Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 06-04-2008, 12:30   #121
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Ehh, kilka postów więcej i sie załamałem : (

@Ktoś tam kilkadziesią postów wyżej twierdzący że wierzenie jest modne (tak, ty Marcinku):
G*w*o prawda, prawdziwym szczytem bycia elo jest nie wierzenie, nie chodzenie do kościoła, gnojenie wszystkiego co związane z Bogiem. Otwórz oczy. Taka marna prawda. Dlatego otwarcie mówie - chodze do kościoła.

Cytuj:
że według księdza, to nie znaczy że według religii ^^
Ksiądz to jakby nie patrzył reprezentant kościoła, jeśli minister powie że jest przeciwko homolom to też będzie to traktowane jako wypowiedź ministerstwa.

Cytuj:
Żydzi mają swoje niebo, ze 144,000 miejsc, które to miejsca już się pewnie dawno skończyły. Więc nie idą.
1 żyd w niebie = 1 żyd + 156 w kieszeniech. Nie czytałeś dowcipów o Żydach?

Cytuj:
Tu się wojna zaczyna...
Ta wojna już była, nie jam ją wywołał i nie ty.

Cytuj:
Kazdy z mojej rodziny wierzy w boga ale ostatnio ja powoli juz nie wiem co myslec...
To jest własnie wolna wola, myślisz... No ale do kościoła chodzić trzeba. NIe ma kościoła nie ma podpisów. Nie ma podpisów nie ma bierzmowania. Nie ma bierzmowania nie ma kasy. Nie ma kasy nie ma gitary. I dupsko zimne.

Cytuj:
Co do ateistów. Też byłem pewien że nim jestem, ale wiecie, czasami są w życiu takie chwile, iż brakuje czegoś takiego jak wiara. Załamany człowiek, chcąc nie chcąc modli sie w duchu o jakiś cud, by TEN zareagował.. Ale np. jak coś nie wyszło to można kogoś za to winić :-P ;-)
Większość religi rodziła sie z powodu pustki i chęci wypełnienia jej. Jeden wymyślił, inni zauważyli że mu pomaga więc też zaczeli wierzyć. Wygrały te religie których przywódcy mieli najwiecej 'znajomych' którzy wiare przejeli.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 06-04-2008, 12:39   #122
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Stan: Na Emeryturze
Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Voon Arculin Pokaż post
NIe ma kościoła nie ma podpisów. Nie ma podpisów nie ma bierzmowania.
Nie chodzilem do kosciola od .. 14 roku zycia. Potem zaczalem chodzic tylko na te spotkania przed bierzmowaniem. Odbebnilem kilka godzin, zostalem bierzmowany. Teraz chodze na religie, aby miec zaliczony kurs przygotowawczy do malzenstwa (chodzenie na religie w 3LO wlasnie oszczedza nam pozniejszych kursow). W Boga oczywiscie nie wierze.
stary 06-04-2008, 12:42   #123
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

@up

Wiem. Ale.. Cholera, mi to wisi czy ona nazywa się Chrystus czy Jah.. Dla mnie to jest Ten sam. Bo to właśnie wszystkie je łączy (no prawie).

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 12:52   #124
Voon
Użytkownik Forum

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tompior Pokaż post
Nie chodzilem do kosciola od .. 14 roku zycia. Potem zaczalem chodzic tylko na te spotkania przed bierzmowaniem. Odbebnilem kilka godzin, zostalem bierzmowany. Teraz chodze na religie, aby miec zaliczony kurs przygotowawczy do malzenstwa (chodzenie na religie w 3LO wlasnie oszczedza nam pozniejszych kursow). W Boga oczywiscie nie wierze.
Czyli że nie miałeś podpisów i przeżyleś? Może sie udać.
Niestety, jak sam już doświadczyłeś mimo iż nie chcesz to musisz chodzić.
stary 06-04-2008, 12:56   #125
Xydijo
Użytkownik Forum

Xydijo's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2007
Lokacja: Hamilton

Domyślny

No cóż ... Przepowiedni co do końca świata było wiele i ani jedna nie była prawdą, jak już kilka osób powiedziało : "Nikt nie zna dnia ani godziny". Jeżeli bóg będzie chciał zrobić z nas miazgę to i tak zrobi ... A na niebie pojawi się wielki napis PWNED !

A co do prześladowania chrześcijan , no cóż każda religia jest w jakimś stopniu prześladowana.

Kliknij w Tygrysa
~~~~~~~~~~
Xydijo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 13:02   #126
Tompior
UnlimitedWarnWorks

Tompior's Avatar

Data dołączenia: 14 01 2004
Lokacja: Warszawa

Tompior ma numer GG 3186363
Domyślny

Cytuj:
jak sam już doświadczyłeś mimo iż nie chcesz to musisz chodzić.
Chcialem miec bierzmowanie, bo mial je kazdy z moich znajomych. Tak samo chodze na religie, bo chce miec slub koscielny (taka tradycja).
stary 06-04-2008, 13:55   #127
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
To jest własnie wolna wola, myślisz... No ale do kościoła chodzić trzeba. NIe ma kościoła nie ma podpisów. Nie ma podpisów nie ma bierzmowania. Nie ma bierzmowania nie ma kasy. Nie ma kasy nie ma gitary. I dupsko zimne.
A ja na bierzmowanie kasy nie dostałem, o. Inna sprawa, że chodzić też nie musiałem - nie trzeba było podpisów u nas, hehe.

Anyways, moim zdaniem każdy człowiek powiniem przemyśleć swoją wiarę, po czym albo ją porzucić (na rzecz innej lub żadnej) albo przy niej pozostać. Ale _przemyśleć_. Gdy widzę babcie biegające do kościoła co tydzień od siedemdziesięciu lat to śmiać mi się chce, gdyż ślepo ulegają wszystkiemu, co im ksiądz z ambony/radia wmawia, zamiast się zastanowić.

Żyć powinniśmy tak, jak uważamy, że powinniśmy. Ważne, żeby nie szkodzić innym. Czy chcesz się umartwiać w imię Boga czy cieszyć się życiem - Twój wybór.
stary 06-04-2008, 14:40   #128
Voon
Użytkownik Forum

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Gdy widzę babcie biegające do kościoła co tydzień od siedemdziesięciu lat to śmiać mi się chce, gdyż ślepo ulegają wszystkiemu, co im ksiądz z ambony/radia wmawia, zamiast się zastanowić.
Mamy najnowocześniejsze państwo, sterowane zresztą radiem. Nie masz sie z czego śmiać.
Co do reszty sie zgadzam.

Cóż, sam sie przyznam że w kościele jestem co tydzień. Podpisy trzeba zbierać. _/
stary 06-04-2008, 14:47   #129
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

Cytuj:
A ja na bierzmowanie kasy nie dostałem, o. Inna sprawa, że chodzić też nie musiałem - nie trzeba było podpisów u nas, hehe.

Anyways, moim zdaniem każdy człowiek powiniem przemyśleć swoją wiarę, po czym albo ją porzucić (na rzecz innej lub żadnej) albo przy niej pozostać. Ale _przemyśleć_. Gdy widzę babcie biegające do kościoła co tydzień od siedemdziesięciu lat to śmiać mi się chce, gdyż ślepo ulegają wszystkiemu, co im ksiądz z ambony/radia wmawia, zamiast się zastanowić.

Żyć powinniśmy tak, jak uważamy, że powinniśmy. Ważne, żeby nie szkodzić innym. Czy chcesz się umartwiać w imię Boga czy cieszyć się życiem - Twój wybór.
Ci, którzy ją odrzucają, coraz częściej też nad tym długo nie myślą, tylko ślepo ulegają temu, co mówią no nie wiem, czołowi ateiści? Używają potem tych samych argumentów, co ci mentorzy. Jak się temu przyjrzeć, to jest podobnie, jak w przypadku religii. "to my jesteśmy oświeceni, wiemy, że nie ma Boga, a wszyscy inni to niewykształcone masy" etepete...
stary 06-04-2008, 14:48   #130
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Cóż, sam sie przyznam że w kościele jestem co tydzień. Podpisy trzeba zbierać. _/
Dla jasności: nie uważam, że niechodzenie do kościoła jest fajne. Szanuje tych, którzy chodzą. Ale ważne, żeby chodzili świadomie i z własnej woli, po przemyśleniu, czy chcą.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Ci, którzy ją odrzucają, coraz częściej też nad tym długo nie myślą, tylko ślepo ulegają temu, co mówią no nie wiem, czołowi ateiści? Używają potem tych samych argumentów, co ci mentorzy. Jak się temu przyjrzeć, to jest podobnie, jak w przypadku religii. "to my jesteśmy oświeceni, wiemy, że nie ma Boga, a wszyscy inni to niewykształcone masy" etepete...
Owszem. Odrzucania bez zastanowienia bynajmniej za dobre nie uważam. Sam często zastanawiam się nad wiarą i kieruję się w niej własnymi odczuciami, bez sugerowania się tym, co mówią inni.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 06-04-2008 o 14:49.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 14:49   #131
Goldscorpion
Użytkownik Forum

Goldscorpion's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2006
Lokacja: Katowice/Lędziny

Świat: czekam na nowy
Goldscorpion ma numer GG 9387970
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
@up

Wiem. Ale.. Cholera, mi to wisi czy ona nazywa się Chrystus czy Jah.. Dla mnie to jest Ten sam. Bo to właśnie wszystkie je łączy (no prawie).
Oczywiście.
To nie religia zbawia człowieka, lecz wiara

Więc czy jesteś chrześcijaninem, czy buddystą, wierzysz w tego samego, Jedynego, Wszechmogącego Boga, Stwórcę wszystkiego. Inaczej jest tu z Muzułmaninami, i ich chorym Koranem. Ale gdybym ja (szczerze oddany Chrystusowi Katolik), został wychowany przez fanatycznych islamistów, sami wiecie... Za kwestię wiary, odpowiedzialni są (głównie) rodzice. Zdarzały się przypadki, kiedy zatwardziały ateista doznaje olśnienia itd. Nazywam się Kamil i moim patronem jest św. Kamil de Lellis, który najpierw hulał, był hazardzistą, pił, zabawiał się z dziewczynami, aż pewnego dnia doznał nawrócenia, wstąpił do zakonu i pracując przy chorych i cierpiących stał się ich patronem.
Goldscorpion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 14:51   #132
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Dlaczego nie chodzicie do Kościoła?
Bo zasady wiary, które reprezentuje Kościół Katolicki, zostały napisane przez ludzi, a nie przez Boga.
Cytuj:
Dlaczego nie dajecie świadectwa Chrystusowego wśród przyjaciół?
Dlatego, ze uwazam że był to bardzo światły człowiek, ale w zadnym wypadku nie był synem czy też wcieleniem Boga.
Cytuj:
Dlaczego coraz powszechniej o chrześcijanach mówi się "wierzący, nie praktykujący"
To akurat tez mnie mierzi. Moim zdaniem, kazdy powinien miec jakies konkretne zdanie nt. wiary - a "wierze, ale nie praktykuje" to typowy przyklad lenistwa i braku jakiejkolwiek swiadomosci religijnej ( czy to w strony wiary, czy jej braku )
Cytuj:
Czego wy oczekujecie? Że Bóg pojawi się na niebie i powie: "Patrzcie jestem i módlcie się do mnie" wtedy uwierzycie?
Wierzę w Boga, bez żadnych dowodów jego istnienia. Nie wierzę tylko w Kościół Katolicki ( ani żaden inny ) co w polskim ciemnogrodzie utożsamiane jest z "wiarą".
---
Cytuj:
Większość religi rodziła sie z powodu pustki i chęci wypełnienia jej. Jeden wymyślił, inni zauważyli że mu pomaga więc też zaczeli wierzyć. Wygrały te religie których przywódcy mieli najwiecej 'znajomych' którzy wiare przejeli.
Większośc religii zrodziła się, gdyż był to wygodny sposób na uzyskanie władzy nad wielkimi masami ludności - ot, choćby starożytny Egipt czy Rzym ( choć w republice panował oczywiście względny pluralizm religijny ). Wygrały te, które najlepiej wpasowały się w wymagania polityczne zmieniającego się świata - choćby chrzescijanizm, który wg. Jezusa, nazywanego Chrystusem, był jedynię reformistyczną odmianą judaizmu i wiarą dla Żydów. Jego następcy widząc szanse na rozprzestrzenienie się religii na całym terenie Cesarstwa zmienili doktrynę jej twórcy, napisali Nowy Testament ( o wiarygodności świadczy fakt, że duża jego część była pisana 100-200 lat po śmierci Chrystusa ), na którym oparli nową religie. O politycznych podstawach islamu pisać chyba nie muszę, bo o tym akurat w katolickiej Polsce uczą. Tak samo jak i nacjonalistycznych - judaizmu.
Jeżeli chodzi o pierwiastek duchowy, to na pewno w dużym stopniu z jego potrzeby i na nim oparte zostały religie Dalekiego Wschodu. Nie przeczę oczywiście, że islam i katolicyzm tego pierwiastka nie posiadają - jednak historia tych dwóch religii dobitnie pokazuje, że zbyt często musiał on ustępować pierwszeństwa względom stricte politycznym.

@Lasooch 2 posty wyzej
W zupelnosci sie zgadzam. W cokolwiek ktos wierzy czy tez nie wierzy, jest dla mnie okey - dopoki jest to oparte na wlasnych przemysleniach i swiadomej decyzji. Bo czy to ateista, czy wierzacy, swoje przekonania opiera tylko na tym co mu zostalo wpojone przez innych - jest to cokolwiek zalosne.

Ostatnio edytowany przez Gimlos - 06-04-2008 o 14:57.
Gimlos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 14:51   #133
wojcio14
Użytkownik Forum

wojcio14's Avatar

Data dołączenia: 24 08 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Ser
Profesja: Knight
Gildia: -
Świat: OTS
Poziom: 50
Skille: 58/49
Poziom mag.: 5
wojcio14 ma numer GG 1626935 Send a message via Skype™ to wojcio14
Domyślny

I jeszcze ci żebracy którzy chcą na vódke kase wyciągnąć a nasi naiwni podopieczni jeszcze im kase dają...

A w kościele to już szczyt!!!
"Daj kasę na kościól to cię Bóg pobłogosławi."
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ...Kikeli... Pokaż post
A więc supported TIBIA.PL są zjebani ponieważ robiłem TEST NA TUTORA i zadawali mi pytanie ile expa potrzeba na 121 poziom doświadczenia
więc z ufności do Tibia.pl zajrzałem by wyszukać odpowiedzi
I oczywiście nie znalazłem jej gdyż w Tabeli Doświadczenia pisała zła liczba..

I OCZYWIŚCIE KURWA OBLAŁEM

WSPÓŁCZUJĘ WASZYM MATKĄ
wojcio14 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 14:52   #134
Grocix
Użytkownik Forum

Grocix's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004
Lokacja: Uć

Grocix ma numer GG 6761731
Domyślny

@Goldscorpion
Ewentualnie zahulał tak bardzo, że pod wpływem jakiegoś bodźca coś mu się przewidziało :<

時を超え捕らえられてる
あふれるこの想いは何?
優しさが目尻に似合う
あの人たちは今どこに居るの?

Grocix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 14:53   #135
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Goldscorpion Pokaż post
Więc czy jesteś chrześcijaninem, czy buddystą, wierzysz w tego samego, Jedynego, Wszechmogącego Boga, Stwórcę wszystkiego. Inaczej jest tu z Muzułmaninami, i ich chorym Koranem. Ale gdybym ja (szczerze oddany Chrystusowi Katolik), został wychowany przez fanatycznych islamistów, sami wiecie... (...)
I teraz wytłumacz mi, dlaczego Koran jest chory.

edit: W kontekście 'dlaczego Koran jest chory, a Biblia nie'.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 06-04-2008 o 14:59.
stary 06-04-2008, 14:54   #136
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gimlos Pokaż post
o wiarygodności świadczy fakt, że duża jego część była pisana 100-200 lat po śmierci Chrystusa
Która część np. ? Nowy Testament powstał w 1 w. n.e.
stary 06-04-2008, 14:59   #137
Goldscorpion
Użytkownik Forum

Goldscorpion's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2006
Lokacja: Katowice/Lędziny

Świat: czekam na nowy
Goldscorpion ma numer GG 9387970
Domyślny

@UP
Część w drugiej połowie pierwszego wieku, część na początku drugiego wieku.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grocix Pokaż post
@Goldscorpion
Ewentualnie zahulał tak bardzo, że pod wpływem jakiegoś bodźca coś mu się przewidziało :<
Nigdy nie widział Boga. Sam zrozumiał Kim On jest. Kiedy przegrał wszystko, prosił o jałmużnę pod kościołem. Tam Antonio di Nicastro, zaproponował mu prace, przy budowie koscioła. I to był ten moment, w którym Kamil się nawrócił i postanowił zerwać ze swoim wcześniejszym życiem.
Cytuj:
I teraz wytłumacz mi, dlaczego Koran jest chory.
Miałem tu na myśli At-Tauba - dziewiątą surę Koranu:
Cytuj:
Jest to jedna z najbardziej kontrowersyjnych części Koranu, gdyż zawiera fragmenty znane jako "wersety miecza". Sura wzywa muzułmanów do walki przeciwko "niewiernym", posiadającym złe zamiary wobec islamu i pragnącym zbezcześcić świątynię Kaaba:
I dlatego chcąc wyrżnąć wszystkich chrześcijan poprzez "świętą wojnę"

Ostatnio edytowany przez Goldscorpion - 06-04-2008 o 15:03.
Goldscorpion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-04-2008, 15:01   #138
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Sura wzywa muzułmanów do walki przeciwko "niewiernym", posiadającym złe zamiary wobec islamu i pragnącym zbezcześcić świątynię Kaaba
Czyli wzywa do obrony wiary, a nie wybijania wszystkich niewyznających islamu. A Biblia? Opowiada o wojnach toczonych przez Żydów, w której mordowali oni niewiernych. Wychodzi to samo.

Cytuj:
I dlatego chcąc wyrżnąć wszystkich chrześcijan poprzez "świętą wojnę"
Mamy na świecie prawie półtora miliarda islamistów. Ty mówisz o wąskim, nieprzekraczającym zapewne 1% gronie fanatyków, którzy rzeczywiście uważają niewiernych za coś, co trzeba wytępić.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 06-04-2008 o 15:03.
stary 06-04-2008, 15:03   #139
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

Cytuj:
@UP
Część w drugiej połowie pierwszego wieku, część na początku drugiego wieku.
W ciągu pierwszy 100 lat po śmierci Chrystusa.
stary 06-04-2008, 15:12   #140
Gimlos
eX Moderator

Gimlos's Avatar

Data dołączenia: 18 09 2003
Lokacja: Szczecin-Zdroje/Wroclaw

Imię: Gimli Ent
Profesja: Elite Knight
Świat: Azura
Poziom: 89
Gimlos ma numer GG 5382831
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
Która część np. ? Nowy Testament powstał w 1 w. n.e.
Kanon Nowego Testamentu powstał w II w.n.e. Nie wspominam juz tutaj o apokryfach, które także wiarygodność tego "dzieła" często podważają

Ostatnio edytowany przez Gimlos - 06-04-2008 o 15:14.
Gimlos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania