Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Wydarzenia ze światów > Aurea

Notki

Aurea Wydarzenia ze świata Aurea

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-09-2007, 11:46   #2801
Oleslav
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 07 2007

Domyślny hahahahha

Ten pomysl z pricelistami mozna o kant dupy rozbic. Jak slysze tylko kolejne propozycje pl to smiech bierze H-lvle pomysleli sobie, zeby zrobic pricelist - i wszyscy beda sie stosowac - HAHAHHA
Co to za problem sprzedawac z noobcharow - ja tak robie i przy okazji brechtam w twarz hlvlom
Powodzenia - Mam nadzieje,ze spolecznosc Obsidii nie jest glupsza od spolecznosci innych serwow
Pomylka - chodzilo mi o graczy z Aurea

Ostatnio edytowany przez Oleslav - 02-09-2007 o 11:49. Powód: blad w poscie
Oleslav jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-09-2007, 12:49   #2802
cys brutal
Użytkownik Forum

cys brutal's Avatar

Data dołączenia: 23 11 2005
Lokacja: Jasło

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Cys brutal
Profesja: Elite Knight
Gildia: FAG _/
Świat: Aurea
Poziom: 179
Skille: 94/83
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Grzybowice Pokaż post
Kidlex , uważasz się za niewiadomo kogo , myślisz że jesteś ważna osobistościa na tym serverze...To , że liżesz dupe całemu romowi nie oznacza że jesteś taki super PRO master.

Co do kcyńskiej mafii:
Naprawdę śmieszą mnie ci ludzie , zachowują się za przeproszenoiem jak banda niepełnosprawnych umysłowo dzieci , którzy chcą zawładnać całą Aureą. Idą śladem romu , przez co zabijają niewiinych graczy , robią PA itepe , itede. Zauważyłem wiele zmian w graczach którzy przeszli do Kcyńskiej mafii m.in. w M[CHAR]Meliah gewyr[/CHAR] , który w*******a się na expowiska i grozi huntem ze strony romu... dawnym znajomym pluje w twarz.A swoim kumplom z "mafii" to by rów wylizał. Z kolei Pan [CHAR]Evil dyon[/CHAR] po tym jak go rom ubił postanowił... być lojalny romowi . Nieraz mówił :"okaż lojalność Romowi albo już więcej na tym servie nie pograsz". TYPOWY przykład dziecka neo
Masz racje i zgadzam się z tobą w 100 procentach.

Cytuj:
Ten pomysl z pricelistami mozna o kant dupy rozbic. Jak slysze tylko kolejne propozycje pl to smiech bierze H-lvle pomysleli sobie, zeby zrobic pricelist - i wszyscy beda sie stosowac - HAHAHHA
Co to za problem sprzedawac z noobcharow - ja tak robie i przy okazji brechtam w twarz hlvlom
Powodzenia - Mam nadzieje,ze spolecznosc Obsidii nie jest glupsza od spolecznosci innych serwow
Pomylka - chodzilo mi o graczy z Aurea
Sam sie rozbij o kant dupy! Price lista akurat byłaby teraz na miejscu.
cys brutal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 13:18   #2803
Oleslav
Użytkownik Forum

Domyślny lol ;/

@Spavacz - nie wiem kiedy dojdzie do twojej tepej paly, ze smieszne jest ustalanie cen przez h-lvli - wiesz co to jest popyt? Zalozmy, ze cukier w wiekszosci podrozal do 10zl, a w pewnym sklepie kosztuje on 3 zl, to kupowal bys ten za 10?? To co mowisz jest korzystne dla h-lvli ale nie ejst dla low i medium graczy.
Wybaczcie ale nie wiem, jak bardzo bedziecie sie napinac ale nad tym i tak nie zaopanujecie
stary 02-09-2007, 13:57   #2804
Knoxy
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 11 02 2007

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Oleslav Pokaż post
@Spavacz - nie wiem kiedy dojdzie do twojej tepej paly, ze smieszne jest ustalanie cen przez h-lvli - wiesz co to jest popyt? Zalozmy, ze cukier w wiekszosci podrozal do 10zl, a w pewnym sklepie kosztuje on 3 zl, to kupowal bys ten za 10?? To co mowisz jest korzystne dla h-lvli ale nie ejst dla low i medium graczy.
Wybaczcie ale nie wiem, jak bardzo bedziecie sie napinac ale nad tym i tak nie zaopanujecie
Jezeli wszyscy beda mieli takie negatywne nastawienie jak ty to napewno sie nie uda
Knoxy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 14:29   #2805
Vadikel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 06 2004
Lokacja: Thais ;-)

Poziom: 165
Skille: 96/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Spavacz Pokaż post
ale jeżeli wszyscy ustalą cene, 10 zł za kilo cukru, to wszystkim sprzedającym będzie zależało żeby za tyle sprzedać<--- patrz arcania pricelist
to jest prawie nie możliwe bo zawsze znajdzie się jakiś "supermarket" który będzie sprzedawał za np. 8 zł
Vadikel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 14:49   #2806
Oleslav
Użytkownik Forum

Domyślny .

@ Vadikel - no wlasnie. I o to mi chodzi.
stary 02-09-2007, 15:21   #2807
Hanys777
Użytkownik Forum

Hanys777's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2007
Lokacja: Katowice

Hanys777 ma numer GG 2999504
Domyślny

Najlepsze jest to ze jeszcze nie bylo powaznych prob pricelisty
a juz kazdy zaklada ze z tego nic nie bedzie.

'w kielbasie nie ma bialka, no ale mozesz popic kefirem'
Hanys777 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 15:35   #2808
aim
Użytkownik Forum

aim's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006
Lokacja: Poznań

Profesja: Master Sorcerer
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vadikel Pokaż post
to jest prawie nie możliwe bo zawsze znajdzie się jakiś "supermarket" który będzie sprzedawał za np. 8 zł
A ja jestem hurtownia i sprzedam za 5zł

aim jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 16:26   #2809
Voldo69
Użytkownik Forum

Voldo69's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2006
Lokacja: tyle nienawisci?

Stan: Na Emeryturze
Imię: Atrii
Profesja: Paladin
Świat: Refugia
Domyślny

A ja dam za free!!!111oneone
Teraz my jestesmy góra decyduje, co wybiore.
Voldo69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 16:41   #2810
Hanys777
Użytkownik Forum

Hanys777's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2007
Lokacja: Katowice

Hanys777 ma numer GG 2999504
Domyślny

Cytuj:
Ekonomia jest prosta....
Mój wujek handluje na rynku warzywami, i tam ekonomia wygląda tak:
Sprzedawcy zjeżdzają się około 5, około 6 są pierwsi klienci.
Wszyscy sprzedawcy zmawiają się przed przyjsciem pierwszych kilentów, że np. ogórki będą najtaniej po 2 zł, i nikt taniej nie sprzedaje, bo wie że może sprzedać po 2 zł i więcej zarobić, i podobnie powinno być w Tibii

Wiem że dziwny przykład podałem

Rozjebalo mi nerki jak to przeczytalem a moze to te ogorki??

'w kielbasie nie ma bialka, no ale mozesz popic kefirem'
Hanys777 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 16:43   #2811
Voldo69
Użytkownik Forum

Voldo69's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2006
Lokacja: tyle nienawisci?

Imię: Atrii
Świat: Refugia
Domyślny

sprzedawca sie wtedy wycwani i jeśli ma stragan ustawiony w widoczniejszym miejscu to zacznie sprzedawac ogórki po 1.75zl a reszta sprzedawcow bedzie narzekala na swoj zysk nie wiedzac co robi w/w koles
Teraz my jestesmy góra decyduje, co wybiore.
Voldo69 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 16:46   #2812
Oleslav
Użytkownik Forum

Domyślny .

To co napisales to jest sensowne - i to rozumiem ale w tibi, jezeli ustalicie cene 60k za dsm, to nie kazdego tibijczyka bedzie na to stac, przez co ( co wydaje mi sie oczywiste ) spadnie popyt na ta zbroje. Powiedzmy jakis h-lvl chcacy sellnac ta zbroje po cenie pl po jakims czasie bedzie zmuszony ( prawdopodobnie bedzie to spowodowane zniecierpliwieniem wywolanym zbyt dlugim czekaniem na kupca ) probowac sprzedac ja za mniej niz 60k.
I na to niestety nie ma nikt wplywu - uczynic bardziej oplacalne huncenie powinien tylko cipsoft wprowadzajac nowych npc.
stary 02-09-2007, 16:47   #2813
Vadikel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 02 06 2004
Lokacja: Thais ;-)

Poziom: 165
Skille: 96/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Cytuj:
Ekonomia jest prosta....
Wszyscy sprzedawcy zmawiają się przed przyjsciem pierwszych kilentów, że np. ogórki będą najtaniej po 2 zł, i nikt taniej nie sprzedaje, bo wie że może sprzedać po 2 zł i więcej zarobić, i podobnie powinno być w Tibii

ba no dobrze i ci sprzedawcy z targu sprzedają se te ogórki za te 2 zł a tu obok supermarket skorzysta z tej okazji i będzie sprzedawał 1,49 zł i albo tamci obniżą albo stracą klientów. W tibii tak samo zawsze się znajdzie ktoś kto będzie chciał za wszelką cenę spylić item i sprzeda go taniej
Vadikel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 17:45   #2814
shaiboos
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 02 2006

Stan: Początkujący
shaiboos ma numer GG 7840059
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Oleslav Pokaż post
To co napisales to jest sensowne - i to rozumiem ale w tibi, jezeli ustalicie cene 60k za dsm, to nie kazdego tibijczyka bedzie na to stac, przez co ( co wydaje mi sie oczywiste ) spadnie popyt na ta zbroje. Powiedzmy jakis h-lvl chcacy sellnac ta zbroje po cenie pl po jakims czasie bedzie zmuszony ( prawdopodobnie bedzie to spowodowane zniecierpliwieniem wywolanym zbyt dlugim czekaniem na kupca ) probowac sprzedac ja za mniej niz 60k.
I na to niestety nie ma nikt wplywu - uczynic bardziej oplacalne huncenie powinien tylko cipsoft wprowadzajac nowych npc.
Weź poprawkę na to, że jeżeli price list będzie troszkę zawyżony tobędzie kasa na to, żeby kupić coś tam drożej, bo i ty będziesz sprzedawał drożej, no chyba że wykażesz się niewiarygodnym frajerstwem i sprzedasz taniej co spowoduje że zostaniesz dwa razy wydymany - sprzedasz taniej nie będziesz miał pieniędzy, żeby coś kupić, plus sprzedasz taniej to cie w końcu rząd upierdoli ;]
stary 02-09-2007, 18:07   #2815
Sesef
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 30 11 2005
Lokacja: Warszawa

Domyślny

Cytuj:
Ekonomia jest prosta....

Nie porównuj ekonomii z rl life do tibi. Na rl jak by Ci wyjechał z tymi twoimi ogórkami za 1,20 to po jakimś czasie sam by mógł swoją twarz sprzedawać jako ogórek przy pomocy kolegów. W grach internetowych gdzie przedmiotem handlu jest ciąg bitów wszyscy maja ekonomie w dupie liczy się to żeby sprzedać i mieć kasę na dalsze siedzenie przed kompem(czyt kasa na uhy itp). Jak ja się ciesze ze na l2 nie ma problemów z ekonomią praktycznie .

PS. Co to za z.jebane nooby mi baiuma usunęły z sygnaturki:/

Dupa dostałem punkty bo forum żyje w erze kamienia łupanego i 90% ludu jedzie na modemach i przez to ściga im się strona 5 dni.

sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651)

Join World Community Grid today!

Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby.

Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG

Ostatnio edytowany przez Sesef - 02-09-2007 o 18:19.
Sesef jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 18:23   #2816
Zaver
Użytkownik Forum

Zaver's Avatar

Data dołączenia: 31 10 2005

Imię: Xiy
Poziom: 8
Skille: 20/19
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Sesef Pokaż post
Dupa dostałem punkty bo forum żyje w erze kamienia łupanego i 90% ludu jedzie na modemach i przez to ściga im się strona 5 dni.
A ty na czym jedziesz...?
Zaver jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 19:07   #2817
Oleslav
Użytkownik Forum

Domyślny .

Sprawa prosta - jest tansze, bo jst mniejszy popyt ( ja to tak rozumiem ) - jakby kazdy chcial kupowac dsm to ceny bylaby sporo wieksza.
@shaiboos - przeczytaj jeszcze raz moj ostatni post i pomysl az zrozumiesz.
@spavacz - wystarczy,ze ktos bedzie sellowal,kupowal z noobow i co zrobicie ?

Ostatnio edytowany przez Oleslav - 02-09-2007 o 19:09.
stary 02-09-2007, 19:20   #2818
shaiboos
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 02 2006

Stan: Początkujący
shaiboos ma numer GG 7840059
Domyślny

Rozumiem o czym piszesz, a teraz przeczytaj mój post jeszcze raz i zauważ, że w ten sposób chciałem ukazać, że nie do końca masz rację. Jeżeli price lista by powstała i gildia odpowiednia by pilnowała by ceny były przestrzegane to po niedługim czasie już nie dochodziłoby do podobnych sytuacji bo ludzie zrozumieli by opłacalność takich cen.
stary 02-09-2007, 20:23   #2819
duuKi
Użytkownik Forum

duuKi's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2006

Imię: Spear'er
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 50
Poziom mag.: 50
Domyślny

Rozmawiacie o popycie itp.
A wedlug mnie zeby takie plany wprowadzic przydałoby sie zeby na Aurea gralo wiecej niz 250-300 osob srednio..

duuKi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-09-2007, 20:43   #2820
Oleslav
Użytkownik Forum

Domyślny .

@shaiboos - No wlasnie ta oplacalnosc jest wzgledna. Dla wyzszych poziomowo graczy jest to niewatpliwie oplacalne ale taki 60 knight, z pewnoscia wolalby kupic ta dsm za 40k ( nie znam cen na aurea ) niz za to 60k. Z tym podwyzszaniem to tez nie mozna sobie ustalic ( zakladajc,ze to dobry pomysl ) zbyt duzych cen - bo nikt nie bedzie kupowal - a jak uzbierasz z 10 dsm i nie bedziesz mogl sellnac to sie w koncu wnerwisz i z powodu braku kasy opchniesz taniej.
@spavacz - Nalezy rozwazyc 2 przypadki. Pierwszy, gdy noobchar bedzie kupowal cos nie po cenie pl to tylko zyska. W drugim przypadku - mianowicie podczas sprzedazy czasami noobcharowi moze zalezec na szybkim sprzedaniu czegos - owszem w tym momencie traci ale dla sredniego gracza, ktory cos pojedynczo selluje nie jest to taka dotkliwa strata - gorzej maja h-lvl, ktorzy ze sprzedazy tych itemow "zyja".
Nie wiem, jak na arcanii ta lista sie przyjela ale cos czuje, na dluzsza mete nic z tego nie wyjdzie ( nic oczywiscie dla h-lvl ).
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania