Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 08-09-2009, 20:16   #321
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Nie oszukujmy się, że przedmiot i zarazem cała dziedzina często kojarzy się z nauczycielem i sposobem, w jaki go wykłada. Ja biologii przez całą szkołę nie lubiłem, polubiłem ją dopiero, kiedy zacząłem się jej uczyć sam. Przedmiot źle prowadzony może jawić się jako coś, za co nie warto się nawet zabierać.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 08-09-2009, 20:21   #322
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Data dołączenia: 07 07 2006
Lokacja: Siemiatycze

Stan: Na Emeryturze
Imię: Moon Durus
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 181
Skille: 29
Poziom mag.: 76
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Seeleesee1992 Pokaż post
Drobne sprostowanie, jestem w technikum. Nie zmienia to faktu, że nie wiem jakim cudem ta dziewczyna dostała się do mocno obleganego technikum logistycznego (pierwsze w moim powiecie i jak na razie jedyne), zwłaszcza że jej problemy tyczą się dość istotnego dla tego kierunku przedmiotu – właśnie geografii.

o takich ludziach wlasnie mowilem , i nie moge tego zrozumiec... jak zwykle tumany co nie powinny wyjsc z gimnazjum pchaja sie do technikum/liceum. ... Jakbyscie poszukali to by sie takich bardzo duzo znalazlo (moze nie az tak oczywiscitych) ale smialo moge powiedziec o minimum polowie...

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer Pokaż post
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
Albertus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 20:28   #323
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Albertus Pokaż post
o takich ludziach wlasnie mowilem , i nie moge tego zrozumiec... jak zwykle tumany co nie powinny wyjsc z gimnazjum pchaja sie do technikum/liceum. ... Jakbyscie poszukali to by sie takich bardzo duzo znalazlo (moze nie az tak oczywiscitych) ale smialo moge powiedziec o minimum polowie...
Jakbyś był tumanem to skończyłbyś na gimnazjum? Wątpię. Wolałbyś skończyć byle co i chociaż "sprawiać" wrażenie nie-idioty. I nie wiem czy w ogóle gdzieś cię zatrudnią po ukończeniu jedynie gimnazjum...
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 20:33   #324
Seeleesee1992
Użytkownik Forum

Seeleesee1992's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2008

Profesja: Paladin
Poziom: 45
Skille: 75/59
Poziom mag.: 12
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Jeśli chęć do nauki zależy od nauczyciela to fajnie... Myślałem, że uczy się dla siebie.
Uczę się dla siebie – słuszna uwaga. Ale nie nauczę się czegoś, czego sam nie jestem w stanie zrozumieć i nikt mi tego nie wytłumaczy (a w podręczniku opisali to tak, że dla mnie to czarna magia). Z innego przedmiotu, zgłosiłbym się do po lekcjach do nauczyciela, żeby mi to wytłumaczył (tak jak to robiłem np. z chemii). W przypadku matmy nie mam zamiaru wysłuchiwać pierdzielenia nauczycielki „jak można tego nie rozumieć??? Przecież to banalne! I może jeszcze myślisz że maturę zaliczysz?!” (po czym i tak prawdopodobnie nic nie zrozumiem, jeżeli miałaby tak tłumaczyć jak na lekcjach), bo to naprawdę nie jest przyjemne i jak napisał parę postów wyżej Litawor – skutecznie zniechęca nie tyle do samego nauczyciela, lecz do całego przedmiotu..

@Edit
Cytuj:
nie ma nic lepszego niż zdanie przedmiotu, czego nauczyciel by się nawet nie spodziewał.
Tak właśnie było u mnie z chemii. Z tym że nauczycielka bardzo dużo wymagała, surowo oceniała, a nie szydziła z mojej niewiedzy. Przy okazji mogłem liczyć na pomoc ze strony tej nauczycielki, co skutecznie zmotywowało mnie do nauki.

Ostatnio edytowany przez Seeleesee1992 - 08-09-2009 o 20:39.
Seeleesee1992 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 20:40   #325
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Seeleesee1992 Pokaż post
Uczę się dla siebie – słuszna uwaga. Ale nie nauczę się czegoś, czego sam nie jestem w stanie zrozumieć i nikt mi tego nie wytłumaczy (a w podręczniku opisali to tak, że dla mnie to czarna magia). Z innego przedmiotu, zgłosiłbym się do po lekcjach do nauczyciela, żeby mi to wytłumaczył (tak jak to robiłem np. z chemii). W przypadku matmy nie mam zamiaru wysłuchiwać pierdzielenia nauczycielki „jak można tego nie rozumieć??? Przecież to banalne! I może jeszcze myślisz że maturę zaliczysz?!” (po czym i tak prawdopodobnie nic nie zrozumiem, jeżeli miałaby tak tłumaczyć jak na lekcjach), bo to naprawdę nie jest przyjemne i jak napisał parę postów wyżej Litawor – skutecznie zniechęca nie tyle do samego nauczyciela, lecz do całego przedmiotu..
A z czym masz problem, to może pomogę xd
stary 08-09-2009, 20:42   #326
Litawor
Użytkownik Forum

Litawor's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków

Domyślny

Może warto by jednak zaryzykować pójście na konsultacje, jeśli coś takiego u Ciebie funkcjonuje, albo właśnie zgłoszenie się po lekcji. U mnie w szkole było tak, że nawet najwredniejszy podczas lekcji nauczyciel na konsultacjach powstrzymywał wszelkie uwagi i starał się problem wytłumaczyć. Może w tym przypadku też by tak było. Poza tym szkoda trochę pozwolić, żeby głupota nauczyciela miała przeszkodzić Ci np. w zdaniu matury.
Litawor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 20:45   #327
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Jakbyś był tumanem to skończyłbyś na gimnazjum? Wątpię. Wolałbyś skończyć byle co i chociaż "sprawiać" wrażenie nie-idioty. I nie wiem czy w ogóle gdzieś cię zatrudnią po ukończeniu jedynie gimnazjum...
dla takich ludzi jest TYLKO praca fizyczna , i najlepiej nieskomplikowana. Nie wiem czemu wy na sile wszystkie urzędy chcecie zapełnić tumanami... i tak ich tam bardzo bardzo dużo.

ja w 5 klasie podstawowki juz bym sie wstydzil zeby nie wiedziec gdzie na mapie jest północ , południe itp. baa ja w 5 klasie już używałem mapy + kompas w terenie.

Cytuj:
potem takie mniej inteligentne beholdery to podchwyca i za wszelka cene chca pokazac ze oni sa jak ich "bogowie"
stary 08-09-2009, 20:45   #328
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

jesli macie problemy z matematyka mozna klepnac czasem jakeis tajne komplety na Ircu albo cos.
stary 08-09-2009, 20:49   #329
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
dla takich ludzi jest TYLKO praca fizyczna , i najlepiej nieskomplikowana. Nie wiem czemu wy na sile wszystkie urzędy chcecie zapełnić tumanami... i tak ich tam bardzo bardzo dużo.
A czy ja gdzieś napisałem, że mi się to podoba? Wiem po prostu, jak takie osoby myślą. Zda sobie to liceum i pójdzie do jakiegoś supermarketu. Bo NAWET tam wykształcenie się liczy.
stary 08-09-2009, 20:55   #330
Seeleesee1992
Użytkownik Forum

Seeleesee1992's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2008

Profesja: Paladin
Poziom: 45
Skille: 75/59
Poziom mag.: 12
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Litawor Pokaż post
Może warto by jednak zaryzykować pójście na konsultacje
Może rzeczywiście się przełamię, ale jak znam siebie, to dopiero wtedy jak będę miał już nóż na gardle

PS. Jestem wzruszony, że tyle osób zaoferowało mi pomoc w nauce, może kiedyś skorzystam (tylko się później nie wykręcajcie!) ;D

Ostatnio edytowany przez Seeleesee1992 - 08-09-2009 o 21:22.
Seeleesee1992 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 21:08   #331
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A czy ja gdzieś napisałem, że mi się to podoba? Wiem po prostu, jak takie osoby myślą. Zda sobie to liceum i pójdzie do jakiegoś supermarketu. Bo NAWET tam wykształcenie się liczy.
moze i tak mysla , ale dla mnie to glupie myslenie...

A co z ta praca to mozna podyskutować , mysle ze tym mniejsze miasto tym bardziej znajomosci przekladaja sie na wyksztalcenie i na odwrot , tym wieksze miasto tym mniej maja sily znajomosci a tym wiecej wyksztalcenie. Kto poprze moja teorie?

Cytuj:
stary 08-09-2009, 21:30   #332
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
moze i tak mysla , ale dla mnie to glupie myslenie...
Głupi człowiek - głupie myślenie, nie?
stary 08-09-2009, 22:12   #333
domin3x
Użytkownik Forum

domin3x's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2005
Lokacja: Silesia Inferior

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Xevezq
Profesja: Knight
Świat: Pacera
Poziom: 166
Skille: 96/90
Poziom mag.: 8
Domyślny

Jeśli chodzi o nauczycieli matmy, to aktualnie mam chyba najlepszego nauczyciela w powiecie (no, jest jeszcze jedna w innym liceum, podobno równie dobra;d). Tłumaczy wszystko i wszystkim. Za korki bierze 150zł, ale jak jesteś u niego w klasie, to potem korki już nie są potrzebne;p Najprostszy przykład: klasa teraz trzecia (plastyczna, czyli matmy sami nie zrozumieją) mieli przez pierwsze dwa lata strasznego nauczyciela matmy. Co roku 40% klasy miało poprawki, a nie mieli tylko ci, którzy chodzili do mojego nauczyciela na korepetycje. W tym roku dali im mojego nauczyciela (wiadomo - matura obowiązkowa to cokolwiek umieć trzeba), który na każdej lekcji robi z nimi 3 nowe tematy (muszą nadrobić cały materiał z liceum), a oni... rozumieją praktycznie wszystko.
Wiem, że to trochę pogmatwane;p główny morał - przy wyborze szkoły ważni są też nauczyciele przedmiotów rozszerzonych (w moim przypadku właśnie matematyka).
domin3x jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 22:23   #334
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Też mam świetnego nauczyciela matmy... gorzej z fizyką, ale gość u którego mam korki dobrze ogarnia : ) A maturę z tych właśnie przedmiotów zdaję.
stary 08-09-2009, 22:32   #335
sphinx123
Użytkownik Forum

sphinx123's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz
Wpisy bloga: 44

Stan: Niegrający
Skille: Milion
Wyślij wiadomość przez ICQ do sphinx123 sphinx123 ma numer GG Siemanowice Adres Jabbera do sphinx123 Send a message via Skype™ to sphinx123
Domyślny

W moim LO wszyscy narzekają na matematyczkę, że nie umie uczyć, moim zdaniem niesłusznie. Może i jest niemiła, jednak gdy skupię się i zaangażuję od pierwszego tematu, z pracy klasowej mam 3-4 bez uczenia się w domu. Natomiast fizyczka (moja wychowawczyni) to dopiero patologia xd Kompletnie nie umie uczyć, tak tłumaczy, że klasa siedzi i gapi się bezmyślnie w tablicę jak przysłowiowy szpak w pi*dę.
stary 08-09-2009, 23:02   #336
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sphinx123 Pokaż post
W moim LO wszyscy narzekają na matematyczkę, że nie umie uczyć, moim zdaniem niesłusznie. Może i jest niemiła, jednak gdy skupię się i zaangażuję od pierwszego tematu, z pracy klasowej mam 3-4 bez uczenia się w domu. Natomiast fizyczka (moja wychowawczyni) to dopiero patologia xd Kompletnie nie umie uczyć, tak tłumaczy, że klasa siedzi i gapi się bezmyślnie w tablicę jak przysłowiowy szpak w pi*dę.
no fakt , duzo zalezy od nauczyciela. Jak ciekawie i dobrze opowiada to sie zrozumie nawet najtrudniejsze rzeczy...

Cytuj:
stary 08-09-2009, 23:06   #337
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

To dlatego, że obecnie w Polsce zawód nauczyciela to czysta selekcja negatywna. Nie nadajesz się do niczego innego- zajmij się nauczaniem.
Oczywiście nie chodzi o wykładowców na studiach, przykładowo profesorowie z SWPS w Sopocie za dwugodzinne wykłady potrafią pociągnąć do kilku tysiaków (w dodatku praktycznie nie płacą od tego podatku =)).

Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-09-2009, 23:42   #338
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Cytuj:
W firmie gdzie pracuje moj kolega pracuja chlopy po 40+ lat z wyksztalceniem podstawowym i wyciagaja 120zl dniowki + czesto drugie tyle na czarno. Firma zajmuje sie ukladaniem kostki brukowej.
stary 08-09-2009, 23:53   #339
Albertus
Użytkownik Forum

Albertus's Avatar

Domyślny

120 x 28 (bo zawsze parę dni będzie wolnego) = 3360 + drugie tyle na czarno.

No jak to są małe pieniądze to ja nie wiem już czego wy chcecie.

Cytuj:
stary 09-09-2009, 00:30   #340
spider-bialystok
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 05 2004
Lokacja: Bialystok

Gildia: Moonblades
Świat: Refugia
Domyślny

Oczywiscie oficjalnie dostaja 1100zl miesiecznie. Reszte dostaja do lapy.
Inny przyklad - ojciec szwagra skonczyl zawodowke i pracuje przy naprawie wind, oprocz tego dorabia na rozne sposoby i wyciaga 4-5tys miesiecznie.
Dobry fachowiec po zawodowce zawsze bedzie miec pieniadze, a za granica to juz nie mowie...

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania