Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-12-2006, 20:33   #361
sat
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 09 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Celesta
Poziom mag.: 49
Domyślny

skile 90/90 spowoduja, ze nie bede mial potrzeby pozniej skilowac. skile 90/90 obnizaja conieco zuzycie run. za przyklad wezmy scaraby. ja scaraba ze skilem 76/75 mam od 2 do 4 hitow. ktos ze skilem 60/60 bedzie je bil troszeczke dluzej. scaraby jak ( mam nadzieje ) wiesz wala rowniez z trucizny i im szybciej sie je ubije, tym lepiej. wkladanie wiec niewiadomo jak dobrego eq mija sie z celem, gdyz 70-80% obrazen scaraby zadaja wlasnie trucizna. wiem wiem... zaraz oczywiscie napiszesz ze level wazniejszy od skili itp itd. owszem. level jest wazny, ale nie zapominaj, ze level bez skili jest niczym. level sie przydaje na mocniejsze potwory, ktore mocno bija ( dragony, dragon lordy itp ) gdzie w zasadzie o oplacalonosci hunta decyduje szybkosc ubicia potwora i ilosc straconych runkow ( hp blokera ). to wlasnie dlatego im wyzszy poziom, tym bardziej oplaca sie chodzic na wiekszosc potworow. to wlasnie dlatego az mnie krew zalewa jak widze debili blokujacych na 20 levelu dla albo na 15 levie solujacych dragony. co strzal z gfb to uh. to jest waste. oczywiscie nawet skile 150/150 za duzo by nic nie daly.

Ostatnio edytowany przez sat - 04-12-2006 o 20:37.
sat jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-12-2006, 20:34   #362
TriMack
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 11 2006

Domyślny

Sat posluchaj
- imo - scarab jest najbardziej nudnym expem dla kina - ciagle ten sam opp (sory ale chyba emocji nie wzbudza pojawienie sie larvy) zas szczyt ekscytacji - osiaga sie przy otwieraniu body - "bedzie krysztalek czy nie?" - az mnie ciarki przelecialy brr ^^
- trening aby wiecej oszczedzic/zarobic - hmm a co powiesz na to , ze z 80 na 90 skila to jakies 900 godzin trejna w trakcie ktorych mozna by hmm.... epxic i zbierac loota i niedosc, ze wbic ponad banke luznego xpo, to jeszcze skitrac lajtowo liczmy (4k oz/1h * 900h) = 3,5 kk oz loota z czego neich bedize 2/3 golda (srednio na mino tak wyhcodzi) ponad 2 banki golda
pokaz mi hunty na ktorych dzieki swojemu skilowi zaoszczedzisz na uhu tyle kasy (sory stary - sam poruszyles kwestie finansowa)

Pewnei nikt niebedzie tyle czasu only loot zbieral - posluzylem sie przykladem na to, aby pokazac, iz przepasc czasowo/finasowa - jaka tworzy sie podczas extremalnego trejna jest nie do przeskoczenia.
TriMack jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-12-2006, 21:46   #363
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Fagaro
Profesja: Elite Knight
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

od 10 do 90 w skilu jest 550 czy 600 godzin a nie 900 jak to ktos napisal powyzej. Skilowac sie oplaca, ale bez skilowania tez da rade grac, i to z podobnym rezultatem. Majac do wyboru poexpic czy isc trenowac wole isc expic. trenuje glownie jak ogladam film, zajmuje sie czyms w rl, sa lagi i mass kicki na serwerze.

A odnosnie shamberow to mi na nich sie bardzo dobrze expi, wyciagam 55-65k expa na godzine (czyli troszeczke wiecej niz w orc fortes), niestety, minusem jest loot ktory ledwo starcza na pokrycie kosztow hunta (nie liczac przypadkow kiedy leci vampire shield), sryp shambery czesto wystepuja razem z vampami, ghoulami i mumiami z kotrych sie czerpie glowna kase.
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-12-2006, 22:27   #364
Wojciech25
Użytkownik Forum

Wojciech25's Avatar

Data dołączenia: 18 10 2006
Lokacja: Ś-cie

Imię: Ostomwoj
Poziom: 64
Domyślny

Dobrze sie expi rownierz na Elf Fortess niemowie o zabijaniu scoutow. Loot z Arcanistow jest calkiem fajny :holy,wandy itd
Wojciech25 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-12-2006, 22:37   #365
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
od 10 do 90 w skilu jest 550 czy 600 godzin a nie 900 jak to ktos napisal powyzej. Skilowac sie oplaca, ale bez skilowania tez da rade grac, i to z podobnym rezultatem. Majac do wyboru poexpic czy isc trenowac wole isc expic. trenuje glownie jak ogladam film, zajmuje sie czyms w rl, sa lagi i mass kicki na serwerze.
ja tam zawsze sobie cos ciekawego do zrobienia zawsze wynajde podczas treningu. tu sie cos obejrzy, tam se cos napisze itp itd. expienie tez jest nudne jesli sie zbyt dlugo na czyms expi.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Fagaro Pokaż post
A odnosnie shamberow to mi na nich sie bardzo dobrze expi, wyciagam 55-65k expa na godzine (czyli troszeczke wiecej niz w orc fortes), niestety, minusem jest loot ktory ledwo starcza na pokrycie kosztow hunta (nie liczac przypadkow kiedy leci vampire shield), sryp shambery czesto wystepuja razem z vampami, ghoulami i mumiami z kotrych sie czerpie glowna kase.
owszem. nie przecze, ze to nie jest dobry exp, ale niestety trzeba miec skile. potrafia pojechac po 90 jak sie upra. niestety ja jak smigam po tombie to smigam po penisula tomb. tam nie ma vampow przed tp. jest za to 8 cryptow i 8 mumii. dosyc sporo jest rowniez ghouli. problemem jest to, ze niektore te respy sa upierdliwe - 1 mumia 2 crypty, 3 crypty, 3 mumie 2 crypty... czasem jest nieciekawie przy przelamywaniu respa jak sie ma na sobie 2-3 mumie i 2 crypty poza tym mam tylko 60 leveli mniej niz ty, wiec to troche roznicy.
stary 05-12-2006, 01:44   #366
Iomer Thunderblade
Użytkownik Forum

Iomer Thunderblade's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Stan: Początkujący
Gildia: Rampage
Świat: Selena
Poziom: +10
Skille: NAO!!
Poziom mag.: 8
Domyślny

Dosc czesto spotykam sie z 10~ lvlami podchodzacymi do mnie i mowiacymi "JUUU IS HEFF BED SKILLSH !"

Na 128lvl mam skille 91/82.

Ale co z tego jesli mam prawie 2k hp, a rycerza który mialby chociazby te 100/100 na lvlu powiedzmy nizzszym od 20, sprzatne z run i exori. Niektorzy czasem trenuja do skilli po 80~ na lvlu powiedzmy 10~. I po co wam to jesli zrobiony w 3-4 dni 30~ sorc podbiegnie z 2 fire elementalami i sprzatnie takiego rycerza ? Ja osobiscie trenowalem do 61/61~ znaczy sie az wpadl mi 4 maglvl. Zlapalem w reke BSa i w jedna noc z 14lvl wbilem 27, do konca tygodnia mialem 45~lvl. Biegalem duzo z GSem wiec shielding mam jaki mam, ale co to zmienia jesli wiekszosc potworow na jakich expie zatrzymuje sie tak czy tak na tarczy, a czesc nie moze przejsc przez zbroje. Skillowanie pod depo bez lvlowania jest dobre dla tych ktorzy chca zostac w przedziale 30-50lvl. Moj ogolny plan gry byl taki
4mlvl ->100lvl->anni->a potem sie bede martwil pierdolami jak skille czy kasa

Zaczalem grac dobre 3 miechy po powstaniu servera. Wbilem sie do topki, w swordzie jestem gdizes w top 5 chyba.

Widoczna roznice zauwazylem dopiero po przekroczeniu 90 skilla tbh.

Tak wiec nie skillowaniu, tak expieniu

Iomer Thunderblade jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 01:50   #367
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gremlin Pokaż post
1000h w tempie 15k/h to jest 1.5M expa z 50 lvl daje ci to 61 lvl...

pomylka o 1 zero i 40+ leveli

Warto wspomniec ze jest to wariant minimalny, od okolo 30-35 levela mozna bez wysilku expic prawie 2x szybciej.

@down:

wypada doliczyc do tego jeszcze jakies 10% poprawki na nieidealny trening.

Ostatnio edytowany przez Vil - 05-12-2006 o 10:47.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 07:47   #368
Fagaro
Użytkownik Forum

Fagaro's Avatar

Data dołączenia: 06 06 2006

Imię: Fagaro
Gildia: Redeemers
Świat: Eternia
Poziom: 209
Skille: 99/97
Poziom mag.: 9
Domyślny

znalazlem swoj stary kalkulator, dlugosc czasu potrzebnego na wicie skila zawsze pokazywal dobrze, wiec mam nadzieje ze sume treningu do danego skila tez pokaze bezbłednie.
60/60- 32 godziny
70/70-84 godziny
80/80-219 godzin
90/90-569 godzin
100/100-1475 godzin
110/110-3828 godzin (pozdrawiam eternala)

Oczywiscie, nikt nikomu nie kaze wbijac wszystkich skili "na raz" ale po tych statystykach widac ze po 80 juz trening zaczyna byc watpliwym profitem.
Fagaro jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 16:41   #369
grilia
Guest

Domyślny

Zalozmy ze mamy postac na 30 lvlu ze skillami 65/65. (do 65/65 nalezy trenowac)

Z 65/65 na 80/80 to sa 183 godziny treningu. Przez ten czas nie dostajemy w ogole expa (efektywny trening jest tylko na slime i monku), tracimy fortunę na robaki/jedzenie i nic nie zarabiamy. Jesteśmy do tyłu z kasą i stoimy w miejscu z expem.

183 godziny expienia po 30k/h (elfy) to jest 5,49M expa co daje nam awans z 30 na 72 lvl. Przez ten czas zarabiamy średnio po 2k/h co daje nam dodatkowe 366k ktore mozemy wydac na runki, mf'y, eq, aol, blessy. Przyrost skilli jest srednio 5 razy wolniejszy co daje nam skille 69/69 na 72 lvlu.

Wiec kto jest lepszy? 30 knight ze skillami 80/80 i knight setem czy moze 72 knight ze skillami 69/69 i eq klasy rh, dsm, k-legs, boh, aol, demonka i d-lance/gs/wh + f-axe/bs/ss?

Ostatnio edytowany przez grilia - 05-12-2006 o 16:45.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 16:55   #370
Hellraiser
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 06 2005

Stan: Niegrający
Świat: Aurora
Domyślny

@grilla

Chcialbym, ci powiedziec ze bardzo ladnie przedstawiles to ludziom

Lecz na 72 lvl nawet bez treningu, skille będą lepsze , i mowie ci to na sete !

Aha, i nawet nie zapomniales ze mozna tez latac z bronia z typu "clubow"

Masz u mnie wielkiego +

Nie skillowaniu, wielkie Tak expieniu !.
Ostatnia wizyta: 21-01-2008 o 20:41

Ostatnio edytowany przez Hellraiser - 05-12-2006 o 17:01.
Hellraiser jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 18:20   #371
TriMack
Użytkownik forum

Data dołączenia: 30 11 2006

Domyślny

tak tak ktos mnie slusznei porawil - 80-90 skila to nie 900h tylko jakies 300-350 zapdedzilem sie, co itak niezmieni faktu ze to wtopa szmatu czasu
TriMack jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 19:13   #372
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez TriMack Pokaż post
jakies 300-350
przyjmujac za rozsadne minimum wartosci opisane w http://tiny.pl/9qlm mamy 360+ czyli nieco wiecej niz 300 ...

@down: L2P i bedzie z 30k/h

Ostatnio edytowany przez Vil - 05-12-2006 o 21:20.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-12-2006, 19:21   #373
Raditz Saiya-jin
Użytkownik Forum

Raditz Saiya-jin's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2006

Imię: Devseth
Poziom: 100
Skille: 83/81
Domyślny

wow, piszecie ze 30 knight moze zrobic 30k na godzine, swietnie, w dodatku zarabiajac 2k na godzine! to chyba mi sie sni :}
Raditz Saiya-jin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-12-2006, 00:16   #374
Bulboglowy
Użytkownik Forum

Bulboglowy's Avatar

Data dołączenia: 12 02 2004

Domyślny

@up: Ja też mam takie sny... niestety to tylko sny.

Może teraz porozmawiajmy o innych expowiskach, bo jak narazie to jedynym argumentem za "nie skillowaniem" są Elfy. BTW: gratz expienia na Elfach z 30lvl na 72 lv... n/c

Zgadzam się, że Elfy są dobre, ale czasem są zajęte i gdzie wtedy pójdziesz expić ze swoim 50 lvl i skillami 68/68 ?
Na pewno nie będziesz zadawać się z tymi "głupcami", którzy trenują do 80/80, "tracąc swój czas". Teraz kolegujesz się z innymi 50 levelowcami, tylko masz pewien kłopot... nie expisz tam gdzie oni bo jesteś za słaby.
Trzeba przynieść koledze troche boltów na Guardy... omijasz wszystkie, bo przecież jakby to wyglądało: 50 lvl i Guard zjeżdża go do yellow ?

Pogadajmy o normalnej grze, tak aby nie ograniczać się do jednego expowiska.
Bulboglowy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-12-2006, 00:23   #375
grilia
Guest

Domyślny

Ja jeszcze dodam ze hlvle z niskimi skillami sa duzo bardziej respektowani w swiecie niz lowlvle z wysokimi skillami.

Bo taki hlvl z niskimi skillami ma duzo hp, duzo capa(czyli nie zginie w trapie i sam moze kogos strapować), dobrze sie leczy, mocno wali z explo i exori, w razie czego ma do poprawki kilka ice rapierów, w razie deda nic z niego nie spada bo ma aola (czyli nie oplaca sie go zabijac) i przewaznie traci malo expa bo ma wykupione blessy, ma dobry eq wiec male hity w niego wchodza mimo mniejszego shieldingu.

A taki lowlvl z wysokimi skillami ma malo hp, przewaznie pada na combo od sdekerów, malo capa na runy wiec mozna go strapowac i zabic, slabo sie leczy uhem, przewaznie nie ma jeszcze 6 mlvla na explo i 35 lvla na exori lub nie ma po prostu pacca i nie moze wykupic tego czaru, ice rapierów także nie posiada bo niby za co miałby je kupić, przy dedzie traci bardzo duzo bo przewaznie nie ma ani aola na sobie, ani wykupionych blessów bo go po prostu na to nie stać(czyli bardziej opłaca sie go zabijać niż hlvla), ma slaby eq wiec duze hity w niego wchodza mimo wiekszego shieldingu.

Ostatnio edytowany przez grilia - 06-12-2006 o 00:27.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-12-2006, 00:31   #376
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Popelniasz podstawowy blad popelniany przez wszystkich ktozy sa za skillowaniem do xx/yy... skille przy expie tez wpadaja, do skilli 80 jest to mniej wiecej 1 skill na 2-3 lvl, pozniej troche mniej ale nadal wpada. Tak wiec jesli wytrenujesz do 75/75 na 50-60 lvl to dalej nie bedziesz musial trenowac a na 100 lvl wciaz bedziesz mial skille w okolicach 85.
to ja wole miec na levie 60 skile 85/85 a na 100 levie 90+. poza tym to moja prywatna sprawa co wole. ja osobiscie wole miec lepsze skile po pierwsze dla wlasnego zadowolenia, po drugie jak mnie kolega prosi zebym mu pobloczyl gsy to mu ide blokowac i za bardzo nie przejmuje sie tym, ze mi pojdzie duzo uhow. nie przejmuje sie ze jak jestem w tombie i spotykam 2-3 stosunkowo silne crity to sikam z wrazenia w gacie.

gremlin. co do tych 8 cryptow i 8 mumii, to chcialbym cie powiadomic, ze one nie sa wszystkie w jednym miejscu ( bardzo bym sie cieszyl jak by tak bylo ). najwieksze zgrupowaie to sa 3 crypty na raz oraz jak ktos nie jest ostrozny to sa tez 2 mumie i 2 crypty razem. reszta to pojedyncze przypadki ktorymi mozna swobodnie manewrowac.
stary 06-12-2006, 00:44   #377
Bulboglowy
Użytkownik Forum

Bulboglowy's Avatar

Domyślny

Tak, zgadzam się, że przewaga w kasie, eq i runach jest zdecydowanie na PLUS, tylko w takim wypadku nie zakładajmy, że expimy na Elfach 30k/h, bo tam tej kasy nie znajdziemy.
Jak coś to Mintwallin (4k gp/h) od levelu 40, 75/75 expi się fajnie
Jeżeli będzie zajęte to jakieś undeady typu Ghostlad/Krypty (3k gp/h)

I tu wszystko się zmienia, bo po pierwsze nie mamy 30k xp/h tylko 20k xp. I skille przydałyby się troszkę wyższe niż 65/65.
stary 06-12-2006, 00:48   #378
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bulboglowy Pokaż post
Zgadzam się, że Elfy są dobre, ale czasem są zajęte i gdzie wtedy pójdziesz expić ze swoim 50 lvl i skillami 68/68 ?
80/80 nie zrobi z ciebie nagle maszynki do czyszczenia wszystkiego co chodzi po ziemi.

Poglad na ta sprawe jaki ja staram sie lansowac jest taki, ze skillow powyzej 70/70 nie oplaca sie na niskim levelu robic z powodow wiele razy juz tutaj wymienianych. Startujac z tego 20 levela i 65-70 melee skilla mozna juz bardzo wydajnie expic, na 50 levelu dochodzac do wystarczajacej sily aby bez lub przy niewielkim czasowym wkladzie w trening expic wydajnie na praktycznie wszystkim - scarabach, elfach ( blee ), dworcach, zolwiach ( nie wiem - podobno ) - co sie oplaca. I nie ma sensu przekrzykiwac sie czy lepiej skillowac do 80/80 na 6 levelu czy moze cisnac do 100 levelu dworci zupelnie bez treningu, bo wariant optymalny lezy posrodku i to jego bedzie sie kazdy myslacy gracz trzymal.
stary 06-12-2006, 01:23   #379
Bulboglowy
Użytkownik Forum

Bulboglowy's Avatar

Domyślny

Właśnie o czymś takim myślę. Jedyne czego jeszcze nie zdecydowałem to czy lepiej wytrenować 75/75 czy wystarczą 70/70. Zasadniczo to każdy mówi, że 70/70 starczą, bo potem to skille same przyjdą jednak nie jestem do końca przekonany, bo o ile pojedyńcze Scaraby/Thorny/M_Guardy padają fajnie to na szybszych expowiskach przychodzą 2-3 stwory i już trzeba się cofać, żeby zminimalizować straty.
PS: Piszę o lv 20-30, gdzie trzeba liczyć każdy grosz, bo eq jeszcze słabe.

Jest jeszcze wariant, żeby bić słabsze potworki aż nabijemy mid lvl (50~) wskoczą z 3 skille i eq będzie lepsze.

Nowi gracze ciągle pytają się jak expić i skillować, więc przydałaby się jakiś zoptymilizowany pomysł, z którym większość forumowiczów by się zgadzała. Na razie oscylujemy pomiędzy 65-80 skillem; moim zdaniem, żeby fajnie sobie pograć na różnych expowiskach 65 to za mało, z drugiej strony zgadzam się że skillowanie do 80/80 to za długo.

@Vil: Masz coś ok. 70/70, tak ? Czy wg Ciebie fajnie się się expi gdzieś indziej niż Elfy np. Scaraby/Thorny/M_Guardy ?
stary 06-12-2006, 06:30   #380
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Bulboglowy Pokaż post
@Vil: Masz coś ok. 70/70, tak ? Czy wg Ciebie fajnie się się expi gdzieś indziej niż Elfy np. Scaraby/Thorny/M_Guardy ?
powiem ci na własnym przykładzie... 52 ek skile 73/71 eq: w helmet, g arm, vamp shield, k legi, p ammy, skull staff, bohy:

elfy: zarobek dość dobry szczególnie jak polecą ci blossomy, za to z expem wyszedłem max na ~17k/h i nie ma bata żebym więcej wyciągnął chyba że źle czyszcze ef
scaraby: z wh wychodzi 20-21k/h z tym że jak masz pecha nie zwróci ci się za manasy(z uhami tam nei expiłem)
północna tiquanda: 22k+/h zero wkładów własnych, loota też nie ma sporo chyba że chce ci się wszystkie swamp trolle otwierać
dworce: 18k+/h loot dość dobry, jak wiesz jak czyścić pomieszczenia to mfy nei schodzą(nie chodze po całej jaskini więc może być wiecej expa)
żółwie: na -1 expiłem na troche mniejszych skillach i było dobrze, z kasą wychodziłem tak że z zarobku miałem kilkaset gp (max do 1k) po odkupieniu mfow
m guardy: na mint wallin byłem tylko raz z kumplem na mniejszym lvl i mniejszych skillach (oboje mieliśmy coś koło ~47lvl i skille po ~72/70) expa za dużo nie było (więc nei wiem ile tam można wyciągnąć w pojedynkę), ale za to fajny lootbag wyciągneliśmy, ale czasami guardy dość mocno siekały i jak nie znasz zbyt dobrze mintwallin to troche uhów na początku może ci polecieć
tomby(shadow konkretnie): expa coś koło 20k/h z lootbaga i pieniędzy wychodzi się fajnie na + i wszystko się zwraca

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania