Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 24-02-2007, 12:51   #21
Xeradus
Zbanowany

Xeradus's Avatar

Data dołączenia: 19 01 2006
Lokacja: woj.opolskie

Profesja: Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 59
Skille: 81/80
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez dejw
Flame war? Co to, nigdy sie z czyms takim nie spotkałem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flame_war

Cytuj:
[...] nie jestes w żadnym stopniu składniowo lepszy
Śmiem wątpić...

Cytuj:
Nie wiem, może nie czytasz książek?
On je pisze...

Co do uciekania przed PK:
Istnieje sztuczka, dzięki której nasza odległość od pościgu zwiększy się o 1 sqm. Jest ona bardzo prosta. Otóż kiedy będziemy zbliżać się do schodów, nie musimy skręcać w lewo/prawo aby znaleźć się w lini prostej do schodów, ale możemy biec w lini równoległej i zejść na skos. Większość ludzi uważa, że nawet jeśli zejdzie się na skos to i tak aby się potem ruszyć trzeba będzie swoje odczekać już na górze/dole. W rzeczywistości jeżeli w odpowiednim momencie naciśnie się strzałkę (już po naciśnięciu num7, 8, 1 czy 2) to nie będzie musiało się czekać. Kwestia wprawy.

Ostatnio edytowany przez Xeradus - 24-02-2007 o 12:53.
Xeradus jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 24-02-2007, 13:35   #22
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2007

Stan: Niegrający
Świat: Titania
Domyślny

@Ddevil

Hmm, widze, ze podobnie jak adolf obrales se za punkt honoru dojebać się do tego poradnika nie pozostaje mi nic innego, jak dalej tlumaczyc poszczególne punktu=y

Jest pare sposobów, używanych przez wielu PVP MASTAH
Ddevil:Uważasz się za takiego? Bo nie wyglądasz

Hmm... Nie, nie uważam sie za takiego. Nic takiego wczesniej nie pisalem, ale to szczegół -.-

Ddevil-Nieuzasadnione mieszanie języka polskiego z angielskim w tekstach "użytkowych" to szczyt kretynizmu.

Chcesz przykład szczytu kretynizmu? Na twoim miejscu dokladniej bym poszukał. W innych działach, bo w tym się nie doszukasz.

Ddevil- Zarówno przed, jak i po myślniku stawiamy spacje (robi<spacja>-<spacja>jak)

Ok, zastanowie sie nad tym

Ddevil-A co, jeśli przeciwnik też biega po bagnie? Wtedy nie ma to chyba większego znaczenia, prawda?

Wtedy zmniejszają się szanse na dojście do punktu strategicznego, ktory może cie uratować

Ddevil-Nie ma takiego znaku interpunkcyjnego jak 4 wykrzykniki. Po drugie, nie zwracaj się do czytelnika "stary", bo nie wszyscy lubią takie określenie. Po trzecie: nie pisz krzykiem. Jak musisz coś wyróżnić to bolduj.

Ja też nie lubię, jak człowiek, którego nikt nie pyta o zdanie, wyraża swoje KRYTYCZNE zdanie na temat mojego artykułu. Nie podoba ci sie- napisz to w sposób ,,hmm, przydałoby się kilka poprawek"- i tutaj mógłbyś dać pare przykładów- wtedy podziekuje ci za wszystkie porady i poprawie błędy. Nie trafia do mnie natomiast krytyka typu adolf- gdyby koleś naprawde był taki mądry, to ,,skrytykowałby" mnie inaczej. Bo w sumie- czy w szkole nauczyciel najeżdża na uczniów, którzy źle napisali wypracowanie? Nie, raczej mówi im, co było nie tak. To może świadczyć, że z adolfem jest jednak jakiś problem, skoro sprawia mu przyjemność pojeżdżanie na innych (według niego, tak naprawde w gruncie rzeczy jego styl ,,dissu" jest smieszny) za artykuły, nad którymi autor jednak się troche nameczył. Btw- nie sądze, zeby składnia była aż tak rozjebana.

Ddevil-Nie zaczyna się zdania od "no więc"

Ok.

Ddevil-Ponadtow Tibii przyjęło się sforumułowanie "low hp" a nie "deep"

Nie interesuje mnie to.

Ddevil-W jednej nie, ale bijąc z broni i np. gfb jest w stanie zadawać większe obrażenia niż będziemy leczyć exura gran. W efekcie, każda tura leczenia się exura gran zbliża nas do śmierci...

I przy okazji daje szansę, by dłużej wytrwać.

Ddevil-A potem zostajemy bez many, wystawieni na atak przeciwnika. Mana shield to ostateczność i ogólnie nie polecam.

Właśnie, ja też nie. Dlatego napisałem, że jest to opcja tylko dla pekerów.

,,SZYBKOŚCIEŻKI”- słowo powstałe pod napływem weny. Oznacza drogę, na której biegnie się szybciej (kafelki itp.)

Ddevil-Na piramidach jest pz, więc twoja rada o stosowaniu up-down w tym miejscu jest bezużyteczna. Wystarczy po prostu wejść na piramidę i już jesteśmy bezpieczni, nie potrzeba do tego up-down.

Jest też sklep naprzeciw depo, jest też druga ,,platforma" na północnym-wschodzie od depo. Biegając po nich jest dobrym pomysłem

Ddevil-I po cholere? Co daje takie durne up-down w miejscu tak odległym od depot? Na co, wy nooby, wtedy liczycie? Prędzej czy później zostaniecie trafieni, a w końcu zabici. Up-Down podarowało wam tylko kilka minut życia więcej, ale go nie ocaliło.

Ty, może nie grałeś nigdy w tibie? Nie wiesz co daje? To spróbuj tak powalczyć low-lvlem z h lvlem (uciekać). Zdziwiłbyś się ile może dać taka technika. Jesli nie masz laggów oraz masz dobre ,,PVP" w klikaniu na drabinki- wtedy mozesz z powodzeniem czekać na pz lock gone.

Ddevil-Nie ma takiego znaku interpunkcyjnego jak dwa pytajniki

Wiem, dlatego na wypracowaniu nigdybym takiego czegoś nie zrobił ( tak samo jak z tymi czterema wykrzyknikami)

Anyway, podczas zaskoku dąż do złapania oddechu- mowie tutaj o momencie, w którym, w przypadku jakiegoś comba, skończy się napalm, przez co będziesz w stanie odetchnąć chociaż na chwile- wtedy zaczynasz myśleć, a nie bać się.

Ddevil-To zdanie jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.

Łatwiej jest myśleć, gdy w koncu dotrze do ciebie, ze próbują cie zabić. Wiele takich szybkich akcji konczy sie na tyle szybko, ze ofiara, po koncowym napisie, nadal nie wie co się stało a tak, jeśli przez chwile się opanujesz- wtedy masz szansę

Pokaż swoje umiejętności, siłe swojej postaci. Wiele osób w ten sposób zmienia przebiega walki

Ddevil-Może jakieś rady w jaki sposób?

Tak- obejrzyj filmik DRUID MASAKRUJE LUDZI. Tam jest pokazane w jaki sposób

No, devilku, tak to wygląda. Zacząłem teraz zastanawiać się nad dosyć oczywistą cechą ludzi- nie wiem, czy zauwazyles, ale każdy, szczególnie ludzie tacy jak ty i adolf, macie na tyle ,,w*****oną ambicję", że za punkt honoru stawiacie sobie wytkniecie błędów i wklejenie swoich mądrości. Aż tak ci na tym zalezy? Żeby pokazać swoją ,,olbrzymią wiedzę?" W takim razie sam zacznij pisac poradniki, a ja je będę oceniał.

Aha, jeszcze jedno

Ddevil- Uważasz się za takiego? Bo nie wyglądasz. Z twoich innych postów wyczytałem, że nawet nie miałeś nigdy pacca. Jeśli dodatkowo twój char w podpisie to najlepsze czym możesz się pochwalić, to dobra rada z mojej strony: wyjdź z forum, pograj w Tibie jakieś 2 lata i wróć aby wziąć się za pisanie poradników.

Hmm, żebym stał się podobny do ciebie? Nie, odpada, dla ciebie cwaniaku mam natomiast rade- wyjdź na dwór, pobądź ze znajomymi z dwa lata, dopiero potem zacznij komentować artykuły osób, które się starają.

Tak, nie miałem nigdy pacca. To był mój cel- wbic lvl na facc areas. To źle? Nie

Ze stronki http://pl.wikipedia.org/wiki/Flame_war - ,,Dla wielu ludzi Internet bywa też miejscem odreagowania skrywanych frustracji."- mowa o tobie i adolfie?

PS nie wiem dokladnie, jak sie cytuje, co trzeba zrobić po kliknięciu ,,cytuj", więc te ,,cytaty" to bardziej domowa robota.

Ostatnio edytowany przez dejw - 24-02-2007 o 13:44.
dejw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 13:38   #23
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

Aha, do wszystkich ,,składniowo mocnych" - zacznijcie pisac poradniki, artykuły, cokolwiek, co odzwierciedli wasz styl. Wiecie, łatwiej sie pisze składniowo odpisując na artykuły po jednym zdaniu, niż pisząc ileśtam set słów, które tworzą całość.

Dla przykykładu- @Xeradus

Cytuj:Oryginalnie napisane przez dejw
[...] nie jestes w żadnym stopniu składniowo lepszy

Śmiem wątpić... - sorry, ale ta krytyka do mnie nie przemawia? Dlaczego? Dwa ,,mondre" słowa podsumowywujące mnie. lol.

Xeradus- oczywiscie bez obrazy

Ostatnio edytowany przez dejw - 24-02-2007 o 13:55.
stary 24-02-2007, 18:29   #24
Ddevil
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 11 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez dejw Pokaż post
Hmm, widze, ze podobnie jak adolf obrales se za punkt honoru dojebać się do tego poradnika
Do usług, co złego to ja.

Cytuj:
Hmm... Nie, nie uważam sie za takiego. Nic takiego wczesniej nie pisalem, ale to szczegół -.-
Z kontekstu wyraźnie wynika, że chcesz się z nami podzielić tymi sposobami uzywanymi przez PVP-Mastah. Faktycznie jednak można stwierdzić, że sam się za takiego nie uważasz. W takim razie skąd znasz te "sposoby"?

Cytuj:
Chcesz przykład szczytu kretynizmu? Na twoim miejscu dokladniej bym poszukał. W innych działach, bo w tym się nie doszukasz.
Faktycznie, może zagalopowałem się z tym szczytem. Tak czy owak, wygląda to nieestetycznie i nie pasuje do tego tekstu.

Cytuj:
Ja też nie lubię, jak człowiek, którego nikt nie pyta o zdanie
Zamieszczając jakikolwiek tekst na forum, musisz się liczyć z tym, że twoje słowa będą poddawane ocenie i krytyce.

Cytuj:
Nie podoba ci sie- napisz to w sposób ,,hmm, przydałoby się kilka poprawek"- i tutaj mógłbyś dać pare przykładów- wtedy podziekuje ci za wszystkie porady i poprawie błędy.
Daj spokój. Jestem bezpośredni i bezpośrednio wyrażam swoje opinie. Moja krytyka nie miała jednak charakteru ofensywnego (o tym zaraz). Nie uważam, aby przesadne słodzenie ludziom wyszło im kiedykolwiek na dobre. Przeczytałem tekst, wyraziłem SZCZERZE swoją opinię, starając się przy tym, żeby była ona konstruktywna (ostra - owszem, nie zaprzeczam - ale konstruktywna). To czy ją przyjmiesz zależy już od ciebie.

Cytuj:
Bo w sumie- czy w szkole nauczyciel najeżdża na uczniów, którzy źle napisali wypracowanie? Nie, raczej mówi im, co było nie tak.
Masz racje. To jest jednak forum, nie szkoła. Ty nie jesteś uczniem, a my nie jesteśmy nauczycielami.

Cytuj:
nad którymi autor jednak się troche nameczył.
Ja tam jednak jestem zwolennikiem poglądu, że nie licza się chęci, a efekt.

Cytuj:
Ty, może nie grałeś nigdy w tibie? Nie wiesz co daje? To spróbuj tak powalczyć low-lvlem z h lvlem (uciekać). Zdziwiłbyś się ile może dać taka technika. Jesli nie masz laggów oraz masz dobre ,,PVP" w klikaniu na drabinki- wtedy mozesz z powodzeniem czekać na pz lock gone.
Myślałem, że mówimy o obronie przed PK, a nie o byciu PK.

Cytuj:
Tak- obejrzyj filmik DRUID MASAKRUJE LUDZI. Tam jest pokazane w jaki sposób
Dobrze, ale to miał być twój poradnik, a nie masakrującego ludzi druida.

Cytuj:
No, devilku, tak to wygląda. Zacząłem teraz zastanawiać się nad dosyć oczywistą cechą ludzi- nie wiem, czy zauwazyles, ale każdy, szczególnie ludzie tacy jak ty i adolf, macie na tyle ,,w*****oną ambicję", że za punkt honoru stawiacie sobie wytkniecie błędów i wklejenie swoich mądrości. Aż tak ci na tym zalezy? Żeby pokazać swoją ,,olbrzymią wiedzę?" W takim razie sam zacznij pisac poradniki, a ja je będę oceniał.

(...)

Hmm, żebym stał się podobny do ciebie? Nie, odpada, dla ciebie cwaniaku mam natomiast rade- wyjdź na dwór, pobądź ze znajomymi z dwa lata, dopiero potem zacznij komentować artykuły osób, które się starają.
Dokonajmy analizy mojej krytyki: Używałem mocnych słów (w twoim odbiorze), ale atakowałem tekst, a nie ciebie. W jednym miejscu podważyłem twoje kompetencje, ale był to wniosek wyciągnięty z przeczytanego tekstu.
Ty natomiast, jeździsz sobie po mnie ad persona (twierdzisz, że nei mam rl life, że jestem cwaniakiem, że nie chciałbyś byc podobny do mnie, że mam w****ona ambicję oraz że jestem głupi (poprzez ironiczne wyrażanie się o mojej wiedzy)).

Teraz ochłoń i zastanów się, czyje podejście jest właściwe.
stary 24-02-2007, 23:24   #25
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ddevil Pokaż post
Do usług, co złego to ja.

Ddevil
Z kontekstu wyraźnie wynika, że chcesz się z nami podzielić tymi sposobami uzywanymi przez PVP-Mastah. Faktycznie jednak można stwierdzić, że sam się za takiego nie uważasz. W takim razie skąd znasz te "sposoby"?

Ja
Skąd znam takie sposoby? Tu moge śmiało powiedzieć- z doświadczenia. Wiesz, zdecydowanie częściej zawodnik ucieka niż atakuje- stąd może jako-takie ,,doświadczenie

Ddevil
Faktycznie, może zagalopowałem się z tym szczytem. Tak czy owak, wygląda to nieestetycznie i nie pasuje do tego tekstu.

Ja
No- nadal nie moge się z tobą zgodzić, ponieważ nie jest to aż tak zła praca, by dyskryminować ją również za styl

Ddevil
Zamieszczając jakikolwiek tekst na forum, musisz się liczyć z tym, że twoje słowa będą poddawane ocenie i krytyce.

Ja
Tak tak - wszelkie uwagi dotyczące moich artykułów są wskazane, jednak, jak już zaznaczyłem- w odpowiedniej formie. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale ostra krytyka trafia mało do kogo - ,,upomnienia" dają zdecydowanie większy efekt

Ddevil
Daj spokój. Jestem bezpośredni i bezpośrednio wyrażam swoje opinie. Moja krytyka nie miała jednak charakteru ofensywnego (o tym zaraz). Nie uważam, aby przesadne słodzenie ludziom wyszło im kiedykolwiek na dobre. Przeczytałem tekst, wyraziłem SZCZERZE swoją opinię, starając się przy tym, żeby była ona konstruktywna (ostra - owszem, nie zaprzeczam - ale konstruktywna). To czy ją przyjmiesz zależy już od ciebie.

Ja
Powiem tak - Twoją krytykę przyjąłem tak, jak przyjąłby ją każdy- z pewną złością. Teraz Ty sie zastanów - czy warto wyrażać swoją SZCZERĄ opinię wiedząc, ze aż taka SZCZEROŚĆ, może być na swój sposób wulgarna? Rozumiem, napisałbym syf, ale w prawdziwym tego słowa znaczeniu - wtedy próbowałbym Cię zrozumieć. Ale w tym przypadku - nie napisałem syfu.

Ddevil
Masz racje. To jest jednak forum, nie szkoła. Ty nie jesteś uczniem, a my nie jesteśmy nauczycielami.

Ja
Masz rację. Dlatego właśnie sie do Ciebie przyj****em po przeczytaniu twoich ,,uwag"

Ddevil
Ja tam jednak jestem zwolennikiem poglądu, że nie licza się chęci, a efekt.

Ja
A ja napisałem ten tekst, by komuś pomógł, nie robiąc w nim żadnych rażących błędów

Ddevil
Myślałem, że mówimy o obronie przed PK, a nie o byciu PK.

Ja
Tak, dokładnie o tym mówimy przez cały czas

Ddevil
Dobrze, ale to miał być twój poradnik, a nie masakrującego ludzi druida.

Ja
Tak, w masakrującym ludzi druidzie natomiast obrazowo zostały przedstawione pewne uzyteczne sztuczki

Ddevil
Dokonajmy analizy mojej krytyki: Używałem mocnych słów (w twoim odbiorze), ale atakowałem tekst, a nie ciebie. W jednym miejscu podważyłem twoje kompetencje, ale był to wniosek wyciągnięty z przeczytanego tekstu.
Ty natomiast, jeździsz sobie po mnie ad persona (twierdzisz, że nei mam rl life, że jestem cwaniakiem, że nie chciałbyś byc podobny do mnie, że mam w****ona ambicję oraz że jestem głupi (poprzez ironiczne wyrażanie się o mojej wiedzy)).

Teraz ochłoń i zastanów się, czyje podejście jest właściwe.

Ja
Hmm, nie jechałeś bezpośrednio po mnie, to fakt, jednak sposób, w jaki oceniłeś mój artykuł mógł jednak uderzyć bezpośrednio we mnie, musisz przyznać. Czemu oceniłem cie ,,od persona"? Hmm, wpływ jakichś emocji, biorąc pod uwagę sposób wyrażania twojej opinii uznałem, że w tym wypadku mogę pojechać ze swoją ofensywą troche dalej. Hmm, może to dlatego, że nie miałem okazji zapoznać się z jednym z Twoich dzieł, przez co nie miałem punktu odniesienia?

Powiem Ci tak - Twoje podejście, z całym szacunkiem, nie jest właściwe. Obrażanie, wulgarne uwagi na temat artykułów, których napisanie dało jakąś satysfakcje autorowi, nie jest dobrym podejściem. W ten sposób można ,,upiłować" zapał wielu ,,pisarzy" - na szczęscie jest to tylko forum, więc nikogo nie powinno to zdeprymować.

Jest jeszcze jedno- Twoja tendencja do znajdywania błędów w każdym zdaniu- czy to pod względem składni, czy treści. To też nie jest dobrym sposobem, gdyż nie jestes nieomylny (chyba że jestes humanistą z wieloletnim doświadczeniem)

Nie powinienneś też liczyć na delikatną reakcję w stosunku do twojej ofensywy. To jest właśnie ,,wku****na ambicja"

No, to tyle

Pozdro

PS sorry, ale nie wiem jak cytowac poszczególne fragmenty

Ostatnio edytowany przez dejw - 24-02-2007 o 23:29.
stary 01-03-2007, 11:47   #26
Kropaknight
Użytkownik forum

Data dołączenia: 22 02 2007
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Solera
Poziom: 25
Skille: Skiluje
Poziom mag.: 4
Kropaknight ma numer GG 4084581
Domyślny

Ludzie janiewiem oco się tu kłucić albo ci sie ten poradnik podoba albo nie poco zaras sie doje**** do autora nierozumiem............Jak sie ie podoboa to zrubcie se lepszy ityle!!
Kropaknight jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2007, 16:54   #27
Maciek008
Użytkownik Forum

Maciek008's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Pandoria
Poziom: 90+
Skille: 85+\80+
Poziom mag.: 7+
Domyślny

Cytuj:
@Ddevil
O ci ci chodzilo z tym "pvp w klikaniu na drabinki"?

Użytkowniku! Przed założeniem nowego tematu obejrz to:
http://www.cda.pl/gry-online/g/f_toya2.htm
Maciek008 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 01-03-2007, 22:31   #28
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Maciek008
O ci ci chodzilo z tym "pvp w klikaniu na drabinki"?
No o to, że systemem up-down (biegając po drabinkach) masz najwieksza szanse na przeczekanie pz lock o to kaman
stary 02-03-2007, 15:59   #29
Maciek008
Użytkownik Forum

Maciek008's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Pandoria
Poziom: 90+
Skille: 85+\80+
Poziom mag.: 7+
Domyślny

Cytuj:
No o to, że systemem up-down (biegając po drabinkach) masz najwieksza szanse na przeczekanie pz lock o to kaman
wiem ale pvp to niejest klikanie na drabinki itp. tylko "player vs player" czyli albo ujebac kogos albo samemu niedac sie zabic

Użytkowniku! Przed założeniem nowego tematu obejrz to:
http://www.cda.pl/gry-online/g/f_toya2.htm
Maciek008 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania