|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
UnlimitedWarnWorks
Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() Mam dylemat.
Kupic monitor lcd 17 4ms i 1600 kontrastu czy: monitor 19lcd 16ms i 800kontrast? Doradzcie ^^ |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#3 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
![]() @Topic : rowniez polecilbym zrezygnowanie z LCD i zakup CRT. W ogole, jak mamy ci doradzic, jak nawet ceny nie ma podanej? :|
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() zakup drugi...
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie
|
![]() Podaj konkretne modele, a najlepiej odwiedź jakieś specjalistyczne forum, np. forum.purepc.pl (dawny tweak.pl).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
UnlimitedWarnWorks
![]() |
![]() Sa to monitory LG. Oba kosztuja okolo 1200zl wiec pytam ktory sie bardziej oplaca
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 05 2006
Lokacja: Wieluń / Woj. Łódzkie.
![]() |
![]() Polecałbym forum pctweak.net.
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje
![]() |
![]() Nie kupuj LSD tfu!... LCD, bo bedizesz tego zalowac. Ciekie sa te monitory, mozna ich uzywac tylko w jednej (z gory okreslonej) rozdzielczosci, smuza jak suka i takze szkodza na oczy tak samo jak CRT. Kup dobrego CRT 17' i bedzie git. Pozdro!
Edit: Nie wspomne o martwych pikselach....
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>
-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska -- www.eclipse.net.pl |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Pracujac po okolo 10h dziennie przed monitorem moge powiedziec, ze LCD sa stokrotnie lepsze niz CRT. Z prostej przyczyny: nie mecza oczu. Wprowadzasz tez w blad satwierdzajac, ze mozna ich uzywac w jednej rozdzielcosci. Kto ci takich bajek naopowiadal? Smuza? Ja na swoim mam obraz doskonaly - mucha nie siada. Martwe pixele - a znasz termin gwarancja?
![]() |
![]() |
#10 |
UnlimitedWarnWorks
![]() |
![]() @Matek:
Zgadzam sie w pelni ![]() Te dobre monitory lcd to miodziooo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]()
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#13 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie
|
![]() Cytuj:
![]() Do autora tematu: Prosimy o konkretne modele, a nie o "monitor LG"... Pozdro. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
UnlimitedWarnWorks
![]() |
![]() Teraz zastanawiam sie nad 19 calowym benq
![]() poczytalem rozne fora i na to wychodzi ![]() Benq Fp91gp <--- kupilo go sporo osob i kazdy jest zadowolony ma kontrast 1000:1 8ms reakcji i chyba 250 jasnosci. Ma 19cali Kosztuje kolo 1200zl. Gwarancje ma 3letnia ale chyba od 4+ martwych pikseli. W gazecie mam inny model ^^ Benq FP93GX 2ms!!! kontrast 700:1 300 jasnosci. Tez 19cali i takze okolo 1200zl ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
|
![]() Blah, ja mam LCD'ka który ma 3 lata. Żadnych martwych pixeli nie dostrzegam, smużenia nie mam a jakośc obrazu jest zadowalająca. Ba, mam nawet głośniki wbudowane w monitor
![]() By the way: o co chodzi w ogóle z tymi martwymi pixelami ? @Down: Z tego co tam pisze wnioskuje, że nie mam martwych pixeli. Jakieś plamki na monitorze to może i mam, ale to są pozostałości po jakimś jedzeniu ![]()
Ooh to be a Gooner. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 03-05-2006 o 21:10. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
Martwy piksel to wypalony punkt na ekranie monitora. W takim miejscu nie wyświetla się żaden kolor, albo ten kolor wyświetla się stale.. Cytuj:
Generalnie, to nie polecam LCD, bo ciężko trafić na coś taniego, a wartościowego - na grach z chociażby śladami dynamiki może człowieka szlag trafić, jeśli LCD nie jest wysokiej jakości. A propo męczenia się wzroku - większość dobrych CRT ma wbudowane odpowiednie filtry, a takowe można też dokupić i przymocować do monitora. Poprawa jest spora, a jedyną zauważalną różnicą jest w niektórych przypadkach pociemnienie obrazu. Z zakupem LCD wiąże się ryzyko - poleciłbym kupienie dobrego monitora ciekłokrystalicznego tylko, jeśli nie macie miejsca na biurku. W innym wypadku lepszy jest jednak CRT.
*+10 punktów do lansu Ostatnio edytowany przez Ghost Nieudany - 03-05-2006 o 20:44. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Cytuj:
Co do oczu, to chyba jedyna zaleta lcd A co do martwych pixli, są tak zwane "normy" ileś tam pixli na mln może być przepalonych, i serwis ci tego NIE uzna... ("wina systemu produkcji prosze Pana, każdy tak ma i nic na to ni poradzimy") Smuzenie nie jest już problemen, to prawda. Cytuj:
W mojej szkole ostatnio dostaliśmy od UE nową pracownię, nauczyciele zadowoleni gdyby nie dwie rzeczy: a) linuxy zamiast wind, b) lcd'ki zamiast crt. Zainteresowanym polecam archiwalne (~I kwartał 05) numery CDA, dział NDSN, arty o LCD vs CRT A tak w ogóle, to już daaawno wszystkie firmy są wstanie wprowadzić genialne monitory OLED (połączenie zalet CRT i LCD, stosowane są już w mp3'kach i wygląda to genialnie) ale niestety zbyt wiele inwestowały w technologię LCD by gdy w końcu przekonali do niej społeczeństwo, wycować je z produkcji... a szkoda, że chęść zysku idzie przed rozwojem technologicznym, szkoda. p.s. CRT lepsze, a jak już chcesz LCD, to pamiętaj, masz 7 (siedem i tylko siedem, nie więcej) dni na zwrot towaru bez podania przyczyny ![]()
![]() |