Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Broń i przedmioty

Notki

Broń i przedmioty Wszystko o broni i przedmiotach.
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 17-02-2006, 14:22   #41
del toro
Użytkownik Forum

del toro's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Opole

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

@upup
ach, dziekuje za te pochwaly btw,tych uhow pewnie mu zeszlo wiecej bo czesciej dostal z gfb od draga

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 17-02-2006, 16:26   #42
Zenon Burcymucha
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Gdańsk

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Druid
Świat: Xantera
Poziom: 13
Skille: 16/19
Poziom mag.: 12
Domyślny

Cytuj:
2. Stalem 2 godziny na guardach z ss / bs i roznica w otrzymywanych obrazeniach byla widoczna ( 75/70/77 ).
Wez juz przestan sie upierac przy swoim, bo to nieprawda. Ja juz wielokrotnie to sprawdzalem przez caly rok gry w tibie roznymi charami zarowno na rooku jak i mainie, wiec ty albo miales pecha po prostu bedac z bronia o mniejszym defie, albo kłamiesz, albo w ogole po prostu nie sprawdzales. Nastepnym razem troche dluzej posiedz niz 2 godziny i daj filmik. Jeszcze raz powtarzam:
SPRAWDZAŁEM TO WIELOMA CHARAMI OD POCZATKU SWOJEJ GRY W TIBIE (OKOLA ROKU) I ZAWSZE MI WYCHODZILO ZE SICKLE+DEMON SHIELD=FIRE AXE+DEMON SHIELD JESLI CHODZI O OBRONE, CZYLI DEF BRONI NIE MA ZNACZENIA JESLI TARCZA MA WIECEJ DEFA NIZ BRON. Oczywiscie to jest tylko przyklad, kazde dowolnie wybrane inne ustawienie doprowadzi do takich samych rezultatow, no chyba ze ktos jest slepy i tego nie widzi, albo ma pecha (ale tutaj z drugiej strony moze byc tez sytuacja ze z ta druga bronia wiecej oberwie, ta co ma wiecej defa, chociaz teoretycznie powinno byc tak samo z jedna i druga)

Wiec przestancie juz sie upierac, bo ja to dluuuugo sprawdzalem i zawsze wychodzilo tak samo, jak ktos nie wierzy niech sam sprawdzi i da filmik
Cytuj:
3. Roznica w obrazeniach wynikajaca ze statsow broni moze wynosic i 20 pkt, ale ma znaczenie tylko jesli przyczynia sie do szybszego zabijania potworkow ( e.g: co za roznica czy walniesz w guarda 210 i 30 czy 120 i 120 skoro i tak pojdzie na 2 hity ? ), tak wiec powinna byc
rozpatrywana pod katem konkretnych miejsc expienia a nie tego czy robi roznice czy nie.
OMG, po co tyle kalkulacji, roznicy w defie miedzy bs a f-axe nie ma jak masz dragon shield lub lepszy, roznica w ataku jest, wiec lepsze sa axy, logiczne.
Zestaw bs+gs jest troche tanszy niz f-axe+d-lance, lowlvl sworderzy maja lepsze bronie bo jest tani i dobry spike, serpent, fs, a axe ma tylko knight axa, ale przeciez chyba nie ograniczacie ambicji do fsa? I tez nie sadze zeby szczytem marzen bylo zabicie guarda, a uwierz ze przy biciu warlocka nie pojdzie na 2 hity i roznica w ataku jest duza. Axy sa najlepszymi bronmi, swordy sa duzo gorsze, a cluby niewiele gorsze od swordow az do anni.

@up
A nie mowilem ze jednak sie odezwie medrzec co wciaz bedzie uwazal ze roznica w defie jest mimo ze nie sprawdzal
stary 17-02-2006, 17:38   #43
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

I znow zacznie sie licytacja kto dluzej sprawdzal ..

Gdybys nie zauwazyl, moj przyklad nie pokazuje ze JA mam racje, tylko ze Ty niekoniecznie ja masz.

Odnosnie ataku broni: na warlockach moze i bedzie widac roznice, na 80% innych potworkow nie, wiec generalizowanie w stylu " bijac z axe bedziesz szybciej zabijac potwory " nie ma sensu, co pokazalem w poprzednim poscie.

A tak juz zupelnie na marginesie, jeden koles z Amery przeprowadzal _szczegolowe_ testy odnosnie defa broni, wyniki byly raczej po mojej stronie, takie samo zdanie mial EO.
stary 17-02-2006, 17:56   #44
Zenon Burcymucha
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Gdybys nie zauwazyl, moj przyklad nie pokazuje ze JA mam racje, tylko ze Ty niekoniecznie ja masz.
Ja mowie ze liczy sie def broni ALBO def tarczy, a ty napisales ze przy broni ze slabszym defem obrywasz wiecej od potworow niezaleznie od swojej tarczy.
Cytuj:
Odnosnie ataku broni: na warlockach moze i bedzie widac roznice, na 80% innych potworkow nie, wiec generalizowanie w stylu " bijac z axe bedziesz szybciej zabijac potwory " nie ma sensu, co pokazalem w poprzednim poscie.
No tak, racja, tylko ze kazdy dobry dobry knight expi na warlockach.
Cytuj:
A tak juz zupelnie na marginesie, jeden koles z Amery przeprowadzal _szczegolowe_ testy odnosnie defa broni, wyniki byly raczej po mojej stronie, takie samo zdanie mial EO.
Ja nie mowie ze def broni sie nie liczy, on sie liczy, ale jak tarcza ma mniej defa niz ta bron. Nie moglo nikomu wyjsc ze z bsem traci wiecej uh niz z f-axem majac tarcze dragon lub lepsza, no chyba ze ktos mial pecha. Ja to testowalem juz bardzo dlugo, wiec jestem co do tego przekonany i nikt mi nie wmowi ze tak nie jest.
stary 17-02-2006, 21:02   #45
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Czytanie ze zrozumieniem...

77 shieldingu, vamp shield, godzina z bs w lapie, godzina z ss. 2 guardy atakujace, sredni dmg otrzymywany z bs mniejszy o jakies 10-15%.

Ty mi mowisz ze to przypadek/ fart / co tam chcesz, ja tobie ze twoje 'bez roznicy' to przypadek. Nie ma sensu dalej tego ciagnac bo i tak nic z tego nie wyniknie..

Koles z Amery testowal wariant tarcza+kolejne bronie klasy sword, w zakresie dmg w granicach grubo ponad 5k, wiec pare godzin nad tym spedzil. Wyniki pokazywaly jasno ze knife + demonka << bs + demonka. Wierz lub nie..

Na warlockach expi kilka % graczy. Poza tym glownie z explo ..
stary 18-02-2006, 09:51   #46
Zenon Burcymucha
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
77 shieldingu, vamp shield, godzina z bs w lapie, godzina z ss. 2 guardy atakujace, sredni dmg otrzymywany z bs mniejszy o jakies 10-15%.
No to klamiesz, bo wcale tak sie nie dzieje. Ja dluzej sprawdzalem i czesciej. Nie wciskaj kitow. Niech inni uzytkownicy forum tez to sprawdza zanim tobie uwierza, bo prawdy nie mowisz. No chyba ze miales pecha trzymajac ss, ale jednak mysle ze to nie prawda. Zaloze sie ze w ogole nie sprawdzales, ba, jestem tego pewny.
Cytuj:
Ty mi mowisz ze to przypadek/ fart / co tam chcesz, ja tobie ze twoje 'bez roznicy' to przypadek.
Tylko ze ja nie sprawdzalem jeden raz w ciagu 2 godzin, tylko duuuzo razy w ciagu 10 godzin albo dluzej. Niemozliwe ze mam ciagle farta ze slabsza bronia, bo to bylby taki fart jak 10 mpa pod rzad z demonow.
Cytuj:
Koles z Amery testowal wariant tarcza+kolejne bronie klasy sword, w zakresie dmg w granicach grubo ponad 5k, wiec pare godzin nad tym spedzil. Wyniki pokazywaly jasno ze knife + demonka << bs + demonka. Wierz lub nie..
Bzdura, widocznie za krotko sprawdzal, ja na pewno sprawdzalem dluzej niz do 5k damage i nie jednym razem tylko. Podaj link, screen, filmik lub cokolwiek innego zebym mogl to zobaczyc.
Cytuj:
Na warlockach expi kilka % graczy.
Kazdy chce byc wsrod tych kilku % graczy. Oni z axow wala duzo mocniej niz ze swordow.
stary 18-02-2006, 11:11   #47
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

.

wystarczy

Ostatnio edytowany przez Vil - 18-02-2006 o 11:16.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-02-2006, 11:25   #48
Zenon Burcymucha
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
2 godziny przed napisaniem posta, kilkadziesiat godzin testow w grudniu, kilkaset godzin expienia poprzednimi charami ( kolejno sword, axe i teraz club ).
I nie wyszlo ci ze przy dragon shieldzie lub lepszym def bsa=def-axa? To ty albo jestes slepy, albo liczyc nie umiesz, albo klamiesz po prostu faworyzujac swordy. Na pewno jedno z tych trzech. Niemozliwe jest, ze tyle sprawdzales, i wciaz nie wiesz jak jest naprawde.
Cytuj:
Jak tylko bede miec wolne 2 tygodnie przeszukam specjalnie dla ciebie cale forum Amery i Tibianews ..
OK, ale najlepiej daj filmik, zebym widzial ta rzekoma "roznice" w defie broni przy tarczu dragon lub lepszej. Bo ja testuje od roku i nie widze, a licze kazdy hit i spisuje sobie.
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Vil - Dzisiaj o 11:16.
Zacytowalem juz twoja wypowiedz, wiec mozesz sobie dac spokoj z jej kasowaniem, bo kazdy widzi tresc na moim poscie.

Ostatnio edytowany przez Zenon Burcymucha - 18-02-2006 o 11:27.
Zenon Burcymucha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-02-2006, 11:41   #49
Dragonit
Użytkownik Forum

Dragonit's Avatar

Data dołączenia: 17 02 2006
Lokacja: w Sieradzu

Profesja: Sorcerer
Gildia: brak
Świat: Jamera
Domyślny

Spike sowrd jest lepszy od serpenta.Ma większą obrone o 5,atak mniejszy tylko o 2 i jest sporo tańszy(serpent ok.800 spike ok.600)
Dragonit jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-02-2006, 11:44   #50
miszko77
Użytkownik Forum

miszko77's Avatar

Data dołączenia: 23 08 2004

Stan: Niegrający
Profesja: Paladin
Świat: non-pvp
Poziom: 33
Skille: 70/55
Poziom mag.: 15
Domyślny

jako knight wybierz serpenta, ale druid/sorc lepiej spika
stary 18-02-2006, 12:20   #51
Dragonit
Użytkownik Forum

Dragonit's Avatar

Domyślny

Cóż,Sorcami i drutami powinno sie walczyć axami albo clubami,ale jesli ktoś wybrał nimi sowrdy to się zgadzam z tym Miszkiem.
stary 18-02-2006, 12:53   #52
Zenon Burcymucha
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Spike sowrd jest lepszy od serpenta.Ma większą obrone o 5,atak mniejszy tylko o 2 i jest sporo tańszy(serpent ok.800 spike ok.600)
Jak masz tarcze o defie 21 lub wiekszym, to obrona spike sworda sie nie liczy. Natomiast atak zawsze sie liczy. Tak wiec zalozmy, ze masz tarcze o defie 21 lub wiekszym (a ktoz by mial gorsza na mainie ), to wtedy:
Serpent jest lepszy w ataku o 2 pkt
Obrona serpenta=obrona spike'a
Cytuj:
jako knight wybierz serpenta, ale druid/sorc lepiej spika
Skoro obrona serpenta jest tak samo dobra jak obrona spike'a przy tarczy o defie 21 lub wiekszej, a atak ma lepszy serpent to dla kazdej profesji lepszy jest serpent. (no chyba ze ktos chce kupic spike'a bo jest tanszy )
Cytuj:
Cóż,Sorcami i drutami powinno sie walczyć axami albo clubami,ale jesli ktoś wybrał nimi sowrdy to się zgadzam z tym Miszkiem.
Bzdura, wlasnie axy sa najlepsze dla knighta, swordy dla rookstayera, cluby dla sorka/druta, a luk/kusza dla palka.
stary 18-02-2006, 12:58   #53
Dragonit
Użytkownik Forum

Dragonit's Avatar

Domyślny

Przeciez kurde o tym wiem,włąsnei o tym psize!
stary 18-02-2006, 16:03   #54
Zenon Burcymucha
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragonit
Przeciez kurde o tym wiem,włąsnei o tym psize!
Axy to jest najlepszy typ broni, wlasnie knight powinien walczyc w axe i nie zanizaj axow do poziomu kulawych fizycznie sorkow i druidow.

PS.
Axy sie nie nadaja dla sorkow i druidow bo sa zbyt drogie i ciezkie. Duuuzo lepiej dla nich uzywac cluba.

Ostatnio edytowany przez Zenon Burcymucha - 18-02-2006 o 16:05.
Zenon Burcymucha jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 18-02-2006, 16:47   #55
Dragonit
Użytkownik Forum

Dragonit's Avatar

Domyślny

BAUAHAHAHA

Dla knajtów sie opykla axe,a dla druidów cluby i AXE nie tlyko cluby,axe sa tanie i chyab masz na mysli swordy,po za tym moj kolega ma 30 axe drutem i dragon lanc i jak zalozy jaxe ringa to siwetne expi na slabszych potworkach.
stary 20-02-2006, 18:57   #56
ShadowKaczor
Użytkownik forum

ShadowKaczor's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2006
Lokacja: zza komputera

Stan: Rookstayer
Imię: Neo Grak
Profesja: Brak (Rookgaard)
Świat: Irida
Poziom: 7
Skille: 21/19
ShadowKaczor ma numer GG 2126982
Domyślny

@up
temat jest o tym ktory miecz jest lepszy anie co jestm lepsza dla knighta druta czy paly

@Topic
Obecnie uzywam spike swoda ale zaczne uzwyac serpnet i kiedy mine 20 lvl to biore znow spike sworda (o ile juz nie bede mial FS)
ShadowKaczor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-02-2006, 19:18   #57
Og Chilly Pie
Użytkownik forum

Og Chilly Pie's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2005

Imię: Olaz
Profesja: Knight
Świat: Fortera
Og Chilly Pie ma numer GG 4204169
Domyślny

poleciłbym bardziej Serpent Sword'a niż Spike Sword'a ... albo najlepiej od razu zainwestować w FS'a
Og Chilly Pie jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-02-2006, 19:48   #58
Rhodd
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 02 2006
Lokacja: Rybnik

Imię: Ash'Aman
Świat: Xerena
Skille: 15/18
Poziom mag.: 11
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Zenon Burcymucha
I nie wyszlo ci ze przy dragon shieldzie lub lepszym def bsa=def-axa? To ty albo jestes slepy, albo liczyc nie umiesz, albo klamiesz po prostu faworyzujac swordy.
Po pierwsze, zablocz se BK ze knifem, potem z BS'em (odpowiednio siclke, potem k axe-najwiekszy def wsrod axow)

Po drugie- sam wale axami, ale jak piszesz ze Axy rox, a swordy sa kupa, to mi sie przewraca... 3/4 hitow zalezy od skili.

Po trzecie- mowisz ze jak sie ma dragon shield wzwyz to def broni sie nie liczy... OMG... Ludzia ratunku Po co sa twoim zdaniem Demon shield, V shield, MMS?

Zauwaz ze pancerze, legsy, helmy maja "ARM" (armor). Tarcze i bronie maja "DEF" (defence). Kazdy punkt armora zmniejsza obrazenia, a kazdy punkt def zmniejsza prawdopodobienstwo trafienia bloodhita przez potwora.
W praktyce wychodzi to tak ze np. majac wooden shield i bloczac GS'a otrzymujesz obrazenia (zalozmy ze sa to 200~) co 2 hity (zalozmy ze co 2 hity ;])
Bloczac tego samego GS'a (no moze nie tego samego ) majac MMS, otrzymujesz tez hity ok 200~ ale juz rzadziej, zalozmy ze jest to co 5-6 uderzenie GS'a.

Jednak jesli bedziesz mial wiekszy arm, to dostajesz mniejsze hity.
Def broni nie wplywa na zadawane obrazenie, tylko na czestotliwosc trafien.
Rhodd jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-02-2006, 19:58   #59
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rhodd
Def broni nie wplywa na zadawane obrazenie, tylko na czestotliwosc trafien.
Rzadziej cie trafia = mniej obrazen dostaniesz w takim samym czasie ..
stary 20-02-2006, 20:05   #60
Rhodd
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 02 2006
Lokacja: Rybnik

Imię: Ash'Aman
Świat: Xerena
Skille: 15/18
Poziom mag.: 11
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Rzadziej cie trafia = mniej obrazen dostaniesz w takim samym czasie ..
Zgadzam sie, ale bezposrednio nie wplywa on na obrazenia
Rhodd jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania