Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > Grafiki

Notki

Grafiki Masz talent do grafik? Zamieść swoje prace tutaj.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 29-08-2006, 18:56   #1
Cygann
Guest

Domyślny Tablety?

Witam, chcialbym sie dowiedziec czegos o tabletach graficznych, miedzy innymi na jakiej zasadzie to dziala i w jakim programie, pait?
Czy jak sie tego uzywa to widac piksele, czy moze jakby rysowac na zwyklym papierze zwyklym olowkiem?
I oczywiscie w jakich granicach wachaja sie ceny, czym sie kierowac przy zakupie itp.
Jezeli ktos orientuje sie w temacie, bylbym wdzieczny za wszelkie odpowiedzi, z gory thx

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-08-2006, 19:29   #2
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Tablet to po prostu pióro cyfrowe. Można za jego pomocą rysować, pisać i w ogóle. Opiera się na polu dotykowym, który reaguje wyłącznie z dołączonym doń piórkiem.

Jakbyś powiedział, że w Painice rysujesz używając tabletu, toby cię śmiechem zabili. Do tabletów dołączone jest oprogramowanie graficzne, ale polecam np. PS do takich spraw.

Cytuj:
Czy jak sie tego uzywa to widac piksele, czy moze jakby rysowac na zwyklym papierze zwyklym olowkiem?
Emmm, nie do końca rozumiem... Tablet to tylko pole dotykowe, a efekty ukazują się na monitorze. Niby niewygodne, ale da się przyzwyczaić.

Ceny- nie wiem, najtańsze chyba ok. 200 zł, najdroższe LCD- nawet chyba 10 tysięcy zł...

Czym kierować się przy zakupie- głównie marką. Polecam gorąco Wacom, nawet najtańsze tablety są bardzo dobre i do wszystkiego wystarczają (Volito 2 [mój ], PenFriend)

Uzupełnić te informacje mogą graficy jak bryndii czy Blacko, ja od niedawna w tabletach...

@down
Wszystko zależy od programu. Jakoże Paint jest prymitywny, to nie ma antyaliasingu, czyli wygładzania krawędzi. Programy jak Photoshop czy Paint Shop Pro mają taką funkcję.

Ostatnio edytowany przez Shanhaevel - 29-08-2006 o 20:09.
Shanhaevel jest offline  
stary 29-08-2006, 19:43   #3
Cygann
Guest

Domyślny

Chodzilo mi o to ze jak np:rysujesz w zwyklym paincie to linia krzywa wyglada tam bardzo kiepsko, widac pixele(chyba), a na zwyklym papierze wyglada idealnie, nie widzialem czy tak samo wyjdzie na kompie, ale thx za szybka odpowiedz;]
PS:Bryndii mozesz tu zajrzec nie pogniewam sie;p

stary 29-08-2006, 20:20   #4
bryndii
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 09 2005

bryndii ma numer GG *******
Domyślny

hmm tak jak shan juz powiedzial paint to hmm nie dla tabletu program stworzony

po za tym mozesz nim tworzyc gładziutkie linie ale nie w PAINCIE ten program od razu wyrzuc z zasobow komputera

programy jakie polecam to photoshop i painter

tutaj daje link odsyłający do gazety DIGART są tam dosc fajnie i nawet obszernie opisane tablety i zwiazane z nimi pytania

znalazlem link

http://www.digart.pl/aktualnosci/433...-_numer_2.html

no i jest jeszcze tutorial jak malowac heheheh
prosze TU MACIE DOSLOWNIE WSZYSTKO

Ostatnio edytowany przez bryndii - 29-08-2006 o 20:42.
bryndii jest offline  
stary 29-08-2006, 21:31   #5
Cygann
Guest

Domyślny

Ok, wielkie dzieki za wasze wypowiedzi i za linka, napewno cos tam znajde.

stary 29-08-2006, 21:38   #6
Blacko
Użytkownik Forum

Blacko's Avatar

Data dołączenia: 28 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

To czy będzie widać piksele zależy od tego jaką ustawisz rozdzielczość dokumentu i na jakim przybliżeniu będziesz operował. Oprócz tego dochodzi jeszcze rozdzielczość obszaru roboczego tabletu, np Wacom Volito 2 ma 1000dpi
Blacko jest offline  
stary 30-08-2006, 21:29   #7
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Tani, zwykły tablet A4 (tzn taki pospolity z którego korzystają takie firmy jak Pentagram czy Medion) kupisz już za 120zł.
Swój kupiłem za 150, dodatkowo dostałem w zestawie malutki tablet A5 (też Mediona) ale ten już strasznie przerywa więc raczej nie jaraj się takim wątpliwym gratisem.

Ale jeśli zamierzasz go wykorzystać profesjonalnie to oszczędź trochę i kup dobrego Wacoma.

Ostatnio edytowany przez Descartes - 30-08-2006 o 21:31.
Descartes jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania