|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
|
![]() Czytałem książki obu autorów ,każda jest fajna i porusza wyobrażnię . Dlatego uważam że zabrakło tam jednego punktu w ankiecie ,mianowicie "Obaj autorzy są doskonali
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 30 05 2004
Lokacja: Gdańsk
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Venore
Stan: Na emeryturze
Imię: Eldian Do'Urdenn
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 36
Skille: 68/59
Poziom mag.: 15
![]() ![]() |
![]() Obydwoje som dobrzy i nie ma co dykutować ale każdy na swój sposub a pozatym czemu nie ma Sapkowskiego?
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 03 2004
Lokacja: Rivia ;)
![]() ![]() |
![]() Sapkowski...
![]() dziekuje btw. zaglosowalem tolkien ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2003
Lokacja: Wroclaw
![]() |
![]() Uważam osobiście, że Tolkien jest dojrzalszy - to znaczy - tekst jest deczko trudniejszy, ale przez to więcej pracujemy swoimi mózgownicami. Rowling czyta się łatwiej i szybciej, wszystko jest dokładnie wytłumaczone. Sam czytałem obu autorów i jakoś jednak Rowling mi bardziej podeszła, choć nie muwie że Tolkien ma jakieś ubytki TAKŻE JEST WYPASISTY!
![]()
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Śmieszy mnie porownywanie Tolkiena do Rowling. Ludzie, przecież Tolkien pisze poważne książki, a Rowling bajeczki. Przyjemnie się te bajeczki czyta, ale nie jest to prawdziwe fantasy.
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() Wydaje mi sie ze Tolkien jest ciekawszy i ma bardziej rozbudowana fabule ksiazek. Chodzi mi o to ze ma kilkanascie ksiazek opowiadajacych o jednym temacie , ale czyta sie go przyjemnie. Glosuje na Tolkiena.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2003
![]() |
![]() No nie-toż to profanacja aby porównywać tych dwóch autorów koło siebie!!!Dla prawdziwego fantasy naturalnie.Bez przesady,Rowling pisze żałosne karykatury usilnie próbujące udawać fantasy.Powinna się zdecydować-albo bajki o wiedźmach na miotłach,albo czyste fantasy bo to co teraz tworzy nie przypomina ani jednego ani drugiego!!
Jednak musze dodać,że bliższy od Tolkiena jest nasz rodzimy Sapek ![]() ![]() BTW-co wg.was było najgorszą kompromitacją z serii Harrego Pottera.Mnie po prostu dobiła scena walki z czarnym smokiem w "Czarze Ognia".Niezłą wyobraźnię ma ta Rowling.....Śmiech na sali!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 03 2004
Lokacja: Rivia ;)
![]() ![]() |
![]() @up
troche przesadziłeś. ja kocham Sapka, ale Rowilng też czytałem, i doceniam to co ona pisze. btw. ona z założenia jest bardziej pisarką dla dzieci, ale niezgodze się, że nie ma fantazji, albo że ma ją do dupy. tak przynajmniej mysle. pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 09 2003
![]() |
![]() To ja proponuję sondę:
BMW z dislem czy pralko-suszarka? A co do HP to polski tłumacz, chociaż ogólnie świetnie sobie radzi, niektóre rzecz niestety trochę myli, co normalnym ludziom nie przeszkadza, ale fantastom tak.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
CS Tibia.pl Team
|
![]() jak dla mnie to Tolkien.
Nie bez sensu jest przeież tekst móiący zę LoTR jest HP dla Dorosłych. Przedstawia większy i lepiej dopracowany świat, nie tka cukierkowo przedstawiony jak u Rowling. Poza tym jest tu też bardziej rozwinięty cel - a raczej wiele cełow ktoe sie nie powtarzają (jak w HP ze musi zdobyć jakieś tam puchary i zatrzyamć jakiegoś typa- jak to sie rpzeczyta to się nasuwa myśl - tasiemiec no nie?? )
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 03 2004
Lokacja: Stalowa Wola
![]() |
![]() ja lubie i ksiazki tolkiena i rowling Ksiazki tolkiena sa trudniejsze mają poteznie rozbuidowana fabule. Tolkien stworzyl po prostu wlasny noiepowtarzalny swiat, ale Harry Potter tez ma swoj urok
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!
Stan: Niegrający
Imię: Gieksa Jastrzebie
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
|
![]() wole rowling bo jest bardizej wciągająca i nie mozna oderwac oczu od książki 8)
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 12 2003
|
![]() przeczytaj LotR i Silmarilniona to zmienisz zdanie.
![]() |
#16 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() I to i to
Nie zagłosuje bo obaj autorzy są THE BEST(i dodałbym jeszcze Andersona)
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 03 2004
|
![]() ja czytałem to i to, wszystko jest good. Autoży też. Ale wole Tolkiena bo w jego ksionzkach (chodzi mi o władce pierdzieli) jest duzo zeczy podobnych do Tibi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 09 2003
Lokacja: Toruń
![]() |
![]() Przeczytałem książki Toliena, i cztery tomy o Harrym... Jak dla mnie LOTR jest znacznie lepszy, ma ten klimat fantasy.
A ile nad książkami siedział Tolkien, a ile Rowling? No właśnie, Władca Pierścieni jest dopracowany w każdym szczególe, a Harry Potter to lektura, którą można jeszcze przeczytać. Oddaje głos na Tolkiena. |
![]() |
![]() |