![]() |
#21 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 02 2005
Lokacja: Wrocław
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Po raz pierwszy od dawna widzę galerię kogoś, kto wstawia...
- po pierwsze - więcej niż 4-5 prac/zdjęć/grafik - po drugie - prace na przyzwoitym poziomie, a nie takie w stylu ja i Paint przez 5 minut, albo ja i mój nowy aparat w komórce przez 2 minuty. - po trzecie - "sztukę" w różnym wykonaniu (aparat, ołówek, długopisik, jakiś pixelarcik) Gdy pierwsze zdziwienie minęło... Szybko przerzucając zakładki z FF odnajduję serię zdjęć rodem z mojego ogrodu ^^. Później widzę pracki w stylu "kiedy Eileen zaczynała rysować", później fajne bazgrołki z lekcji i nieśmiały pixelart. I już jestem pozytywnie zastawiona. Co mi się najbardziej podobało: - zdjęcia... kfiatki ;P- ładny kolorek i ujęcie kwiatka, do tego bardzo lubię takie kolorki kfiatki nr 2 - nietypowe ujęcie, ma taki fajny klimacik, przypominają mi się obrazki w stylu "jak to wróżka siedziała na kwiatku" ^^ robaczek- bo jest ładny i ten listek fajnie się tak rozmywa z tyłu... słoneczko- bo ma świetny efekt tych promyczków ![]() -szkice - wszystkie mają zasadniczy plus, bo robione na białych, niepokratkowanych kartkach... kobieta-mag-choć materiał na niej nie marszczy się ani odrobinę i jest bardziej kreskówkowa niż realistyczna, to ma śliczne ozdobione rękawki, fajną laskę (Hihihihi...) i jest ślepa ^^ To chyba wszystko co mi się podobało. Patrząc na tę czarodziejkę, ew. czarownicę, mam wrażenie, że nie wyszedł by ci źle komiks. Potrafisz dobrze robić efekty typu "błysk" i wszelakie pochodne, masz niezłe wyczucie co do rozłożenia tego wszystkiego w prostokącie kartki i do wszystkiego potrafisz dorzucić element przyciągający uwagę. A teraz przejdźmy do błędów. Nie znając celu do jakiego właściwie dążysz (np. realizm rysunku, albo też ujęcie karykaturalne postaci i przestrzeni) skupię się na błędach kluczowych. Dlatego... -RYSUJ ZAWSZE NA BIAŁYCH KARTKACH, ŻADNEJ KRATKI!!! Noś ze sobą papierową teczuszkę z kartkami i zawsze też możesz tam wcisnąć jakieś notatki z lekcji, kartkówki, sprawdziany (i dzięki temu ich nie pogubisz! ![]() -Nie musisz zarzucać nas stosem zdjęć. Dobrze, że z tych zrobionych i tak przeprowadzasz selekcję tych najlepszych, ale z tych najlepszych wybierz jeszcze najmniej od 3 do 5, które dodatkowo odrzucisz. Nie szukaj też piękna tam, gdzie na pewno je znajdziesz. Po to ludzie sadzą kwiaty, aby nie musieć oglądać ich zdjęć i wyobrażać sobie, że czują ich zapach... Spróbuj sfotografować coś jedynego w swoim rodzaju, niepowtarzalnego, tak, żeby widz miał świadomość, że drugi raz już się taki widok nie powtórzy, że to była właśnie ta jedyna sekunda, w której błysnął flesz. I wcale nie muszą to być rzeczy piękne same w sobie. Czasem zardzewiały drut, czy mleczyk wyrastający spod paczki chipsów ma większą siłę przebicia i więcej uroku niż najpiękniejsze, choć tak dziś oklepane zdjęcie róży. -I ostatnie, bardziej takie profilaktyczne niż pomocne. NIE PRZERYSOWUJ. Kopiując uczysz się tylko do pewnego momentu, później we własnych pracach będziesz powtarzać skopiowane schematy i mogą zatracić swoją oryginalność. Jeżeli już chcesz to rysuj z natury (z modela, z widoku, ale nie ze zdjęć). Co więcej - jak chcesz coś już koniecznie kopiować, to kopiuj poprzez dzielenie zarówno obrazka kopiowanego, jak i kartki na mniejsze kwadraty (obrazek kopiowany drukujemy, mierzymy jego rozmiar, odznaczamy podział na jakiejś kartce z boku, tak żeby było widać linie i to samo nanosimy na koszulkę. Później wkładamy do środeczka obrazek i jazda ^^ . Jest to bardzo przydatne, bo wtedy masz świadomość, że nie zawalisz proporcji i obrazek nie będzie ci "uciekał" w pewnych momentach, a w innych się nie zwęży ponad miarę. Dzięki temu też nie będzie taki płaski i jak się postarasz o mało znany motyw nikt się nie domyśli, że to przerysowane ( ![]() Ojej... Ale się rozpisałam, a miałam dziś coś poczytać o Ajaxie i wogóle... Pozdrowionka... Eileen Blue Rose @edit Jak zwykle zrobiłam błędy. Ostatnio edytowany przez Eileen - 02-06-2007 o 23:16. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#22 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2005
|
![]() Na poczatek dobrze jest kopiowac prace lepszych artystow niz my sami. Bardzo pomaga takie przerysowywanie, a oryginalnosc swoja w koncu sama wyrobisz. Przykladem posluzy mi Blacko, to jego slowa.
@down akurat mowie o szkicach olowkowych. Pixel Art to inna bajka, no ale ja tez zaczynalem od wzorowania sie na Elorynie i innych co byli na wopie ;P
Ostatnio edytowany przez Arnisan - 03-06-2007 o 12:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 01 2007
Lokacja: Kostrzyn Wielkopolski
Profesja: Rookstayer
|
![]() up@
Ja rysowałem Demon Helmet i Crown Armor od Eloryn'a. Prace ładne;]. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 05 2006
Lokacja: Lubin
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 50
Skille: ---
Poziom mag.: --
|
![]() Dzieki za opinie i wskazowki
![]() ![]() ![]() wtedy postaram sie wrzucic cos nowego ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#25 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 05 2006
Lokacja: Lubin
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 50
Skille: ---
Poziom mag.: --
|
![]() hm....kolejny double...
zarzucam 2 ( wlasciwie 1 ) rysunki wyklonane olowkiem...jeden z nich to ot taki tam ,,projekt,, ![]() ![]() ![]() Olowek 1) Dwarf... narysowany dzisiaj ![]() ![]() ![]() http://img386.imageshack.us/img386/5...asnoludko2.jpg 2) taki jakby projekt ![]() ![]() ![]() http://img528.imageshack.us/img528/9...projektrd9.jpg Fotki W dwoch pierwszych zdjeciach chodzilo glownie mi o ujecie tego krzyza od dolu, tj. jakbysmy byli wzrostu owadow i widzieli przed soba to ,,COS,, wznoszoce sie ku niebu ^^ ( co prawda drugie zdjecie troche mniej to ukazuje ![]() 1) http://img230.imageshack.us/img230/7641/xd2zq2.jpg 2) http://img111.imageshack.us/img111/8436/xd3ow6.jpg 3) http://img111.imageshack.us/img111/1779/xdbu6.jpg To by bylo na tyle ![]() I kolejny raz prosze o wszelka krytyke, komentarze/ opinie na temat prac ![]() Pozdrawiam @down hm....na lekcji religii rozrysowany byl ,, projekt,, jaszczuroluda, ktorego mam zamiar narysowac jeszcze raz na czystej kartce- stad niedokladnosc...
![]() Nawet ludzie o sercach z kamienia unikają ognia desperatów, gdyż od płomieni ludzi słabych pęka najtwardszy głaz... Lisek Gallery : http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=122396 Ostatnio edytowany przez lisek93 - 15-06-2007 o 07:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 01 2005
|
![]() Wypowiem sie na temat fotografii. Otoz zdjecia sa nieciekawe i nie przykuwaja uwagi w zaden sposob. Moglabys porobic te zdjecia z roznych perspektyw a nie tylko z tej jednej. Np. ukleknac przed kamieniem podczas zachodu slonca i uchwycic z dolnej perpspektywy ten kamien i samo slonce. Rozumiesz pewnie. Kombinowanie i jakas kompozycja wskazana. A rysunki to takie troszki na odwal. Niestaranne i nie ma sie czym chwalic, ze na religii robione. 45 minut to zdecydowanie za malo, ba! nawet pewnie nie 45 minut. Pracuj nad soba.
![]() |
#27 |
Guest
|
![]() Mks ;o co to ma znaczyc
![]() |
![]() |