Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-07-2006, 00:30   #1
Timl fe Drate
Użytkownik forum

Data dołączenia: 08 02 2006

Domyślny Co się dzieje z grafą?!

NA WSTEP: JESLI UZNASZ, ZE ROBIE SOBIE JAJA, ZARTUJE, UDAJE GLUPKA, JESTEM GLUPKIEM, KLAMIE ALBO CO TAM JESZCZE, TO TEGO NIE PISZ!!!
Poradze sobie bez zloscliwych komentarzy, wiem ze to glupio bedzie brzmiec.

Do rzeczy.
*problem number one - raczej mi to nieprzeszkadza, jednak bardzo czesto od prawej ztrony ekranu do lewej pojawiaja się takie brązowe paski. Są troche przezroczyste. Czasem prawie ich nie widac i ciągną się tylko z jednego miejsca ekranu a czasem (raczej rzadko) zawalaja calutki ekran. Mam te problemy chyba od kupna komputera. Ale przez 2 lata juz napewno. Nawet po spaleniu się procesora i kupnie nowego, wciąż mam takie paski.
*problem number two - jak gram w tibie to, TYLKO jak gram w tibie, czasem siada mi grafa. To jest porpsotu straszne. Czasem śmieszne, a czasem jakby mi miał monitor wybuchnąć. Pierwsze przypadki odnotowalem chyba z 2 czy 3 dni temu. Z pojedynczych pol "wycinaly mi sie takie paski i zamiast nich czerwone sie tam robilo. Trudno to opisać. Raz jedno pole, Raz kilkadziesiat. Sproboje zrobic fake albo moze kiedys screena. Zadko sie zdarza ze tak sie robi, ale jednak sie zdarza. Mimo wszystko da sie wtedy grac. Zrestartnolem tibie i wszystko ok. No ale to nie wszystko. Z pol godziny temu stalo sie cos... dziwnego? Caly "ekran" tibi zawalil mi sie w roznych kawalkach grafiki. Glownie taka podloga jak w dp thais i wielu innych dpach. ale oprocz tego, wszedzie lataly kawalki scian, biale postacie,tak biale, jakby przezroczyste. Bylo tez mnostwo bialych cyfer i liter roznej wielkosci. Przestraszylem sie jak nie wiem i nie zdazylem zrobic screena. Trawalo to tylko kilka sekund.
*problem number three - to sie zdarzylo z 4-5 dni temu. wszystkie okienka z tibi (to jest glowne gdzie jest caly teren, minimapka, buttony, paskek many i zycia, oraz pojedyncze grafiki otwartych plecakow i ekwipunku) zaczyly bardzo szybko mrogac ze tak powiem i zaczelo je sciagac chyba w prawe strone. Tak jak by ktos probowal je sciagnac w prawo, z potezna sila, a okienka jakby sie opieralo i tak drzaly ;P. To tez trwalo kilka sekund i nie zrobilem screena.

postaram sie zrobic faki jak to miejwiecej wygladalo i prosze nie zadawajcie pytan "dlaczego nie zrobilers screena?" "czy naporawde jestes taki glupi" "toppic of -.- ?!?"
Timl fe Drate jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-07-2006, 00:36   #2
Angel of Death
Użytkownik Forum

Angel of Death's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin

Stan: Na Emeryturze
Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
Domyślny

Wejdz w Options -> Graphics -> Advanced i zmień (u góry) silnik graficzny na inny, i zobacz czy dalej to będzie występować (oczywiście jak fps'y bardzo spadną to zrezygnuj z tego trybu) jak to nie pomoże to ściągnij najnowsze sterowniki do karty graficznej .. aha i byłbym zapomniał czemu nie zrobiłeś screena !!!11oneone plx
Angel of Death jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-07-2006, 08:57   #3
emilok
pokrzywa

emilok's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
emilok ma numer GG 8170610 emilok ma login Tlenu emilok@o2.pl
Domyślny

Rozwiązanie problemu pierwszego : kupno nowego monitora. To jest wada mechaniczna monitora, sam mam takie same paski niekiedy, pomaga przywalenie z prawej strony w monitor bądź wyłączenie go i włączenie.

Co do pozostałych problemów to próbowałeś przeinstalować tibię, stery, winzgrozę?
stary 13-07-2006, 15:59   #4
Timl fe Drate
Użytkownik forum

Data dołączenia: 08 02 2006

Domyślny

po kupnie nowego proca zostawili mi dysk D, bo C caly zformatowali. tibia na d dalej chodzila, ale postanowilem ja przeinstalowac. jakos sie tak zajelem robieniem porzadkow w komputerze, doszedlem do tibi i dlatego przeinstalowalem. i jakos tak zaczelem grac. zauwazylem ze takie problemy z grafika wystepuja po dluzszych turach, np 5 godzin. wlasnie od czasu gdy zaczelem dluej grac to mi sie zaczelo tak robic. wiec tibia przeinstalowana, sterowniki tez z pewnoscia najnowsze, jestem pewnien. w calym miescie maja najlepsza opinie (ci co mi sprwawdzali co sie stalo i naprawili kompa) , i zainstalowali wszystkie sterowniki, i jestem pewien ze najnowsze. win tez przeinstalowany. takie problemy z grafika tibijska mam dopiero od czasu kupna nowego pocesora i od czasu gdy zaczdelem wiecej grac. bo tak to sie nigdy cos takiego nie zdarzalo, nawet na starym procesorze jak siedzialem po 8 - 7 godzin ^.^

ja najbardziej podejrzewam procesor, kiedys mialem lepszy pentiuma 4 nie pamietam jaki model ;P a teraz mam celerona 2600+ przynajmniej tak brzmi jegio nazwa ;P.

a co do silnika to mam dirtexa 9 i mam go wybranego w tibi. a tak przy okazji moze by mi ktos wytlumaczyl co to silnik graficzny ;P? (jestem pewien ze mam dirtexa 9 bo bardzo czesto widywalem ta nazwa jak sie tesdtowanie pojawialo czy sie komp nadaje do jakiejs danej gry ;P)

Ostatnio edytowany przez Timl fe Drate - 13-07-2006 o 16:03.
Timl fe Drate jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania