Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 19-10-2008, 12:19   #101
Krukson
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 02 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Imię: Xaziela
Profesja: Druid
Świat: Celesta
Poziom: 353
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil Pokaż post
To troche tak jak z uprawianiem sportu, wcale nie musi sie konczyc powolaniem do kadry na olimpiade, ale wymiernych korzysci dla zdrowia nikt mu nie odmowi.
Ale czasami te uprawianie sportu może skończyć się tragicznie. ;]
Krukson jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 19-10-2008, 12:30   #102
Exodus
Użytkownik Forum

Exodus's Avatar

Data dołączenia: 14 02 2005
Lokacja: Bolesławiec

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mazur199 Pokaż post
Jednak by Ci się przydało + gramatyka.

Ogólnie większość ludzi ma umysły bardziej nastawione na przedmioty humanistyczne niż ścisłe( co widać chociażby w mojej klasie, 2 ludzi naprawdę dobrych z matmy a reszta,czyli 34 osoby-ciołki). Nie po to szedłem na profil ang-inf żeby pisać mature z matmy! Po co mi matematyka jak chce się dostać na studia związane z j.angielskim.
Poszedles na profil informatyczny i nie chcesz miec nic wspolnego z matma? Gratuluje wyboru...

9NINE "Chodziło mi o to że w liceum jest już za późno na uczenie podstaw."

Ja w gimnazjum z chemii mialem same 5(nauczycielka mi raz powiedziala, ze jestem geniuszem chemicznym XD), liceum mialem same 2, nic sie nie przykladalem i nie rozumialem zbytnio co tam do mnie mowia, teraz na politechnice wroclawskiej mam chemie, ktora podobno jest powtorzeniem z lo i moj wykladowca zaczal od tego co to jest atom, pierwiastek czy chemia i fizyka. Jak widzisz same podstawy.Wiec chyba w liceum nie jest za pozno na nauke podstaw, skoro nawet na studiach mozna. Dodam, ze rozumiem wszystko co facet wyklada, czyli rzeczy ktorych w lo nie bylem w stanie pojac.
prof. Andrzej Matynia FTW!

Ostatnio edytowany przez Exodus - 19-10-2008 o 13:26.
Exodus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-10-2008, 12:35   #103
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

prawdziwy humanista nie ma problemów z matematyką. a taki licealny "jestem humanistą", to po prostu tłuk, któremu nie chodzi matma czy chemia i tłumaczy to w ten sposób (bo przecież na polski też wypracowania ma z internetu).
stary 19-10-2008, 12:40   #104
Krukson
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 02 2008

Imię: Xaziela
Profesja: Druid
Świat: Celesta
Poziom: 353
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bambuko Pokaż post
prawdziwy humanista nie ma problemów z matematyką. a taki licealny "jestem humanistą", to po prostu tłuk, któremu nie chodzi matma czy chemia i tłumaczy to w ten sposób (bo przecież na polski też wypracowania ma z internetu).
Przede wszystkim chodzi o to, że później, aby dostać się na studia, np. Dziennikarstwo, Filologia, etc. trzeba będzie pozdawać dodatkowo rozszerzone przedmioty.
I to ich boli.
Krukson jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-10-2008, 12:48   #105
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

matura nie jest dla każdego. matura nie jest po to, żeby ludzie się uczyli, tylko żeby sprawdzić, czy potrafią.
stary 19-10-2008, 12:51   #106
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Data dołączenia: 27 10 2006
Lokacja: Warszawa

Imię: Snagoth
Profesja: Sorcerer
Świat: Eternia
Poziom: 70
Snagoth ma numer GG 8429069
Domyślny

Cytuj:
rozwiazywanie nawet nie trudnych, a "odpowiednich" zadan z matematyki wymusza ksztaltowanie pewnych umiejetnosci, w tym logiki ( a takze innych, ktore wymienilem pare stron temu ). To troche tak jak z uprawianiem sportu, wcale nie musi sie konczyc powolaniem do kadry na olimpiade, ale wymiernych korzysci dla zdrowia nikt mu nie odmowi.
dokladnie o to chodzi ;] i to zdrowie przyda mu sie w bardzo wielu, odmiennych sytuacjach
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów.
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
Snagoth jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-10-2008, 12:58   #107
Lilasmus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 08 2008
Lokacja: Ab'Dendriel

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Astera
Poziom: 52
Skille: 74/57
Poziom mag.: 14
Domyślny

Maturzyści niech nie podskakują tylko biorą się za naukę. Jak ja zdawałem maturę to nikt nie zajmował się pierdołami, tylko starał się jak najwięcej nauczyć ...
Normalnie skandal co się zaczyna w tym kraju wyrabiać. Może niedługo to maturzyści będą sobie wybierać sami zagadnienia na maturę i układać pytania? Później się ocenią, a następnie w ministerstwie ustawią zakres materiałów w szkołach?
stary 20-10-2008, 10:36   #108
redfaction
Użytkownik Forum

redfaction's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Tychy

Imię: ?
Świat: Kamadan!
Poziom: ?
redfaction ma numer GG 4524829
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Exodus Pokaż post
Poszedles na profil informatyczny i nie chcesz miec nic wspolnego z matma? Gratuluje wyboru...
A dziękuję. No besztajcie mnie panowie, dalej, hulaj szlachta!

Bo jestem w technikum informatycznym, infa z zakresu który tam mam, idzie mi very well a na matmie (dwie godziny tygodniowo swoją drogą) to ja sobie mogę przesłuchiwać nowości muzyczne ostatniego tygodnia, bo nic nie rozumiem.
Niech mi ktoś jeszcze powie że ta matma mi jest do infy potrzebna, to się ze śmiechu przewrócę.
Nie mam zamiaru być jakimś mega builderem algorytmów, programistą też nie, generalnie mała posada administratora sieci w przyszłości będzie mnie satysfakcjonować - gdzie tu potrzebna jest matma?;-)
Chyba, że mówicie o tym że matma i inf = nierozerwalny związek w kontekście systemu binarnego ^.-
Na swoją wiedzę wydaje mi sie nie narzekam, oceny mam dobre, jestem humanistą ale ze smykałką do informatyki.
I jak mi kiedyś pewien nauczyciel ładnie powiedział i się tego trzymać będę - jak ktoś jest bardzo dobry z matmy to nie musi być taki sam z inf - jakoś wymyśli logiczne rozwiązanie, a jeśli ktoś jest bardzo dobry z matmy to martwić też się nie musi, bo zawsze jakoś obejdzie problem ;-)

Więc matmie na maturze mówię stanowcze NIE.
stary 20-10-2008, 11:13   #109
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez redfaction Pokaż post

Bo jestem w technikum informatycznym, infa z zakresu który tam mam, idzie mi very well a na matmie (dwie godziny tygodniowo swoją drogą) to ja sobie mogę przesłuchiwać nowości muzyczne ostatniego tygodnia, bo nic nie rozumiem.
Niech mi ktoś jeszcze powie że ta matma mi jest do infy potrzebna, to się ze śmiechu przewrócę.
Nie mam zamiaru być jakimś mega builderem algorytmów, programistą też nie, generalnie mała posada administratora sieci w przyszłości będzie mnie satysfakcjonować - gdzie tu potrzebna jest matma?;-)
Chyba, że mówicie o tym że matma i inf = nierozerwalny związek w kontekście systemu binarnego ^.-
Na swoją wiedzę wydaje mi sie nie narzekam, oceny mam dobre, jestem humanistą ale ze smykałką do informatyki.
I jak mi kiedyś pewien nauczyciel ładnie powiedział i się tego trzymać będę - jak ktoś jest bardzo dobry z matmy to nie musi być taki sam z inf - jakoś wymyśli logiczne rozwiązanie, a jeśli ktoś jest bardzo dobry z matmy to martwić też się nie musi, bo zawsze jakoś obejdzie problem ;-)

Nastepny -.-

Sorry ale za to co napisales mamy prawo Cie besztac. Przeczytaj poprzednie 2 strony, a potem... 'przepros ze napisales tego posta'
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów.
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
stary 20-10-2008, 11:30   #110
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Jesli chcesz zostac administratorem za 2k na reke, czyli takim od banowania ludzi i odpowiadania na telefony to faktycznie nie potrzeba do tego matmy, w zasadzie nie potrzeba zadnej edukacji tylko tyle ze bez edukacji jak na zlosc nie chca przyjac do roboty. Cokolwiek bardziej zaawansowanego zwiazanego z sieciami wymaga juz bardzo zaawansowanej znajomosci wyzszej matematyki, czego z zewnatrz nie widac, przez co utwierdzasz sie w blednym wyobrazeniu ze matma jest obecna tylko i wylacznie w algorytmach.

Ostatnio edytowany przez Vil - 20-10-2008 o 11:34.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-10-2008, 12:19   #111
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

więc tak - idziesz do szkoły o profilu informatycznym i nikogo nie obchodzi to, co chcesz po niej robić. zdecydowałeś się na taką szkołę. informatykę masz na niskim poziomie, więc Ci wychodzi. ale takie LO przygotowuje do studiów i dlatego potrzebujesz na nim matematyki. decydując się na takie studia pokazujesz, że zamierzasz się dalej kształcić w tym kierunku, więc potrzebna Ci matma. a jeśli nie jest Ci potrzebna, to zdawaj podstawową i tyle - nie powiesz mi, że nie zdasz. chyba, że jesteś głupi, do czego się nie przyznasz. a głupi nie zdają matury i nie idą na studia, bo właśnie matura i studia nie są dla wszystkich. gnijecie w tym resentymencie, pisząc, że matematyka i tak nie jest do niczego potrzebna i czemu macie ją zdawać na maturze, bo tego nie potraficie.
stary 20-10-2008, 19:17   #112
Sesef
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 11 2005

Domyślny

Cytuj:

Hmm jak nie w Technikum/Liceum to matma Ciebie dopadnie na studiach. Na PW specjalizacje Administratora Sieci (czy coś takiego, nie jestem na infie nie wiem do końca jak to się nazywa) na kierunku Informatyka wybierasz dopiero na 3 roku. Przez pierwsze 3 semestry na pewno jej nie unikniesz, jak potem to nie wiem, co więcej na pierwszym semestrze matma jest najważniejszym z przedmiotów (najwięcej ECTS jest za matmę). Uświadom sobie, że na uczelniach technicznych matma i na większości wydziałów fizyka to dwa podstawowe przedmioty. No chyba że chcesz zostać "Administratorem" po jakiejś szkole policealnej i wylądować w UPC jako pan technik od wysłuchiwania smutów klientów: "bo to mi nie działa".

sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651)

Join World Community Grid today!

Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby.

Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG
Sesef jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-10-2008, 08:34   #113
redfaction
Użytkownik Forum

redfaction's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Tychy

Imię: ?
Świat: Kamadan!
Poziom: ?
redfaction ma numer GG 4524829
Domyślny

@Sesef: a tego że matma tam jest obecna w takiej ilości to akurat nie wiedziałem ; o, dobrze że mi uświadamia ktoś.

Cytuj:
Cokolwiek bardziej zaawansowanego zwiazanego z sieciami wymaga juz bardzo zaawansowanej znajomosci wyzszej matematyki, czego z zewnatrz nie widac
Just z ciekawości, możesz mi podać jakiś przykład zastosowania matematyki w sieciach komputerowych?
Tylko takiej matematyki którą to ja (potencjalny ladmin) będę musiał rozumieć i umieć, bo będzie mi to potrzebne w pracy.

ps.
@Snagoth: Offtop niepotrzebny, czasem mam wrażenie że niektórym przydałaby się z forum opcja wyrejestruj ;-)
stary 21-10-2008, 12:44   #114
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Just z ciekawości, możesz mi podać jakiś przykład zastosowania matematyki w sieciach komputerowych?
Tylko takiej matematyki którą to ja (potencjalny ladmin) będę musiał rozumieć i umieć, bo będzie mi to potrzebne w pracy.
Jesli zatrzymasz sie na podlaczaniu fizycznej sieci bedziesz potrzebowal umiejetnosci zaciskania kabli i uzywania kombinerek.

Wlasciwy kontakt z sieciami zaczynasz od wprowadzenia do transmisji sygnalow, a konkretnie modulacji ciaglych. W cholere matmy.

Dowolna analiza projektowa sieci zawiera dobor medium ( kabel miedziany/ swiatlowod ). Teoria obslugi swiatlowodow = optyka, czyli fizyka i matma na porzadnym poziomie. Teoria obslugi skretki - elektryka, czyli matma na porzadnym poziomie. Projektowanie sieci obejmuje jeszcze metody przeciwdzialania kolizjom, ktore operuja na modelach prawdopodobienstwa, czyli tez matmie.

O stopien wyzej czyli projektowanie sieci ruchowej ( routing, zaprojektowanie wezlow sieci tak, aby byly w stanie obsluzyc caly ruch przychodzacy - np centrale tel na 1000 uzytkownikow tak, aby wystarczylo 55 kabli - da sie, jak najbardziej ) - czysta matematyka, modele Markowa, prawdopodobienstwo, troche umiejetnosci liczenia calek. Na 4 roku studiow mialem do tego _wprowadzenie_ a i tak matmy bylo az za duzo.

Wszystkie aspekty niezawodnosci - pisze o tym magisterke - zaczynaja sie od zalozen modelowych ( prawdopodobienstwo ze system znajdzie sie w konkretnym niepozadanym stanie ), koncza sie na symulacji poprawnosci zalozen. Matma jak najbardziej jest obecna na wszystkich etapach.

Zeby dac pelny obraz tego jak to wyglada, inzynier budowlany nie moze ograniczyc sie tylko do umiejetnosci zaprojektowania na papierze struktury budynku ( co sie wszytkim narzuca jako jeo rola ), musi byc wyedukowany w kierunku doboru materialow, uzycia ich bedac w pelni swiadomym ich parametrow mechanicznych ( wytrzymalosc na naprezenia itp ) i wielu innych, tak wiec wymagane umiejetnosci oprocz rysowania olowkiem prostych kresek obejmuja tez teorie wytrzymalosciowa ( akurat na mojej uczelni zmora wielu studentow ), sporo matmy mechanicznej, chemii, calkiem niezla ilosc ekonomii, czyli czegos czego na pierwszy rzut oka laik nie wiazalby z rola tegoz inzyniera.

Ostatnio edytowany przez Vil - 21-10-2008 o 12:50.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-10-2008, 17:38   #115
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Jesli chcesz zostac administratorem za 2k na reke
Kazdy robi to, co lubi.

Wracajac do tematu matematyka - obecnie na studiach (humanistyczne) posiadam 2 przedmioty "zwiazane z matematyka". Tyle, ze do tego wystarcza mi matematyka, ktorej sie nauczylem na lekcjach w LO (nawet z nawiazka), wiec wydaje mi sie, ze bez sensu byloby zdawac w tym przypadku mature, ktora bylaby mi niepotrzebna. Nie twierdze, ze jej bym nie zdal - podstawke obrocilbym z pewnoscia, gdybym powtorzyl material, ale wydaje mi sie, ze obecna sytuacja "maturalna" jest lepsza - ludzie wiazacy przyszlosc z matma i tak ja beda zdawac, a ''humanisci'' nie beda musieli marnowac czasu - przeciez i tak material do matury maja przerobiony na lekcjach, nie beda musieli marnowac czasu na powtorke
stary 21-10-2008, 17:58   #116
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Kazdy robi to, co lubi.
Na dzien dzisiejszy to jeszcze nie 'lubi' tylko 'wyobraza sobie'.
stary 21-10-2008, 18:59   #117
Snagoth
Cease & Sekkle

Snagoth's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon Pokaż post
Wracajac do tematu matematyka - obecnie na studiach (humanistyczne) posiadam 2 przedmioty "zwiazane z matematyka". Tyle, ze do tego wystarcza mi matematyka, ktorej sie nauczylem na lekcjach w LO (nawet z nawiazka), wiec wydaje mi sie, ze bez sensu byloby zdawac w tym przypadku mature, ktora bylaby mi niepotrzebna. Nie twierdze, ze jej bym nie zdal - podstawke obrocilbym z pewnoscia, gdybym powtorzyl material, ale wydaje mi sie, ze obecna sytuacja "maturalna" jest lepsza - ludzie wiazacy przyszlosc z matma i tak ja beda zdawac, a ''humanisci'' nie beda musieli marnowac czasu - przeciez i tak material do matury maja przerobiony na lekcjach, nie beda musieli marnowac czasu na powtorke

'Humanisci' uwazaja ze nie musza zdawac matmy bo nie bedzie im potrzebna. 'Scislowcy' odnosza sie do tego tak ze wiedza ze 'humanistom' przyda sie ta matma i tyle.

Tylko w tym wszystkim zauwazmy ze 'scislowcy' nie potepiaja j.polskiego za to ze musza go zdawac, wiec czemu 'humanisci' nie moga pogodzic sie z tym ze beda musieli zdawac matematyke tak jak 'scislowcy' polski.

Tylko bez odpowiedzi ze j.polski to jezyk narodowy i kazdy musi umiec sie nim poslugiwac itd itp.. Tak, prawda tylko na maturze sprawdzaja czytanie ze zrozumieniem no i tworzenie tekstu a pisac poprawnie czlowiek uczy sie w podstawowce wiec teoretycznie polskiego 'scislowcy' nie powinni zdawac bo to im sie pozniej na politechnice nie przyda a podstawy ktore musza umiec to umieją
www.wolnekonopie.pl
www.otwartapestka.info
www.spliff.pl
~Albert Einstein
stary 21-10-2008, 19:27   #118
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Snagoth Pokaż post
Tylko bez odpowiedzi ze j.polski to jezyk narodowy i kazdy musi umiec sie nim poslugiwac itd itp.. Tak, prawda (...)
Właśnie nie do końca prawda, bo z dobrze zdaną maturą z potrzebnych przedmiotów po liceum/technikum można zapomnieć, że się mówiło po polsku i wyemigrować - i dać sobie radę w życiu (oczywiście nie w 100% przypadków, wiadomo). A wszelkie bzdury o narodzie jakie są nam na polskim wpajane możnaby ze szkoły wykreślić - patriotyzm jest ok, dopóki nie jest wymuszony.

Ostatnio edytowany przez Lasooch - 21-10-2008 o 19:32.
Lasooch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-10-2008, 19:36   #119
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Domyślny

ale tu jest inny błąd Snagotha. matura z matematyki nie jest dla sprawiedliwości, bo skoro ścisłowcy muszą zdawać polski, to niech humaniści zdają polski. nie chodzi o to, żeby każdemu po równo dopiec.
stary 21-10-2008, 19:52   #120
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Data dołączenia: 11 10 2004
Lokacja: Gliwice

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Rozważmy także taką kwestię, że od 3 lat już wiadomo o obowiązkowej maturze z matmy od roku szkolnego 2009/10, więc w czym problem jeśli komuś zależy, mimo tego że może był słaby z tej maty, usiądzie do książek spędzi x godzin i napisze maturę. Wszystko zależy od naszych chęci, zaangażowania a nie od tego czy lubimy mate, czy nie bo jak człowiek chcę to potrafi wiele.

Iron jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania