Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-06-2004, 11:12   #1
Igi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 02 2004

Domyślny Jaka jest prawda

Mam 256dd ram, i jeden muj kumpel wyskoczył ze 256 DD ram to 512 Sd ram......Powiedzcie czy to prawda!

Niewidziałem gdzie ten temat zamieścić, a jestem zalgowany tylko na forum tibia.pl

-------------------------
POMOCY!!!
Igi jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-06-2004, 12:20   #2
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Widzisz, to zależy od sytuacji.
256 to zawsze 256 a nie 512, jednak pamięć DDR jest szybsza.
W pamięci DDR dane są zapisywane i czytane w dwukrotnie większych blokach. Oznacza to, że jest to pamięć niemal dwukrotnie szybsza. W zwązku z tym przyspieszeniem w niektórych aplikacjach (szczególnie grach) można to odczuć podobnie, jak zwiększenie ilości pamięci, jednak nowsze gry zaczynają wymagać coraz więcej i więcej, i w tym przypadku ilość zaczyna być ważniejsza, bo gdy braknie pamięci w RAM, Windows przydzieli pamięć w pliku wymiany, czyli na twardym dysku, który oczywiście jest wieeeeeele wolniejszy niż RAM. W takim przypadku znacznie ważniejsze jest mieć więcej pamięci nawet SDR, niż mieć szybszą pamięć.
Reasumując : w starszych aplikacjach możesz to odczuć tak, jakbyś miał wiecej pamięci, jednak w nowszych, wymagających więcej pamięci, może ci jej zacząć brakować
256 MB to zaczyna być minimum ostatnimi czasy. Windows Wistler (czy jak on tam się ma nazywać), następca XP ma oficjalnie wymagać 512MB, Doom3 równierz zaleca conajmniej 512MB. W tym przypadku te programy mogą lepiej chodzić na 512SDR niż 256 DDR.
To tak, jak samochód, co z tego, że masz Formułę 1, skoro wszędzie jest full zakrętów, już lepiej czasem mieć rower górski, którym pojedziesz na skróty
stary 13-06-2004, 16:14   #3
Igi
Użytkownik Forum

Domyślny

Zastanawiałem się nad kupnem Gothica 2,mam 256 ddram,a optymalne wymagania tej gry jest 512Sd ram,
Pójść to pójdzie, ale czy będzie się cięło ?(
stary 13-06-2004, 19:13   #4
Oxygane
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 11 2003

Stan: Niegrający
Oxygane ma numer GG 4384632
Domyślny

Wg mnie w grach najistotniejszą role odgrywa karta graficzna i procesor, a nie pamięć (Zawsze możesz usatwić pamięć wirtualną, ale niestety nie będzie to tak szybko działało) i to od nich głównie zależy wydajność całego kompa w grach. Jeżeli masz dobrą grafe i procek to bez problemu ten gothic bedzie ci chodził idealnie.
Oxygane jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2004, 20:57   #5
Trzciniak
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 04 2004

Trzciniak ma numer GG 8451284 Adres Jabbera do Trzciniak
Domyślny

Karta grafiki i procek swoją drogą. Ram też ważny.

Btw. Czy taki komp to dobry jest?
procek pentium 4 1,6
512 ram, ale niepamiętam czy dd ram czy sd ram, szybkość 233
riva tnt 2 16mb
i creativ sound blaster, do tego głosniczki inspire 5,1 , z tego ostatniego jestem dumny.
Jakis monit 17", pojemność dysków jakieś 110 giga, ale miejsca nima, jakaś nagrywarka LG 48. Nie pamiętam jaką mam płyte główną, jakaś sieciówka, tuner telewizyjny i masa kurzu bo otwarty stoi.

Edit
Bym zapomniał, do tego dostawiony jest wiatrak z ruchomą kolumną by od czasu do czasu dyski przewietrzyć.
stary 15-06-2004, 23:33   #6
Igi
Użytkownik Forum

Domyślny

Yeaaa! Mam już Gothica 2.Chodzi idealnie i jeszcze na Win XP(a mówili ze na xpeku sie bedzie cięło)
mam:
GeForce 2 mx 400 64mb ram
256 dd ram
Amd athlon 1600+
reszta nieważna

Gothic jest zajebisty a jego prawdziwe wymagania napewno niesą takie jak to pisze na niektórych stonach(śa mniejsze)
POLECAM TĄ GRE!
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania