Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Potwory

Notki

Potwory Wszystko o potworach. Jak się zachowują, jakie taktyki, jakie mają słabe punkty. To wszystko znajdziesz tutaj.
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 27-09-2004, 20:28   #1
Bajapa
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 07 2004

Stan: Na emeryturze
Profesja: Paladin
Gildia: Polish Power
Domyślny GS a SMOK

Hiho

tak sie zastanawiam co sądzicie o tym - który potwór trudniejszy do blokowania?

Według expa i potencjalnego lootu (k legsy niezła rzecz) powinien trudniejszy być GS ale jakoś wydaje mi się wręcz przeciwnie... Blokowałem dzisiaj w sumie 3 GSy i zeszło mi 4UH (1-2UH 2-1UH 3-1UH) a qmpel walił SDkami. W sumie na smoka schodzi tyle samo albo więcej bo czasami przy uciekaniu potrafi walnąć ogniem i trzeba sie uhnąć...

a wy co sądzicie?

ja teraz sie zastanawiam czy nie spróbować GSa solo troche się boje... mam skille 69/68 35lvl

Pozdr
Bajapa jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-09-2004, 20:52   #2
marred
Użytkownik Forum

marred's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Pokoj

marred ma numer GG 2185588
Domyślny

Smok niby ma 3 rodzaje ataku: z lapy, z f-wave i z gfb. Jednak z lapy bije smiesznie slabo, f-wave mozna uniknac stojac na ukos, a gfb ujdzie w tloku.

GS ma trucizne i p-fieldy, od ktorych schodzi strasznie powoli zycie, ale z lapy wali porzadnie. Moze summonowac posion spidery, a jesli nas otocza one, to strasznie pojada po shieldzie (chyba ze szybko zareagujemy z gfb).

Zauwaz tez, ze GS ma wiecej hp niz Dragon.

Wg mnie gorzej blokowac GSa.
**&***&***&&&***&&***&&&***&***&&&
***&***&&&*&&***&&***&&*&***&&&***&
****&*******&&******&&***&*******&
*****&*****& &&****&&*****&*****&
******&&&&&***&&&&&&*******&&&&&
marred jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-09-2004, 14:17   #3
Shog
Użytkownik Forum

Shog's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2004
Lokacja: Kraków

Domyślny

Dokladnie jak na gorze /\

Wg. mnie lepiej blokowac draga ,ale drag jest nieobliczalny zawsze moze ***nac combo 300~ , a GS zawsze z lapy w hity wchodza pod 200~. Wiec obydwa nie sa latwe dla newbie (nie chodzi mi tu o Ciebie) Draga lepiej blokowac niz gsa :>
stary 28-09-2004, 14:34   #4
joey
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

Gs- śmierdzi jak zrulowali pod mostek dvarów to dostalem hit 21;/ i ucieklem do górki ale teraz jak czytam ze wala po 200 :O lepiej pózno sie dowiedziec niz wcale nie nawidze potworók które truja
joey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-09-2004, 14:48   #5
Vegefa Ziom
Użytkownik Forum

Vegefa Ziom's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: skąd? Z dużego pokoju

Vegefa Ziom ma numer GG 6128566
Brak ikony

Mówicie że smoka łatwiej blokować... Czytałem wypowiedź dobrego blokera bramiała ona mniej więcej tak:"wolę blokować 2 demony naraz niż warlocka". Tutaj sprawa ma się według mnie podobnie. Osobiście blokuje gsy i spokojnie bez nerwów daję radę, ale smoków to nie za bardzo lubię. Miałem kiedyś przygodę na draglandzie. Blokowałem draga miałem już około 250hp ale byłem kozak i ani myślałem się uhnąc. Smoczek podstępnie zrobił krok z bok i od razu walnał.. combo zostało mi chyba o ile pamiętam 10 hp . Osobiści wolę dużo bardziej blokować gsy, troszkę mocniej biją ale regularnie... no i loot lepszy i exp
Vegefa Ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-09-2004, 15:31   #6
S1wy
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 09 2004
Lokacja: Warszawa

S1wy ma numer GG 1642170 S1wy ma login Tlenu 1642170
Domyślny

Oczywiscie ,ze GS'a. Do smoczka wystarczy dobrze sie ustawic a tylko Cie z lapy moze przytrafic lub gfb natomiast GS umie ladnie z lapy przywalic.
S1wy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-09-2004, 18:26   #7
Arthi
Użytkownik forum

Data dołączenia: 19 08 2004

Domyślny

stary dziwne ze poszlo ci tyle uh no chyba ze ten sorcek/drut mial gsa na 2-3sd mi na 47 lvlu i skilach po 81 schodzi po 3 uhy na gsa on wali prawie caly czas 150+ wiec smoka o wiele latwiej blokowac a i mysle ze sciemniasz mowiac ze na 3 gsy poszlo 4 uh moze jeszce powiedz cos o sobie i sorcku...
Arthi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-09-2004, 22:32   #8
Bajapa
Użytkownik Forum

Domyślny

sorcer miał zdaje sie 35 mlvl i zużywał po ~6 sd i w ostatnim jeszcze 4 strzały z hmm.

GSa blokuje sie jakoś tak "spokojniej" bo tylko z lapy i mozna wszystko kontrolowac i nie martwić się o staniu na skos.

Nie wierzycie - hmm nie wiem po co miałbym kłamac? :/ zagadałem żeby sie poradzić. Qmpel ma filmik z 1 GSa na którym zużyłem 2UH więc może jakoś skombinuje od niego i wrzuce na mój serwer.

Cya!

edit:
qmpel mi wysłał na maila a ja wgrałem dla niewierzących:
www.sport.boo.pl/moje/GS fast dead!!!.rec

Ostatnio edytowany przez Bajapa - 28-09-2004 o 22:50.
stary 29-09-2004, 01:16   #9
luzik
Zbanowany

Data dołączenia: 14 06 2004

Stan: Aktywny gracz
Domyślny

Vijeg tez gram na Pacerze.Na solo to sobie raczej odpusc bo ja poszedlem na gsa tak na probe na 37 lvl i skilach troszke gorszych 67/66 i po kilku uhach zrezygnowalem zbyt mocno walil a ja mu zadawalem male obrazenia.Poszedlem do ghostlandu tam jest dziura w miare czego mozna sie ewakuowac.NIe wiem moze ci lepiej pojdzie ale zalecam bron 2 reczna a nie wiem czy posiadasz giant sworda bo u ns na pacerze to okolo 90 -120 k

Ostatnio edytowany przez luzik - 29-09-2004 o 02:18.
luzik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-09-2004, 11:20   #10
Bajapa
Użytkownik Forum

Domyślny

no właśnie giant sworda nie posiadam jak sam zauważyłeś jest on dosyć drogi a k legsów nie musze zdobywać kupie sobie hehe. A GSa jeszcze dopadne
stary 29-09-2004, 13:26   #11
Matfiej
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 09 2004

Domyślny

Mój blocker twierdzi, że łatwiej blokować smoka. A właściwie, że smoka się nie blokuje tylko leje z broni dwuręcznej, bo to co smok zada łapą można nazwać smyraniem a GS bardzo mocno bije.
Matfiej jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-09-2004, 01:23   #12
Dragon Stone
Użytkownik forum

Dragon Stone's Avatar

Data dołączenia: 09 01 2004
Lokacja: Kazordoon :P / Siedlce

Oczko

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bajapa
Hiho

tak sie zastanawiam co sądzicie o tym - który potwór trudniejszy do blokowania?

Według expa i potencjalnego lootu (k legsy niezła rzecz) powinien trudniejszy być GS ale jakoś wydaje mi się wręcz przeciwnie... Blokowałem dzisiaj w sumie 3 GSy i zeszło mi 4UH (1-2UH 2-1UH 3-1UH) a qmpel walił SDkami. W sumie na smoka schodzi tyle samo albo więcej bo czasami przy uciekaniu potrafi walnąć ogniem i trzeba sie uhnąć...

a wy co sądzicie?

ja teraz sie zastanawiam czy nie spróbować GSa solo troche się boje... mam skille 69/68 35lvl

Pozdr
Wg mnie na niższych poziomach blokowanie i Draga i Gsa jest tak samo niebezpieczne, u smoka ze względu na magię, która tak naprawde jest główną bronią tych gadów. Możesz mieć szczęscię i Drag nie użyje magi ani razu, ale już kolejny zwierzak może Ci ostro zjechać uh-y ciągłymi "pierdami" GFB i F-wave na zmiane. Ogólnie smok jest łatwy do zabicia dla pojedyńczego rycerza (przy odpowiedznich warunkach oczywiście). Z kolei Gs ma to do siebie że potrafi przywalić z pyska potężne obrażenia. Za to nie używa aż takszkodliwej magi. Łatwo wyczuć tempo uh-ania chociaż czasami potrafi zaskoczyć jakimś combo. Jeśli chodzi o blokowanie GS-a to jest fajny patent na przyzywane przez niego pajączki (które obciążają tarcze), a mianowicie rzuć na siebie F-bomb, już nie podejdą (robiłem tak ja solowałem GS`a. Podsumując:
Smoki: +szybko padają
- słaby lot
- używają magi bez opamietania
GS: + niezły lot (tylko że żadko)
+ nie używa magi
- mocno wali z paszczy (tapataj tapataj;P)
- jest bardzo szybki (jakby ktoś stwierdził że zapomniał uh-ów;P)
jakoś nie wyszło mi to podsumowanie ;p

ps. solowałem Gsa dpść późno bo na 56 czy 57. Zużyłem ok. 15-17 uhów, waliłem z Skull Staff-am skile: 77/75 (+ club ring), jednym słowem, NEVER MORE!

ps2 Osobiście moge blokować wszystko co nie używa magi .

Ostatnio edytowany przez Dragon Stone - 30-09-2004 o 01:25.
Dragon Stone jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-09-2004, 07:51   #13
Bajapa
Użytkownik Forum

Domyślny

no więc po twojej wypowiedzi z pewnością nie wybiore się na solowanie GSa

a tak będąc skromnym chciałbym powiedzieć że wczoraj bloknąłem gada ze stratą ok. 250hp qmpel użył 6SD nawet nie miałem yellow hp

no i jeszcze wczoraj wykonałem pewien quest(...) w którym są 4 GSy ale ładnie szło bo byłem z 65lvlvem a jak on walnei SD to hoho (miałem mega lagi ale jakoś sie udało)

a co do smoka - solowałem jakieś 5 razy i strata 7-8UH.
stary 30-09-2004, 17:44   #14
karstag
Użytkownik Forum

karstag's Avatar

Data dołączenia: 02 09 2004
Lokacja: Torun

Domyślny ...

luzik powiadasz ze w gl (ghostlands) jest gs w dziurze i w razie czego mozna uciec...chyba sie mylisz bo to jest trap i po zejsciu na dol zamykaja sie za toba kraty i niestety odwrotu nie ma (nie uciekniesz nawet na 100 lvl z bohami )
stary 30-09-2004, 18:20   #15
Shog
Użytkownik Forum

Shog's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2004
Lokacja: Kraków

Domyślny

re :up

Na ghostlandzie jest dziura z GSem prawda , ale jak tam zajedzie kraty sie zamykaja a po drugiej stronie jest dziura przebeigasz kolo GSa i wchodzisz do dziury.

100lv + bohy za*******a jak glupi , a w chwili obecnej jak wiemy GS ma "utani hur" i gdy je rzuci biega jak 65lvl + bohy a 70-75lv bez (jakos tak). Wiec nie ******* glupot plx xD
stary 30-09-2004, 23:57   #16
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Bezdomny z Gor Krańca Swiata

aktus ma numer GG 6005132
Cool

po tym jak zobaczylem filmik jak 11 lev palek soluje draga to zmieklem... z gs by mu tak patwo nie poszlo raczej...
probowal ktos moze blokowac parcellami? nie przed gs of course tylko przed ps. nawet jak sie ps przezuca na druidow/sorcow/pallow to raczej im krzywdy nie zrobia? co sadzicie o tym? od razu zaznaczam ze z gs nie walczylem. tzn walczylem, ale mialem 10 lvl wiec sami wiecie jak walka wygladala...

aktus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-10-2004, 19:54   #17
Pico4
Użytkownik forum

Data dołączenia: 22 02 2004

Domyślny Pico Wypowie sie tak ;)

Na 34 lvlu Dragi moge spokojnie blokować(z kuszą) (3-4 Vitki zejdą przy odpowiednim ustawianiu sie )
A że byłem taki chojrak trafiłem na zlurowanego GSa , nie dałem sie rady bloknąć , bije szybko PSy swoje robią jednego hita dostałem 290 , nie zdążyłem sie uhowac
Zresztą loot o wiele lepszy z Draga wychodzi, z GSa rzadko sie zdarza żeby coś cennego wypadło
Pico4 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-10-2004, 13:19   #18
aktus
Użytkownik Forum

aktus's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: Bezdomny z Gor Krańca Swiata

aktus ma numer GG 6005132
Cool

ale jak wypadnie to hoho!

aktus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-10-2004, 16:12   #19
Fergus Mac Roth
Użytkownik forum

Fergus Mac Roth's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: 3miasto

Fergus Mac Roth ma numer GG 1465495
Domyślny

Do blokowania na "mass" huncie o wiele niebezpieczniejszy jest drag, bo prawie zawsze trafi sie jakiś niewyżyty osobnik i comba wchodza jak w masło, z z gs-em jest spokój - full defence, dobra tarcza + skille i blokuje sie bezstresowo, a co do solowania to zdecydowanie polecam dragi, ponieważ osobiście na 42lv knightem ze skillami 75/75 i gs-em poszlem solować draga na zamku w AB i poszlo 3 uhy, a mój pierwszy gs solo (sorc mial kicka tuz przed gs-em ) to wydatek 1,5 bp uhów !!!, ale z brightem.
Fergus Mac Roth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania