Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-04-2006, 21:35   #1
Ossirax
Użytkownik forum

Data dołączenia: 06 04 2006

Stan: Aktywny gracz
Imię: Ossirax
Profesja: Sorcerer
Świat: Celesta
Poziom: 27
Skille: 20/21
Poziom mag.: 27
Domyślny Czemu Druid A Nie Sorc??

Czy byłby ktoś tak miły i objaśnił mi czemu zamiast sorców cześciej są wybierani druidzi???
Ossirax jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 25-04-2006, 21:41   #2
Diego'Odin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 12 2005
Lokacja: Ustka

Gildia: MON
Domyślny

bo mogą robic uh od 24 lev i sprzedawac 3 k za bp
i są częściej brani na hunty bo mogą używać czaru exura sio na blokerze
Diego'Odin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-04-2006, 21:42   #3
Morun Kous
Użytkownik Forum

Morun Kous's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2005
Lokacja: Zduńska Wola

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Morun Kous
Świat: Harmonia
Wyślij wiadomość przez ICQ do Morun Kous Morun Kous ma numer GG 7429105 Morun Kous ma login Tlenu darek_13_1991@tlen.pl Send a message via Skype™ to Morun Kous
Domyślny

Druid jest częściej wybierany ponieważ w 70% (moge się mylić z %) posiadają go knighci lub palkowie dla robienia takich run leczniczych jak IH lub UH, dzięki czemu niewydają na kupowanie kilku/kilkunastu BP IH/UH, co jest kosztowne. Pozatym druidem szybciej zazyna się zarabiać niż sorkiem (druid może robić na 16lvl(chyba) juz IH i zarabia sprzedając je low lvl np. knightom, którzy niemają 4mlvl, a sorc aby pożadnie zarabiać musi czekać do 25lvl na HMM...
stary 25-04-2006, 21:45   #4
Ossirax
Użytkownik forum

Domyślny

No qrcze ! Na 25 lvl sorc robi hmm ale na celescie TO tego jest normalnie na pęczki wjęc nikt nie kupuje..Nie no robie new chara.Thx~ za odpowiedzi ...

DRUID ROX
stary 26-04-2006, 00:53   #5
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ossirax
No qrcze ! Na 25 lvl sorc robi hmm ale na celescie TO tego jest normalnie na pęczki wjęc nikt nie kupuje..Nie no robie new chara.Thx~ za odpowiedzi ...

DRUID ROX
HMM nie są takim szybkim zyskiem, wbrew pozorom. No, chyba że na bocie jedziesz^^'

Poza tym, niby na pęczki, ale stosunkowo czas/kasa opłacalniejsze od UH, tylko może trudniej sprzedać [zakładając, że puścisz 2k/bp to masz za to 2 life ringi na Edron+20 blank run, czyli kolejny szybki bp na czysto - z promocją ofc (elder druid/master sorcerer)]. Poza tym robienie new chara tylko ze względu na UHy to bezsens...
stary 26-04-2006, 08:34   #6
Ossirax
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
HMM nie są takim szybkim zyskiem, wbrew pozorom. No, chyba że na bocie jedziesz^^'

Poza tym, niby na pęczki, ale stosunkowo czas/kasa opłacalniejsze od UH, tylko może trudniej sprzedać [zakładając, że puścisz 2k/bp to masz za to 2 life ringi na Edron+20 blank run, czyli kolejny szybki bp na czysto - z promocją ofc (elder druid/master sorcerer)]. Poza tym robienie new chara tylko ze względu na UHy to bezsens...
Skoro mój sorc i tak marny to co za strata??
Zreszto mam qmpla knighta i on sie napewno posiada ze szczęścia że będe drutkem

Ostatnio edytowany przez Ossirax - 26-04-2006 o 08:35.
stary 26-04-2006, 09:27   #7
Noro
Użytkownik Forum

Noro's Avatar

Data dołączenia: 14 06 2005
Lokacja: Warszwa

Noro ma numer GG 6446790
Pergamin

Druid jest postacią defensywną, a mag ofensywną. Po za tą rzeczą niema większej różnicy między tymi dwoma profesjami. Co do huntów druid owczem przydaje się do UH'ania ale magowie też są chętnie brani na hunty min. za ich ofensywność.
stary 26-04-2006, 10:03   #8
Sir zajacc smialy
Użytkownik Forum

Sir zajacc smialy's Avatar

Data dołączenia: 02 02 2006
Lokacja: Katowice, stacja kolejowa nr 8 peron 3 rząd 5 ławka 4 miejsce 7 ;P

Profesja: Paladin
Gildia: Szukam
Poziom: 15+
Skille: 40+/25
Poziom mag.: 6+
Sir zajacc smialy ma numer GG 6544596
Domyślny

Ja jeszce dodam, że druidzi mają cięższe różdżki np. sorc na 8 lvl-u ma różdżke ważącą 23 a druid bodaj 43!
Sir zajacc smialy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 10:07   #9
Gejko
Zbanowany

Gejko's Avatar

Data dołączenia: 12 10 2005
Lokacja: Police

Stan: Na emeryturze
Świat: Elysia
Poziom: 30
Skille: 19/21
Poziom mag.: 39
Gejko ma numer GG 3758838
Domyślny

was chyba pojebalo
Wbijesz 60+lvl drutem i bedzesz zalowal czemu nie wziles sorca
Poison Storm to gowno
UE rulzz
Gejko jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 11:46   #10
Gagagigo
Użytkownik Forum

Gagagigo's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ossirax
Czy byłby ktoś tak miły i objaśnił mi czemu zamiast sorców cześciej są wybierani druidzi???
dwie odpowiedzi :
1) Exura Sio "
2) Exura Gran MAs REs
stary 26-04-2006, 16:25   #11
PharadoX
Zbanowany

PharadoX's Avatar

Data dołączenia: 16 03 2005

Profesja: Knight
Świat: Lunara
Poziom: 10
Skille: 46/47
Poziom mag.: 2
Domyślny

Hyba coś Ci się pomyliło , nie są częsciej brani , np na serverze Xerena jest najwięcej sorców , później knighci , druidzi i paladyni
Niewiem co jest dobrego w druidzie , hyba to że może walnąć za 200 many mass heal co się przydaje jak się hunci np dragi samemu z DS'ami.
PharadoX jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 16:49   #12
Dragonit
Użytkownik Forum

Dragonit's Avatar

Data dołączenia: 17 02 2006
Lokacja: w Sieradzu

Stan: Na Emeryturze
Gildia: brak
Świat: Jamera
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sir zajacc smialy
Ja jeszce dodam, że druidzi mają cięższe różdżki np. sorc na 8 lvl-u ma różdżke ważącą 23 a druid bodaj 43!
OMG
Żeczywiście,przez takie duperele Druid jest do dupy,a sorc ROX??

Druidzi dzięki temu,że sami robia uhy oraz "exura sio" i "exura gran mas res" Są cześciej brani na hunty.Ihy mogą wypalać już na 15lvl czyli Rulezzz.Do tego uhy na 24,a takie podstawowe czary sorca jak GFB albo hmm czy explosion też umią wypalać,nie mogą tylko SD.Mają też nieco lepszy shielding,bo skile szybciej im rosną(to niewielki plusik lae zawsze coś )
14:58 x [22]: jakiego zoka?
14:58 x [22]: orca bersercera?
14:58 y [32]: zorka tak soie muwi na tom postac
14:58 y [32]: ktura
14:58 x [22]: aha
14:58 y [32]: jest bersererkiem
14:58 y [32]: orkiem
14:58 y [32]: i niekuc si3e ze mna

15:02 y [32]: a sokola lubisz z ta jego piosenka o tych braniach na sto ruznytch sposobuw
15:03 x[22]: ile masz lat?
15:03 y [32]: a masz numer na gadugaud?
Dragonit jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 17:05   #13
Flashman
Użytkownik Forum

Flashman's Avatar

Data dołączenia: 13 08 2005
Lokacja: Ankrahmun

Stan: Początkujący
Imię: Vonius
Profesja: Elder Druid
Poziom: 35
Poziom mag.: 43
Domyślny Odp.

Sorc od druta różni się tym że drut to defensywa a sorc ofensywa. Ja mam druta narazie nim nie gram ale wcześniej go wybrałem ponieważ prędzej sprzedasz bp uhów niż sdki. Widziałem filmik jak drut sam expił bez summonów na vano drag lair. Mam go ale nie umiem na rapidshare umieszczać. Sam zabijał Dle kilka smoków na raz (max.2). Takytka: Exori vis+ exura sio. Ustawił na hotkeyach exori vis a obok exura sio"nick" i wiesz jak zawalał! Całe drag lair oczyszczał w okolo 10 minut! A i loot mu sprzyjał bo wypadłu chyba 2 drag shieldy, wand of inefrno itp.
Jak sam widzisz taki sorc musiaby się uchać, a UE za dużo many zabiera. Stawiam na druta że lepiej będzie expij na dragach, dwarfach niz sorc!
Flashman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 17:25   #14
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragonit
OMG
Żeczywiście,przez takie duperele Druid jest do dupy,a sorc ROX??

Druidzi dzięki temu,że sami robia uhy oraz "exura sio" i "exura gran mas res" Są cześciej brani na hunty.Ihy mogą wypalać już na 15lvl czyli Rulezzz.Do tego uhy na 24,a takie podstawowe czary sorca jak GFB albo hmm czy explosion też umią wypalać,nie mogą tylko SD.Mają też nieco lepszy shielding,bo skile szybciej im rosną(to niewielki plusik lae zawsze coś )
No to tak: 20 capa więcej za różdżkę to 20:1,2=16,(6) runek mniej w plecaku. 16x5=80 strzałów z HMM mniej.

Co to, że sam robi UHy, ma do tego czy jest brany na hunt? Chyba nie myślisz, że blocker będzie czekał, aż druid wypali runkę podczas huntu, bo by nic nie wyexpili/zlootowali. Co do exura sio i gran mas res - tak, ale tylko z PACCem. Bez PACCa ta przewaga odpada.

Poza tym, sorc dysponuje różnymi czarami ofensywnymi (vide e-wave, rzadziej UE) które również mogą się przydać na huntach, o których wspomniałeś. Na necro z DS'ami dobre jest fire wave... etc. etc.

Skille bynajmniej NIE rosną druidowi szybciej. NIE NIE NIE NIE NIE fakink*rwa NIE. Sandały też nie przyspieszają o 3% po piasku.

Co do runek, to nie "umią", bo zwyczajnie nie ma takiego słowa. Umieją jak już.

Reasumując, naprawdę lepiej zostać przy sorcu...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Flashman
Sorc od druta różni się tym że drut to defensywa a sorc ofensywa. Ja mam druta narazie nim nie gram ale wcześniej go wybrałem ponieważ prędzej sprzedasz bp uhów niż sdki. Widziałem filmik jak drut sam expił bez summonów na vano drag lair. Mam go ale nie umiem na rapidshare umieszczać. Sam zabijał Dle kilka smoków na raz (max.2). Takytka: Exori vis+ exura sio. Ustawił na hotkeyach exori vis a obok exura sio"nick" i wiesz jak zawalał! Całe drag lair oczyszczał w okolo 10 minut! A i loot mu sprzyjał bo wypadłu chyba 2 drag shieldy, wand of inefrno itp.
Jak sam widzisz taki sorc musiaby się uchać, a UE za dużo many zabiera. Stawiam na druta że lepiej będzie expij na dragach, dwarfach niz sorc!
Widziałem mojego kumpla expiącego na dragach (pzdr thewojtek:*). Co prawda tylko przez chwilę, ale radził sobie dobrze (przez chwilę widziałem). Exori vis+exura gran. Może TROCHĘ mniej opłacalne, lecz nie jest to duża różnica. "Uchać" by się nie musiał, bo - przynajmniej w Tibii - uCHać się nie da. Da się jedynie uHać. Czego też by nie musiał robić.

Mówisz, że UE kosztuje dużo many. Prawda. Ale taki poison storm druida kosztuje o połowę mniej many (600), a jest bezużyteczne. Wolę drogi i przydatny czar niż o 6 manafluidów tańszy i syfny...

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 26-04-2006 o 17:29.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 18:00   #15
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

1. druid jest postacia defensywna.

Stereotyp jak cholera. W Tibii uzywa tych samych run co sorc, expi w taki sam sposob jak sorc, na huntach robi to samo co sorc. Nie moze uzywac kilku niepraktycznych czarow ( wave itp ), ale rownie dobrze mozna powiedziec ze sorc jest gorszy bo nie ma czarow kontrolujacych przebieg gry typu np paralyze ( na takiego gsa ) albo wildgrowth ( tez bezuzyteczne, ale sa ).

2. druid jest czesciej brany na hunty.

Tak, bo sorc moze leczyc tylko siebie, a druid dowolna postac w druzynie. Uhow nie wliczamy z oczywistego powodu - uhac kazdy moze sie sam.

3. UE roxx, PS to gowno

Ile razy w miesiacu uzywacie ( czy moze raczej uzywalibyscie ) UE ? Raz na jakis czas podczas walki pvp, kilka razy przy oczyszczaniu questow ?

4. sorcow jest wiecej.

Tak, ale jest to raczej pozostalosc po starych update'ach, odkad druid moze bardzo efektywnie leczyc liczba druidow rosnie.

5. uhmakerzy.

Po co siedziec xx godzin i robic chara, na ktorym bede musial potem siedziec 2-3 godziny zeby zrobic bp uh, skoro expiac na maincharze zarabiam w ciagu godziny na 2bp ?

edit: oczywiscie chodzilo o 'paralyze', dzieki za zwrocenie uwagi.

Ostatnio edytowany przez Vil - 26-04-2006 o 22:06.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 18:19   #16
Fiszbin
Zbanowany

Fiszbin's Avatar

Data dołączenia: 24 01 2005
Lokacja: Świebodzin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
czarow kontrolujacych przebieg gry typu np chameleon ( na takiego gsa )
oO czyżbym o czymś niewiedział? Mógłbyś napisać jak używać runy chameleon przeciwko GS'owi?

ps może to zabrzmiało jakbym miał do ciebie pretensje lub bym się z tobą nie zgadzał, nic z tych rzeczy po prostu pierwszy raz o tym słysze i jestem bardzo ciekawy
Fiszbin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-04-2006, 18:38   #17
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Mi się wydaje, że Vil mówił o Giant Swordzie.
A chameleon, to niesamowicie przydatny czar. Pamiętam jak się raz zmieniłem w Warlord Sworda :O fajnie było.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 13:33   #18
Krolu
Użytkownik forum

Data dołączenia: 14 09 2005
Lokacja: katowice

Imię: Tyth Diax
Profesja: Elite Knight
Gildia: brak
Świat: Askara
Poziom: 60
Skille: 70/60
Poziom mag.: 5
Krolu ma numer GG 1548127 Krolu ma login Tlenu s_i_n@o2.pl
Domyślny

ja gratuluje znajomosci tibi tiwerdzac ze e wave jest bezuzyteczny

to jest łansie to nad czym ubolewaja druidzi
brak ofensywnego czaru instant o jako takim zasięgu

ogólnie obie profesje sasłąbe bez pacc bo raca swoje najlepesze możliwosci a z pacc to juz zalezy jak chesz grac i wtedy podejmujesz wybór

a najwieksza róznica na niekorzysc drutka to jego wand na 33 lev 1 kratka zasiegu powoduje ze ezpienie ta profesja potem staje sie droższe bo leci wiecej many na leczenia
Krolu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 13:57   #19
Dandrok Shadow
Użytkownik forum

Data dołączenia: 17 04 2006
Lokacja: Carlin

Poziom: 46
Poziom mag.: 61
Domyślny

Oczywiśćie, ze sorc jest lepszy!!! Energy wave jest slaby?? Wbijcie mlvl, to zobaczycie. ja na 46lvl 61mlvl mam best hit 526 - słabo? Przewaga druida jest tempest rod, z której mozna dobijac dragi/gsy, a z wand of inferno niespecjalnie.
Dandrok Shadow jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2006, 14:19   #20
Flashman
Użytkownik Forum

Flashman's Avatar

Data dołączenia: 13 08 2005
Lokacja: Ankrahmun

Stan: Początkujący
Imię: Vonius
Profesja: Elder Druid
Poziom: 35
Poziom mag.: 43
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch
Widziałem mojego kumpla expiącego na dragach (pzdr thewojtek:*). Co prawda tylko przez chwilę, ale radził sobie dobrze (przez chwilę widziałem). Exori vis+exura gran. Może TROCHĘ mniej opłacalne, lecz nie jest to duża różnica. "Uchać" by się nie musiał, bo - przynajmniej w Tibii - uCHać się nie da. Da się jedynie uHać. Czego też by nie musiał robić.

Mówisz, że UE kosztuje dużo many. Prawda. Ale taki poison storm druida kosztuje o połowę mniej many (600), a jest bezużyteczne. Wolę drogi i przydatny czar niż o 6 manafluidów tańszy i syfny...
Uchać? No dobra chyba każdy wie że są UHy nie? Nie bądź taki szczegółowy bo mi chodziło o kontekst.
Ja nie pisze o PS u druida bo tego nawet nie warto kupywać chyba że masz za dużo kasy, dużo czasy wolnego i nie msaz na co spalać many
Ta exura gran jest dobra ale trzeba jej często uzywać. Juz lepiej użyć exury vity choć ta bierze trochę many.
Flashman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania