Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 31-01-2009, 19:28   #221
semilunaris
Guest

Domyślny

Czy któremuś z uczestników dyskusji kiedykolwiek homoseksualista spuścił 'lanie', obraził matkę/ojca/siostrę/brata/psa, ukradł cokolwiek lub podpalił mienie?

Tak tylko pytam, gdyż niektórzy posługują się takim językiem, jakby mu homo lub bi wyrządził nieusuwalną krzywdę.
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 31-01-2009, 19:30   #222
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2007
Lokacja: Siemianowice Śl.

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Martka ma numer GG 8189306 Send a message via Skype™ to Martka
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wielkimanitu Pokaż post
Ci sami "fachowcy" kilkadziesiąt lat temu twierdzili, że homoseksualizm jednak chorobą jest.

Chodziło mi oczywiście o brak pociągu do płci przeciwnej, co dysfunkcją (tak jak bezpłodność) jak najbardziej jest.

Jak pisałem wcześniej, ta (nie)tolerancja dla odmieńców jest stała, wraz z upływem lat zmieniała się raz na korzyść homoseksualistów, raz na korzyść pedofilów. Ale czy to jest problem?

Przez mechanizmy ewolucji.
Ad. 1.
Tak, bo podobnie jak niektóre osoby tutaj, opierali się jedynie na ciemnocie, a nie na wiarygodnych badaniach naukowych.

Ad. 2.
"Psychologowie, psychiatrzy i inni naukowcy zajmujący się zdrowiem psychicznym, zgadzają się co do faktu, że homoseksualizm nie jest chorobą, zaburzeniem psychicznym czy problemem emocjonalnym. Ponad 35 lat obiektywnych, rozbudowanych badań naukowych dowodzi, że homoseksualizm w jakiejkolwiek postaci nie wiąże się z żadnym zaburzeniem psychicznym lub innym problemem zdrowotnym. Co prawda niegdyś homoseksualizm był uważany przez naukowców i społeczeństwo za chorobę, jednak przekonanie to oparte było na uprzedzeniach, a nie rzetelnych informacjach."

Ad. 3.
Odmieńcy. To idąc za tokiem Twojego rozumowania, każdy kto choć trochę różni się od Cibie jest odmieńcem?

Ad. 4.
Seksmisje widział?
stary 31-01-2009, 19:33   #223
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: Zewsząd!!! /m/ Liczba postów: Nie powiem Głupie pomysły: Za dużo Imię: Krzysio

Imię: Glamri
Profesja: Knight
Gildia: -
Świat: Hiberna
Poziom: 23
Skille: 75/75
Poziom mag.: 4
Glamri ma numer GG 2728942 Glamri ma login Tlenu glamri@tlen.pl Send a message via Skype™ to Glamri
Domyślny

Ja do homoseksualistów nic nie mam. W niczym mi nie przeszkadzają.
stary 31-01-2009, 19:43   #224
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Jak mi coś odbije, to też stwierdzę, że nie będę się zbliżał do kobiet, ale mimo to będę zupełnie zdrowy.
Na umyśle raczej nie

Cytuj:
Jest to problem w przypadku homoseksualistów, bo cierpią, choć niczym nie zawinili.
Trzeba raczej zastanowić się, co powoduje nietolerancję dla homoseksualnych/pedofilnych zachowań. W starożytnej Grecji społeczeństwo było dość podobne w tych kwestiach do naszego. Kontakty homoseksualne nie były niczym nowym, za to pedofilia była pewnie (choć nie mam na ten temat informacji) postrzegana jako zło wcielone. W średniowieczu znowu nastąpił zwrot. Dlaczego tak się dzieje?

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Martka Pokaż post
Ad. 1.
Tak, bo podobnie jak niektóre osoby tutaj, opierali się jedynie na ciemnocie, a nie na wiarygodnych badaniach naukowych.
A te "wiarygodne" badania to mam rozumieć, badania "wybielające" homoseksualizm?

Cytuj:
Ad. 3.
Odmieńcy. To idąc za tokiem Twojego rozumowania, każdy kto choć trochę różni się od Cibie jest odmieńcem?
To było uogólnienie wszystkich zachowań typu "mi nie wypada".

Cytuj:
Ad. 4.
Seksmisje widział?
Dawno temu. Ale może powiesz coś więcej na jej temat?
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 19:48   #225
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Cytuj:
Trzeba raczej zastanowić się, co powoduje nietolerancję dla homoseksualnych/pedofilnych zachowań. W starożytnej Grecji społeczeństwo było dość podobne w tych kwestiach do naszego. Kontakty homoseksualne nie były niczym nowym, za to pedofilia była pewnie (choć nie mam na ten temat informacji) postrzegana jako zło wcielone. W średniowieczu znowu nastąpił zwrot. Dlaczego tak się dzieje?
Chrześcijaństwo? W średniowieczu w ogóle seksualność stała się tematem tabu. W wolnym czasie można się nad tym pozastanawiać, ale jakie to ma znaczenie?
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 19:51   #226
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Domyślny

Widzę, że ciemnota jest pojęciem szerszym niż myślałam. Przykre.
stary 31-01-2009, 19:54   #227
Tharion
Użytkownik Forum

Tharion's Avatar

Data dołączenia: 26 06 2008
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Usunięty
Imię: Thar~
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Michoss Pokaż post
Księża katoliccy są chorzy, kto ze mną idzie im o tym oznajmić?
Są, wierzą w coś co nie istnieje. Psychiatrzy mają na to zapewne jakąś nazwę.

@Top
No cóż, jak dla mnie to choroba i tyle, no ale przeszkadzać raczej nie przeszkadzają, niemniej, jak dla mnie to się powinno leczyć.

Cytuj:
za to pedofilia była pewnie (choć nie mam na ten temat informacji) postrzegana jako zło wcielone.
No, szczególnie że 10-12 latki uznawane były za dorosłe.

Ostatnio edytowany przez Tharion - 31-01-2009 o 19:55.
Tharion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 19:54   #228
Glamri
Krzyżak

Glamri's Avatar

Data dołączenia: 15 07 2004
Lokacja: Zewsząd!!! /m/ Liczba postów: Nie powiem Głupie pomysły: Za dużo Imię: Krzysio

Imię: Glamri
Profesja: Knight
Gildia: -
Świat: Hiberna
Poziom: 23
Skille: 75/75
Poziom mag.: 4
Glamri ma numer GG 2728942 Glamri ma login Tlenu glamri@tlen.pl Send a message via Skype™ to Glamri
Domyślny

Cytuj:
Chrześcijaństwo? W średniowieczu w ogóle seksualność stała się tematem tabu. W wolnym czasie można się nad tym pozastanawiać, ale jakie to ma znaczenie?
Co ty wiesz o średniowieczu... ; P
stary 31-01-2009, 19:54   #229
semilunaris
Guest

Domyślny

Cytuj:
W Grecji była efebofilia.

Normą było, że większość (żeby to bardziej uzmysłowić jakieś 80%) filozofów, urzędników i wyższych obywateli miało swojego męskiego, 15-17 letniego kochanka.

Homoseksualizm - świadomy wybór dwojga dorosłych osób.
Pedofilia - chory psychicznie człowiek czuje popęd seksualny do dziecka, które wcale nie chce takowego kontaktu.

Różnica jest.

W średniowieczu była 'miłość Platoniczna'. Żył sobie Rycerz Mietek von Blady Kucyk i między bogiem, a prawdą (jak pisał Wharton) współżył z kobietą kilka razy w ciągu życia. Cnota, cnota i jeszcze raz cnota. Tu Bozia, tam wojenka, na starość dzieciak. Cała kwintesencja życia seksualnego Mietka von Bladego Kucyka. (Piszę tutaj o stanie rycerskim, tych 'true' rzecz jasna. Z reguły to wojny = okazja do gwałtów, dla tych mniej cnotliwych)

Ostatnio edytowany przez semilunaris - 31-01-2009 o 19:55.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 19:55   #230
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor
Jak mi coś odbije, to też stwierdzę, że nie będę się zbliżał do kobiet, ale mimo to będę zupełnie zdrowy.
Cytuj:
Na umyśle raczej nie
tu sie nie zgodzę jeżeli ktoś ma powiedzmy przykre doświadczenie z kobieta i nie chce oprawiać sexu to jest normalne , ale jak ktoś po takiej akcji przerzuca sie na mężczyzn to już nie normalne

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 19:56   #231
Martka
Music addict

Martka's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez semilunaris Pokaż post
Homoseksualizm - świadomy wybór dwojga dorosłych osób.
Jedno ale- nie wybór, a coś z czym człowiek się rodzi.
stary 31-01-2009, 19:58   #232
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tu już się posuwasz za daleko - w jakim stopniu się rodzi, a w jakim orientację nabywa, nie jest wcale pewne. Ale faktem jest, że to nie jest świadoma decyzja.

Ostatnio edytowany przez Litawor - 31-01-2009 o 19:59.
stary 31-01-2009, 20:11   #233
Voon
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 07 2006

Voon ma numer GG 1528304
Domyślny

Cytuj:
I nie rozumiem, czemu ma służyć to odwołanie do II wojny światowej.
To, o ile pamiętam, cytat z ''13 Dzielnicy''. Tylko bardzo żałośnie użyty.

Zabić bo jest gejem. Więc i zabić niepełnosprawnych, oni też są inni. I tych z IQ poniżej 110 bo są mało inteligentni. Mówią nam o rozwoju, o cywilizacji na coraz wyższym poziomie. Pierdolą głupoty.

Ci wszyscy naziści w tym temacie: To jest wasze zdanie, jak sami napisaliście. Przedstawiliście je dostatecznie wyraźnie więc stfu.
Voon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 20:13   #234
semilunaris
Guest

Domyślny

Cytuj:
Martko, chodziło mi o to, że homoseksualizm nie jest przymusem/wadą oświadczenia woli/etc. Mogłem zamienić 'wybór' słowem 'wola', byłoby odpowiedniej.

Litawor - nieświadomie to można się potknąć, a nie uważać osobę tej samej płci za obiekt uczuć. Jednakże co do pierwszego zdania się zgodzę.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 20:15   #235
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Litawor - nieświadomie to można się potknąć, a nie uważać osobę tej samej płci za obiekt uczuć. Jednakże co do pierwszego zdania się zgodzę.
Byłeś kiedyś zakochany? Bo może jak się oglądasz za dziewczynami, to nawet nie dostrzegasz, że robisz to zupełnie bez udziału woli - nie jest to twoja decyzja, po prostu dziewczyny ci się podobają i nic na to nie poradzisz. (jesteś chłopakiem, tak?)
stary 31-01-2009, 20:15   #236
Wielkimanitu
Zbanowany

Data dołączenia: 13 01 2009
Lokacja: Kraina zamków i jednego klucza...
Wpisy bloga: 25

Domyślny

Cytuj:
Pedofilia - chory psychicznie człowiek czuje popęd seksualny do dziecka, które wcale nie chce takowego kontaktu.
Należy rozgraniczyć dzisiejszą definicję pedofilii z definicją medyczną. Otóż pedofilia to odczuwanie pociągu do dzieci przed okresem dojrzewania. Pedofilią nie jest (jak dużo ludzi chce sądzić) seks z dojrzało płciowo 14-latkom.

Cytuj:
W średniowieczu była 'miłość Platoniczna'. Żył sobie Rycerz Mietek von Blady Kucyk i między bogiem, a prawdą (jak pisał Wharton) współżył z kobietą kilka razy w ciągu życia. Cnota, cnota i jeszcze raz cnota. Tu Bozia, tam wojenka, na starość dzieciak. Cała kwintesencja życia seksualnego Mietka von Bladego Kucyka. (Piszę tutaj o stanie rycerskim, tych 'true' rzecz jasna. Z reguły to wojny = okazja do gwałtów, dla tych mniej cnotliwych)
No, jednak nie jest prawdą, jakoby wieki średnie charakteryzowały się jakąś wstrzemięźliwością seksualną. Burdele były na porządku dziennym (jeden nawet znajdował się na krzyżackim zamku Malborku). Istniał małżeński zwyczaj "pierwszej nocy" (chyba nie muszę tłumaczyć, o co chodzi...). Celibat w Polsce wprowadzono w 1197 r., chociaż przez długi czas przestrzegany nie był; papieże również prowadzili grzeszny żywot. Słowem - Bóg swoje, ludzie swoje.
Wielkimanitu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 20:23   #237
Robin
Tibia.pl support

Robin's Avatar

Data dołączenia: 02 11 2006

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Elder Druid
Świat: Guardia
Poziom: 182
Skille: n/d
Domyślny

Nie wiem czy to przypadek ale jakieś 2 tygodnie temu czytałem prawie identyczny temat na Torgu tylko jeszcze była sonda. Sam chciałem taki temat założyć, ale nie chciało mi się ^^
Robin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 20:25   #238
semilunaris
Guest

Domyślny

Cytuj:
Byłeś kiedyś zakochany? Bo może jak się oglądasz za dziewczynami, to nawet nie dostrzegasz, że robisz to zupełnie bez udziału woli - nie jest to twoja decyzja, po prostu dziewczyny ci się podobają i nic na to nie poradzisz. (jesteś chłopakiem, tak?)
Pytanie dość osobiste, ale odpowiem. Tak, kocham dziewczynę.

Wśród 13 latków jest tak, że zakochują ze względu na fizyczność dziewczyn - przynajmniej w większości przypadków, które znałem.

Z perspektywy czasu jestem pewien, że świadomość i własna wola odgrywają kluczową rolę w zakochiwaniu się. Gdybyś spotkał piękną dziewczynę/kobietę, która po prostu zniewala Cię z zewnątrz, a wewnątrz jest "hEhOwOm DiScoO KrEjzOlEcZKoM" nadal upierałbyś się, że nasz umysł/wola nie mają żadnego głosu w żywieniu do kogoś uczuć?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 20:30   #239
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Domyślny

Cytuj:
Pytanie dość osobiste, ale odpowiem. Tak, kocham dziewczynę.

Wśród 13 latków jest tak, że zakochują ze względu na fizyczność dziewczyn - przynajmniej w większości przypadków, które znałem.

Z perspektywy czasu jestem pewien, że świadomość i własna wola odgrywają kluczową rolę w zakochiwaniu się. Gdybyś spotkał piękną dziewczynę/kobietę, która po prostu zniewala Cię z zewnątrz, a wewnątrz jest "hEhOwOm DiScoO KrEjzOlEcZKoM" nadal upierałbyś się, że nasz umysł/wola nie mają żadnego głosu w żywieniu do kogoś uczuć?
nawet jak w środku jest pusta a jest ładna to i tak w łózko dobrze jest ;D ale oczywiście związek z taka był by trudny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 31-01-2009, 20:31   #240
Dark Sven
Użytkownik Forum

Dark Sven's Avatar

Data dołączenia: 20 08 2005
Lokacja: Śrem

Domyślny

Cytuj:
Kwestia tego czy zakochasz się w pięknych oczach, figurze czy twarzy czy w dziewczynie jako człowieku. W jej charakterze, poczuciu humoru etc.
Dark Sven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania