|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 20 11 2007
Lokacja: Wrocław
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Awery
Profesja: Elite Knight
Świat: Shanera
Poziom: 90
Skille: 97/92
Poziom mag.: 7
|
![]() Witam,
Z góry przepraszam, jeżeli coś w moim poście będzie nie tak, gdyż jest to jeden z mich pierwszych na tym forum. Sprawa przedstawia się następująco: Od ponad 2 miesięcy używam laptopa o konfiguracji System: Windows Vista 32bit (directx 10) Procesor: Intel Core 2 Duo T8300 (2x 2,40GHz) Pamięć: 3GB Karta: NVIDIA Radeon 8600M GT Internet: 3mb mam problem gdyż gra sie strasznie tnie mimo iż na xp stacjonarnym z o wiele gorszą konfiguracją (proc 1,4ghz 512ram radeon 9200se) chodzi płynnie. Próbowałem rózwnież, aby klienta gry obslugiwał OpenGL lecz niewiele to zmienia a przy dx9 sa krzywe linie na obrazie.. Czy ktoś ma podobny problem a jest mi wstanie coś podpowiedziec? Proszę tylko o odpowiedzi z chociaż odrobiną inteligencji. Ostatnio edytowany przez Awery - 06-09-2008 o 14:39. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Guest
|
![]() Miałem podobny problem. Kupiłem laptopa ma świetne parametry (tak jak Twój
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Z Tibią na laptopach tak bywa i jesteś jedynie jednym z setek osób skarżących się na to. Mimo dobrej konfiguracji, sterowników i sprzętu na laptopie, gra nie chodzi płynnie itp. Można sobie spekulować na ten temat. Tibia wykorzystuje bardzo duże zasoby procesora, a chłodzenie w laptopach nie jest tak wydajne jak na o wiele słabszych pod względem sprzętu PC, no i to może być jedną z przyczyn. Wątpię aby coś dało się z tym zrobić.
Na przyszłość, tu jest temat odpowiedni dla problemów tego typu: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=126449 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 08 2008
|
![]() Ja gram w tibie na laptopie, mam internet 7.1 mb/s i tnie mi się tylko wieczorem na servach non-pvp.
![]() |
#5 |
Użytkownik forum
|
![]() Hm, możesz sprecyzowac jak wyłączył jeden ze rdzeni?
Odp.: Wchodzimy w "start > uruchom", bądź "Logo windows + r" i wpisujemy: msconfig nastepnie wchodzimy w "rozruch" >> opcje zaawansowane, ustalamy liczbe procesorow i zastosuj obowiazkowy restart. Zaraz przetestuje: Brak duuzych zmian ;p Ostatnio edytowany przez Awery - 05-09-2008 o 20:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 03 09 2008
|
![]() nie chodzi o samego kompa tylko oto ze vista sek w tym ze niewiem jak bedziesz mial zajebistegolaptopa na windowsie vista bedzie ci sie ciela tibia ja mam tak na 2 kompach jeden to laptop 2 stacjonarny oba vista jesli jeden sie tnie przelanczams ei na 2 i jest ok mowie zalezy jeszce jakiej firmy masz laptopa i jaka wersje xp visty
ogolnie powiem ci tak jesli masz viste mozesz miec oproblem z odpaleniem czy kickami albo duzymi lagami poniewaz program tibia jest napisany html a vista jest glownie oparta na jezyku javy wiec tu jest problem jesli calkowicie zniknie xp co sie szacuje na 2009 rok kiedy zostanie wypuszczony ostatni up do xp profesjonal wszyscy badz wiekszosc przejdzie na viste i wtedy bedzie sie tworzyc szystko za urzyciem jezyka javy wiec sorka ale nic nato nei poradzisz poki co jeszce z kiumplami nie znalezlismy nato zadnego dobrego sposobu Ostatnio edytowany przez sket2006 - 05-09-2008 o 21:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
The Witch
Data dołączenia: 14 05 2004
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
*tu padła i umarła ze śmiechu* Szanowny twórco tematu. Nie czytaj pana sket2006. On nie wie o czym pisze. Uwierz moderatorowi na słowo ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 04 2008
Lokacja: Słupsk
Imię: Jake Corki
Profesja: Paladin
Świat: Guardia
Poziom: 44
Skille: 80/67
Poziom mag.: 13
|
![]() Cytuj:
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Xenhil - 05-09-2008 o 23:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 08 2008
Lokacja: Ab'Dendriel
Imię: Lilasmus Hehemystox
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Eternal Angels
Świat: Astera
Poziom: 52
Skille: 74/57
Poziom mag.: 14
|
![]() Temat "ścinania" ogólnie wszystkich gier wykorzystujących coś więcej niż podstawowe procesy graficzne przerabiałem na moim lapku od blisko pół roku. Cały problem jak już ktoś wcześniej wspominał polega na niskiej wydajności chłodzenia laptopa. Mój problem wyglądał następująco:
Kupiłem laptopa i przez pierwsze 3-4 miesiące wszystko totalnie latało bez zarzutów (Fifa 2008, Lineage II, Gothic I-II, Wiedźmin itd.). Po tych właśnie 3-4 miesiącach odpalam Tibie i co się dzieje ? Płynność gry trwa 2-3 min. po czym na około 10-15 sek. ilość klatek spada do 2-3/sek. Wszystko wraca do normy po czy za chwile znowu to samo. Dodam, że ogólnie spowalania cały komp na ten czas jakbym miał no nie wiem z 50 MB RAMu i 20 MB wolnego miejsca na HDD ![]() Problem ten i ogólnie wydajności przy grach na każdym laptopie używającym tej lepszej karty graficznej (bo to właśnie dzięki lepszej karcie tak nagrzewa się nam pudło) jest spowodowany: 1. Wyeksploatowaniem się uszczelek oddzielających, niektóre komponenty w lptopie (do wymiany za darmo jeśli posiadamy gwarancję). 2. Zapyleniem wentylatora/radiatiora, a konkretnie to łopatek chłodzących (oczywiście to też wyczyszczą nam w ramach gwarancji). 3. Jeśli problem się powtarza o jakiś czas można wymienić dolną pokrywę od obudowy na posiadającą więcej wlotów powietrza, a właściwie to wylotów ![]() W momencie kiedy mamy już wyczyszczone podzespoły, wymienioną dolną pokrywę od naszej maszynki nasze problemy z przycinaniem znikają jak amfora ![]() W razie pytań służę pomocą na PW
![]() |
#11 |
Użytkownik forum
|
![]() ok, chyba prędzej uwierze adminowi.
@up co do tego co piszesz to pomysle nad tym i sprawdze, ale czy myslisz ze moge miec taki problem na 2 miesiecznym laptopie? Anyway np.: Gothic 3 na max detalach smiga mi plynnie a tibia nie wiec jest to jakies irracjonalne.. Najpierw pomysle nad ta dolna klapa do laptopa z wieksza iloscia wylotow/wlotow powietrza Ostatnio edytowany przez Awery - 06-09-2008 o 11:27. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
|