|
Notki |
Magia Magiczne zaklęcia, runy, potężni magowie. Tutaj wszystko o magii w Tibii |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 09 2003
Lokacja: Gorzow Wlkp
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Clession
Profesja: Elite Knight
Świat: Guardia
Poziom: 11
Skille: 51/50
![]() |
![]() Hej zastanawiam się bo nie znalazłem czy nazwy czarów w Tibii znaczą coś w jakimś jezyku?? Np. Vita to chyba po łacinie(Vitae dokładniej) życie albo coś ale czy "exura", "utevo lux", czy inne też są z jakichś języków???(
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
|
![]() hmmm nigdy sie nad tym nie zastanawilalem czy sami wymyslili te slowa czy skas je pozyczyli, jezeli jest to cos z laciny to w najblizyszm czasie kiedy bede u kupla lukne do slownika, ale cos mi sie wydaje ze jednak oni sami stwozyli te slowa. off topic nick jedej z moich postaci to rex mundi
![]()
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 05 2004
Świat: Aurea
|
![]() a moim zdaniem cos z tego jest wymyslem CipSoftu a czesc tych wszyskich nazw jest z łaciny (inego jezyka??), to co im pasowalo to dawal w jakims jezyku a jesli nie bylo takieg slowa np. po lacinie to dwali swoje nazwy
(ale to sa tylko i wyloncze moje rozmysły)
![]() |
#4 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Heavy magic missile to napewno z angielskiego jest
![]() Jesli juz jestesmy przy zagadnieniach runow, mam inna ciekawostke.Otoz, ostatnio wpadla mi w rece pewna tablica z symbolami astronomicznymi.I co zobaczylem?TE ZNAKI ktore sa na runach. Np. ten celowniczek na uhu w symbolach astronomicznych oznacza Ziemie, te dwie ~~ na fieldach (ff itp) oznaczaja "znak wodnika", znaki na runie envenom ( te )-( ) oznaczaja "znak ryb",znaczek na poison bombie oznacza "węzeł wstępujacy orbity", te widelki na convince rune to nic innego jak Neptun, to na chameleonie to "znak lwa", te II na poison wallu to "znak blizniat", te cus na explozji to "wezel zstepujacy orbity".Jeszcze jest takich kilka, ale nie chce mi sie pisac ![]() ![]() @Down : w poscie nie pisalo, ze chodzi tylko o inkantacje ![]()
#5 |
Zbanowany
Data dołączenia: 19 09 2003
|
![]() Re Up:
Pomyśl to nieboli.... HMM (heavy magic missile) to nazwa ogolna, między krajowa ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 06 2004
Lokacja: Morze ( no gdzie może mieszkać Makrela jak nie w morzu)
Stan: Aktywny gracz
Imię: Makrelus
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Killer Teddybears
Świat: Hiberna
Poziom: 52
Skille: 21/27;)
Poziom mag.: 53
![]() |
![]() Skoro "utevo" to stworzyć, to może (tylko moje domysły) "res" to stwór, zwierzę, wtedy "utevo res" (summon creature) - stworzyć zwierzę, a "ina" to obraz, wygląd, wtedy "utevo res ina" (creature illusion) - stworzyć wygląd stwora.
#7 |
Użytkownik Forum
|
![]() flam to na pewno ogien
pox trucizna vis energia a jak przetlumaczymy np exevo con? ![]()
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 04 2004
Lokacja: Piła
|
![]() o ile sie nie myle
tibia-kosc piszczelowa fibula-kosc strzalkowa
#9 |
Guest
|
![]() Troche laciny:
res - znaczy rzecz, wytwor lux, lumen - swiatlo flamma - plomien exciere, evocare - wywolywac ('exevo') grandis - duzy vita - zycie mors - smierc (stad 'mort') W ogole w inkantacjach widac sporo nawiazan do laciny, jest to taka mieszanka laciny i jezyka angielskiego, uproszczona dla potrzeb gry. Posiedzialem troche nad slownikiem ![]() ![]() |