Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 15-11-2003, 20:01   #21
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Stan: Niegrający
Imię: Sir Grali
Profesja: Elder Druid
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Domyślny

1. Bardziej. Windowsa moze urzywac 5 latek, Linuxa raczej nie (w zalerznosci od wersji)

2. Nie jestem na biezaco... powstaly juz Polsko jezyczne wersje Linuxa?

3. Zle slowo... nie nakladki, a wersji graficznej Linuxa, ktora w ilosci bugow do nie dawna przewyzszala dowolnego windowsa (znow moglo sie to zmienic w ciagu ostatnich kilku miesiecy).

4. A do czego? Wiekszosc urzytkownikow komputera gra w gry, a Windows zostal napisany dla wiekszosci ludzi, do pracy biurowej dos nadawal sie rownie dobrze, a edytor textowy w dos byl o niebo prostrzy w urzyciu niz Word.

5. Wydajniej??? Ktos tu chyba mial problemy z tibia pod Linuxa (wracamy do punktu #1 trzeba bylo pomyslec/pokombinowac co zrobic zeby dzialalo).

re: Server na 5000 komputerow
O to ze do grania w gierki/napisania wypracowania Windows nadaje sie o niebo lepiej niz Linux/Unix/Apache.

Ale niektozy dalej beda zawozic dzieci traktorem do szkoly upierajac sie przy jego wyzszosci nad maluchem wyzywajac wszystkich innych od nieukow.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 16-11-2003, 01:00   #22
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2003

Domyślny

1.Alez tak. W dodatku po zainstalowaniu niemal kazdej dystrybucji Linuksa masz od razu (oczywiscie o ile zaznaczysz to podczas instalacji, 'ptaszka' nawet 5-latek umie postawic, prawda?)zaawansowany program graficzny (Gimp), przegladarke obrazkow, klienta irc, kompletny pakiet biurowy (Open Office.org), odtwarzacz mp3, programy edukacyjne, programistyczne, narzedzia do obslugi aparatow cyfrowych, skanerow, PDA, Palmtopow, telefonow komorkowych. A teraz porownaj to z 'gola' instalacja Windowsa i popros 5-latka, zeby ci to wszystko doinstalowal (a zapewniam, ze z instalacja Linuksa taki 5-latek sobie poradzi). Na bank w ktoryms momencie bedzie mial problem.

2. Tak - i to juz pare lat temu.

3. 'wersji graficznej Linuxa' - znow zle slowo. Sugerujesz, ze sa rozne wersje Linuksa? I niektore sa wersjami graficznymi a inne tekstowymi? I podaj mi jeszcze skad czerpales informacje o ilosci bugow. Naprawde nie wiesz o czym mowisz/piszesz.

4. Z mysla o grach zostaly stworzone konsole, a nie rozbudowane systemy operacyjne. Rozumiem, ze wedlug Ciebie rozne wersje Windowsa, oznaczane jako 'Professional', 'Server', 'Corporate Edition' sa rowniez tworzone z mysla o grach?

5. Tak - wydajniej. Prawie wszystkie zadania, ktore moge wykonac pod Linuksem i Windowsem szybciej wykonuja sie pod Linuksem (Tibia, kompilacja programow, liczenie jednostek Seti@Home).

Czemu lepiej? Open Office.org nie ustepuje w niczym funkcjonalnoscia Microsoft Office.
Slowem: niezbyt sie orientujesz w temacie Linuksa. Sytuacja jaka opisujesz miala miejsce moze z 3-4 lata temu, ale nie teraz. W dodatku pojawiaja sie dystrubucje Linuksa przeznaczone do uruchamiania prosto z CD (Knoppix, rodzimy Aurox 9.1 Live) - oferujace kompletny system operacyjny (pakiet biurowy, gry, odtwarzacz filmow, mp3, mnostwo dodatkowego oprogramowania).

PS. Jak mi nie wierzysz, moze uwierzysz temu:
http://so.pwn.pl/slowo.php?co=u%BFywa%E6
Polinik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 16-11-2003, 02:02   #23
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Stan: Niegrający
Imię: Sir Grali
Gildia: Dreamers
Domyślny

1. Instalowales LEGALNA wersje XP na przygotowanym komputerze?
Chyba nie, bo tylko wrzucasz kompakt i wszystko leci (podobac mi sie to nie podoba, ale wszystko samo sie wybiera).
Co do OpenOffice to wybacz ale postoje , tak samo z obsluga wiekszosci peryferi (ogolnie tak, ale na najnowsze microsoft ma wylacznosc a pozostali doganiaja po kilku miesiacach)

3. Linux wywodzi sie z srodowiska Unixowego, wiec wyjatkowo nie graficznego systemu, dopiero ostatnimi czasy (liczac ile istnieje Unix) zaczely sie pojawiac wersje Linuxa z graficznym intefracem (zdaje sie Red Hat byl pierwszym bardziej znanym).

4. Wersja Corporation to jest wersja windows XP profesional ktora mozna zainstalowac na wiekszej liczbie komputerow z 1 dysku (tzn roznica w licencji), Profesjonal rozni sie od home tym ze ma wiecej dodatkowego software doliczonego do ceny systemu (sam system jest nadal praktycznie ten sam).

5. Ja mowie o ogolnym czasie potrzebnym na wykonanie zadania, a nie tylko o cyklach procesora (czyli od chwili gdy w glowie urzytkownika zrodzi sie pomysl do czasu az masz pozadane efekty w rekach/na monitorze).

Takie pytanie:
Czemu Linuxowcy sa tacy agresywni, a kazde "ale" na temat Linuxa traktuja jako osobista obelge?

W woli wytlumaczenia,
- w domu urzywam Win ME (wbrew powszechnej opini ten sytem tez sie da na ludzi wyprowadzic)
- w pracy OS X (pracuje tymczasowo jako pomocnik architekta)
- w szkole urzywamy Apatche (glowny server w szkole) Novel (mini servery w klasach, itp) + Windows XP/2000 na stanowiskach (jestem w trakcie robienia certyfikatu Cisco)
stary 16-11-2003, 07:42   #24
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Domyślny

1. Tak - instalowalem.

3. I po raz kolejny sie mylisz - X-Window powstal w latach 80, jeszcze przed Windowsem Microsoftu. (http://pl.wikipedia.org/wiki/X_Window_System)

4. Nie, rozni sie w znacznie wiekszym stopniu - szyfrowanie plikow, dokladniejsze zarzadzanie uzytkownikami, zdalny pulpit, foldery offline, obsluga komputerow wieloprocesorowych.
(http://www.microsoft.com/poland/wind...porownanie.asp)

5. A dokladniej? Znow nie wiem o co Ci chodzi. Podaj konkretny przyklad.

Odpowiedz:
Bo przewaznie te 'ale' zglaszaja osoby, ktore nie maja pojecia o Linuksie, widzialy go kiedys tylko przelotnie, a wiekszosc tych 'ale' jest grubo chybiona.

Wyliczanka:
Czy to ma mi jakos zaimponowac?
I nie Apatche tylko Apache, i nie jest to system operacyjny tylko serwer www. (dostepny zarowno na Windowsa jak i *nixy).

PS. Moge wiedziec skad ten slepy i glupi upor w pisaniu 'uzywac' przez 'rz'?
PS2. Nie 'w woli' tylko 'gwoli'.
stary 16-11-2003, 09:06   #25
goog
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2003

Domyślny

Zeszliście chyba zdeczka z tematu. Ja sie chciałem dowiedzieć skąd i jak zainstalować WineX :)
P.S. W zupełności cie popieram Polin!
stary 16-11-2003, 16:50   #26
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez goog
Zeszliście chyba zdeczka z tematu. Ja sie chciałem dowiedzieć skąd i jak zainstalować WineX
P.S. W zupełności cie popieram Polin!
http://www.transgaming.com/sources.php
stary 17-11-2003, 09:10   #27
goog
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 14 11 2003

Domyślny

No wielkie dzięki jakoś doszedłem do pliku.
stary 21-03-2004, 20:40   #28
dymusmugi
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 03 2004

dymusmugi ma numer GG 1621232
Domyślny

przygadal windows linuxowi ;]

a ja tam wole moja mandragorke niz wszystkie windy razem wziete ;P KDE rlz
dymusmugi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-03-2004, 22:16   #29
Jedi
Użytkownik Forum

Jedi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2003
Lokacja: Kołobrzeg City

Stan: Na emeryturze
Jedi ma numer GG 2163513
Domyślny

Dżizys! Linux to szmata! Wszystko się instaluje w jakiś dziwaczny utrudniony chyba specjalnie sposób, instalacja nesotrady to gorsze niż ukrzyżowanie, a po tym jak na chwile przesiadłem się na liuksa do dziś mam koszmary! Dobra mógłbym to przeboleć, ale tam nie działają gry i programy spod windy! Wole sobie poczekać na polskiego Lindowsa (uruchamia programy spod windy i linuksa) albo kupie windowsa (w krajach mniej zamożnych będzie teraz tańszy - do portfeli potencjalnych klientów).

A po 1 za WineX trzeba płacić 30 złotych miesięcznie, najwyżej można wziąć sobie okrojoną darmową wersje Wine, po 2 WineX i Wine to nie są emulatory!

A tak propos jakie macie Linuksy? Ja miałem Mandrake a wy?
stary 21-03-2004, 23:28   #30
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Jedi : Widzisz - pod linuxem da się odpalić programy/gry windowsowe, pod windowsem linuxowych nie odpalisz wogole.
Mandrake powiadasz? Bardzo fajny i user friendly linux. Ale Linux ma to do siebie, że wymaga choćby podstawowej wiedzy na temat komputera (jak ktoś chce "coś więcej", bo do tego, co samo się instaluje nic nie trza wiedzieć praktycznie). I tu przydają się czasy DOSa. Tam trzeba było wiedzieć cokolwiek o istnieniu przerwań i portów, o zmiennych środowiskowych itd. Po windowsem masz click click i działa. Ino problem pojawia się, gdy chcesz, żeby windows trochę bardziej po twojemu działał i zachowywał się. Możliwości konfiguracji windowsa są niemal zerowe w stosunku do dowolnej dystrybucji linuxa.
Problem z neostradą powiadasz? Nom, mi jej instalacja zajęła dobre 10 minut. A pod windowsem chyba ze 2 godziny szukałem jak wywalić ten dziwny dialer z paska zadań, co na dodatek nie uznaje innych przeglądarek od MSIE i innych programów pocztowych od Outlook Expressa.

Nie ma chyba zresztą dalej ciągnąć dyskusji o wyższości jednego systemu nad drugim. Faktycznie trzeba przyznać, że dla przeciętnego Kowalskiego Windows jest lepszy, bo jest nastawiony na to, by mógł go obsługiwać nawet półgłowek (a jak coś nie tak, to telefon do serwisu, bo "coś się samo zepsuło" ), linux natomiast jest znacznie lepszy dla ludzi, którzy chcą stabilności i konfigurowalności i chcą pracować w siedzi (Siedziowy wynalazlek MS - Windows NT, można równie dobrze rozszyfrować jako Nice Try )
stary 22-03-2004, 00:48   #31
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Domyślny

Rotfl. Instalacja Linuksa to raptem 5-6 klikniec (+ podanie adresu ip, maski i bramy sieciowej, jesli ma sie karte sieciowa). Po tych kilku kliknieciach masz kompletny sestem operacyjny, z kompletem programow: swietny Open Office.org, Odtwarzacze mp3-jek i innych formatow, przegladarki obrazkow, narzedzia konfiguracyjne, komplet kompilatorow do najpopularniejszych jezykow programowania, edytory graficzne, programy edukacyjne i naukowe, edytory www itp itd, co tylko ci potrzeba. Czyli wszystko to, co w przypadku Windowsa musisz sobie dociagnac z sieci lub pozonglowac cdkami i recznie doinstalowywac.
Jedi - jezeli miales problemy z czyms tak banalnym jak instalacja Mandrake, to swiadczy to tylko o Tobie, nie o Mandraku.
To jest znaczace i typowe - najbardziej na Linuksa psiocza nie ci, co go znaja, ale ci, co widzieli go przez chwile albo odinstalowali po pol godziny, bo 'tu jest inaczej niz w Windowsie'. Jak Jedi.
Inna sprawa: jezeli przyjdzie Wam placic za legalnego Windowsa (bo kiedys trzeba przestac krasc) to sie zastanowicie, czy naprawde warto wydawac grube pieniadze, na cos, co mozna miec legalnie za darmo.
stary 22-03-2004, 01:31   #32
Browar
Użytkownik Forum

Browar's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: WWa GRCHW

Domyślny

Mam lekki.... no może nie aż tak bardzo off topic...
Jestem zielony w Linuxie i mam pytanie... Jak zainstalować sterownik do modemu Neostrady pod Knoppixem?? Używam go od czasu do czasu bo nie mam miejsca na dysku żeby wrzucić pełnego Mandrake...
Browar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2004, 01:37   #33
Jedi
Użytkownik Forum

Jedi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2003
Lokacja: Kołobrzeg City

Stan: Na emeryturze
Jedi ma numer GG 2163513
Domyślny

Ej ale ja nie napisałem, że instalacja mandrake była trudna! Jest bardzo łatwa i przyjemna (szczególnie podoba mi się łatwość zmieniania partycji), ale męka z neostradą!! Może dla niektórych było to proste, ale jak dostaje się od niedawna modem USB to kicha! Oni na płycie dołączyli owszem sterowniki pod linuxa, ale na modem etharnet!! A ja mam USB!! I co teraz mądrale!
Krzyżyk na droge jak ktoś sprubuje zainstalować to w 10 min. Dobra po jakich pół godziny wszystkie pliki rozsiane po całym internecie miałem dzięki solucji z linux.newbies ale o co tu chodzi! Cośtam skomlitować czy jakoś tak jakies rary tary, mikrokody ktore trzeba coś tam zrobić i wpisać w konsoli jakieś polecenia!
Ludzie! Ja to miałem zrobić jak dopiero co usiadłem przed linuxem i nie wiedziałem jak się na roota przełączyć! Ale na szczeście robią linuxa co będzie obsługiwał programy spod windy i linuxa (nawet pakiet biurowy microsoft office!).
Podsumowując linux bardzo mi się podobał, można było się do niego przzwyczaić, ale mnie rzucono od razu na głebokie wody. A wy jak zaczynaliście? Nie ma jakijś "instrukcji obsłygi linuxa"? Jka jest to plz dajcie mi na nią namiar
stary 22-03-2004, 14:01   #34
piotrek1000
Użytkownik Forum

piotrek1000's Avatar

Data dołączenia: 24 12 2003

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Julera
Domyślny

Jedi na dowolnej wyszukiwarce wpisujesz linux i ewentualnie dystrybucje jak masz. Powina ci sie pojawic cala lista stron. Najwieksza strona o linuksie to linux.pl znajdziez na niej wszystkie informacje a w razie czego spytasz sie na forum
piotrek1000 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-03-2004, 17:54   #35
Polinik
Na emeryturze.

Polinik's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez piotrek1000
Jedi na dowolnej wyszukiwarce wpisujesz linux i ewentualnie dystrybucje jak masz. Powina ci sie pojawic cala lista stron. Najwieksza strona o linuksie to linux.pl znajdziez na niej wszystkie informacje a w razie czego spytasz sie na forum
Oczywiscie na forum http://www.linux.com.pl/forum/
stary 22-03-2004, 18:32   #36
Linek
Użytkownik Forum

Linek's Avatar

Data dołączenia: 26 10 2003
Lokacja: Kolacja

Domyślny

Powiedzcie mi czy na WineX`e można uruchamiać WSZYSTKIE programy pisane pod Windows czy większość?? I jaka dystrybucja jest najlepsza dla początkującego w temacie Linuxa? Bo na kompach troszkę się znam ale dotychczas używałem Wingrozy i coraz bardziej nienawidzę Wingrozę a coraz bardziej kocham Linuxika Tylko bałem się że sobie nie pogram na Linuxie.Odpowiedzcie szybko na pytania bo jak będzie wszystko wporzo to robię formata i Linux wita
stary 07-04-2004, 17:35   #37
dymusmugi
Użytkownik forum

Data dołączenia: 15 03 2004

dymusmugi ma numer GG 1621232
Domyślny

po co kolejne klotnie? kazdy i tak wie ze jego system jest najlepsiejszy ;] ja tam wole swoja mandragorke... nie tnie sie.. nie wiesza.. tibia chodzi jak nalezy...

a co do winexa albo wine:

linux org
rpm find
a jak poprzednie zawioda to:
zajebiscie dlugi link w googlach
dymusmugi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania