Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > Grafiki

Notki

Grafiki Masz talent do grafik? Zamieść swoje prace tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-06-2007, 23:04   #21
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
Eileen ma numer GG 3600907
Domyślny Zdziwienie...

Po raz pierwszy od dawna widzę galerię kogoś, kto wstawia...
- po pierwsze - więcej niż 4-5 prac/zdjęć/grafik
- po drugie - prace na przyzwoitym poziomie, a nie takie w stylu ja i Paint przez 5 minut, albo ja i mój nowy aparat w komórce przez 2 minuty.
- po trzecie - "sztukę" w różnym wykonaniu (aparat, ołówek, długopisik, jakiś pixelarcik)

Gdy pierwsze zdziwienie minęło...

Szybko przerzucając zakładki z FF odnajduję serię zdjęć rodem z mojego ogrodu ^^. Później widzę pracki w stylu "kiedy Eileen zaczynała rysować", później fajne bazgrołki z lekcji i nieśmiały pixelart. I już jestem pozytywnie zastawiona. Co mi się najbardziej podobało:
- zdjęcia...
kfiatki ;P- ładny kolorek i ujęcie kwiatka, do tego bardzo lubię takie kolorki
kfiatki nr 2 - nietypowe ujęcie, ma taki fajny klimacik, przypominają mi się obrazki w stylu "jak to wróżka siedziała na kwiatku" ^^
robaczek- bo jest ładny i ten listek fajnie się tak rozmywa z tyłu...
słoneczko- bo ma świetny efekt tych promyczków
-szkice - wszystkie mają zasadniczy plus, bo robione na białych, niepokratkowanych kartkach...
kobieta-mag-choć materiał na niej nie marszczy się ani odrobinę i jest bardziej kreskówkowa niż realistyczna, to ma śliczne ozdobione rękawki, fajną laskę (Hihihihi...) i jest ślepa ^^

To chyba wszystko co mi się podobało. Patrząc na tę czarodziejkę, ew. czarownicę, mam wrażenie, że nie wyszedł by ci źle komiks. Potrafisz dobrze robić efekty typu "błysk" i wszelakie pochodne, masz niezłe wyczucie co do rozłożenia tego wszystkiego w prostokącie kartki i do wszystkiego potrafisz dorzucić element przyciągający uwagę.

A teraz przejdźmy do błędów. Nie znając celu do jakiego właściwie dążysz (np. realizm rysunku, albo też ujęcie karykaturalne postaci i przestrzeni) skupię się na błędach kluczowych. Dlatego...
-RYSUJ ZAWSZE NA BIAŁYCH KARTKACH, ŻADNEJ KRATKI!!! Noś ze sobą papierową teczuszkę z kartkami i zawsze też możesz tam wcisnąć jakieś notatki z lekcji, kartkówki, sprawdziany (i dzięki temu ich nie pogubisz! )
-Nie musisz zarzucać nas stosem zdjęć. Dobrze, że z tych zrobionych i tak przeprowadzasz selekcję tych najlepszych, ale z tych najlepszych wybierz jeszcze najmniej od 3 do 5, które dodatkowo odrzucisz. Nie szukaj też piękna tam, gdzie na pewno je znajdziesz. Po to ludzie sadzą kwiaty, aby nie musieć oglądać ich zdjęć i wyobrażać sobie, że czują ich zapach... Spróbuj sfotografować coś jedynego w swoim rodzaju, niepowtarzalnego, tak, żeby widz miał świadomość, że drugi raz już się taki widok nie powtórzy, że to była właśnie ta jedyna sekunda, w której błysnął flesz. I wcale nie muszą to być rzeczy piękne same w sobie. Czasem zardzewiały drut, czy mleczyk wyrastający spod paczki chipsów ma większą siłę przebicia i więcej uroku niż najpiękniejsze, choć tak dziś oklepane zdjęcie róży.
-I ostatnie, bardziej takie profilaktyczne niż pomocne. NIE PRZERYSOWUJ. Kopiując uczysz się tylko do pewnego momentu, później we własnych pracach będziesz powtarzać skopiowane schematy i mogą zatracić swoją oryginalność. Jeżeli już chcesz to rysuj z natury (z modela, z widoku, ale nie ze zdjęć). Co więcej - jak chcesz coś już koniecznie kopiować, to kopiuj poprzez dzielenie zarówno obrazka kopiowanego, jak i kartki na mniejsze kwadraty (obrazek kopiowany drukujemy, mierzymy jego rozmiar, odznaczamy podział na jakiejś kartce z boku, tak żeby było widać linie i to samo nanosimy na koszulkę. Później wkładamy do środeczka obrazek i jazda ^^ . Jest to bardzo przydatne, bo wtedy masz świadomość, że nie zawalisz proporcji i obrazek nie będzie ci "uciekał" w pewnych momentach, a w innych się nie zwęży ponad miarę. Dzięki temu też nie będzie taki płaski i jak się postarasz o mało znany motyw nikt się nie domyśli, że to przerysowane ().

Ojej... Ale się rozpisałam, a miałam dziś coś poczytać o Ajaxie i wogóle...

Pozdrowionka...

Eileen Blue Rose

@edit
Jak zwykle zrobiłam błędy.

Ukryty tekst:
Hihihihi...Eleiwein aberztop, yba jówt sipdop łyb ynni żin eiktsyszw. Yzcratsyw, yb oklyt inzcliein og lieimuzorz... ^^

Ostatnio edytowany przez Eileen - 02-06-2007 o 23:16.
Eileen jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-06-2007, 23:48   #22
Arnisan
Użytkownik Forum

Arnisan's Avatar

Data dołączenia: 02 01 2005

Domyślny

Na poczatek dobrze jest kopiowac prace lepszych artystow niz my sami. Bardzo pomaga takie przerysowywanie, a oryginalnosc swoja w koncu sama wyrobisz. Przykladem posluzy mi Blacko, to jego slowa.
@down
akurat mowie o szkicach olowkowych. Pixel Art to inna bajka, no ale ja tez zaczynalem od wzorowania sie na Elorynie i innych co byli na wopie ;P

Ostatnio edytowany przez Arnisan - 03-06-2007 o 12:42.
Arnisan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2007, 12:08   #23
Verious
Użytkownik Forum

Verious's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2007
Lokacja: Kostrzyn Wielkopolski

Profesja: Rookstayer
Domyślny

up@
Ja rysowałem Demon Helmet i Crown Armor od Eloryn'a.

Prace ładne;].

Mój fake pt. Harth

Daj notkę!
Verious jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-06-2007, 21:16   #24
lisek93
Użytkownik Forum

lisek93's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2006
Lokacja: Lubin

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 50
Skille: ---
Poziom mag.: --
Domyślny

Dzieki za opinie i wskazowki ... niedlugo postaram sie ,,stworzyc ,, cos nowego...jeszcze tylko kilka zaliczen / poprawek na koniec roku i bedzie jednym slowem : WOLNOSC (!) ...
wtedy postaram sie wrzucic cos nowego

Pozdrawiam

Nawet ludzie o sercach z kamienia unikają ognia desperatów, gdyż od płomieni ludzi słabych pęka najtwardszy głaz...

Lisek Gallery : http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=122396
lisek93 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-06-2007, 21:50   #25
lisek93
Użytkownik Forum

lisek93's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2006
Lokacja: Lubin

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Paladin
Świat: Secura
Poziom: 50
Skille: ---
Poziom mag.: --
Domyślny

hm....kolejny double...
zarzucam 2 ( wlasciwie 1 ) rysunki wyklonane olowkiem...jeden z nich to ot taki tam ,,projekt,, ... i fotki (ktore poszly na konkurs :F ) krzyzy pokutnych ( nie mnie bylo wybierac tematyke ) ... zreszta sami zobaczcie

Olowek

1)
Dwarf... narysowany dzisiaj ... Rece schowane do tylu(hm...tak jakos sie ,,schowaly,, ) do tego niedokonczone buty ( po prostu nie wychodza mi konce... musze nad tym troche pocwiczyc...) ...hm...na cieniowaniu nie znam sie najlepiej

http://img386.imageshack.us/img386/5...asnoludko2.jpg

2)
taki jakby projekt ... w zasadzie na poczatku myslalam nad smokiem^^ ale tego...wyszedl jaszczurolud ^^ ...to ,,zdechle,, cos przypominajace...niedorobione ,,skrzydlo,, oczywiscie ,wywale, z rysunku... ( dla ciekawskich---rysowany na lekcji ...religi^^ )

http://img528.imageshack.us/img528/9...projektrd9.jpg

Fotki

W dwoch pierwszych zdjeciach chodzilo glownie mi o ujecie tego krzyza od dolu, tj. jakbysmy byli wzrostu owadow i widzieli przed soba to ,,COS,, wznoszoce sie ku niebu ^^ ( co prawda drugie zdjecie troche mniej to ukazuje )

1)

http://img230.imageshack.us/img230/7641/xd2zq2.jpg

2)
http://img111.imageshack.us/img111/8436/xd3ow6.jpg

3)
http://img111.imageshack.us/img111/1779/xdbu6.jpg

To by bylo na tyle ...

I kolejny raz prosze o wszelka krytyke, komentarze/ opinie na temat prac

Pozdrawiam

@down

hm....na lekcji religii rozrysowany byl ,, projekt,, jaszczuroluda, ktorego mam zamiar narysowac jeszcze raz na czystej kartce- stad niedokladnosc...

Nawet ludzie o sercach z kamienia unikają ognia desperatów, gdyż od płomieni ludzi słabych pęka najtwardszy głaz...

Lisek Gallery : http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=122396

Ostatnio edytowany przez lisek93 - 15-06-2007 o 07:24.
lisek93 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-06-2007, 00:25   #26
Arnisan
Użytkownik Forum

Arnisan's Avatar

Data dołączenia: 02 01 2005

Domyślny

Wypowiem sie na temat fotografii. Otoz zdjecia sa nieciekawe i nie przykuwaja uwagi w zaden sposob. Moglabys porobic te zdjecia z roznych perspektyw a nie tylko z tej jednej. Np. ukleknac przed kamieniem podczas zachodu slonca i uchwycic z dolnej perpspektywy ten kamien i samo slonce. Rozumiesz pewnie. Kombinowanie i jakas kompozycja wskazana. A rysunki to takie troszki na odwal. Niestaranne i nie ma sie czym chwalic, ze na religii robione. 45 minut to zdecydowanie za malo, ba! nawet pewnie nie 45 minut. Pracuj nad soba.
stary 25-06-2007, 16:18   #27
Bieni4
Guest

Domyślny

Mks ;o co to ma znaczyc kks rlz
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania