|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 25 02 2005
Lokacja: Chełm Śląski
|
![]() Witam wszystkich. Pisze ten temat ponieważ chce sie więcej dowiedzieć o mojej ulubionej grze na PC!!! Kilka dni temu moj qmpel opowiadał mi jak to było na początku tibii, i prawdopodobnie z tego co mi powiedział to:rookagard byl o wiele mniejszy, bylo znacznie mniej stworkow, byly tylko 2 profesje ( knight i sorc) i jeszcze coś tam, bardzo mnie to zaciekawiło więc stworzylem temat w którym doswiadczeni gracze beda opowiadac jak to było KIEDYŚ. aha i na koniec prosze wszystkich, aby nie pisali tu postow typu: "fajny temat gratz", "dziadostwo, temat do skasowania" tylko chce aby posty zawierały w większosci informacje na temat gry i tylko ci ktorzy podadza tutaj informacje wypowiadali sie na temat tego tematu. i to nie dlatego bo chce zeby nikt nie osądzał mojego tematy tylko dlatego, ze chce aby byly tu w wiekszosci informacje na temat a nie same wypowiedzi!!! ok ja juz koncze i prosze aby informacje zawierały wszystko co wiecie!!!
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
|
![]() Kiedys nie bylo animacji ruchu chara, tzn. postacie sie nie ruszaly tylko przeskakiwaly z kratki na kratke.
![]()
![]() |
#3 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 08 03 2005
Lokacja: Busz
|
![]() Rookgard miał mneij potworów był mały grafika była dupna eheh questy były np. na mino maga rozmazane postacie ale było i tak fajnie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Na początku nei było rookgaardu wogóle. Było tylko jedno miasto, Thais, i świat wokół niego. W owym czasie nie było jeszcze Premium Account ani strony www.tibia.com
![]() Dla zainteresowanych mapa z Tibii w wersji 3.1 ![]() Oraz mapa z wersji prawdopodobnie 4.0 (ale nie jestem pewien), wraz z podpisami co gdzie się respawnuje ![]() Gracz grał sobie troszkę, po czym mógł wybrać profesję. To, jaką profesję wybierze, zależało od tego, jaki ma poziom i ile ma pieniędzy. Kupno każdej profesji miało inną cenę. Jeśli mnie pamięć nie myli, to wyglądało to mniejwięcej tak: poziom 4 - 200 gp - knight poziom 5 - 300 gp - paladyn poziom 6 - 400 gp - sorc poziom 8 - 600 go - druid. Poziomy i ceny zapewne były inne, ale na pewno najtańszy był knight a najdroższy druid. Były to czasy, kiedy ze smoka wypadał np. e-plate, który był prawdę mówiąc niewiele wart, bo około 300-500 gp. Zresztą, najdroższy przedmiot wówczas to był Mastermind Shield wart około 2 000 gp. Większośc nowych graczy jako pierwszą swoją czynność biegła do jaskini smoka i zbierała niezły loot za darmo (np. wspomniany e-plate i kilka innych przedmiotów). Zresztą, sama nazwa e-plate wywodzi się od starej nazwy tegoż pancerza - Enchanted Plate Armor, który później został przemianowany na Magic Plate Armor. Doszło w końcu do tego, ze CIPowie postanowili zresetować w 2000 roku wszystkie konta wszystkich postaci, bo dalsza taka gra nie miała sensu. W owym czasie stworzono także Rookgaard. Był on nieco mniejszy, niż obecnie, jednak różnica nie była znaczna (nie było m.in. terenu dla obecnych pacc i paru innych niewielkich fragmentów). Wówczas też wprowadzono premium account. Jeśli zaś chcesz wiedzieć, jak wyglądała Tibia przed wprowadzeniem wersji 7.0, oto 2 screeny, pierwszy z rookgaardu, a konkretnie obecny katana room (jak widać wówczas równierz nie dało się dojść do ghula) ![]() Oraz drugi czar, który pokazuje, że dawniej wiele rzeczy było tańsze ![]() ![]() Postacie poruszały się wówczas skokami. Po prostu stałeś na jakimś polu, a kiedy gdzieś chciałeś iśc, postać (cały czas na baczność) przeskakiwała z pola na pole. Dopiero, gdy wprowadzono Tibię w wersji 7.0, postacie zaczeły machać nóżkami i płynnie przesuwać się między polami na mapie. Równierz w Tibii 7.0 pojawiła się opcja trade. Wcześniej, kiedy chciałeś z kimś handlować, po prostu trzeba było rzucić to na ziemię i modlić się, by ten drugi nie podniusł i nie uciekł bez zapłaty. Jeszcze dużo póxniej (do wprowadzenia tibii 7.2) można było grać także na kliencie 6.x, i wielu graczy wykorzystywało to mówiąc, że oni chca w ten sposób handlować, bo mają klienta 6.5 (ot, kolejny sposób na okradanie). Ja pamiętam natomiast czasy, kiedy nie było jeszcze miasta Venore. Mniejwięcej w tym miejscu, gdzie ono teraz jest, było kilka hunterów, więc nikt tam się raczej nie zapuszczał (przynajmniej nikt z takimi umiejętnościami, jakie miałem wówczas). Większość graczy w owym czasie grała zupełnie inaczej. Zdażały się jeszcze osoby, które Tibię uważały za grę RPG (teraz to już dla wszystkich typowa siekanka ![]() Z okradaniem wogóle była nieco inna sytuacja, bo jeśli ktoś stwierdził, że jakiś gracz jest złodziejem, zaraz znajdowało się kilku chętnych, którzy go zabijali tyle razy, że albo odpuszczał sobie granie, albo wracał na rook. Teraz już, ze względu na czaszki, jest to niemożliwe. Oczywiście zdażali się równeirz tacy, co bez powodu PKowali, jednak GMowie byli wówczas łatwiejsi do osiągnięcia i zwykle szybko banowli takich delikwentów. Prawdę mówiąc tęsknię nieco do tamtych czasów, kiedy bałem się zerków lurowanych na amazonki, kiedy 20 poziomowiec był dla mnie wymiataczem, i kiedy na półrocznym serwerze firesword czy dragon shield (które wówczas jeszcze wypadały ze smoków) kosztowały po 20-25k. Człowiek miał na co zbierać kasę, a i wysokopoziomowiec miał skąd brać kasę. I na koniec kilka linków: http://www.tibianews.net/article.asp?id=112 - streszczenie wydażeń (niusów) z 1998 roku ![]() http://www.tibia.com/home/?subtopic=news-archive - wszystkie newsy z tibia.com od 2000 roku. http://www.geocities.com/TimesSquare...bia/tibia.html - strona zrobiona przez późniejszego admina tibia.de i GMa. niestety tylko po niemiecku. http://www.alatar.de/misc/tibia/eng_tibia_main.html http://members.fortunecity.com/snyder8/ - pomysł OTServ nie jest wcale taki nowy. Tu mamy wersję dla tibii 6.0, która jeszcze była robiona przez zupełnie innych ludzi... i nigdy nie została skończona ![]() [edit] Musze to chyba dopracować i wrzucić do gazetki, bo sporo tego wyszło ![]() [edit2] Jak ktoś wie, ile która profesja kosztowała, to msg me plx.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! Ostatnio edytowany przez MatKus - 09-03-2005 o 18:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 25 02 2005
Lokacja: Chełm Śląski
|
![]() dzięki ci bardzo za to!!!! extra, naprawde teraz juz wiem jak to wygladało.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Bełchatów
Stan: Niegrający
Imię: Pacek man
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Julera
|
![]() fajnie to zrobiłeś, a swoją drogą to ciekawe czy ktoś zachowałe jeszcze jakieś screny z wersji 1,0 ewentualnie 2,0 bo słyszałem że wtedy Tibia wyglądała wcale ciekawie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 25 12 2004
|
![]() pewnie CIPy maja jakies archiwa
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
|
![]() Super!!
![]() To jest wlasnie to co chcialem przeczytac wchodzac na ten topic. ![]() Tak dziwnie sie czuje patrzac na ta mapke Thais w miejsce gdzie teraz jest moj domek...wtedy byla tam tylko ubita ziemia. ![]() ![]() ![]() Faktycznie moi znajomi z Tibii ktorzy grali wowczas mowia ze byly to czasy gdy Tibia byla gra RPG nie tylko z nazwy ale poprostu ludzie w pelni tworzyli ten klimat. Wiecie sami jakie teraz sa legendy i mity o takich qestach jak anihilator i tego co sie stanie jak wybiore prezent albo do niedawna o Ancient Helmecie...wtedy kazdy powstaly qest byl taka zagadka i kazdy sam musial wszystko odkryc bo nie bylo sie kogo zapytac (graczy bylo poprostu za malo). ![]()
![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Sithius - 09-03-2005 o 21:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 10 2003
Lokacja: Swinoujscie :)
Imię: XXX
Profesja: Elite Knight
Gildia: Ancient Kingdom
Świat: Nova
Poziom: 73
Skille: 103/102
Poziom mag.: 8
|
![]() Matkus...
Nie wiem czy to prawda. Ale podobno wlasnie kiedy bylo tylko Thais. Byl taki ktos jak Ferumbas... byla to podobno postac gmów/cipów która zabijali ludzi dla zabawy. Byl to podobno 200 + sorcerer która mial nieskonczona mane. Wielu ludzi próbowalo zabic go lecz bezskutecznie. Kiedys nie wiem jak ![]() Byc moze to legenda... ale kto wie ![]() Na tibia.de chyba ... nie pamietam dokladnie jaka to stornka... widzialem ssa jak czlowiek solujac DLa z 70 + levela awansuje na 170 +
103/102 23:00 You advanced in sword fighting. (103) 19:33 You advanced in shielding. (102) !!!! 12:59 You advanced to magic level 8. Myslisz ze wiesz co to jest zycie ? -.-' Spróbuj tego... http://www.gangstawar.com/index.php?act=speclink&speclink=f6pm690047 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
The Witcher
|
![]() Szkoda, że w tamtych dobrych czasach nawet nie wiedziałem o czymś takim jak Tibia
![]() @ nawigator Co do twojego opisu: Cytuj:
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful. But we have lost the way. Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator" |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
Ale to było coś w rodzaju questa. Od początku było wiadomo, że to nietypowa postać, i że za jej zabicie będzie jakaś nagrode. Idź na google, a coś znajdziesz na pewno link tutaj
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 12 2004
Lokacja: CalmerA
Stan: Aktywny gracz
Imię: Warrior of abyss
Profesja: Knight
Świat: Calmera
Poziom: 68
Skille: 83/82
Poziom mag.: 7
|
![]() MatKus@: Super naprawde wiele sie dowiedzialem ...
A z mojej strony pamietam jak kolega od Ingeka kupowal dragon shielda za 18k i bigal z serpentem do 25 bo nie mial kasy na fs'a ... Pamietam jak poszlismy na smoka 2x noobki ![]()
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja
|
![]() Tak dla ciekawych to Ferumbras zginął na PoHu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 05 2004
Lokacja: Olsztyn
Imię: Flora Flower
Profesja: Druid
Świat: Lunara
![]() |
![]() to fajna była ta tibia
![]() ja tam pamietam czasy z 7.28 (muj najstarszy klient) no to wtedy było tak se ale jak nastała wersja 7.3 ooooooo to qrwa jakie mi gały wyskoczyły jakie zmiany w grafice i wogule a jak 7.4 no to pomyślałem, że jsuz nie mogą spipesyzć tibii ale sie myliłem 7.5 sux i wogle sux Ostatnio edytowany przez Van_Waterflew - 03-09-2005 o 14:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
Nigdy nie istniała Tibia 7.28 ;] Ja możę gram od 7.26, ale wiele znam rzeczy z historii Tibii ;] Naprzykład ciekawostka, że kiedyś można było nawet Dragona przywołać ;] Może wieczorkiem coś opowiem ;p |
|
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 07 2004
Lokacja: Odległa Galaktyka
Stan: Na emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 103
Poziom mag.: 60
![]() |
![]() No, chyba nic nowego nie mogę powiedzieć o starej Tibii
![]() Tutaj topic z fotkami z tamtego okresu: KLIKNIJ Dałem tam mase fotek i link do dwóch ciekawych stron ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 04 2005
Lokacja: Kraków/
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Ale najlepsze to były niektore potwory. Szczególnie misie
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Fallen Angel
|
![]() Ja nie siegam nawet w polowie tak daleko jak MatKus. Pamietam ze moj pierwszy dzien na mainie mojego kuzyna(ktory zaczal troche wczesniej grac)to byl pierwszy dzien update'u w ktorym wprowadzono czaszki. Musze przyznac ze nawet ja z sumie niewielkim doswiadczeniem(1,5 roku po roznych servach sie bez osiagniec paletam) moze tyle widziec...pamietam jeszcze stare grafiki...jezu, jakie to wszytko bylo brzydkie
![]()
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2005
Stan: Na emeryturze
|
![]() Jaka szkoda, ze nie wiedzialem jeszcze o tibii w czasach o ktorych mowi Matkus.
![]() Trudno, ludzie sie zmienili, wiec i klimat sie zmienil. Niestety nie przywrocimy starej tibii, a szkoda bo chetnie bym pogral w ta stara tibie. ![]() @Thimburd: Swietne fotki. Zdecydowanie lepsze niz wiekszosc fotek z "nowej" tibii. Ostatnio edytowany przez Hory portier - 09-09-2005 o 20:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 06 2005
|
![]() to było coś jak sie od kolegi dowiedzialem o fire swordzie.. to odrazu zbieramy ! xD pamietam co z "gildia" <wszyscy ubierali sie na bialo czerwono i mowili ze to gildia
![]() skonczylo sie to tym ze kolega wpadl do dziury z gsem <wtedy to byl gs a nie taki jak teraz> a ja zginalem od leadera, kilka dni po tym mialem hacka , i poznalem mojego kolege , ktory gra zemna do dzis, mysle ze ten hack warty byl poznania tej osoby< ona wie okogo chodzi nie minon?;d > I postanowilem sobie ze zrobie palladyna<wiedzialem juz troche rzeczy na ten temat itp ze wali z kuszy luku itp> moja ideą było expienie na giant spiderach... i zdobywanie cennego łupu wiec doprowadzilem postac do 40lvlu <wiem wiem ze mozna bylo huntowac i na 25 poszedlem na gsy.. szlo mi genialnie, ale tydzien po tym wprowadzili udpade...> gram do dzis narazie mam 61 royal pala(wiem ze slabo ale tibia nie polega tylko na monotonnym zabijaniu potworow > Ps: ale sie rozpisalem ^^ trzymajcie sie. edit: sorka nie zauwazylem daty posta ![]() Ostatnio edytowany przez Blaszak - 09-09-2005 o 23:42. |
![]() |
![]() |