|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#341 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin
|
![]() Cytuj:
I każdy myśli, że Bóg obserwuje wszystkich z osobna, no taak, te 6 (?) miliardów ludzi na Ziemi + do tego kilka bilionów jak nie więcej dusz, które do tego czasu trafiły do nieba / piekła. Pomińmy to, że dziwnym trafem teraz, kiedy ludzie zmądrzeli, nie mają miejsca żadne cuda. Tylko czekać, aż człowiek będzie potrafił przywrócić komuś życie po krótkim okresie 'nie-życia' (coś ale śmierć kliniczna. Btw. żal mi ludzi, którzy po klinicznej mówią, że widzieli jakieś światełka w tunelu, że rozmawiali z Bogiem, i co oni jeszcze tam mówią. Dla mnie to logiczne, że takich przypadków jest tak mało, że Kościół szybko się do nich dobiera [przy okazji z workiem pieniędzy] i prosi o wyświadczenie 'przysługi'), ciekawe co wtedy Bóg zrobi; może ześle na nas błyskawice? Powiecie, że jestem zdziecinniałym ateistą, buntownikiem czy czym tam chcecie, i że wystarczy po prostu wierzyć - a więc nie potrafię wierzyć dla samego wierzenia, a taktyka Kościoła w ogóle do mnie nie przemawia. To wszystko wydaje mi się po prostu nielogiczne. |
|
![]() |
![]() |
|
![]() |
#342 |
Użytkownik Forum
|
![]() Nari, całkiem inteligentny chłop z ciebie - nie rozumiem, czemu do cholery ty wierzysz w te durne bajeczki stworzone po to, żeby zapanować nad ludźmi i zneutralizować strach przed śmiercią?
![]() |
#343 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
A bug nie istnieje. Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Beh0lder - 09-11-2009 o 17:28. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#344 | ||||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Nari - 09-11-2009 o 17:36. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Swoją drogą. Podobno homoseksualizm to grzech? Podobno ma być kobieta + mężczyzna? To dlaczego Bóg pozwolił na choćby zaistnienie pomysłu jak np. mężczyzna + mężczyzna? Czyżby też dla testu? EDIT: Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 09-11-2009 o 17:37. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#347 | ||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Hah , jeden blad wynika z drugiego , zle rozumiesz pojecie "wolna wola"... |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |||||||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
![]() |
![]() |
#349 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2006
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
|
![]() Cytuj:
Bardzo wygodne.
![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Nari, przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz, puknij się w głowę, przetrzyj oczy, wyśmiej to i zacznij życie od nowa, ale jak już klikniesz na new game, to w zakładce "bóstwo" wybierz albo Latającego Potwora Spaghetti, albo zostaw puste.
![]() |
![]() |
#351 | ||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez Beh0lder - 09-11-2009 o 18:04. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Użytkownik Forum
|
![]() Problem jest taki, że to KRK w głównej mierze reprezentuje religię chrześcijańską, dlatego na nim się opieram.
Zastanowiłem się. Dalej uważam, że z tego wszystkiego wynika, iż Bóg stworzył świat dla własnej zachcianki, taki mały quiz ażeby zobaczyć jak sobie poradzą te naiwne stworzonka. Oczywiście jeśli opierać się na tym, co wygłasza Kościół. Jeśli kiedyś umrę, i rzeczywiście stanę przed Bogiem, i okaże się, że on jednak nie jest taki jak go Kościół opisywał - jestem w stanie uwierzyć. Póki co - jeśli zwierzchnicy Boga nie potrafią prawidłowo prowadzić swoich misji, to ja już nie wiem co czynić. |
![]() |
![]() |
![]() |
#353 | ||||
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Sama kwestia egzystencji Boga jest dla mnie mało ważna. Dlaczego? Bo w żaden sposób nic na nią nie poradzę. Cenię to, co mam i to, co widzę. A moja wiara Bogu polega na tym, że jeśli istnieje, to zrozumie to, jak uważam.
![]() |
![]() |
#354 |
Użytkownik Forum
|
![]() Mamy sytuację: ktoś porwał twoją matkę i grozi, że jeśli nie napadniesz na bank to ją zabije. Czy to jest wolna wola?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Użytkownik Forum
|
![]() W dalszym ciągu posiadasz wolną wole, a fakt, że decydujesz między śmiercią matki a popełnieniem przestępstwa tego nie zmienia. W dalszym ciągu zrobisz to, co uznasz za najlepsze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tak, tego który ją porwał. Twoja też: możesz wybrać, co chcesz. Musisz ponieść konsekwencje wyboru porywającego. I'm sorry, ale taki jest ten świat. Pytasz się dlaczego? Bo, przykładowo, przyjaźń i miłość są konsekwencjami wyborów drugiej osoby, czyż nie? Nie da się do żadnego z nich zmusić, potrzebny jest wybór i ponoszone przez niego konsekwencje, w tym przypadku uznawane za pozytywne. Mylę się?
![]() |
#357 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jaki znowu fakt? Bo jedynym faktem jest to, że pieprzysz głupoty.
![]() |
#358 |
Użytkownik Forum
|
![]() Zakładając, że Bóg istnieje i że dał Ci wolną wolę, to jaki możesz zrobić z niej najlepszy użytek, jeśli nie świadomie i z wyboru postępować według Jego przykazań?
![]() |
#359 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jakich przykazań? Tych z Biblii pisanej przez ludzi? Poza tym to, by nie zabijać np. jest w miarę logiczne dla społeczeństwa (nie zabijaj, bo nie chciałbyś zostać zabity).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 06 2009
|
![]() Tyle razy juz byl walkowany ten temat i zawsze jest tak samo to naprawde nie ma sensu i do niczego nie prowadzi
na szczescie w miare kulturalna dyskusja no moze czasem beholder sie wjebie(siema beholderrrrrrrrrrrrrrrr)