlenu Oddech xD
Domyślny

Matkus...
Nie wiem czy to prawda. Ale podobno wlasnie kiedy bylo tylko Thais. Byl taki ktos jak Ferumbas... byla to podobno postac gmów/cipów która zabijali ludzi dla zabawy. Byl to podobno 200 + sorcerer która mial nieskonczona mane. Wielu ludzi próbowalo zabic go lecz bezskutecznie. Kiedys nie wiem jak Ferumbas padl. Wtedy Cipowie skasowali ta postac.

Byc moze to legenda... ale kto wie

Na tibia.de chyba ... nie pamietam dokladnie jaka to stornka... widzialem ssa jak czlowiek solujac DLa z 70 + levela awansuje na 170 +

23:00 You advanced in sword fighting. (103)
19:33 You advanced in shielding. (102) !!!!
12:59 You advanced to magic level 8.

Myslisz ze wiesz co to jest zycie ? -.-' Spróbuj tego...
http://www.gangstawar.com/index.php?act=speclink&speclink=f6pm690047
nawigator jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-03-2005, 00:19   #10
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004
Wpisy bloga: 1

Aversin ma numer GG 2615286
Domyślny

Szkoda, że w tamtych dobrych czasach nawet nie wiedziałem o czymś takim jak Tibia

@ nawigator
Co do twojego opisu:
Cytuj:
Pozdro dla moda który mi wykasowal obrazki z podpisu bez zadnego uprzedzenia, nawet nie napisal na priv ze zmienil czy cos. Take Care -.-'
Może nie wiesz, ale tibia.pl jest serwisem prywatnym. To jedynie dobra wola jego autora, że udostępnia nam informacje, forum oraz poświęca swój czas na prowadzenie tego wszystkiego. Nikt więc nie musi się nikomu (nawet tobie) z niczego tłumaczyć. Jest to serwis prywatny więc nie powinieneś wymagać .. powinieneś prosić jak coś chcesz się dowiedzieć.
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful.
But we have lost the way.
Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator"
Aversin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-03-2005, 00:26   #11
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez nawigator
Matkus...
Nie wiem czy to prawda. Ale podobno wlasnie kiedy bylo tylko Thais. Byl taki ktos jak Ferumbas... byla to podobno postac gmów/cipów która zabijali ludzi dla zabawy. Byl to podobno 200 + sorcerer która mial nieskonczona mane. Wielu ludzi próbowalo zabic go lecz bezskutecznie. Kiedys nie wiem jak Ferumbas padl. Wtedy Cipowie skasowali ta postac.
Tak, był taki gość.
Ale to było coś w rodzaju questa. Od początku było wiadomo, że to nietypowa postać, i że za jej zabicie będzie jakaś nagrode. Idź na google, a coś znajdziesz na pewno link tutaj
stary 10-03-2005, 06:34   #12
moF
Użytkownik Forum

moF's Avatar

Data dołączenia: 10 12 2004
Lokacja: CalmerA

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Calmera
Poziom: 68
Skille: 83/82
Poziom mag.: 7
Domyślny

MatKus@: Super naprawde wiele sie dowiedzialem ...

A z mojej strony pamietam jak kolega od Ingeka kupowal dragon shielda za 18k i bigal z serpentem do 25 bo nie mial kasy na fs'a ... Pamietam jak poszlismy na smoka 2x noobki i padlismy razem xD to byly czasy !
stary 10-03-2005, 19:13   #13
Linek
Użytkownik Forum

Linek's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja

Domyślny

Tak dla ciekawych to Ferumbras zginął na PoHu Jeszcze jedna sprawa, pierwszy mieszkaniec Edron to zarazem pierwsza osoba, która kupiła PACC. A teraz jest tak jakoś... inaczej. Zresztą Tibia z miesiąca na miesiąc, z roku na rok staje się coraz bardziej hack&slashem. Niestety widocznie tego chcą gracze. Ech... Stare dobre czasy, kiedy to questy były questami, nie było przypakowanych skillowo postaci, ludzie jeszcze pamiętali, że to przecież mmoRPG, zresztą było tak myślę z tego powodu, że mniej ludzi znało tą grę, mniej w nią grało. Ale nie przeżyłbym tego wielkiego resetu Te wzsystkie e-plate zamienione w p-army... te wszystkie stracone lvle... masakra
stary 03-09-2005, 14:53   #14
Van_Waterflew
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 05 2004
Lokacja: Olsztyn

Profesja: Druid
Świat: Lunara
Van_Waterflew ma numer GG 5654490
Domyślny

to fajna była ta tibia
ja tam pamietam czasy z 7.28 (muj najstarszy klient) no to wtedy było tak se ale jak nastała wersja 7.3 ooooooo to qrwa jakie mi gały wyskoczyły jakie zmiany w grafice i wogule a jak 7.4 no to pomyślałem, że jsuz nie mogą spipesyzć tibii ale sie myliłem 7.5 sux i wogle sux

Ostatnio edytowany przez Van_Waterflew - 03-09-2005 o 14:55.
Van_Waterflew jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-09-2005, 16:22   #15
Kele
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Van_Waterflew
to fajna była ta tibia
ja tam pamietam czasy z 7.28 (muj najstarszy klient) no to wtedy było tak se ale jak nastała wersja 7.3 ooooooo to qrwa jakie mi gały wyskoczyły jakie zmiany w grafice i wogule a jak 7.4 no to pomyślałem, że jsuz nie mogą spipesyzć tibii ale sie myliłem 7.5 sux i wogle sux

Nigdy nie istniała Tibia 7.28 ;] Ja możę gram od 7.26, ale wiele znam rzeczy z historii Tibii ;] Naprzykład ciekawostka, że kiedyś można było nawet Dragona przywołać ;] Może wieczorkiem coś opowiem ;p
  Odpowiedz z Cytatem
stary 03-09-2005, 17:02   #16
Thimburd
Użytkownik Forum

Thimburd's Avatar

Data dołączenia: 20 07 2004
Lokacja: Odległa Galaktyka

Stan: Na emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 103
Poziom mag.: 60
Thimburd ma numer GG 8659724
Domyślny

No, chyba nic nowego nie mogę powiedzieć o starej Tibii MatKus i Gremlin już powiedzieli to co pamiętam.

Tutaj topic z fotkami z tamtego okresu: KLIKNIJ
Dałem tam mase fotek i link do dwóch ciekawych stron Sami zobaczcie.
stary 09-09-2005, 10:14   #17
Anteks
Użytkownik Forum

Anteks's Avatar

Data dołączenia: 21 04 2005
Lokacja: Kraków/

Stan: Niegrający
Anteks ma numer GG 4770665
Domyślny

Ale najlepsze to były niektore potwory. Szczególnie misie jak bym nie wiedział że to z tibii to chyba bym nie zgadł co to jest....
||
Nie klikaj wyżej, bo bedziesz sikał w nocy

PoZdro
Antek
Anteks jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2005, 18:26   #18
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Gildia: Dreamers
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Ja nie siegam nawet w polowie tak daleko jak MatKus. Pamietam ze moj pierwszy dzien na mainie mojego kuzyna(ktory zaczal troche wczesniej grac)to byl pierwszy dzien update'u w ktorym wprowadzono czaszki. Musze przyznac ze nawet ja z sumie niewielkim doswiadczeniem(1,5 roku po roznych servach sie bez osiagniec paletam) moze tyle widziec...pamietam jeszcze stare grafiki...jezu, jakie to wszytko bylo brzydkie

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2005, 20:46   #19
Hory portier
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 05 2005

Stan: Na emeryturze
Domyślny

Jaka szkoda, ze nie wiedzialem jeszcze o tibii w czasach o ktorych mowi Matkus.
Trudno, ludzie sie zmienili, wiec i klimat sie zmienil. Niestety nie przywrocimy starej tibii, a szkoda bo chetnie bym pogral w ta stara tibie.

@Thimburd: Swietne fotki. Zdecydowanie lepsze niz wiekszosc fotek z "nowej" tibii.

Ostatnio edytowany przez Hory portier - 09-09-2005 o 20:47.
Hory portier jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-09-2005, 23:37   #20
Blaszak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 06 2005

Domyślny

to było coś jak sie od kolegi dowiedzialem o fire swordzie.. to odrazu zbieramy ! xD pamietam co z "gildia" <wszyscy ubierali sie na bialo czerwono i mowili ze to gildia > poslzismy na cos duzego.. pierw mielismy isc na gsa, potem zdecydowalismy jednak isc na dsa ;d bylo nas z 10 w tym max to 19lvl <pamietam ^^> all padli i gosc na tym 19lvlu stracil fsa , jaka radocha byla jak zdobylem tego fsa< wtedy 18k> i po miechu postanowilem go sprzedac za 20k <myslalem ze gosc naiwniak..> potem inni wytlumaczyli mi ze fs juz z dragow nie wypada tylko wypada z dli.. i ze kosztuje ok 25k i wtedy nie gralem w tibie ok 2 dni<wielka zalamka xD> albo jak z kolega nowy teren odkrylismy "Poh" XD i taka sytuacja wolam kumpla z rl i gadamy: ja: chodz idziemy na fajny teren. Idziemy juz idziemy juz w polowie drogi do temple jestesmy a kolega: a na czym bedziemy expic? ja: tu sie nie da expic... xD
skonczylo sie to tym ze kolega wpadl do dziury z gsem <wtedy to byl gs a nie taki jak teraz> a ja zginalem od leadera, kilka dni po tym mialem hacka , i poznalem mojego kolege , ktory gra zemna do dzis, mysle ze ten hack warty byl poznania tej osoby< ona wie okogo chodzi nie minon?;d > I postanowilem sobie ze zrobie palladyna<wiedzialem juz troche rzeczy na ten temat itp ze wali z kuszy luku itp> moja ideą było expienie na giant spiderach... i zdobywanie cennego łupu wiec doprowadzilem postac do 40lvlu <wiem wiem ze mozna bylo huntowac i na 25 poszedlem na gsy.. szlo mi genialnie, ale tydzien po tym wprowadzili udpade...> gram do dzis narazie mam 61 royal pala(wiem ze slabo ale tibia nie polega tylko na monotonnym zabijaniu potworow >
Ps: ale sie rozpisalem ^^ trzymajcie sie.
edit: sorka nie zauwazylem daty posta

Ostatnio edytowany przez Blaszak - 09-09-2005 o 23:42.
Blaszak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania