Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-12-2006, 23:18   #21
Protar
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 04 2006

Domyślny

Ja polecalbym byl Sapkowskiego, nie moglem sie zdobyc do przeczytania wiedzmina(obejzalem film i to mnie zrazilo, jednak zamierzam to przeczytac), za to przeczytalem Narrenturm i bozych bojownikow(od niedawna dostepna jest trzecia czesc jednak nie paietam tutulu. Naprawde polecam!!!

Oprocz tego silmalirion(lepiej zaczac od hobbita i szescioksiagu), wszystko co na pisal L.A Salwatore(moglem nazwisko przekrecic), czytalem rowniez ksiazki z seri swiata dysku, jednak charakteryzuja sie one nietypowym poczuciem humoru ktory niekarzdemu przypadnie do gustu.

Pozdrawiam
Protar jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-12-2006, 23:25   #22
Nosferatu
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 25 07 2004
Lokacja: Bydgoszcz

Nosferatu ma numer GG 1691186
Domyślny

ja polecam Władce Pierscieni oraz trylogie Diablo, genialna imho
Ash tug Shakhbuurz-uur Uliima-tab-ishi za,
Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli.
Ash nazg durbatuluuk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatuluuk, agh burzum-ishi krimpatul
Uzg-Mordor-ishi amal fauthut burguuli.
Nosferatu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-12-2006, 23:59   #23
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Cytuj:
za to przeczytalem Narrenturm i bozych bojownikow(od niedawna dostepna jest trzecia czesc jednak nie paietam tutulu
Lux perpetua. Ma ktoś ebooka?

Wiedźmin rox, przeczytałem sagę 2 razy i jest świetna.
stary 25-12-2006, 10:17   #24
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Cytuj:
(obejzalem film i to mnie zrazilo, jednak zamierzam to przeczytac)
"Wiedźmin - Film, którego nie było". Masz prawo czuć się zrażonym, jednak książki o przygodach wiedźmina są świetne, jeżeli podobało Ci się Narrenturm, to na pewno przypadną Ci do gustu.
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 12:59   #25
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Narrenturm, Bozy Bojownicy i Lux Perpetua Sapkowskiego ktora wlasnie czytam. Niby nie jest to jakies stereotypowe heroiczne fantasy ale wlasnie dla tego warto przeczytac dla odmiany. Styl pisania Sapkowskiego na prawde jest jedyny w swoim rodzaju
stary 25-12-2006, 13:24   #26
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Saga Wiedźmińska była cienka jak bożonarodzeniowy barszczyk, Narrenturm miótł, Boży Bojownicy byli średni a Lux Perpetua ssie paue na całej linii. C.S. Friedman i jej Trylogia Zimnego Ognia - to roxi \m/

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 13:57   #27
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Data dołączenia: 27 03 2005

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

'Ksiazka w klimatach rpg'? Podrecznik do D&D.
FTSL
Slay jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 14:09   #28
Smetana
Użytkownik Forum

Smetana's Avatar

Data dołączenia: 02 04 2006

Imię: nie wiem
Domyślny

Cytuj:
Saga Wiedźmińska była cienka jak bożonarodzeniowy barszczyk
Mi tam ten bożonarodzeniowy barszczyk smakował . A w sadze jest zniżka formy Sapkowskiego pod koniec (V tom zwłaszcza sux), ale i tak wymiata .
stary 25-12-2006, 14:15   #29
Protar
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick Pokaż post
Saga Wiedźmińska była cienka jak bożonarodzeniowy barszczyk, Narrenturm miótł, Boży Bojownicy byli średni a Lux Perpetua ssie paue na całej linii. C.S. Friedman i jej Trylogia Zimnego Ognia - to roxi \m/
Co do ksiazek Sapkowskiego nie moge sie z toba zgodzic, ale oczywiscie sa gusta i gusciki. Z drugiej strony trylogia zimnego ognia(jednym z glownych bohaterow jest wapmir o imieniu Tarrant?) to nie jestem pewny czy chodzi Ci o ta sage, ale jesli tak to jest to jedna z najlepszych moim zdaniem powiesci w klimacie fantasy! Poprostu ideal, podobal sie wszystkim moim znajomym. Goraco polecam.

PS. Czytalem to dosyc dawno.
stary 25-12-2006, 16:59   #30
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Cytuj:
Co do ksiazek Sapkowskiego nie moge sie z toba zgodzic, ale oczywiscie sa gusta i gusciki.
Co i tak nie zmienia faktu, ze Sapek wielkim grafomanem jest. Zaraz obok Pilipiuka czy Kossakowskiej.
stary 25-12-2006, 19:24   #31
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2005

Domyślny

Cytuj:
Co i tak nie zmienia faktu, ze Sapek wielkim grafomanem jest. Zaraz obok Pilipiuka czy Kossakowskiej.
Ja tam Sapkowskiego za grafomana ot tak bym nie uznał. Fakt, ludzie go znacznie przeceniają, ale nie popadałbym ze skrajności w skrajność.
Chociaż za takie zakończenie dobrze rozpoczętej sagi o Wiedźminie, powinno się go powiesić za jaja.
A tak już na marginesie, nawet grafomani mają swoje przebłyski. Achaja Ziemiańskiego strasznie mi grafomaństwem zalatywała (zwłaszcza drugi tom), ale mimo to w większości czytało się lekko przyjemnie, typowo dla rozrywki.

Ja zainteresowałem się ostatnio Grzędowiczem, mówcie co chcecie, ale Pan Lodowego Ogrodu baaardzo przypadł mi do gustu. Być może to przez moje uwielbienie dla Boscha, ale jednak mi się podobało.
styku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 19:35   #32
Slay
Użytkownik Forum

Slay's Avatar

Slay ma numer GG 1676568
Domyślny

Ziemianskiego niestety nie znam, wiec sie nie wypowiem. Natomiast Sapek jest klasycznym przykladem grafomana - napieprza te opowiadania bez ladu i skladu, byle sie nachapac. Pilipiuk to samo. Kossakowska mniej i poki co cale szczescie. Chociaz zobaczymy, co bedzie dalej...

A co do PLO, depcze krzyze w kazdej postaci. Momentalnie wrzucil mi Grzedowicza na podium polskich fantastow i pewnie dlugo nie odda pierwszego miejsca. W zasadzie jeden z nielicznych slusznych Zajdlow ostatnich lat.
stary 25-12-2006, 19:54   #33
Olorion.
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 07 2004
Wpisy bloga: 3

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cos Pilipiuka/Gartha Nixa

: )
Olorion. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 20:24   #34
Thanal
Użytkownik Forum

Thanal's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2005
Lokacja: /Wrocław/Breslau/Vratislavia

Imię: ---
Profesja: Sorcerer
Świat: Szukam:P
Domyślny

Jeśli chodzi o takie typowe heroic fantasy to polecam Raymonda Feista (główna jego saga rozpoczyna się chyba "Adeptem Magii" w wydaniu polskim, za to wersja oryginalna - angielska - to polskie "Adept Magii" oraz "Mistrz Magii" w jednej pozycji - jeśli znasz ang wystarczająco dobrze, to naprawdę polecam oryginalną wersję). Ofkorz Tolkien, Zelazny, Pratchett (ale cięzko powiedziec, że to erpegie jest ). No i Conan oczywiście - zdziwiłbyś się ilu ludzi ta postać zna a ilu tak naprawdę czytało cokolwiek R. Howarda. Z polskich pisarzy? Zdecydowanie Sapkowski (sagę przerabiałem jakieś osiem razy ... no, kto mnie przebije ^^?), Ziemiański (ale raczej tylko Achaja), Feliks W. Kres (b. oryginalnie nakreślony świat), Kossakowska (ale to nie erpygy, chociaż też przyjemnie się czyta), Szmidt, Piekara ("Sługa boży" i inne książki z serii po prostu wymiatają ), Pilipiuk (dosyć specyficzne, zwłaszcza Wędrowycz - albo ci podpasuje albo znienawidzisz ) itd . etc...

EDIT:

@styku
Wiesz, chyba po prostu podświadomie postawiłem w tym wypadku znak równości pomiędzy terminem rpg a (heroic?) fantasy ...Chyba o to autorowi tematu chodziło. Co do Pratchetta - jest on cholernie specyficznym autorem (zarówno pod względem zaprezentowanego świata jak i humoru) więc chodziło mi tylko o to, że nie jest to "typowe" fantasy^^.

@Protar
Na pewno się tym zajmę ale chcę to dostać w oryginale, będę więc miał okazję dopiero w następnym roku (charity shopy na Wyspach rox )...sama twórczość Romka Feista to wg mnie heroic fantasy w najczystszej postaci

[x]- mi sie 2 dni temu snilo ze na przejsciu przez jezdnie bylo ukryte wejscie na basnhee , a ja mailem 1 sdka i 900 many
[x]- odstawilem banshee hunty

Ostatnio edytowany przez Thanal - 25-12-2006 o 23:19.
Thanal jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 20:31   #35
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
A co do PLO, depcze krzyze w kazdej postaci. Momentalnie wrzucil mi Grzedowicza na podium polskich fantastow i pewnie dlugo nie odda pierwszego miejsca. W zasadzie jeden z nielicznych slusznych Zajdlow ostatnich lat.
Mądrość w Twych słowach brzęczy. Czytałeś Księgę Jesiennych Demonów? Choć w innej tonacji napisana, to jednak wciąż baaardzo pozytywne wrażenie. Niestety nic innego Grzędowicza nie czytałem (małe miasteczko, dobrej księgarni brak), choć będę się starał zrehabilitować.

Cytuj:
Ziemianskiego niestety nie znam, wiec sie nie wypowiem. Natomiast Sapek jest klasycznym przykladem grafomana - napieprza te opowiadania bez ladu i skladu, byle sie nachapac. Pilipiuk to samo. Kossakowska mniej i poki co cale szczescie. Chociaz zobaczymy, co bedzie dalej...
Co do Sapkowskiego - teraz może rzeczywiście, choć ja się do starego Sapka przyzwyczaiłem. Bo, mów co chcesz, początki miał świetne. Pilipiuka raptem ze trzy książki przeczytałem, nie mnie oceniać. Humor nienajwyższych lotów, ale przyjemnie mnie wciągnęło na parę chwil. Kossakowa to samo co wyżej, również nie czytałem wiele.
Ziemiańskiego warto poznać, chociaż IMO to pisarz jednej sagi - nic poza Achają zdaje się warte zachodu nie jest, ale i ta stoi pod znakiem zapytania.

Cytuj:
ale cięzko powiedziec, że to erpegie jest
Powiedz mi, jak określasz książkę RPG? Pytam z czystej ciekawości.

Ostatnio edytowany przez styku - 25-12-2006 o 20:44.
stary 25-12-2006, 20:57   #36
Protar
Użytkownik Forum

Domyślny

@up

Jesli chodzi o RPG to jak zapewnie wiekszosc z was wie rozwiniecie skrotu znaczy "real play game" wiec sam tytul watku jest bledny

@Thanal

Jesli lubisz Raymonda Eliasa Fesita rownie mocno jak ja to polecam "Powrot wygnanca", "Skrytobojcy w Krondorze" i "Krol Lisow"

Pozdrawiam
stary 25-12-2006, 21:01   #37
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
@up
Jesli chodzi o RPG to jak zapewnie wiekszosc z was wie rozwiniecie skrotu znaczy "real play game" wiec sam tytul watku jest bledny
Większość z nas - być może, ale Ty raczej nie.
RPG - Role-Playing Game, co w mym kulawym tłumaczeniu brzmiałoby mniej więcej jak Gra w Odgrywanie Ról
stary 25-12-2006, 21:12   #38
Badzo
Użytkownik Forum

Badzo's Avatar

Data dołączenia: 03 01 2005
Lokacja: III RP

Domyślny

Tolkien, Tolkien i jeszcze raz Tolkien. Tyle na ten temat.

Badzo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2006, 21:49   #39
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick Pokaż post
Saga Wiedźmińska była cienka jak bożonarodzeniowy barszczyk
U mnie w barszczyku i uszka i grzybki byly. Moze to u ciebie taki spadek formy barszczyku? Powiem tak - odradzales mi Wiedzmina, a ja na zlosc przeczytalem pierwsza ksiazke. Standardowe fantasy, ale czytalo mi sie bardzo przyjemnie.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez styku
Achaja Ziemiańskiego strasznie mi grafomaństwem zalatywała (zwłaszcza drugi tom), ale mimo to w większości czytało się lekko przyjemnie, typowo dla rozrywki.
Miala swoj klimat, ot co. Fakt, miala swoje "ciensze'' strony (zwlaszcza te pojedynki szermierzy...), ale ogolnie akcja i fabula opisane ciekawie
stary 25-12-2006, 22:15   #40
styku
Użytkownik Forum

styku's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Miala swoj klimat, ot co. Fakt, miala swoje "ciensze'' strony (zwlaszcza te pojedynki szermierzy...), ale ogolnie akcja i fabula opisane ciekawie
Szermierze szermierzami, motyw z "kotami" mnie dobił ;-)
Mimo to, jak już mówiłem, przyjemnie się czytało.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania