Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-01-2006, 17:48   #1
Szpicel
Użytkownik Forum

Szpicel's Avatar

Data dołączenia: 03 06 2005
Lokacja: Kołobrzeg

Domyślny "Opowieści z Narnii"

Minelo 8 dni od polskiej premiery "Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa", zerkam na forum a tu o dziwo "0" absolutne "0" jezeli chodzi o tematy, a nawet o posty (pomijajac jeden, gdzie ktos umiescil ten tytul jako ulubiona ksiazka). Osobiscie polecam ten film (zarowno i ksiazke).

Przypomnialy mi sie mlodziencze lata kiedy po raz pierwszy czytalem "Opowiesci...". Nieoczekiwane zwroty akcji (lepsze niekiedy niz we wladcy), wiara w dobro, jednym slowem wzor basni (dla dzieci i doroslych).

Kiedy dowiedzialem sie o tym, ze beda ekranizowac jedna z najbardziej uszlachetniajacych i umoralniajacych ksiazek wszechczasow bylem w niebowziety. Odrazu powtorzylem sobie caly 7-mio ksiag i czekalem, czekalem ... No i wkoncu nadszedl ten upragniony dzien - premiera filmu. Nastawilem sie pesymistycznie (tzn. ze film nigdy niedorown kiace), ale jakze sie mylilem, przez caly czas siedzialem i ogladalem go w napieciu. Przezylem go podobnie jak ksiazke.

Goraco polecam wszystkim tym ktorym brakuje wiary we wlasne mozliwosci, wszystkim tym ktorzy lubia wierzyc w to ze dobro zawsze zwycieza i w to ze ludzia nalezy wybaczac.

@down: Czy ty nie wiesz, ze caly cykl o Narnii jest przesycony symbolami. Te lakociei moznaby nawt odczytac jako judaszowe srebrniki. Na tym polega glebszy sens Narnii - odczytywanie symboli. Poprzez to trafia ona do młodych jak i starszych odbiorcow.

Ostatnio edytowany przez Szpicel - 14-01-2006 o 21:31.
Szpicel jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 14-01-2006, 19:25   #2
OnlyM(PL)
Guest

Domyślny

Co wtf? To ma byc super film? Nie, thx. Siedzialem i czekalem, az sie skonczy. A najbardziej zdziwil mnie debilizm tego najmlodszego brata. Narazac rodzine i boberki na takie niebezbieczenstwo dla cukierkow.... kretyn. Ok nie bede sie az, tak rozpisywal. Fajne bylo to ze film nie mial takiej fabuly jak inne (Rybki z ferajny, Pacyfikator etc).

Ostatnio edytowany przez OnlyM(PL) - 14-01-2006 o 19:27.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2006, 20:20   #3
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Gdy dowiedziałem się, że C.S. Lewis jest znajomym Tolkiena zabłysła u mnie mała iskierka nadziei, że film z punktu fabuły będzie ciekawy. Po plakatach i zwiastunach zacząłem mieć nadzieje, że również z punktu wykonania będzie good (jak wiadomo, opakowanie to znaczna część sukcesu) i z takimi oto dwiema nadziejami (piękne, blond Nadzieje ) wyruszyłem do Heliosa

Parę trailerów (Piraci z Karaibów II zapowiada się good ) i parę reklam (When You're Smiling) zaczął się właściwy film Patrząc na wykonanie zero zastrzeżeń, wiele nawiązań do władcy (+) i nasze rodowe jezioro (2*+) oraz napis na wstępie <coś tam na F> Poland prezents" (za to 3* wielki + , nie ma to jak patriotyzm). Oczywiście film zaczął się, jak to każdy porządny film FANTASY, on niemieckiego nalotu na Anglię :> dalej było już tylko very good. Teraz fabuła, to trochę gorzej. Młodziak miał słabą wolę, już za cukierki wydał rodzinę ehh, i te niektóre zachowania Peter'a, jak z filmu dla dzieci do lat 3... choć jak się przeboleje te naprawdę dziecinne elementy to film nabiera na wartości. Widać od razu, że Lewis i Tolkien mieli dwa różne spojrzenia na świat Fantasy. Lewisowy, bajeczny, Fauny, Centaury itp, pełen kolorków i słodyczy (gadające bobry...) i Tolkienowski, mroczny, okrutne Orki, Balrogi, masa zła, zdrady i mroczności (i'm lovin it! Mordor!) Ogólnie jest very good w skali do 10

-9/10
brak do 10 za tą dziecinność
ale i tak polecam każdemu fanowi fantasy

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2006, 20:29   #4
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Stan: Na Emeryturze
Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

Panowie, tylko jak ktoś już obejżał, to proszę nie spoilować - jeszcze nie oglądałem, a chciałem mieć jako-taką przyjemność. A jak już musicie zaspoilować, to oznaczcie to dużymi czerwonymi literami, coby łatwiej było omijać. Z góry dzięki.

Dżizas!
$corcerer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2006, 21:26   #5
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Imię: Vetius
Świat: Secura
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

O filmie mam raczej pozytywne zdanie, ale czasami watki byly takie nielogiczne, ze az razilo w oczy brakiem inwencji. spoilerowac nie bede (noo do scorca wysle na pw szczegolowy plan wydarzen )

Mi jak zwykle najbardziej przeszkadzal dubbing, ale nie byl az taki zly, zeby uszy zatykac.
TA scena z bombowcami (szczegolnie w pierwszych kadrach) w kinie wygladala poteznie. Przed kompem czy tv to juz nie bedzie to samo, wiec niech zaluja ci zdziercy, co na piratach zyja

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!
Hegemmon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2006, 21:40   #6
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Hegemmon
O filmie mam raczej pozytywne zdanie, ale czasami watki byly takie nielogiczne, ze az razilo w oczy brakiem inwencji. spoilerowac nie bede (noo do scorca wysle na pw szczegolowy plan wydarzen )

Mi jak zwykle najbardziej przeszkadzal dubbing, ale nie byl az taki zly, zeby uszy zatykac.
TA scena z bombowcami (szczegolnie w pierwszych kadrach) w kinie wygladala poteznie. Przed kompem czy tv to juz nie bedzie to samo, wiec niech zaluja ci zdziercy, co na piratach zyja
O tym, że dubbling jest kijowy przekonałem się od SW:II, zawsze można iśc na napisy

@down: Moja szafa jest przejsciem do pylicy płuc a nie Narnii

Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 14-01-2006 o 21:47.
stary 14-01-2006, 21:41   #7
Szpicel
Użytkownik Forum

Szpicel's Avatar

Domyślny

@ up up: Polecam caly soundtrack z kawalkiem "The Blitz, 1940" (To ten od bombowcow).

@ up: U mnie niebylo opcji pojscia na wersje z napisami ;/

Polecam obejzenie filmu po uprzednim przesluchaniu soundtracku (minimum 3 razy ). Daje to bardzo fajny efekt.

Bardzo cieszy mnie rowniez fakt, ze jednak ktos obejzal ten film (i mam nadzieje ze przebrnie rowniez przez ksiazke) i nieboi sie napisac czegos na jego temat.

I pamietajcie - Wasza szafa rowniez moze byc drzwaimi do Narnii.

Ostatnio edytowany przez Szpicel - 14-01-2006 o 21:42.
stary 15-01-2006, 00:24   #8
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Data dołączenia: 30 08 2004

Walekifa ma numer GG 8714993
Domyślny

Nie widzi mi się ten film :

Po 1)

Następni Bohaterowie-frajerzy,małe dzieciaki które gówno potrafią zrobić,tylko dają im jakieś mega larytasy,tak jak harry-potter.

Po 2)

Gadające bobry,i lew.I do tego to jedne z głównych postaci.OOO YEAH!Może za tymi minotaurami na reklamie,stoi armia pelikanów?

Po 3)

To jest "Disnej" czego tu się można spodziewać??Calineczka,Kopciuszek,zero przemocy.tej bitwy pewnie też nie będzie,tylko utną ją kiedy wojska będą 2 metry od siebie...

Moja klasa chciała na to iść,jeśli będzie trzeba,to zkorzystam,wkońcu to tylko 13 zł.Ale sam nic nie będe organizował.

http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126

Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła?
http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841-
Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!!

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 15-01-2006 o 01:02.
Walekifa jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 00:39   #9
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa
Nie widzi mi się ten film :

Po 1)

Następni Bohaterowie-frajerzy,małe dzieciaki które gówno potrafią zrobić,tylko dają im jakieś mega larytasy,tak jak harry-potter.

Po 2)

Gadające bobry,i lew.I do tego to jedne z głónych postaci.OOO YEAH!Może za tymi minotaurami na reklamie,stoi armia pelikanów?

Po 3)

To jest "Disnej" czego tu się można spodziewać??Calineczka,Kopciuszek,zero przemocy.tej bitwy pewnie też nie będzie,tylko utną ją kiedy wojsa będą 2 metry od siebie...

Moja klasa chciała na to iść,jeśli będzie trzeba,to zkorzystam,wkońcu to tylko 13 zł.Ale sam nic nie będe organizował.
Najpierw obejż, potem powiedz co o tym sądzisz... uwielbiam takie ocenianie filmów na sucho...

stary 15-01-2006, 01:01   #10
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok
Najpierw obejż, potem powiedz co o tym sądzisz... uwielbiam takie ocenianie filmów na sucho...
Eh.Każdy ma swój gust,nie musze obejrzeć filmu,żeby stwierdzić czy główny bohater jest dzieciekm,czy dorosłym.I kto go nakręcił,a do tego upewnić się czy to napewno ten lew gadał,a nie jakiś kolo za nim....Sam lubie takie filmy,Oczywiście WP to mój ulubiony tytuł,Ale te opowieści jakoś mnie nie przyciągają...

stary 15-01-2006, 01:15   #11
Radek 666
Użytkownik Forum

Radek 666's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2004
Lokacja: Neverwinter

Radek 666 ma numer GG 9619721 Radek 666 ma login Tlenu radek12345@tlen.pl
Domyślny

Zamierzam pójść jak się w mojej marnej mieścinie pokarze . Ale tytuł mnie rozbroił, "stara szafa" xD

In the memory you’ll find me
Eyes burning up
The darkness holding me tightly
Until the sun rises up
Radek 666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 01:44   #12
OnlyM(PL)
Guest

Domyślny

@ Wer~ masz racje za duzo zwierzat -.- mogli jeszcze pokemony dowalic albo pingwiny ninja. Za bardzo dla dzieci -.-
  Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 08:57   #13
Szpicel
Użytkownik Forum

Szpicel's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez OnlyM(PL)
@ Wer~ masz racje za duzo zwierzat -.- mogli jeszcze pokemony dowalic albo pingwiny ninja. Za bardzo dla dzieci -.-
Niewiem czy miałes okazje to przeczytac no, ale coz powtorze sie:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Szpicel
@down: Czy ty nie wiesz, ze caly cykl o Narnii jest przesycony symbolami. Te lakocie moznaby nawt odczytac jako judaszowe srebrniki. Na tym polega glebszy sens Narnii - odczytywanie symboli. Poprzez to trafia ona do młodych jak i starszych odbiorcow.
Jezeli niedojzales do tego by modz porownywac rzucajace sie w oczy symbole to prosze Cie, daruj sobie teksty w stylu: pokemony mogli dowalic...

To samo tez tyczy sie Walekifa, ktory/ktora mowi ze:

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Walekifa
Eh.Każdy ma swój gust,nie musze obejrzeć filmu,żeby stwierdzić czy główny bohater jest dzieciekm,czy dorosłym.I kto go nakręcił,a do tego upewnić się czy to napewno ten lew gadał,a nie jakiś kolo za nim....Sam lubie takie filmy,Oczywiście WP to mój ulubiony tytuł,Ale te opowieści jakoś mnie nie przyciągają...
Podejzewam, ze WP nawet nieprzeczytales. Piszesz, ze czego mozemy sie spodziewac po "Disnejowskiej" produkcji. Otoz na ten temat mozesz sie wypowiadac jedynie po tym jak obejzysz ten film (i tak juz jestes sceptycznie nastawiony, wiec to niczego niezmieni, ale da ci prawo do oceniania czy dzieci to dzieci i czy one dorosna czy tez nie). Ach... Jezeli szkoda Ci kasy wyporzycz sobie ksiazke (lepsza od filmu).

Ostatnio edytowany przez Szpicel - 15-01-2006 o 09:00.
stary 15-01-2006, 09:11   #14
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Podejzewam, ze WP nawet nieprzeczytales. Piszesz, ze czego mozemy sie spodziewac po "Disnejowskiej" produkcji. Otoz na ten temat mozesz sie wypowiadac jedynie po tym jak obejzysz ten film (i tak juz jestes sceptycznie nastawiony, wiec to niczego niezmieni, ale da ci prawo do oceniania czy dzieci to dzieci i czy one dorosna czy tez nie). Ach... Jezeli szkoda Ci kasy wyporzycz sobie ksiazke (lepsza od filmu).
Przeczytałem Pierwszy Tom,oraz Broń i Wojnę,bo za książkami raczej nie przepadam,nia dają mi tyle satyswakcji,i nie pobudzają wyobraźni.Co do filmu,to chyba podałem takie przyczyny,które mogę wysunąć nieoglądając go,bo na złe efekty specjalne,czy Długość filmu przecież nie narzekam.

A to co mi się w WP podoba to zupełnie co innego,nie jest to muzyka,nie są to wielkie bitwy,nie są to efekty specjalne,tylko coś znacznie głębszego.

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 15-01-2006 o 09:12.
stary 15-01-2006, 09:27   #15
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
Jezeli niedojzales do tego by modz porownywac rzucajace sie w oczy symbole to prosze Cie, daruj sobie teksty w stylu: pokemony mogli dowalic...
Wiec Twoim zdaniem jak komus nie podoba sie film bo jest za duzo zwierza, jest strasznie dziecinny i do tego opart na ksiazce, ktora fenomenalna tez nie jest, to ten czlowiek jest niedojrzaly? Walnij sie w glowke, ok - bo akurat w Terminatorze tez moge sie doszukac glebokich symboli, ale co z tego?

I naprawde, gdyby pokemony dowalili byloby przynajmniej cos ogladac.

Cytuj:
Jezeli szkoda Ci kasy wyporzycz sobie ksiazke (lepsza od filmu).
Jak wspomnialem: jest tak samo 'fenomenalna' jak film. W sumie taka kiazke moglbym przeczytac jak mialem 12-13 lat, ale teraz juz chyba za pozno. Przez dwa miesiace dlawilem sie dwoma tomami i dalem sobie spokoj. Szkoda czasu na czytanie czegos co mi sie nie podoba, bo uwarzam to za prymitywne (tak, wlasnie dzieki tej, jakze glebokiej, symbolice;]) a na swiecie jest n+1 ksiazek lepszych i glebszych.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 09:28   #16
Szpicel
Użytkownik Forum

Szpicel's Avatar

Domyślny

@up up: Czy chciałbyś się podzielić tym z nami, napewno chętnie posłuchamy co tak bardzo "głębokiego" przezywa 13-latek, ktoremu ksiazki niepobudzaja wyobrazni (bo poprostu ich nieczyta) i ocenia filmy na podstawie zajawek.

Czekam na szybką odpowiedz...

@up/down: Hehehehe... Widzisz, bo w trakcie pisania swojego posta ty mi sie wbiles niczym zadra podczas heblowania deski.
No wiec juz pisze do ciebie. Opowieści z Narnii maja bardziej przesłanie umoralniajace podane w formie basni (powinni caly cykl wprowadzic do kanonu lektur szkolnych ). Jezeli czytales caly temat od poczatku (bo uwazam ze "20-latek" by to zrbil) to napewno przeczytales tam, ze:
Cytuj:
Przypomnialy mi sie mlodziencze lata kiedy po raz pierwszy czytalem "Opowiesci...". Nieoczekiwane zwroty akcji (lepsze niekiedy niz we wladcy), wiara w dobro, jednym slowem wzor basni (dla dzieci i doroslych).
No i bardzo ubolewam nad tym faktem, ze niemiales stycznosci z ta ksiazka w dziecinstwie (moze bys niemial tak pro komunistycznych pogladow politycznyc ).

Piszesz mi również, że w Terminatorze mozesz doszukac sie symboli (niewiem czy mowisz powaznie). I zadajesz pytanie: I co ztego (ze odczytujesz symbole)?? Juz spiesze z odpowiedzia: Dzieki symbolom poznajesz glebszy sens danego dziela. Napewno miales "Wesele" Wyspianskiego, czym by ono bylo bez tych symboli? Opowiescia o weselu? A tak nabralo glebszego sensu. Rozumiesz?? To samo jest z Narnii. Dzieci odczytuja ja inaczej niz dorosli i na odwrot.

Ostatnio edytowany przez Szpicel - 15-01-2006 o 09:46.
stary 15-01-2006, 09:30   #17
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Cytuj:
@up up: Czy chciałbyś się podzielić tym z nami, napewno chętnie posłuchamy co tak bardzo "głębokiego" przezywa 13-latek, ktoremu ksiazki niepobudzaja wyobrazni (bo poprostu ich nieczyta) i ocenia filmy na podstawie zajawek.

Niezabardzo rozumiem pytania? To wogole do mnie? Moglbys to jasniej napisac?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 15-01-2006 o 09:34.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 09:31   #18
Tomciu
Użytkownik Forum

Tomciu's Avatar

Data dołączenia: 19 10 2004
Lokacja: Częstochowa

Imię: ^^
Profesja: Paladin
Gildia: Ylyta
Poziom: 133
Skille: 0/0
Poziom mag.: Bu
Tomciu ma numer GG 4357271
Domyślny

wczoraj byłem na tym filmie byl ok chcialbym obejrzec go jeszcze raz ale najbardziej rozbroil mnie poczotek II wojna swiatowa na pocztku bylem zdziwony ale potme wyskoczylo The Chronicles of Narnia
Tomciu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 09:45   #19
Alex
Użytkownik Forum

Alex's Avatar

Data dołączenia: 16 01 2005
Lokacja: kRaKóW

Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Poziom: 71
Domyślny

O Narni dowiedzialem sie z reklamy kinowej ktora ukazywala sie okolo pol roku przed wyjsciem filmu na ekrany(niektorzy moga pomyslec ze jestem dziwny poniewaz nie slyszalem o ksiazce). Na poczatku nie wiedzialem co o tym myslec , prawde mowiac smialem sie z kumplami z tej "szafy" , ale za kazdym razem kiedy widzialem reklame zaczynalem sie przekonywac. Kiedy film wyszedl na ekrany pomyslalem ze mozna sie przejsc , poniewaz bedzie to cos dobrego (jak tak dlugo reklamuja!). Po ogladnieciu rozczarowalem sie. Slyszalem od niektorych ze Narnia jest filmem lepszym od 4tej czesci Harrego Pottera , jak dla mnie nie jest to prawda. Film ocenilbym gdzies na okolo 3-4(w skali ocen szkolnych) , bardziej przeznaczony dla mlodej publicznosci(7-10lat) ostateczna walka wogole nie przyprawila mnie o dreszcze a mialem nadzieje ze bedzie to cos super mega wypasnego. Niestety rozczarowalo mnie to tak jak muzyka. Nie wiem, moze jakbym ogladnol ten film jeszcze raz zmienilbym zdanie , to sie okaze w przyszlosci ^^
Alex jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2006, 09:55   #20
Walekifa
Użytkownik Forum

Walekifa's Avatar

Domyślny

Cytuj:

Książki nie dają mi satyswakcji z czytania,może to źle świadczy o mnie,ale zawsze kiedy zbierają mi się chęci żeby coś przeczytać,to rozpływa się to na drugim-trzecim roździale.

A co do WP

Chodzi mi tutaj głównie o Aragorna,oraz przygodę w Drużynie pierścienia.Ludzie idą w dziewiątke przeciw setką tysięcy orków,wiedzą że nie wrócą,wiedzą że są za słabi,ale wciąż mają nadzieję.Tak samo bitwa pod Czarną bramą.Wiedzieli że nie ma dla nich nadziei,Pobiegli na śmierć byle,by ocalić Forda,a te podnoszenie morali,słowa dodające Odwagi,są godne podziwu.

Prawdziwi Bohaterowie,których możemy naśladować,niestety na ziemi takich wielu nie ma...

Ostatnio edytowany przez Walekifa - 15-01-2006 o 09:57.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania