|
|
#1 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 02 2007
Lokacja: Toruń
Stan: Na Emeryturze
|
Czytał ktoś, czyta, a może będzie czytał? Jakie macie wrażenia po przeczytaniu jest książki/ek? Jakie polecalibyście książki fantasy (innego autora of coz)?
Ja nie mam się zresztą czym chwalić, bo przeczytałem tylko "Miecz przeznaczenia" i aktualnie czytam "Krew elfów". Ogółem mi się podobają jego książki, przyciągają mnie do czytania. Zapraszam do wypowiadania się na temat tematu xd. |
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Blondynka
Data dołączenia: 02 05 2007
|
Czytałam jego wszystkie książki i jestem naprawdę pod dużym wrażeniem. Potrafi on idealnie operować językiem polskim... Używa przekleństw wtedy, kiedy one akurat pasują...
Zna ktoś może jego inne, mniej znane utwory lub też książki o podobnej tematyce?
|
|
|
|
#3 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 12 2005
Lokacja: UK/Łódź
Profesja: Elite Knight
Świat: Titania
|
Nie czytałem Sapkowskiego, ale z książek fantasy zainteresowała mnie "Achaja" Andrzeja Ziemiańskiego. Naprawdę super się czyta, no i ta fabuła... Mistrzostwo.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 09 2006
Lokacja: Osaka
|
Eh, Sapkowski...
Chciałem przeczytać całą trylogię Wiedźmina, ale najpierw szkoła, potem egzaminy. Trzeba będzie się teraz do biblioteki wybrać, bo z pewnością warto. Człowiek po prostu jest super ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Blondynka
|
Cytuj:
@down Właśnie ; ). To już nie jest wiedźmin...
S. J. Lec Ostatnio edytowany przez Slythia - 24-06-2008 o 09:08. |
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Użytkownik Forum
|
Może chodzi mu o trylogię husycką (Narrenturm, Boży bojownicy, Lux perpetua).
@edit Pomyłka. Nie doczytałem, że ma to być trylogia o wiedźminie.
Ostatnio edytowany przez Davido16 - 24-06-2008 o 07:17. |
||
|
|
|
|
|
#7 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
O.o. Sapkowski. Wzór polskiej fantastyki. Fantastyczny Sienkiewicz
. Choć przyznaje, że kiedyś, dawno... Kiedy usłyszałem, że jakaś jest jakaś polska fantastyka... Jakieś wiedźminy... Szczerze to na początku myślałem, że Wiedźmin był pisany wierszem! Jednak przezwyciężyłem się i poszedłem do Empiku i kupiłem pudło Sapka z Cyklem Wiedźmińskim, a tu co? Czytałem od 21. do 3-4 nad ranem! W skrócie to oceniam 10-/10. Z powodu zakończenia. Przecież to był prawie Sad End, nie? A ja ich nie cierpie. Z Ostatnim Życzeniem i Mieczem Przeznaczenia siedem.
|
|
|
#8 |
|
Książe Cieni
Data dołączenia: 03 06 2004
Lokacja: Suwałki / Wrocław
Imię: Rothes Tavelon
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Tranquilibrium
Świat: Guardia
Poziom: 130
Skille: 22/29
Poziom mag.: 73
|
"Rrrrwa mać!"
![]() Czytałem całą (?) sagę o wiedźminie, tj. pięć tomów od "Krwi elfów" począwszy, a na "Pani jeziora" skończywszy. Nie żałuję ani minuty poświęconej na te utwory - istne arcydzieło. Bardzo Sapkowskiemu zazdroszczę stylu, a pisząc własne teksty fantastyczne wzoruję się głównie właśnie na nim. Chciałbym przeczytać jego pozostałe utwory, ale jakoś się nie mogę za to zabrać. ![]()
~~~ Proud to be bestowed the honorary title of Senator by CipSoft ~~~ Proszę do mnie nie pisać w sprawach związanych z moderacją forum. Zrezygnowałem z pełnienia tej funkcji. Ostatnio edytowany przez Rothes - 24-06-2008 o 20:44. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Blondynka
|
Cytuj:
Ja i moja zdolność do pamiętania tytułów... Eh ; (.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Użytkownik Forum
|
Za co uwielbiam Sapkowskiego? Za to, że umie (tak, to trzeba umieć) używać przekleństw.
Do tej pory czytałem niestety tylko Wiedźmina, ale też nie w całości (została jeszcze połowa czwartej i cała piąta część sagi). Muszę powiedzieć, ze zdecydowanie bardziej do gustu przypadły mi opowiadania. Sam nie wiem dlaczego.
|
|
|
|
#11 |
|
Użytkownik Forum
|
Taaaaak <prawie jak orgaZm> 2,5 stron zajebistego tekstu tylko dla mnie... Szkoda tylko, że zawalili film (polacks :*)
A tak nawiasem, to jeden z modków ma nawet teks z wiedźmaka w opisie (Gangrel chyba) Va'esse deireadh aep eigean...
![]() Ostatnio edytowany przez Juzefek - 25-06-2008 o 22:35. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Blondynka
|
Cytuj:
A moze to sobie przywioze... By sobie przypomniec... Musialabym jeszcze gdzies dostac opowiadania, tylko boje sie, ze dla mnie bedzie to zbyt krotkie.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 01 2007
|
Na pohybel sk****synom!
Nie czytałem w zasadzie nic, ale opowiadanie o Dopplerze (CDA) i fragment o smoku (któryś z testów gimnazjalnych zamieszczonych w gazetach) sprawiły, że chcę dorwać jakąś z książek ASA. Która waszym zdaniem najlepsza na początek (chyba, że są po kolei)? |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Użytkownik Forum
|
Cytuj:
Moja pierwsza książka i bardzo mnie wciągnęła, zachęcając do dalszego czytania. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 12 2005
Lokacja: Hajnówka xd
Profesja: Knight
Świat: Iridia/Xerena
|
Nie bez powodu posiadam cytat z Jego książki w podpisie ;p Dla mnie bezkonkurencyjnie najlepszy twórca literatury fantasty w Polsce, a w czołówce na świecie.. Genialnie operuje słowem.. Swego czasu zakupiłem całą trylogię husycką, teraz czas na Wiedźmina
![]()
|
|
|
#16 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 04 2006
|
Sapkowski jako światowa czołówka? Nie przesadzajmy...
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 12 2005
Lokacja: Hajnówka xd
Profesja: Knight
Świat: Iridia/Xerena
|
Subiektywna opinia, dla przykładu, wole styl pisania Sapka niż np. olbrzymi rozmach Tolkiena..
|
|
|
#18 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 12 2006
|
O ku**a, pamiętam te czasy, ostatnia klasa podstawówki, 2 w nocy, a ja czytam "Krew Elfów". Saga o wiedźminie jest poprostu cudowna. Ostatnio pogrywam w Wiedźmina na PC, i wydaje mi się, że klimat jest odwzorowany całkiem nieźle. Wracając do książki, nie wiem co mógłbym napisać. Książki Sapkowskiego były chyba pierwszymi książkami fantastycznymi jakie czytałem, i od tej pory kocham fantastykę tego rodzaju.
Cóż, polecam wszystkim. Zgadzam się, że pana Sapkowskiego można śmiało postawić w czołówce pisarzy fantastyki. Btw. Wywód pewnego wilkołaka na temat ludzkich przekleństw zmotywował mnie do dłuuuugich rozmyślań na ten temat. Pamięta to ktoś? |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 02 2008
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Refugia
|
Sapkowski...mistrz...ahh ja jak wy pamiętam czasy kiedy zarwałem 4 noce pod rząd aby przeczytać sagę o wiedźminie. Fantastyką się nie interesowałem dopóki tata nie podsunął mi wiedźmina. Ahhh i ohhh. Najlepsza fantastyka jaką czytałem. Wszystko dopracowane. Oczywiście później nadrobiłem 2 zbiory opowiadań poprzedzających wydarzenia w sadze. Co to trylogii husyckiej to bardzo miło się czytało ale jakoś już wrażenie nie to samo, ale nadal jestem wielkim fanem jego osoby.
btw...nigdy nie zapomne cytatu z trylogi husyckiej "Na cycki świętej Agaty!" ![]() inspirujecie mnie gotów jestem teraz polecieć do empiku i kupić sagę na własność Postawić na półce i oznaczyć przydomkiem-"Święte-Na pohybel skurwysynom którzy dotkną" ![]()
|