|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
|
![]() Witam!
Zwracam sie z nastepujacym problemem: kolezanka kolegi bawila sie w BIOSie. A jak to po takich zabawach sie dzieje, potem ma problemy z wlaczeniem komputera. Z tego co opowiadala, "komputer przy wlaczaniu domaga sie o jakis kod". Prawdopodobnie (ja tak mysle) zalozyla haslo z poziomu BIOSa, a teraz nawet nie pamieta jakie ono bylo. I moje pytanie do was: co z tym zrobic? ![]() Jest mozliwosc, ze wezme jej dysk i podepne do mojego komputera. Tylko co tutaj mozna poradzic? Oczywiscie oprocz fomatowania dysku. Pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie
|
![]() BIOS nie jest na dysku, tylko na płycie głównej, więc nic by Ci to nie dało. Znajdź zworkę na jej płycie "Reset CMOS", ew. wyjmij bateryjkę na ~minutę i włóż spowrotem, a BIOS będzie jak nowy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zbanowany
Data dołączenia: 06 02 2005
Lokacja: Szczecin
Imię: Sowa~
Profesja: Elite Knight
Gildia: wrocilem : )
Świat: na thorie : )
![]() |
![]() @up
W Przynajmniej moim przypadku wystarczylo tylko wyjecie bateryjki na 1 minute i wiecej ![]() Pozdrawiam Sowa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() Albo sprobuj uniwersalnych haseł... razem z resetem BIOSu resetuja sie wszystkie ustawienia niestety...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 07 2004
Lokacja: Chlewice wielkopolskie
|
![]() Ryłek, z tego co przeczytałem w poście Kajulca to domyślam się, że ona grzebała coś więcej w BIOSie niż tylko hasło, więc myślę, że zresetowane ustawienia raczej pomogą niż przeszkodzą
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2005
|
![]() Kiedys mialem podobna sytulacje i kiedy wyjalem zworke i baterie haslo wcale nie zniklo(abit SA6). Jednak kiedy wyjalem baterie i zworke na noc rano komp uruchomil sie normalnie (ustawilem wtedy to haslo ze wpisane z klawiatury uruchamia zasilanie). Tylko ze to dos stara plytka i w nowszych moga byc lepsze zabezpieczenia niz tylko kilka godzin bez zadnego zasilania :/. Jak cos to wymiana plyty glownej
![]()
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Stan: Na Emeryturze
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Cytuj:
Nie ma co dodawac - bateryjka/zworka i po sprawie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 12 2004
|
![]() Trzeba spróbować uniwersalnym hasłem. Ja mam A.M.I.
![]()
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 03 2005
Lokacja: Płock
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Gildia: Fading Suns
Świat: Titania ;)
|
![]() Tak jak koledzy wyzej radzili. Wyjac bateryjke i wlozyc ja ponownie po minucie. Bios sie zresetuje i bedzie jak nowy.
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
|
![]() * Kajulec smieje sie w duchu z siebie i ma ochote wyciagnac swoj mozg na deske do krojenia chleba.
Ale ze mnie idiota.. no przeciez, ze BIOS nie jest na dysku twardym. * Kajulec lame so hax. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nieobecny.
|
![]() Możesz też przekopać się przez stertę uniwersalnych haseł, a nóż-widelec któreś zadziała...
I zamiast wyciągać bateryjkę, zewrzyj na chwilkę zworkę od resetu biosu, pomoże, a będzie szybciej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() W sumie to pewnie temat mozna zamknac. Na koniec okazalo sie, ze haslo ma zalozone na Winzgrozie, a nie na BIOSie, wiec problemow z tym nie bedzie najmniejszych - minuta 'roboty'. Dzieki wszystkim za pomoc.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk
Stan: Na emeryturze
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
![]() |
![]() Hehe pomylić hasło na windowsie z hasłem na biosie buehehe poza tym jeśli to xp home to hasło jest dla zabawy. Co do tematu to panowie muszę was zasmucić ale nie zawsze jest to takie proste
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk
Stan: Na emeryturze
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
![]() |
![]() @up Fakt standardowo hasło do biosu powinne być zresetowane (usunięte) ale tak nie było. Te czytniki też w tym sądzię są.
|
![]() |
![]() |