Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > Grafiki

Notki

Grafiki Masz talent do grafik? Zamieść swoje prace tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-01-2007, 18:58   #21
Blacko
Użytkownik Forum

Blacko's Avatar

Data dołączenia: 28 09 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Eileen dodge i burn nie zawsze się sprawdza, ja często wolę sam dobrać odpowiedni kolor do światła/cienia (jeśli już coś koloruje oczywiście).
Ql, dluga droga przed tobą ale nie zrażaj się. I unikaj mangi bo wypacza rysunek To tyle, resztę rad dała ci już Eileen (szkoda że sama się nie stosuje hehe j/k).
Blacko jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-01-2007, 20:06   #22
Ql5
Użytkownik forum

Data dołączenia: 29 12 2006

Domyślny

@Blacko
Za dużo to mi nie doradziłeś ale i tak dzięki ; ]
Pokolorowałem 3 prace ; ] mam nadzieje że się spodobają "starałem się":

Ostatnio edytowany przez Ql5 - 12-01-2007 o 20:11.
Ql5 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 22:19   #23
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
Eileen ma numer GG 3600907
Domyślny

Cytuj:
Eileen dodge i burn nie zawsze się sprawdza, ja często wolę sam dobrać odpowiedni kolor do światła/cienia (jeśli już coś koloruje oczywiście).
Czy ja powiedziałam, że to zawsze się sprawdza? Ale jak dla naszego początkującego grafika łatwiej mu będzie zrobić ładne przejścia barw od światła do cienia.

Cytuj:
(szkoda że sama się nie stosuje hehe j/k).
//*myśli*// Już ma u mnie krechę jak stąd do Pekinu...//*koniec myślenia*// Jabyś nie zauważył, to ja staram się to wprowadzić, ale dobrze wiesz też, że nic nie przychodzi od razu =.= Poza tym już mówiłam jakim to ja jestem beztalenciem.

=========== KOMENTY DO PRAC =============

Kolorujesz w Photoshopie, prawda? To rób to w następujący sposób:
1. Kopiujesz warstwę "Background" z naszym szkicem
2. Pod nią ustawiasz czystą, nową warstwę na kolor.
3. Warstwę ze szkicem o nazwie "Background copy" musimy poraktować filterm, który poprawi nam jakość i pomoże w kolorowaniu. Image>Adjustments>Levels, lub poprostu wciśnij Ctrl+L. Ustawiasz tak, abyś miał jak "najmniej" kolorków - tzn, żeby pozbyć się 1000 pochodnych bieli, 100 "prawie" czarnych pixeli i zbędnych szarości. Ustawiasz na czuja i oglądasz efekty pracy. Potem dopiero bierzesz się za właściwe kolorowanie.
4. Warstwę "Background copy" ustawiasz na sposób przebijania (czy jak to się tam zwie) "Multiply"
5. Warstwę "Background" (tę na samym dole) wypełniasz całą bielą, bądź innym kolorkiem, który zastosujesz jako tło.
6. Potem na warstwie "Background copy" Magic Wandem nastawionym na "tolerance" tak około 0-15 i zaznaczonym oczkiem przy napisie "Countiguous" zaznaczasz tło. Jeśli zaznaczyło ci się coś "z wnętrza szkicu", to za pomocą Polygonal/Magnetic Lasso Tool odłączasz to zaznaczenie od reszty. Pozostanie ci zaznaczone samo tło. Potem prawym klawiszem myszki z menu wybierasz opcję Select Inverse.
7. Masz zaznaczony cały zarys smoka (lub innego dziadostwa, które znajduje się na tym szkicu) będzie ci wygodniej pracować! Teraz już tylko przełączasz warstwę na tę czystą, na której ma być pokolorowany obrazek i (dopiero) wtedy bierzesz się za jego kolorowanie. Tak brush jak i inne narzędzia malujące będą działały tylko w obrębie zaznaczenia - nie będziesz miał takich śladów niedomazań, jak w przypadku tego na zielono pokolorowanego smoka. Twoje obrazki po pokolorowaniu nie będą już takie rozmazane.

I pamiętaj - większość narzędzi w PSie może zmieniać swój rozmiar wedle twojego życzenia. Jak na mnie przez to, że kolorowałeś bez takiego zaznaczenia, jak ja robię to musiałes się męczyć z małym pędzlem typu "dodge i burn". Bo te ustawienia pędzla naprawdę były za małe. Dalej też zaznaczasz tylko te "najwyrazistsze" cienie, nie robisz aż tak wyraźnie, albo nie robisz wogóle tych subtelnych cieni jakie często się pojawiają...

Tyle chyba wystarczy od nośnie kolorowania... Nie poddawaj się!

Eileen Blue Rose

Ukryty tekst:
Hihihihi...Eleiwein aberztop, yba jówt sipdop łyb ynni żin eiktsyszw. Yzcratsyw, yb oklyt inzcliein og lieimuzorz... ^^

Ostatnio edytowany przez Eileen - 12-01-2007 o 22:21.
Eileen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 22:27   #24
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Trzy słowa:
Smoki
Mają
Łuski
I przydałoby się to zaznaczyć, nie?
Shanhaevel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-01-2007, 22:36   #25
Blacko
Użytkownik Forum

Blacko's Avatar

Domyślny

Daj sobie spokój z kolorami dopóki jako tako nie opanujesz i zrozumiesz rysunku. Tego sie nie da przeskoczyć. Tak na marginesie, niebieska chmura? To chyba jakiś nawyk z przedszkola jeszcze ;p Muśl o tym co rysujesz, myśl, myśl i jeszcze raz myśl. A jak przerysowywujesz to analizuj dlaczego jest tak a nie inaczej.
stary 13-01-2007, 01:28   #26
Ql5
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
To tyle, resztę rad dała ci już Eileen (szkoda że sama się nie stosuje hehe j/k).
Cytuj:
//*myśli*// Już ma u mnie krechę jak stąd do Pekinu...//*koniec myślenia*// Jabyś nie zauważył, to ja staram się to wprowadzić, ale dobrze wiesz też, że nic nie przychodzi od razu =.= Poza tym już mówiłam jakim to ja jestem beztalenciem.
Jejku... spokojnie =] <--inteligentna i wyczerpująca wypowiedź
Tak wogłe to sama mówiłaś ,że nie mówi się ,że jest się beztalenciem tylko ,że się stara ^^
Co do tego kolorowania to troche nie zrozumiałem pkt. 3 jak mam to w końcu ustawić?

Cytuj:
Trzy słowa:
Smoki
Mają
Łuski
I przydałoby się to zaznaczyć, nie?
Za słaby jestem na łuski, zresztą skąd wiesz ,że mają łuski ^^?

Cytuj:
Daj sobie spokój z kolorami dopóki jako tako nie opanujesz i zrozumiesz rysunku. Tego sie nie da przeskoczyć. Tak na marginesie, niebieska chmura? To chyba jakiś nawyk z przedszkola jeszcze ;p Muśl o tym co rysujesz, myśl, myśl i jeszcze raz myśl. A jak przerysowywujesz to analizuj dlaczego jest tak a nie inaczej.
1. Nie mam dostępu do skanera + Nudzi mi się + photoshop = kolorowanie ^^
2. Co masz do niebieskich hmurek ;p
3. K będe muślał o tym co rysuje a ty muśl o tym co piszesz (bez urazy ale to się tak rzuca w oczy)

Ostatnio edytowany przez Ql5 - 13-01-2007 o 13:07.
stary 13-01-2007, 02:58   #27
Blacko
Użytkownik Forum

Blacko's Avatar

Domyślny

Dzięki, że wytknąłeś mi tą literówkę, teraz czuję się lepszym człowiekiem ;p Co do kolorów, cóż to tylko moje rady (bo przecież chodziło ci o poradę?) nikt ci nie każe się do nich stosować, ja chcę ci tylko ułatwić zadanie.

PS @Eileen
psssst, to "j/k" na końcu mojego posta chyba coś znaczy? ;p Jak mi jeszcze raz wyjedziesz z beztalenciem to...(<myśli>hmm opieprzyć? dać ignora? poszczuć kotem? schować gitarę?) to nie wiem co zrobię!
stary 13-01-2007, 09:44   #28
blontmatys
Użytkownik Forum

blontmatys's Avatar

Data dołączenia: 24 06 2006

Profesja: Knight
Świat: Zanera
Poziom: 9
Skille: 37/32
Poziom mag.: 2
blontmatys ma numer GG 9544482
Domyślny

Cieniuj, cieniuj i jeszcze raz cieniuj! te prace gdzieniegdzie wyglądają jak płaskorzeźby. Popatrz na inne rysunki, jakes 2 odrysuj z cieniowaniem a potem powinieneś wiedzieć dużo więcej

@EDIT

Te ręce są zbyt kanciaste

Ostatnio edytowany przez blontmatys - 13-01-2007 o 09:48.
blontmatys jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-01-2007, 13:01   #29
Ql5
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Co do kolorów, cóż to tylko moje rady (bo przecież chodziło ci o poradę?) nikt ci nie każe się do nich stosować, ja chcę ci tylko ułatwić zadanie.
Wiem, i dzięki za tą porade ^_____________^
Ale nie mam pojęcia jakiego koloru ma być chmurka xD szara? biała?
stary 13-01-2007, 15:51   #30
Blacko
Użytkownik Forum

Blacko's Avatar

Domyślny

W najprostszym ujęciu to niebo jest niebieskie a chmury białe Jak sie przyjrzysz zauwazysz, że przejmują kolory oswietlenia/otoczenia, np gdzieniegdzie błękit czy jakiś róż (to sie tyczy wszystkich obiektów). Malarstwo to skomplikowana sprawa dlatego właśnie namawiam cię byś zaczął od rysunku
stary 13-01-2007, 22:32   #31
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Domyślny

Jeju, jacy spamerzy! Ledwo jeden wieczór poświęciłam na "szał zakupów" zamiast na internet, a wy już tyle nastukaliście

BTW. Psss... Blacko, jeszcze jakbym ja się na Ciebie umiała gniewać to by było dobrze

@Ql5
Zrobić ci tutka? ;p Bo ja się osobiście zaczęłam bawić twoim smoczkiem z nudów. Sama muszę się zsiąść i coś tez takiego z głowy porysować, inaczej Blacko będzie mi prawił morały przez miesiąc

Ukryty tekst:
Hihihihi...Eleiwein aberztop, yba jówt sipdop łyb ynni żin eiktsyszw. Yzcratsyw, yb oklyt inzcliein og lieimuzorz... ^^
stary 14-01-2007, 20:47   #32
Ql5
Użytkownik forum

Domyślny

Cytuj:
Zrobić ci tutka? ;p Bo ja się osobiście zaczęłam bawić twoim smoczkiem z nudów. Sama muszę się zsiąść i coś tez takiego z głowy porysować, inaczej Blacko będzie mi prawił morały przez miesiąc
^^ noooo jak będziesz miała czas to zrób!!
@off
Eileen przepisujesz coś może dzisiajxD bo ja dzisiaj znowu mam dużo przepisywania i do 2-3 na kompie będe =]
stary 14-01-2007, 21:06   #33
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Domyślny

Noo... Dziś to ja mam funkcje+Spellforce II (mieszanka wybuchowa) i będę napastować osoby z mojej klasy o podanie mi zadania z polaka, bo nie wiem, co było ;p. Zachciało mi się prób.

Jak chcesz, to śmiało stukaj na gg, jak nie wytrzymam, to cię zablokuję ;p (nr. gg mam w profilu )

A tutka zrobię jak mi się będzie nudzić, narazie wygodnie mi się tak pracuje na 2 fronty ;p

Ukryty tekst:
stary 14-01-2007, 21:18   #34
Ql5
Użytkownik forum

Domyślny

Ok, raczej nie będe miał czasu na posiedzieć na gg dzisiaj musze załóżyć 3 zeszyty i 2 uzupełnić (eh... ukochany koniec półrocza, poprawianie , przepisywanie itd. a w dodatku jutro, godzina 17 - wywiadówk :[ )
stary 14-01-2007, 21:58   #35
ZeuSbobo
Użytkownik Forum

ZeuSbobo's Avatar

Data dołączenia: 08 08 2006
Lokacja: Skawina

Stan: Na emeryturze
ZeuSbobo ma numer GG 3732176
Domyślny

@up

U mnie już są ferie ile ja na to czekałem aż pujdze łezka radości
ZeuSbobo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2007, 22:06   #36
Ql5
Użytkownik forum

Domyślny

Pociągne offtopa ^^
Cytuj:
U mnie już są ferie ile ja na to czekałem aż pujdze łezka radości
Szczerze mówiąc po raz pierwszy ciesze się że mamy fere później niż wy ^^
przynajmniej śnieg może spadnie xD
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania