|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Wrocław
Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
|
![]() Właśnie zamierzam zakupić sobie gitarę, jako, że nie zanam się na tym chciałbym Was poprosić o radę. Czym różni się gitara akustyczna od klasycznej i która z nich jest lepsza dla początkującego?
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
![]() |
![]() Akustyczna jest głośniejsza, większa od klasycznej, ma troche inną budowę i metalowe struny. Akustyczna generalnie jest droższa. Jak chcesz grać na elektrycznej w przyszłości to wybierz akustyczną. Teoretycznie polecam akustyczną, choć nie wiem czy dla ciebie to taka wielka różnica.
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() Teoretycznie polecasz akustyczną ?
LOL Powiem ci jedno - gram na gitarze już jakiś czas i wiem, że jak se kupisz na początek g. akustyczną to palce będą cie bolały po minucie grania jak cho***a. Kup klkasyczną - ma ona plastikowe struny i czasami jest troche mniejsz (wygodniejsza, ale to zależy - są różne wielkości). Gdy wyrobisz sobie skóre na końcach palców (na początku będziesz miał 2 milimetrowe wgłębeinia) możesz dokupić metalowe struny do gitary.
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 03 2004
Lokacja: Rivia ;)
![]() ![]() |
![]() @up i @up up
generalnie zgadzam się z Wami poł na ppół a dlatego, że: akustyk jest droższy, ale uczysz się na nim grać szybciej, opuszki palców szybciej Ci się zdzierają i potem Cie już WCALE nie bolą. poza tym taka gitara jest potem bardziej poręczna. klasyka polecam tym, ktorzy chcą nauczyć się grać na prawde dobrze - na klasyku słychać każdy nieczysty dźwięk, próg jest szerszy, gitara jest mniej wygodna, cichsza, szlag trafia zanim cokolwiek się na nią nauczysz ![]() ![]() moja rada: elektryk lub bardzo dobry elektro-akustyk. dlaczego? elektryk to gitara na której uczysz się grać strasznie szybko (wąski próg, mniejsza odległośc strun od progu), ale musisz jeszcze zainwestować w piec. elektro-akustyk to fuzja elektryka i akustyka ![]() dobra gitare akustyczna kupisz za 550 zł, elektro-akustyka za 600, słabego elektryka za 630, a klasyka już od 230 zeta. Wybór należy do Ciebie ![]() osobiście polecam Fendera stratocastera, model Eric Clapton (8839 zł) lub Gibsona Les Paula ze wzmocnionym gryfem ![]() ![]() papa |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 03 2004
Lokacja: Radom
![]() |
![]() zgadzam się z poprzednikami, ale ja polecam kupić klasyczną, bo jak na niej się nauczysz to będziesz umiał grac na praktycznie każdej
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Popieram !!!
Ze stratocastera wychodzą najleprze gitarki (bo wychodzą one prawie tylko z niego ![]() Jak bym miał git elektryczny... Ahhhhhhh Nie mam kasy ![]()
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2004
Lokacja: Wrocław
Profesja: Knight
Świat: Valoria
Poziom: 27
Poziom mag.: 4
|
![]() Dzięki Wam za rady. Po przeczytaniu wszystkich waszych rad wybieram... tamtadadam
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
![]() |
![]() Haha! Widzicie? Moja rada!
![]() P.S. Nie polecam kupować przez internet, np. allegro.pl. Radzę przed kupnem sprawdzić czy nie ma pęknieć (tymbardziej wewnątrz). No i życzę... miłej i owocnej nauki ![]()
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() Grrrr to też moja rada !!!
![]() Ja proponowałem krok po kroku tylko, że on zrobił na początku 2 kroki !!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() +EDIT: Ej wiecie, że ja też aczynałem od akustyka ???
![]() |
#10 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 07 12 2003
|
![]() ...od 3 lat gram na elektryku......po ok 1,5 roku bierzesz do reki klasyka i cholera jakoś dziwnie jest....ale z kolei jak przejdziesz z klasyka na elektyka to full wypas, ta gitarka taka malutka, milutka
![]() 1. zawsze sobie można pograć solówki 2.o wieeeele więcej możliwości dzwiękowych (trzeba niestety mieć piec i efekty---ja to juz koszt 3000zł+ ) 3. jest głośniejsza! ![]() 4 jeśli nie umiesz stroic gitary to zawsze możesz ją przez kompa nastoić 5. najtańsze struny to koszt 9zł..a full wypas to za 30zł (La Be**a <--żeby nie bylo kryptoreklamy) a dobre nylony są o wieeele drozsze 6. zawsze można pograć w jakimś bandzie 8) |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ej ziomek, pienio !!!
A jak ją przez kompa nastroić bo ja normalnie stroje do kayboardu, ale to trochę zajmuje...
![]() |
#13 |
Użytkownik forum
|
![]() wejdź na stronke www.gitara.org i poszukaj stroikó. podłanczasz kabel do karty muzycznej do wejścia na mikrofon. Polecam program AP Guitar Tuner
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
|
![]() Wow !!!
Wielkie thx ziomek !!!!!!!!!!!!!
![]() |
#15 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 30 05 2004
|
![]() elos
nie wiem z kim ale sie znim zgodze ze z klasyka na elektryka sie przechodi bosko na klasyku musalem dociskac te chwyty a na elektryku luzik a co do tego elektro akustyka to nie kupil bym za 600 bo zapewne był by to syf ale elektryk za 600 tez jest syfem (tez mam za 600 ![]() pozdro |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Guest
|
![]() Polecam akustyka, można na nim uzyskać ciekawe brzmienie. Niedawno kupiłem taką gitarkę za 480 zł. Nie polecam zakładać metalowych strun do klasyka, bo można uszkodzić klucze, siodełko i mostek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 07 2005
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Poziom: 60
|
![]() @down
Ups...
"21.24 Nie ma lepszego dziennikarza sportowego od Rafała Patyry. "Artur, używając terminologii bokserskiej zostaliście znokautowani zanim zdążyliście założyć rękawice". Używając terminologii stoczniowej - ukradli wam statek, zanim odpaliliście spawarkę, a używając terminologii dziennikarskiej: powinni wyłączyć kamerę zanim zdążycie zadać jakiekolwiek pytanie." Ostatnio edytowany przez P0nury - 12-08-2007 o 08:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: In the coffin...
![]() |
![]() @up i 2 x up
A popatrzcie sobie na datę założenia tego tematu... no właśnie...