|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 06 2005
Lokacja: Kołobrzeg
|
![]() Minelo 8 dni od polskiej premiery "Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa", zerkam na forum a tu o dziwo "0" absolutne "0" jezeli chodzi o tematy, a nawet o posty (pomijajac jeden, gdzie ktos umiescil ten tytul jako ulubiona ksiazka). Osobiscie polecam ten film (zarowno i ksiazke).
Przypomnialy mi sie mlodziencze lata kiedy po raz pierwszy czytalem "Opowiesci...". Nieoczekiwane zwroty akcji (lepsze niekiedy niz we wladcy), wiara w dobro, jednym slowem wzor basni (dla dzieci i doroslych). Kiedy dowiedzialem sie o tym, ze beda ekranizowac jedna z najbardziej uszlachetniajacych i umoralniajacych ksiazek wszechczasow bylem w niebowziety. Odrazu powtorzylem sobie caly 7-mio ksiag i czekalem, czekalem ... No i wkoncu nadszedl ten upragniony dzien - premiera filmu. Nastawilem sie pesymistycznie (tzn. ze film nigdy niedorown kiace), ale jakze sie mylilem, przez caly czas siedzialem i ogladalem go w napieciu. Przezylem go podobnie jak ksiazke. Goraco polecam wszystkim tym ktorym brakuje wiary we wlasne mozliwosci, wszystkim tym ktorzy lubia wierzyc w to ze dobro zawsze zwycieza i w to ze ludzia nalezy wybaczac. @down: Czy ty nie wiesz, ze caly cykl o Narnii jest przesycony symbolami. Te lakociei moznaby nawt odczytac jako judaszowe srebrniki. Na tym polega glebszy sens Narnii - odczytywanie symboli. Poprzez to trafia ona do młodych jak i starszych odbiorcow.
In the name of what? Ostatnio edytowany przez Szpicel - 14-01-2006 o 21:31. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Guest
|
![]() Co wtf? To ma byc super film? Nie, thx. Siedzialem i czekalem, az sie skonczy. A najbardziej zdziwil mnie debilizm tego najmlodszego brata. Narazac rodzine i boberki na takie niebezbieczenstwo dla cukierkow.... kretyn. Ok nie bede sie az, tak rozpisywal. Fajne bylo to ze film nie mial takiej fabuly jak inne (Rybki z ferajny, Pacyfikator etc).
Ostatnio edytowany przez OnlyM(PL) - 14-01-2006 o 19:27. |
![]() |
![]() |
#3 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Gdy dowiedziałem się, że C.S. Lewis jest znajomym Tolkiena zabłysła u mnie mała iskierka nadziei, że film z punktu fabuły będzie ciekawy. Po plakatach i zwiastunach zacząłem mieć nadzieje, że również z punktu wykonania będzie good
![]() ![]() ![]() Parę trailerów (Piraci z Karaibów II zapowiada się good ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -9/10 brak do 10 za tą dziecinność ![]() ale i tak polecam każdemu fanowi fantasy ![]()
![]() |
#4 |
Nieobecny.
|
![]() Panowie, tylko jak ktoś już obejżał, to proszę nie spoilować - jeszcze nie oglądałem, a chciałem mieć jako-taką przyjemność. A jak już musicie zaspoilować, to oznaczcie to dużymi czerwonymi literami, coby łatwiej było omijać. Z góry dzięki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nikt ważny
|
![]() O filmie mam raczej pozytywne zdanie, ale czasami watki byly takie nielogiczne, ze az razilo w oczy brakiem inwencji. spoilerowac nie bede (noo do scorca wysle na pw szczegolowy plan wydarzen
![]() Mi jak zwykle najbardziej przeszkadzal dubbing, ale nie byl az taki zly, zeby uszy zatykac. TA scena z bombowcami (szczegolnie w pierwszych kadrach) w kinie wygladala poteznie. Przed kompem czy tv to juz nie bedzie to samo, wiec niech zaluja ci zdziercy, co na piratach zyja ![]()
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
![]() @down: Moja szafa jest przejsciem do pylicy płuc a nie Narnii ![]()
Kłócenie się na forum jest jak uczestniczenie w paraolimpiadzie, może i wygrasz, ale nadal będziesz zacofanym -.-" Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 14-01-2006 o 21:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
|
![]() @ up up: Polecam caly soundtrack z kawalkiem "The Blitz, 1940" (To ten od bombowcow).
@ up: U mnie niebylo opcji pojscia na wersje z napisami ;/ Polecam obejzenie filmu po uprzednim przesluchaniu soundtracku (minimum 3 razy ![]() Bardzo cieszy mnie rowniez fakt, ze jednak ktos obejzal ten film (i mam nadzieje ze przebrnie rowniez przez ksiazke) i nieboi sie napisac czegos na jego temat. I pamietajcie - Wasza szafa rowniez moze byc drzwaimi do Narnii. ![]()
In the name of what? Ostatnio edytowany przez Szpicel - 14-01-2006 o 21:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 08 2004
![]() |
![]() Nie widzi mi się ten film :
Po 1) Następni Bohaterowie-frajerzy,małe dzieciaki które gówno potrafią zrobić,tylko dają im jakieś mega larytasy,tak jak harry-potter. Po 2) Gadające bobry,i lew.I do tego to jedne z głównych postaci.OOO YEAH!Może za tymi minotaurami na reklamie,stoi armia pelikanów? ![]() Po 3) To jest "Disnej" czego tu się można spodziewać??Calineczka,Kopciuszek,zero przemocy.tej bitwy pewnie też nie będzie,tylko utną ją kiedy wojska będą 2 metry od siebie... Moja klasa chciała na to iść,jeśli będzie trzeba,to zkorzystam,wkońcu to tylko 13 zł.Ale sam nic nie będe organizował.
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! Ostatnio edytowany przez Walekifa - 15-01-2006 o 01:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użyszkodnik
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2004
Lokacja: Neverwinter
![]() ![]() |
![]() Zamierzam pójść jak się w mojej marnej mieścinie pokarze
![]()
![]() |
#12 |
Guest
|
![]() @ Wer~ masz racje za duzo zwierzat -.- mogli jeszcze pokemony dowalic albo pingwiny ninja. Za bardzo dla dzieci -.-
|
![]() |
![]() |
#13 | |||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
To samo tez tyczy sie Walekifa, ktory/ktora mowi ze: Cytuj:
In the name of what? Ostatnio edytowany przez Szpicel - 15-01-2006 o 09:00. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
A to co mi się w WP podoba to zupełnie co innego,nie jest to muzyka,nie są to wielkie bitwy,nie są to efekty specjalne,tylko coś znacznie głębszego.
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! Ostatnio edytowany przez Walekifa - 15-01-2006 o 09:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
I naprawde, gdyby pokemony dowalili byloby przynajmniej cos ogladac. Cytuj:
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
|
![]() @up up: Czy chciałbyś się podzielić tym z nami, napewno chętnie posłuchamy co tak bardzo "głębokiego" przezywa 13-latek, ktoremu ksiazki niepobudzaja wyobrazni (bo poprostu ich nieczyta) i ocenia filmy na podstawie zajawek.
Czekam na szybką odpowiedz... @up/down: Hehehehe... Widzisz, bo w trakcie pisania swojego posta ty mi sie wbiles niczym zadra podczas heblowania deski. No wiec juz pisze do ciebie. Opowieści z Narnii maja bardziej przesłanie umoralniajace podane w formie basni (powinni caly cykl wprowadzic do kanonu lektur szkolnych ![]() Cytuj:
![]() Piszesz mi również, że w Terminatorze mozesz doszukac sie symboli (niewiem czy mowisz powaznie). I zadajesz pytanie: I co ztego (ze odczytujesz symbole)?? Juz spiesze z odpowiedzia: Dzieki symbolom poznajesz glebszy sens danego dziela. Napewno miales "Wesele" Wyspianskiego, czym by ono bylo bez tych symboli? Opowiescia o weselu? A tak nabralo glebszego sensu. Rozumiesz?? To samo jest z Narnii. Dzieci odczytuja ja inaczej niz dorosli i na odwrot.
In the name of what? Ostatnio edytowany przez Szpicel - 15-01-2006 o 09:46. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
![]() "Miła, błagam, nie zrozum mnie źle Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr" Moj jogger Ostatnio edytowany przez Matek - 15-01-2006 o 09:34. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() wczoraj byłem na tym filmie byl ok chcialbym obejrzec go jeszcze raz ale najbardziej rozbroil mnie poczotek II wojna swiatowa na pocztku bylem zdziwony ale potme wyskoczylo The Chronicles of Narnia
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 01 2005
Lokacja: kRaKóW
Imię: Neji Moonblade
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Poziom: 71
|
![]() O Narni dowiedzialem sie z reklamy kinowej ktora ukazywala sie okolo pol roku przed wyjsciem filmu na ekrany(niektorzy moga pomyslec ze jestem dziwny poniewaz nie slyszalem o ksiazce
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Książki nie dają mi satyswakcji z czytania,może to źle świadczy o mnie,ale zawsze kiedy zbierają mi się chęci żeby coś przeczytać,to rozpływa się to na drugim-trzecim roździale. A co do WP Chodzi mi tutaj głównie o Aragorna,oraz przygodę w Drużynie pierścienia.Ludzie idą w dziewiątke przeciw setką tysięcy orków,wiedzą że nie wrócą,wiedzą że są za słabi,ale wciąż mają nadzieję.Tak samo bitwa pod Czarną bramą.Wiedzieli że nie ma dla nich nadziei,Pobiegli na śmierć byle,by ocalić Forda,a te podnoszenie morali,słowa dodające Odwagi,są godne podziwu. Prawdziwi Bohaterowie,których możemy naśladować,niestety na ziemi takich wielu nie ma...
GRUPA TEA TIME REKRUTUJE ; ) OTWARTA DLA WSZYSTKICH FANÓW SPANIAŁEGO NAPARU POSIADAJĄCEGO PONAD DWA TYSIĄCE LAT TRADYCJI. http://www.forum.tibia.pl/group.php?groupid=126 Jesteś fanem Diablo 2 ,ale gra już ci się znudziła? http://www.forum.tibia.pl/showthread.php?t=187841- Zapoznaj się z tym tematem,a nie pożałujesz!!!!!!!! Ostatnio edytowany przez Walekifa - 15-01-2006 o 09:57. |
|
![]() |
![]() |