Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-11-2009, 17:23   #341
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 02 2008
Lokacja: Szczecin

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Erhion Pokaż post
Myślę, że Bóg wiedział. A czemu do tego dopuścił? Hm może po ty by sprawdzić człowieka, jego wiare itp?
Szanuję to, że inni wierzą, ale aż mi się śmiać chce z takich rzeczy. Test? Niby po co? Na co?

I każdy myśli, że Bóg obserwuje wszystkich z osobna, no taak, te 6 (?) miliardów ludzi na Ziemi + do tego kilka bilionów jak nie więcej dusz, które do tego czasu trafiły do nieba / piekła.

Pomińmy to, że dziwnym trafem teraz, kiedy ludzie zmądrzeli, nie mają miejsca żadne cuda. Tylko czekać, aż człowiek będzie potrafił przywrócić komuś życie po krótkim okresie 'nie-życia' (coś ale śmierć kliniczna. Btw. żal mi ludzi, którzy po klinicznej mówią, że widzieli jakieś światełka w tunelu, że rozmawiali z Bogiem, i co oni jeszcze tam mówią. Dla mnie to logiczne, że takich przypadków jest tak mało, że Kościół szybko się do nich dobiera [przy okazji z workiem pieniędzy] i prosi o wyświadczenie 'przysługi'), ciekawe co wtedy Bóg zrobi; może ześle na nas błyskawice?

Powiecie, że jestem zdziecinniałym ateistą, buntownikiem czy czym tam chcecie, i że wystarczy po prostu wierzyć - a więc nie potrafię wierzyć dla samego wierzenia, a taktyka Kościoła w ogóle do mnie nie przemawia. To wszystko wydaje mi się po prostu nielogiczne.
CytrynowySorbet jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-11-2009, 17:24   #342
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Emirates Stadium
Wpisy bloga: 3

Stan: Niegrający
Domyślny

Nari, całkiem inteligentny chłop z ciebie - nie rozumiem, czemu do cholery ty wierzysz w te durne bajeczki stworzone po to, żeby zapanować nad ludźmi i zneutralizować strach przed śmiercią?
stary 09-11-2009, 17:25   #343
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2009
Lokacja: tutaj

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Erhion Pokaż post
Niby Bóg jest wszechmogacy i mógł to przewidzieć. A dlaczego mimo to na to pozwolił tego nigdy się nie dowiemy.
Dlaczego na to pozwolił ? Bo Biblia nadaje sie do czytania dzieciom na dobranoc. Jakieś 90% to ziooobro prawda.
A bug nie istnieje.

Cytuj:
Bo jest sprawiedliwy, a że wiedział, jakimi jesteśmy sku*wysynami, to chciał nas udupić? xD
Odpowiedzialność zbiorowa nie jest sprawiedliwa.

Ostatnio edytowany przez Beh0lder - 09-11-2009 o 17:28.
Beh0lder jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-11-2009, 17:29   #344
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Data dołączenia: 06 12 2006
Lokacja: www.tibiaspy.com

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet Pokaż post
Szanuję to, że inni wierzą, ale aż mi się śmiać chce z takich rzeczy. Test? Niby po co? Na co?

I każdy myśli, że Bóg obserwuje wszystkich z osobna, no taak, te 6 (?) miliardów ludzi na Ziemi + do tego kilka bilionów jak nie więcej dusz, które do tego czasu trafiły do nieba / piekła.

Jesteś całkowicie nielogiczny. Wszystkie poprawne dyskusje o Bogu powinny zaczynać się od podstawowego założenia: zakładasz, że istnieje, czy nie. Jeżeli zakładasz, że istnieje, to zakładasz, że jest wszechmogący (chodzi chyba o chrześcijaństwo, nie?).
Cytuj:

Pomińmy to, że dziwnym trafem teraz, kiedy ludzie zmądrzeli, nie mają miejsca żadne cuda. Tylko czekać, aż człowiek będzie potrafił przywrócić komuś życie po krótkim okresie 'nie-życia' (coś ale śmierć kliniczna. Btw. żal mi ludzi, którzy po klinicznej mówią, że widzieli jakieś światełka w tunelu, że rozmawiali z Bogiem, i co oni jeszcze tam mówią. Dla mnie to logiczne, że takich przypadków jest tak mało, że Kościół szybko się do nich dobiera [przy okazji z workiem pieniędzy] i prosi o wyświadczenie 'przysługi'), ciekawe co wtedy Bóg zrobi; może ześle na nas błyskawice?
Przykłady? Kto tu jest od bajek- ty, czy krk? Dowody, mądry i racjonalny ateisto. A nie gdybania, czy inne wierzenia.

Cytuj:
Powiecie, że jestem zdziecinniałym ateistą, buntownikiem czy czym tam chcecie, i że wystarczy po prostu wierzyć - a więc nie potrafię wierzyć dla samego wierzenia, a taktyka Kościoła w ogóle do mnie nie przemawia. To wszystko wydaje mi się po prostu nielogiczne.
A co kogo obchodzi Kościół? Co kogo obchodzi inna wiara? Prawda jest taka, że najprawdopodobniej nie chcesz wierzyć i tyle.

Cytuj:
Nari, całkiem inteligentny chłop z ciebie - nie rozumiem, czemu do cholery ty wierzysz w te durne bajeczki stworzone po to, żeby zapanować nad ludźmi i zneutralizować strach przed śmiercią?
To nie kwestia wiary w Boga jest ważna. Najważniejsze jest to, czy wierzysz Mu. Kwestia Jego istnienia jest mniej ważna od Jego zasad, bo to życie ma najważniejszą wartość. Postępowanie według zasad moralnych, w tym zawartych w Dekalogu, jest największą chwałą jaką możesz oddać Stwórcy, bo tak robimy najlepszy użytek z wolnej woli.

Ostatnio edytowany przez Nari - 09-11-2009 o 17:36.
Nari jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-11-2009, 17:31   #345
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Domyślny

Cytuj:
samo istnienie Lucyfera zdaje się potwierdzać istnieniu Boga, czyż nie?
Tja , biorąć pod uwagę to , że szatan czy inne diabelstwo opętuje ludzi (muahahahhaha rotfl lmao 1111!!!!!1!!!oneoneoneoneoneunoeinsjedenjedn) , czyli coś robi , bóg ma nas w dupie i to baaardzo głęboko.
stary 09-11-2009, 17:32   #346
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Nari Pokaż post
Bóg istnieje, bo istnieje, po prostu. Inna sprawa to dowody, lub przejawy jego istnienia na ziemi, co można udowodnić, lub przynajmniej wskazać, poprzez przykładowe cuda, w biblii nazywane dokładniej ZNAKAMI.
Taak, cuda sprzed kilkuset lat. Jakieś dowody, oprócz absurdalnie interpretowanej Biblii i bajek typu "kiedyś była taka pani co była ślepa i nagle zaczęła widzieć"?

Cytuj:
A co się takiego na świecie wyprawia? Wszystko jest normalne, przynajmniej tak było, kiedy ostatnio wyszedłem na dwór, lub oglądałem wiadomości. Ludzi po prostu ponoszą konsekwencje swoich działań- jeżeli się przewrócisz, to upadniesz i będzie boleć. Drugą sprawą jest to, że mądry się będzie starał nie przewracać drugi raz.
Jeśli dla ciebie wojny, ludzka rzeź, głód i inne okropności to coś normalnego - że się tak wyrażę: Z Bogiem!

Cytuj:
W założeniu Biblii jest to, że poza ludźmi są inne stworzenia rozumne, którym Bóg dał wolną wolę i to, że wszystkie stworzenia mogą na siebie wzajemnie wpływać. Ludzie grzeszący ponoszą konsekwencje grzechów swoich rodziców i aniołów, którzy, zgodnie ze swoją wolną wolą, odeszli od Boga.
Rób to co chce Bóg, albo zostaniesz ukarany - to jest wolna wola? Nie wiedziałem.

Cytuj:
Odnośnie tych "rzeczy prowadzących do grzechu": to nie rzecz prowadzi do grzechu, ale ułomna natura człowieka. Sam pistolet nie jest w sobie zły, tylko to co z nim robisz, czyż nie?
Dlaczego więc Bóg stworzył świat takim, że da się stworzyć proch, nie bezpieczne mieszaniny pierwiastków i groźne wirusy? Może dla testu? A co my, króliki doświadczalne?

Cytuj:
Może raczej po to, by człowiek sam sprawdził siebie i swoją wiarę?
Bullshit. Gdyby Bóg chciał, żeby go kochano to po prostu takich by nas stworzył, bez innej możliwości (swoją drogą, niezły narcyz z tego Boga).

Swoją drogą. Podobno homoseksualizm to grzech? Podobno ma być kobieta + mężczyzna? To dlaczego Bóg pozwolił na choćby zaistnienie pomysłu jak np. mężczyzna + mężczyzna? Czyżby też dla testu?

EDIT:

Cytuj:
Przykłady? Kto tu jest od bajek- ty, czy krk? Dowody, mądry i racjonalny ateisto. A nie gdybania, czy inne wierzenia.
Kościół, Kościół. A raczej od wyznawania tego, co jest mu na rękę (przytoczę ponownie: ostatnio KrK uznał, że Ufo mogą istnieć. Taka malutka zmiana stanowiska).

Cytuj:
A co kogo obchodzi Kościół? Co kogo obchodzi inna wiara? Prawda jest taka, że najprawdopodobniej nie chcesz wierzyć i tyle.
Według Kościoła, jeśli nie popieram go to jestem heretykiem i obłąkanym, opętanym przez szatana zwyrodnialcem :\ Life is brutal and full of idiotyzm.

Ostatnio edytowany przez CytrynowySorbet - 09-11-2009 o 17:37.
stary 09-11-2009, 17:39   #347
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Taak, cuda sprzed kilkuset lat. Jakieś dowody, oprócz absurdalnie interpretowanej Biblii i bajek typu "kiedyś była taka pani co była ślepa i nagle zaczęła widzieć"?
Jeszcze bylo cos o jakims grubasie co niby chodzil po wodzie.

Cytuj:
Jeśli dla ciebie wojny, ludzka rzeź, głód i inne okropności to coś normalnego - że się tak wyrażę: Z Bogiem!
Niech bedzie pochwalony!
Cytuj:
Rób to co chce Bóg, albo zostaniesz ukarany - to jest wolna wola? Nie wiedziałem.
Tjaa , to w wikipedii zle pisza.
Cytuj:
Dlaczego więc Bóg stworzył świat takim, że da się stworzyć proch, nie bezpieczne mieszaniny pierwiastków i groźne wirusy? Może dla testu? A co my, króliki doświadczalne?
Kazdy ma jakies hobby

Cytuj:
Bullshit. Gdyby Bóg chciał, żeby go kochano to po prostu takich by nas stworzył, bez innej możliwości (swoją drogą, niezły narcyz z tego Boga).
Tjaaaa wszystkie te rzeczy sa tak glupie absurdalne , nie racjonalne , że az pierwsze co przychodzi na mysl to " pieprze ta biblie , ide ogladac kubusia puchatka"
Cytuj:
Swoją drogą. Podobno homoseksualizm to grzech? Podobno ma być kobieta + mężczyzna? To dlaczego Bóg pozwolił na choćby zaistnienie pomysłu jak np. mężczyzna + mężczyzna? Czyżby też dla testu?
Nom , nie stac go bylo na kroliki doswiadczalne.Może w niebie tez maja takiego G, Busha ktory rozwala im gospodarke.
Hah , jeden blad wynika z drugiego , zle rozumiesz pojecie "wolna wola"...
stary 09-11-2009, 17:54   #348
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Beh0lder Pokaż post
Tja , biorąć pod uwagę to , że szatan czy inne diabelstwo opętuje ludzi (muahahahhaha rotfl lmao 1111!!!!!1!!!oneoneoneoneoneunoeinsjedenjedn) , czyli coś robi , bóg ma nas w dupie i to baaardzo głęboko.
Opętał Cię kiedyś szatan? Pieprzysz jakieś historie z mchu i paproci.
Cytuj:
A jakie chcesz cuda? Fatimę nazwałbyś masową halucynacją. Spontaniczne uzdrowienia efektami placebo. Czego chcesz?
Cytuj:
Wolna wola? Konsekwencje wyboru? Straszna rzeczywistość? Jesteś jak dziecko, kogo obwiniasz za nieszczęścia na świecie. Pewien buddysta (nie pamiętam nazwiska) spotkał kiedyś człowieka, który mówił, że jeśli zobaczyłby Boga, to udusiłby go za wszystkie nieszczęścia. Buddysta nałożył mu ręce na jego szyję. Wyciągnij wnioski.
Cytuj:
Rób to, co uważasz za słuszne, postępuj według swojego sumienia, inaczej ukażesz sam siebie. Pójście do piekła jest wyborem samego człowieka, który nie postępuje według swoich zasad,albo wypaczył je sobie na tyle, że zasadami nie są.
Cytuj:
Obwiniasz Boga? Zastanów się nad tym i patrz wyżej.
Cytuj:
Z założenia religii żydowskiej i chrześcijaństwa Bóg cię już uprzedził. Ma swoje Chóry Niebieskie, które go nieustannie chwalą. Czy jest z Niego narcyz? Chory jest świat w którym ktoś zdolny nie jest chwalony.

Cytuj:
Homoseksualizm nie jest zły. Sam czyn, czy rzecz sama sobie nie może być zła. Człowiek może ją taką uczynić, co jest logiczne. A to, że krk jest przeciwko homo, nie oznacza, że tak uważa Bóg. Krk to droga, jedna z droga. W przenośni: o tyle łatwiejsza, że ma dużo drogowskazów.
Cytuj:
Kościół, Kościół. A raczej od wyznawania tego, co jest mu na rękę (przytoczę ponownie: ostatnio KrK uznał, że Ufo mogą istnieć. Taka malutka zmiana stanowiska).
Kościół, Kościół. Przyczepiłeś się do niego jak rzep do psiego ogona. Jaki oni mogą mieć wpływ na moją wiarę? Niczyje oczekiwania nie mogą wpływać na moje życie.
Cytuj:
Według Kościoła, jeśli nie popieram go to jestem heretykiem i obłąkanym, opętanym przez szatana zwyrodnialcem :\ Life is brutal and full of idiotyzm.
Według Żydów Jezus był też opętanym przez szatana zwyrodnialcem, grzesznikiem. To nie zdanie innych się liczy.

stary 09-11-2009, 17:58   #349
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mazur199 Pokaż post
wg biblii to wlasnie czlowiek w raju majac juz wolna wole wybrał zło poprzez zerwanie jablka, bog dal mu od samego poczatku wybor
Jeśli istnieje istota wszechwiedząca (czyli także znająca całą przyszłość), to mamy jedynie iluzję posiadania wolnej woli, bo odgórny obserwator wie, jaki wybór podejmiemy.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Juzefek Pokaż post
Niezbadane są wyroki boskie.
Bardzo wygodne.
stary 09-11-2009, 17:58   #350
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
To nie kwestia wiary w Boga jest ważna. Najważniejsze jest to, czy wierzysz Mu. Kwestia Jego istnienia jest mniej ważna od Jego zasad, bo to życie ma najważniejszą wartość. Postępowanie według zasad moralnych, w tym zawartych w Dekalogu, jest największą chwałą jaką możesz oddać Stwórcy, bo tak robimy najlepszy użytek z wolnej woli.
Ale jak mogę mu wierzyć, skoro go nie ma? Jakim cudem to coś może mieć zasady, skoro tego nie ma? Stwórcy? Mnie stworzyli rodzice, a nie jakiś byt, który w ogóle nie istnieje (i właściwie nie ma prawa istnieć). I naprawdę nie tobie decydować, kiedy robię najlepszy użytek z własnej wolnej woli.

Nari, przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz, puknij się w głowę, przetrzyj oczy, wyśmiej to i zacznij życie od nowa, ale jak już klikniesz na new game, to w zakładce "bóstwo" wybierz albo Latającego Potwora Spaghetti, albo zostaw puste.
stary 09-11-2009, 17:59   #351
Beh0lder
Użytkownik Forum

Beh0lder's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Opętał Cię kiedyś szatan? Pieprzysz jakieś historie z mchu i paproci.
A gdzieś to napisałem ? To kościół tak twierdzi. Ja tylko wyciągam wnioski. Nijak , Szatan (czy inny skurfiel ) co by nie robił to coś robi. A bug? A bug sobie leveluje swojego pientnastego sorka z carlin.

Cytuj:
Boga nie potrafią prawidłowo prowadzić swoich misji, to ja już nie wiem co czynić.
Nie wiesz co czynić? Idź sie utop.

Ostatnio edytowany przez Beh0lder - 09-11-2009 o 18:04.
Beh0lder jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-11-2009, 18:00   #352
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Problem jest taki, że to KRK w głównej mierze reprezentuje religię chrześcijańską, dlatego na nim się opieram.

Zastanowiłem się. Dalej uważam, że z tego wszystkiego wynika, iż Bóg stworzył świat dla własnej zachcianki, taki mały quiz ażeby zobaczyć jak sobie poradzą te naiwne stworzonka.

Oczywiście jeśli opierać się na tym, co wygłasza Kościół. Jeśli kiedyś umrę, i rzeczywiście stanę przed Bogiem, i okaże się, że on jednak nie jest taki jak go Kościół opisywał - jestem w stanie uwierzyć. Póki co - jeśli zwierzchnicy Boga nie potrafią prawidłowo prowadzić swoich misji, to ja już nie wiem co czynić.
stary 09-11-2009, 18:11   #353
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Lasooch Pokaż post
Jeśli istnieje istota wszechwiedząca (czyli także znająca całą przyszłość), to mamy jedynie iluzję posiadania wolnej woli, bo odgórny obserwator wie, jaki wybór podejmiemy.
Wybór masz niezależnie od tego, czy ktoś wie, co wybierzesz. Czyjaś wiedza nie wpływa na sam fakt. Jeżeli ktoś jest mądry i wie, co zrobisz,to nie oznacza, że nie robisz tego z własnej woli.
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Ale jak mogę mu wierzyć, skoro go nie ma? Jakim cudem to coś może mieć zasady, skoro tego nie ma? Stwórcy? Mnie stworzyli rodzice, a nie jakiś byt, który w ogóle nie istnieje (i właściwie nie ma prawa istnieć). I naprawdę nie tobie decydować, kiedy robię najlepszy użytek z własnej wolnej woli.
To Twoja sprawa, czy wierzysz w to, że Bóg objawił jakieś tam zasady moralne. One po prostu są, a ja wierzę, że stworzył je Bóg, co nie ma przekładu na to, czy postępuję według nich, czy nie. Nie ja decyduje, kiedy robię najlepszy użytek z własnej woli. Ja po prostu stwierdzam fakty.

Cytuj:
Nari, przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz, puknij się w głowę, przetrzyj oczy, wyśmiej to i zacznij życie od nowa, ale jak już klikniesz na new game, to w zakładce "bóstwo" wybierz albo Latającego Potwora Spaghetti, albo zostaw puste.
Nie interesuje mnie Bóg, jako osoba, ale jako wartości, które sobą przedstawia. Nie ważne, czy to Jego wybór, czy osób które Go wykreowały. Dla mnie ma wartość niezależną od Jego istnienia, wartość, którą najbardziej w Nim cenię.

Cytuj:
Problem jest taki, że to KRK w głównej mierze reprezentuje religię chrześcijańską, dlatego na nim się opieram.

Zastanowiłem się. Dalej uważam, że z tego wszystkiego wynika, iż Bóg stworzył świat dla własnej zachcianki, taki mały quiz ażeby zobaczyć jak sobie poradzą te naiwne stworzonka.

Oczywiście jeśli opierać się na tym, co wygłasza Kościół. Jeśli kiedyś umrę, i rzeczywiście stanę przed Bogiem, i okaże się, że on jednak nie jest taki jak go Kościół opisywał - jestem w stanie uwierzyć. Póki co - jeśli zwierzchnicy Boga nie potrafią prawidłowo prowadzić swoich misji, to ja już nie wiem co czynić.
Wiara w Boga nie jest warunkiem zbawienia. Jeśli tak by było, to niezależnie od faktu istnienia Boga, wyparłbym się go.

Sama kwestia egzystencji Boga jest dla mnie mało ważna. Dlaczego? Bo w żaden sposób nic na nią nie poradzę. Cenię to, co mam i to, co widzę. A moja wiara Bogu polega na tym, że jeśli istnieje, to zrozumie to, jak uważam.

stary 09-11-2009, 18:18   #354
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Wybór masz niezależnie od tego, czy ktoś wie, co wybierzesz. Czyjaś wiedza nie wpływa na sam fakt. Jeżeli ktoś jest mądry i wie, co zrobisz,to nie oznacza, że nie robisz tego z własnej woli.
Mamy sytuację: ktoś porwał twoją matkę i grozi, że jeśli nie napadniesz na bank to ją zabije. Czy to jest wolna wola?
stary 09-11-2009, 18:24   #355
Argen
Użytkownik Forum

Argen's Avatar

Data dołączenia: 19 12 2006
Wpisy bloga: 1

Domyślny

Cytuj:
Mamy sytuację: ktoś porwał twoją matkę i grozi, że jeśli nie napadniesz na bank to ją zabije. Czy to jest wolna wola?
W dalszym ciągu posiadasz wolną wole, a fakt, że decydujesz między śmiercią matki a popełnieniem przestępstwa tego nie zmienia. W dalszym ciągu zrobisz to, co uznasz za najlepsze.
Argen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 09-11-2009, 18:26   #356
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Tak, tego który ją porwał. Twoja też: możesz wybrać, co chcesz. Musisz ponieść konsekwencje wyboru porywającego. I'm sorry, ale taki jest ten świat. Pytasz się dlaczego? Bo, przykładowo, przyjaźń i miłość są konsekwencjami wyborów drugiej osoby, czyż nie? Nie da się do żadnego z nich zmusić, potrzebny jest wybór i ponoszone przez niego konsekwencje, w tym przypadku uznawane za pozytywne. Mylę się?

stary 09-11-2009, 18:32   #357
Yoh Asakura
Użytkownik Forum

Yoh Asakura's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Nie ja decyduje, kiedy robię najlepszy użytek z własnej woli. Ja po prostu stwierdzam fakty.
Jaki znowu fakt? Bo jedynym faktem jest to, że pieprzysz głupoty.
stary 09-11-2009, 18:41   #358
Nari
Użytkownik Forum

Nari's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura Pokaż post
Jaki znowu fakt? Bo jedynym faktem jest to, że pieprzysz głupoty.
Zakładając, że Bóg istnieje i że dał Ci wolną wolę, to jaki możesz zrobić z niej najlepszy użytek, jeśli nie świadomie i z wyboru postępować według Jego przykazań?

stary 09-11-2009, 18:43   #359
CytrynowySorbet
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Zakładając, że Bóg istnieje i że dał Ci wolną wolę, to jaki możesz zrobić z niej najlepszy użytek, jeśli nie świadomie i z wyboru postępować według Jego przykazań?
Jakich przykazań? Tych z Biblii pisanej przez ludzi? Poza tym to, by nie zabijać np. jest w miarę logiczne dla społeczeństwa (nie zabijaj, bo nie chciałbyś zostać zabity).
stary 09-11-2009, 18:45   #360
Rzyttofrajer
Użytkownik Forum

Rzyttofrajer's Avatar

Data dołączenia: 11 06 2009

Domyślny

Tyle razy juz byl walkowany ten temat i zawsze jest tak samo to naprawde nie ma sensu i do niczego nie prowadzi
na szczescie w miare kulturalna dyskusja no moze czasem beholder sie wjebie(siema beholderrrrrrrrrrrrrrrr)

Użytkowników czytających ten temat: 2 (zarejestrowanych: 0, gości: 2)

Zasady postowania