|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Mam pytanie... Jak by wyglądała nowa wersja grafiki 4D bo wiemy że:
1d to wogóle spłaszczone postacie 2d to kontury postaci (np. Tibia ![]() 3D to fpsy i ogólnie trójwymiarowe... a 4D ?
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() 3d to trzywymiary(wysokosc szerokosc i "głebokość"), nie ma 4 wymiaru wiec na 4d nie licz.
PS. Grafiki 1d nie ma
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2004
Lokacja: google.pl
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 20
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Ja bym powiedział ze 4D to coś, jakbyś sam był w świecie 3D, bys czuł, slyszal, widzial wszystko jak na własnej skorze... No, moze troche przesadziłem, takie cos bedzie chyba gdzies w 9D ;P
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Born to Ban
Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dwimeron de'qel
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
![]() |
![]() Pierwszym wymiarem jest długość.
Drugim wymiarem jest szerokość. Trzecim wymiarem jest grubość. Czwartym wymiarem jest...czas. Ale coś tam mi się kiedyś obiło o uszy o tym 4d. ... Z googli(a konkretniej z programu zajęć jakiejś tam uczelni) dowiedziałem się, że grafika 4d to animacia. Czyli obiekt 3d zmieniający się w czasie. To ma sens.
![]() |
![]() |
#5 |
Zbanowany
Data dołączenia: 30 01 2006
|
![]() @up
Nie chce się czepiać szczegułów ale 3 wymiarem nie jest grubość tylko wysokość bo szerokość i grubość to to samo... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok
Stan: Niegrający
Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
|
![]() 4ty wymiar... Istota dwuwymiarowa nie pojmie trzeciego wymiaru wiec istota trojwymiarowa nie pojmie wyzszego wymiaru. Wiele ciekawych ksiazek pwstalo na ten temat. Jesli tym czwartym wymiarem jest czas to byc moze istota czterowymiarowa potrafilaby przesuwac wydarzenia w czasie tak jak czlowiek potrafi przesuwac przedmioty 3d.
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 04 2006
Lokacja: Deep of hell...
![]() ![]() |
![]() Zastanawiałem się kiedyś... Ale nigdy nie mogę sobie wyobrazić jakby takie 4D mogło wyglądać, wogle co to by mogło być =P.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() @spider-bialystok
Tu chodzi o zwykłe zmiany w czasie a nie przesuwanie wydarzeń... czasoprzestrzeń to 4d a my w niej żyjemy. Coś o teorii superstrun: "Czasoprzestrzeń, w której żyjemy, ma cztery normalne wymiary (3 przestrzenne i czas). W teorii strun wewnętrzna spójność narzuca liczbę wymiarów 10 lub 26. Pozorny konflikt pomiędzy obserwacją i teorią zostaje rozwiązany, dzięki temu, że długości pozostałych wymiarów hiperprzestrzeni są bardzo małej wielkości (10-35 cm), zwanej długością Plancka, wobec tego ich nie dostrzegamy." Śmieszą mnie wasze pseudofilozoficzne dyskusje o rzeczach, nad którymi nie tacy jak wy się już głowili i głowią.
... Ostatnio edytowany przez Smetana - 13-04-2006 o 23:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 06 2005
|
![]() @up
to niech cię śmieszą, ale nawet chłop w średniowieczu miał prawo pomyśleć o tym, czemu słonko wstaje co rano od wschodu i znika na zachodzie nie będąc astronomem ![]() nie potrzeba przytaczać cytatów na to wszystko wystarczy po prostu sam fakt - że w fizyce czas jest czwartym wymiarem, bo jak już wielu powiedziało, jest przestrzeń i czas ciało przemieszcza się w przestrzeni i czasie ![]() proste i logiczne i nie trzeba być tu wielkim filozofem d.Taube
Time after time, while their bodies lie sleeping, incarnate they in the bodies of men. Teaching and guiding onward and upward, out of the darkness into the light. she lost somewhere her time.. get me known if You find it for me XD mam obiekcję przez opowiadaniami, gdyż zaglądając w jedno, zostanę zawalona dziesięcioma kolejnymi.. czasem jednak człowiek ulegnie, a to źle wpłynie na stan gg oraz PW, lecz cóż począć.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 07 2005
Stan: Na emeryturze
|
![]() Nie ma czegoś takiego, przynajmniej w grafice
Za to w Niemczech powstaje kino... 5d ![]() fotele się ruszają, a do odpowiednich scen są dobrane zapachy. przesada? ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
CS Tibia.pl Team
|
![]() @up:
Nie jest to 5d, ponieaż porusdzanie się foteli i zapachy nie są wymiarami. Jest to kino 2d/3d z dodatkami oddziaływującymi na inne zmysły człowieka poza wzrokiem. Nie da się stworzyć filmu 4d 4d = czasoprzestrzeń My obencie żyjemy w czasoprzestrzeni, ale np. film 4d jest niemożliwy, ponieważ taki film musiałbym manipulowac czasem. Co do następnych wymiarów - być może istnieją, być może nie - tutaj możemy się głowić, ale 4d jest to wymiar prawdizwy i który możemy udowodnić, aczkowliek nie namacalnie (jak powietrze) @Dwim: ja bym powiedział tak: Pierwszy wymiar - wysokość Drugi wymiar - szerokość Trzeci wymiar - Głębia (bo głębokość jakoś niezbyt pasuje ;P) Czwarty wymiar - czas Dlatego 3 wymiary = przestrzeń, a 4 wymiary = czasoprzestrzeń ;P
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() 4 wymiarem jest czas. Aczkolwiek istnieje inna teoria, że 4 wymiar przestrzenny istnieje, ale nie mozemy go dojrzec. Płaszczak nie zobaczy 3 wymiaru [Hiperprzestrzeń]. A obraz w 4D to np. Hypercube. Wpiszcie w google to zobaczycie, kwadrat 4wymiarowy.
Najsmieszniejsze jest ,ze NIKT nie wie jak naprawde wygladaja rzeczy w tym czterowymiarowym swiecie. Wiec autor tematu zadal pytanie NA KTORE NARAZIE NIKT NIE ZNA ODPOWIEDZI!. A co do superstrun to kurde koles nie "są bardzo małej wielkości (10-35 cm), zwanej długością Plancka" bo to krew zalewa, a cos tak małego, ze drgania struny a fale sa nie do rozróznienia. WIEC JAK NIE WIESZ DOKLADNIE CO TO SUPER STRUNA TO LEPIEJ NIE PISZ !. [Edward Witten ,wynalazca teorii by cie stary oskalpował !] Aczkolwiek o tym 10 i 26 wymiarze to ładnie SKOPIOWALES. Super struna to taka niby "struna" ktora jest pomiedzy najmniejsza czastka elementarna, i to wlasnie ona narzuca to wszystko co jest dookoła nas. Najbardziej błyskotliwa teoria moim zdaniem. ![]()
. Ostatnio edytowany przez Luthi - 14-04-2006 o 00:48. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: Sosnowiec
Stan: Na Emeryturze
Imię: Polalunia
Świat: Aldora
|
![]() nie rozumiem tylko, po co każdy z was powtarza to samo...
1d masz gdy sobie narysujesz linię, albo kropki i kreski w jednej linii. @edit Luthi, wpisałem w googlach i jakoś nic mi nie znalazło na temat tego kwadratu. Z tego co mnie uczyli to kwadrat mamy na płaszczyźnie 2d... Możesz podać inne pojęcie, albo najlepiej linka, bo zaciekawiło mnie to ![]()
Ostatnio edytowany przez Helixaw - 14-04-2006 o 00:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
To jest jak wygladalaby firura przestrzenna w 4d np nasz 3 wymiarowy krwadrat. sorry zle troche napisalem nie dokladnie. pozdro
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: Sosnowiec
Stan: Na Emeryturze
Imię: Polalunia
Świat: Aldora
|
![]() Dzięki
![]() Znalazłem coś jeszcze: http://www1.tip.nl/~t515027/hypercube.html Interesujące, tylko nie mogę tego pojąć... :/ @edit: Cytat z innego forum: "Złączone linią dwa wierzchołki (punkty), tworzą odcinek (1D) Złączone liniami wierzchołki 2 odcinków, tworzą kwadrat (2D) Złączone liniami wierzchołki 2 kwadratów, tworzą sześcian (3D) Złączone liniami wierzchołki 2 sześcianów, tworzą tesserakt (4D!), itd..." Tesserakt to oczywiście hypercube czyli kwadrat czterowymiarowy. Użytkownik tamtego forum też słusznie zauważył, że w ten sposób możemy tworzyć nieograniczoną ilość przestrzeni, bo kto nam zabroni łączyć tesserakty? :O Aczkolwiek tajemnicze... @edit2 Właśnie pojąłem co to takiego ten 4d ![]()
Ostatnio edytowany przez Helixaw - 14-04-2006 o 02:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 03 2005
Stan: Niegrający
|
![]() 4 wymiaru(nie czasu) nie mozemy zrozumiec ponieważ nasz mózg został ukształtowany z materii w przestrzeni 3d i w czasie. Byc moze ze ten 4 wymiar to pustka otaczjaca nasz wszechswiat (bez czasu,materi itd) . Albo i to i to jak helixaw pokazal stronke z ta figura
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Fizyka super ciekawa sprawa ale trzeba zdobyc wiedze, zeby w ogole rozumiec 90% tych teorii, równań itd. ![]() pozdro
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 02 2004
|
![]() To co wy nazywacie hyper-kostką ma swoją, ustaloną nazwe: tesserakt. Pozatym,4 wymiar nie jest czasem. Jest to kolejne przesunięcie w kolejną, nie znaną człowiekowi stronę(kata i ana - nie wiem kto te nazwy wymyślił). Btw, świetnymi zabawami są kółko i krzyżyk 4D i tesserakt rubika.
![]()
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk
Stan: Na emeryturze
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
![]() |
![]() Ale temat
![]() a) sami nie rozumiecie b) ci co ja napisali też ich nie rozumieją ![]() Tak naprawdę 4 wymiar nie został jeszcze odkryty (o ile istnieje) a większość teori to hipotezy ![]() |
![]() |
![]() |