|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 10 09 2006
|
![]() Czytając forum nie zauwazyłęm tematu dotyczącego klimatu i erpegowania w tibii. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem klimatu i ciężko strawić mi teksty przesiaknięte dziwnymi skrótami i paplaniną ala diablo. Do tego zupełnie nikt na wyspie początkujących nie przejmuje się odgrywaniem postaci i sypie się wiele buziek, skrótów, itp. Chciałem zatem zapytać, czy istnieje miejsce w tibii, w którym ludzie odgrywają swe postaci i piszą z ich punktu widzenia? Czy starają się gdzieś wytworzyć niepowtarzalny klimat świata w tej jakże wspaniałej grze jaką jest tibia? Czy mam szansę to kiedyś zobaczyć? jestem początkującym graczem, ale szczerze powiem, że spodziewałem się bardziej erpegowego podejścia ludzi do tibii. Proszę o odpowiedź.
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
|
![]() No niestety, w tibii nie ma klimatu. Niby są opowiadania, które wszystkie połączenia między wydarzeniami w tibii łączą, jest genesis tibii, ale kto to kiedykolwiek w życiu czytał? Niewielu. Bo kto na przykład wie, że większość NPCów w tibii to małżeństwa (prynajmniej na rooku)? Raczej niewiele osób.
Tibia nie ma klimatu RPG i to bardzo razi osoby przechodzące z np. Sesji RPG od dobrego mistrza gry. Tam jest klimat, tu nie. I jest klops :/
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 07 2005
Lokacja: Płock/Toruń
![]() |
![]() Jedynym wyjściem może być dla ciebie poszukanie w spisie gildii z twojego świata takiej, która podchodzi do gry bardziej z wyobraźnią, a nie w sposób że cyferki od poziomu postaci znaczą wszystko. Spróbuj poszukać i popytaj się w grze, napewno na twoim świecie będzie taka jedna albo i więcej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 06 2005
Stan: Tutor
Imię: Dagothar
Profesja: Paladin
Gildia: Nie twój zasmarkany interes
Poziom: 7
|
![]() Idź pograć w coś innego. RPG w Tibii -> no future.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Jak ktos tu kiedyś napisał:
Jedyne klimaty w Tibii to umiarkowany, polarny i równikowy przy daramie, nic więcej... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik forum
|
![]() Dalej jednak uważam że tibia ma potencjał do zrobienia z tego klimatycznej gry. Nie mam koncepcji na "coś innego". Jeśli masz jakiś pomysł to bardzo chętnie usłyszę. Przychodzi mi do głowy jedynie ultima, ale nie widzi mi się granie w nią, gdyż z tego co widziałęm, wymaga ślęczenia całymi dniami i miesiącami trenując statystyki (chociazby siłę kilofem w kopalni). Dużo bardziej wolę coś co pozwoli mi cieszyć się grą i niegłupią postacią w nieco szybszy i nie tak pochłaniający czas sposób. Tak jest chyba w tibii. tylko szkoda tego klimatu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 06 2005
Stan: Tutor
Imię: Dagothar
Profesja: Paladin
Gildia: Nie twój zasmarkany interes
Poziom: 7
|
![]() Pewnie, Tibia ma potencjał. Jeżeli masz jakieś pomysły, żeby dodac grze więcej klimatu - nie krępuj się. Pewnie uda Ci się w mniejszym czy większym stopniu.
Jeżeli szukasz gry, która będzie pochłaniac mało czasu i wysiłku, to gorzej nie mogłeś trafic. Znakomita większosc gry opiera się na zabijaniu godzinami potworków, jedyny skill, który nie dotyczy w jakiś sposób mordowania to łowienie ryb. Mechanika jest na dodatek cholernie nieklimatyczna.... Ostatnio edytowany przez dagothar - 11-09-2006 o 03:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Imo. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() "Here lies the RPG-part of this game. We will miss you!"
Jeszcze jakieś pomysły z klimatem? Jedną z niewielu rzeczy, która w Tibii nie zmienia się od zarania dziejów są książki. Ten kto pisze teksty robi to naprawdę dobrze. Same w sobie stanowią doskonałe źródło do tworzenia scen klimatycznych(odgrywanie historycznych bitew i wydarzeń etc)
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
|
![]() @gallar: Wiem, że są ludzie którzy czytają te książki. Ostatnio mi się nudziło i zacząłem je sobie czytać. Są ciekawe, ale mało kto je czyta. A jak już czyta, to co z tego?
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 04 2006
Lokacja: Trumna
Stan: Niegrający
Imię: Nijak
Świat: Ni
Poziom: 1
Skille: 99/99
Poziom mag.: 1
![]() |
![]() Cytuj:
![]() A tak przy okazji na jakim świecie grasz? @Down: Jak nie spotkam jak spotykam?? Ostatnio edytowany przez Withord - 11-09-2006 o 21:00. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 07 2006
|
![]() Tibia to gra noobow, nie spotkasz tutaj klimatu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 07 2005
Lokacja: 50 cm od ekranu
Imię: Forestman
Profesja: Elder Druid
Świat: Eternia
Poziom: 33
Skille: 13/21
Poziom mag.: 29
![]() |
![]() Klimat to taki klub w moim miescie a wiec do Tibii go raczej nie wlozy (jeszce tego by brakowalo).
@topic Nie da rady stworzyc klimatu, bo kazdy woli nabic 100punkcikow expa czy 1% skila, okrasc martwe cialo kogos innego niz dopisac do swoich wypowiedzi cos ciekawego albo zaczac rozwiklywac samemu quest zaiast kozystac z solucji.
![]() |
#14 |
Zbanowany
Data dołączenia: 05 07 2006
|
![]() Samemu i tak nie trudno rozwiazac questa, wszystkie sa robione wedlug jednego szablonu: pogadac z npc->przeczytac ksiazke->za*ebac potwory->wziac nagrode->wrocic do depo
Full monotonia, zadnego urozmaicenia. Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 11-09-2006 o 22:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: Łódź
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Maryan the Cursed
Profesja: Knight
Świat: Aurea
Poziom: 106
Skille: 91/87
Poziom mag.: 7
![]() |
![]() Tibia to czyste hack'n'slash, nie wymaga nawet elementarnej znajomosci zasad RPG.
Nie ma co się oszukiwać, że poza kolejnymi lvlami i skillami się coś jeszcze liczy. Można oczywiście próbować zaimplementować podstawowe zasady RPG ale niestety tylko w małym gronie, bo sama Tibia niewiele oferuje. Nawet questy nie wymagają myślenia a jedynie wycinania potworów i wyjęcia nagrody ze skrzyni. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
|
![]() @up
Liczy sie tez eq ^^. @to author Zle trafiles bo tibia to nudna monotonna i wciaz pelna polskich trolli gra, do ktorej nie bedziesz wracal(przynajmniej tak mi sie wydaje). Klimaty w tej grze wystepuja tylko na mapie, a wielkie questy (przynajmniej wiekszosc) nie wymagaja nawet jednego grama mozgu XD. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik forum
|
![]() Gram w świecie Amera. Szczerze napiszę, że nieśmiało liczyłem na dowiedzenie się, czy są jacyś ludzie w tibii, z którymi można poerpegować trochę i się pobawić zamiast bez przerwy machać mieczykiem.
![]() |
![]() |
![]() |