![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 05 2004
Lokacja: ubikacja!
![]() |
![]() A więc, mam problem, gdyż jeste w tym całkiem newbie, używam kursu internetowego z strony http://www.it.aplus.pl/it/index.php?...where=mainpage i mam program Devc++ (taki polecił autor), pytanie brzmi, robię swój pierwszy program, klikam Plik - Nowy - plik źródłowy. Wpisuje to:
#include<iostream> #include <string> using namespace std; int main () { string imie; cout <<"Podaj imie: "; cin >>imie; cin.ignore(); cout <<"Witaj "<<imie<<'\n'; cout <<"Gratulacje. To Twoj pierwszy program!"<<'\n'; cout <<"Nacisnij ENTER aby zakonczyc"<<'\n'; getchar(); return 0; } Biore kompiluj, a potem uruchom i wychodzi mi: Plik źródłowy nie jest skompilowany. Brałem także Kompiluj i uruchom, kompilowanie bez błędu, a potem znów że plik nie został skompilowany, wiecie może co trzeba zrobić? Ps. używam wersji 4.9.9.2 devc++ |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() zamiast "uruchom" daj kompiluj (takie cztery kwadraciki niczym logo windowsa w Devie) a potewm uruchom bądź odrazu "kompiluj i uruchom"
![]()
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() robiłem tak, lecz ten problem i tak się powtarza ;/
|
![]() |
![]() |
#4 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Bo najwyraźniej masz błąd w kodzie i program ci do nie komplikuje, sprawdz czy w dolnej części Dev'a po kliknięciu kompilikuj nie pojawiają się jakieś uwagi...
p.s. czy tutaj: Kod:
'\n' Kod:
"\n"
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Nie ma bledu w kodzie. Raczej przeinstaluj calego Deva, od nowa ustaw zmienne srodowiskowe.
Nigdy nie spotkalem sie z takim czyms, nie mam zielonego pojecia co jest ale kod na 100% masz dobrze.
#6 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() odinstalowałem, zainstalowałem, pogrzebałem, DZIALA!
|
![]() |